Achtergrond van Griekenland

In Griekeland zijn er in de loop der tijd vele oorlogen gevoerd. Griekenland is lang onderdeel geweest van het Oost-Romeinse rijk. De Romeinen waren onder de indruk van de Griekse cultuur en hebben grote delen hiervan overgenomen. Veel historische gebouwen zijn helaas beschadigd tijdens deze oorlogen. Gelukkig zijn er nog genoeg die wel een bezoekje waard zijn. Naast de rijke geschiedenis is er in het landschap ook een prachtige natuur te vinden. Zo geniet je hier van schitterende kustgebieden, hoge bergen of heerlijke (gekleurde) stranden waar je even kan bijkomen van een wandeltocht.

Wist je dat?

  • Griekenland één van de zonnigste landen van Europa is? De zon schijnt er ongeveer 250 dagen per jaar.
  • Ongeveer 16.5 miljoenen toeristen jaarlijks Griekenland bezoeken? Dit is meer dan de Griekse populatie zelf van 11 miljoen.
  • Griekenland meer dan 3 keer zo groot is dan Nederland?
  • Het Griekse eiland Santorini al meerdere malen is uitgeroepen tot mooiste eiland van de wereld? 
Griekenland


Geschiedenis van Griekenland

Enkele vondsten die gedaan zijn duiden aan dat er in de steentijd al sprake was van een tamelijk hoogwaardige beschaving in Griekenland. Veel over deze periode en de jaren daarna is er niet bekend. De Doriërs die vanuit het noorden het land binnen vielen in de periode 1200-800 V. Chr. hebben hiervoor gezorgd. Ongeveer een eeuw later keerde de rust terug in Griekenland en kon de welstand weer tot groei komen. Voornamelijk de handel groeide snel. Tijdens de gouden eeuw van Griekenland begonnen er twee machtsblokken zich te vormen, Athene en Sparta. Enkele bekende Griekse namen zoals Hippocrates en Pythagoras komen uit deze tijd. Mede door de samenwerking van de twee staten werd de uitbreiding van het Perzische rijk een halt toegeroepen. Beide staten eisten de overwinning op waardoor de onderlinge spanning steeg tussen Athene en Sparta. Het resulteerde uiteindelijk in een oorlog tussen de twee staten. Sparta kwam hier met hulp van de Perzen als overwinnaar uit de strijd.

Beide staten waren verzwakt door de onderlinge oorlogen en in 338 V. Chr. kwam er een einde aan de Griekse vrijheid. Macedonië nam de macht over in Griekenland. Alexander de Grote kwam in diezelfde periode aan de macht en nam het Perzische rijk over. Alexander de Grote heeft echter nooit zo’n droom van een wereldrijk kunnen realiseren, hij kwam vroeg te overlijden. Na zijn overlijden streden verschillende partijen voor de opvolging. Dit leidde tot de verdeling van 3 grote rijken, hierna volgde een korte periode van vrede.

De Romeinen begonnen in 215 V. Chr. met het binnenvallen van Griekenland, 20 jaar later kwam er een einde aan de macht van de Macedoniërs. In 395 viel het Romeinse rijk uiteen en werd het verdeeld in een West- en Oost Romeins rijk. Griekenland kwam tot het Oost-Romeinse rijk toe te behoren, ook wel Byzantium genoemd. Tot 1456 bleef het land onderdeel van Byzantium, hierna kwam het in handen van de Turken. Tijdens de Turkse overheersing was er veel onrust in het land, de economische ontwikkeling kwam tot stilstand. De opstand tegen de Turken brak in 1821 uit, deze werd met bloed gesmoord. De wreedheid van de Turken ging niet onopgemerkt en de publieke opinie van de rest van Europa keerden zich tegen de Turken. In 1830 werd Griekenland onafhankelijk verklaard door het congres van Londen.

Na de onafhankelijkheidsverklaring werd Griekenland een monarchie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog steunde ze de Duitsers, totdat in 1917 de koning werd afgezet en Griekenland zich tegen de Duitsers keerden. De oorlog in 1922 tegen de Turken eindigde rampzalig voor de Grieken. Een jaar later werd de monarchie afgeschaft en werd Griekenland een republiek. Het was echter een onrustige periode en mede hierdoor werd het in 1935 weer een monarchie. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland aangevallen door de Italianen en Duitsers, maar werden later bevrijd door de geallieerden. De rust keerde hier echter niet mee terug, er volgde een burgeroorlog en een lange periode van politieke onrust. In 1967 werd de monarchie opnieuw afgeschaft en werd Griekeland weer een republiek, dit is het tot op heden nog steeds.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Griekenland

Een wandelvakantie in Griekenland geeft je de mogelijkheid om het land van de oude Grieken en de vele eilandjes te ontdekken. Elk eiland is weer uniek. Denk bijvoorbeeld aan het schitterende Santorini. Als je liever de hoogte in wil dan kan je een bezoek brengen aan het huis van de Griekse goden, de oude Grieken dachten namelijk dat deze bovenop de berg Olympos woonden. Trek je wandelschoenen aan en ontdek wat Griekenland allemaal te bieden heeft. 

Er zijn 0 wandelvakanties naar Griekenland die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Wandelvakantie Griekenland hoogtepunten

Dat Griekenland een schitterend land is voor een wandelvakantie staat vast. Het land loopt uiteen van indrukwekkende bergen tot aan kleurrijke eilanden. Tijdens één van de wandelvakanties in Griekenland ga je zeker enkele onderstaande hoogtepunten tegenkomen.

Thessaloniki

De op een na grootste stad van Griekenland bestaat al sinds 315 V. Chr. De stad is vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. Door deze lange geschiedenis zijn er veel bezienswaardigheden en musea in de stad te vinden. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Thessaloniki is ‘de Witte Toren’. Bovenop de toren heb je een terras waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. In de avond is de toren verlicht en kan je genieten van de zonsondergang. Voor degene die al goed willen beginnen aan de wandelvakantie is er de mogelijkheid om de wijk Ano Poli te bezoeken. Deze wijk, ook wel upper town genoemd is de enige wijk die een grote brand in 1917 heeft overleefd. Hierdoor zijn er nog veel resten van de oude architectuur terug te vinden en een 4 kilometer lange muur uit het Byzantijnse tijdperk is hier een onderdeel van.

Thessaloniki


Mount Olympos 

In het noorden van Griekenland bevindt zich de hoogste berg van het land, Olympos (Olympus). Met een hoogte van 2917 meter is het de hoogste berg van Griekeland. Buiten dat is de berg ook een belangrijk onderdeel van de Griekse mythologie. Olympos zou volgens de oude Grieken het huis zijn van de 12 Olympische goden. De goden hadden de berg uitgekozen als woonplaats zodat ze alle wezens op aarde in de gaten konden houden, tevens was hier de grens tussen hemel en aarde. De oude Grieken geloofden dat het verboden was om het verblijf van de goden te betreden en daarom hebben zij nooit de Olympos beklommen. Gelukkig mag dit tegenwoordig wel en kan je helemaal naar de top klimmen om daar op de ‘troon’ van Zeus te kunnen staan.

Mount Olympos


Santorini 

Het Griekse eiland Santorini wordt vaak gezien als één van de mooiste eilanden ter wereld. Na een wandelvakantie over dit schitterende eiland begrijp je gelijk waarom. Santorini heeft veel bezienswaardigheden waarvan vooral de dorpen op steile kliffen liggen trekken veel bezoekers. De zonsondergang vanaf Santorini is een indrukwekkend gezicht. Het eiland is zeer geschikt voor een wandelvakantie en er zijn meerdere routes langs verschillende hoogtepunten. Zo kan je kiezen voor een route langs de steile kliffen en rotswanden. Een wandeling langs oude kerken verstopt tussen de rotsen of ga je voor de route die je door een doolhof van smalle straatjes naar de haven brengt. Een wandelvakantie naar Santorini is een aanrader voor iedere soort wandelaar.

Santorini


Thira 

In de 8e eeuw V. Chr. werd de stad Thira door Doriërs uit Sparta gesticht. De ruïnes die in deze stad nu nog te bezichtigen zijn komen echter uit 300 tot 145 jaar V. Chr. Je vindt hier overblijfselen van een kerkje, baden, een gymnasium, verschillende heiligdommen en een theater. De aanwezigheid van een theater en meerdere baden betekent dat Thira een lange tijd enorme welvaart heeft gekend. 

Beste reistijd Griekenland

Doordat Griekenland bestaat uit vele eilanden en een stuk vast land lopen de klimaten hier nogal uiteen. Het is één van de zonnigste landen van Europa en dus een populair vakantieland, voornamelijk tijdens de zomervakantie.

Reisadvies 

Tijdens de zomermaanden kan het op het Griekse vasteland en vele eilanden erg heet worden. Hierdoor wordt een wandelvakantie in deze gebieden ook afgeraden tijdens de zomer. Dit is juist wel weer een goede periode om de berg Olympos te beklimmen. Voor de rest van de gebieden gelden het voor- en najaar als beste reistijd. In het najaar kunnen plotselinge weersverschillen nog eens voorkomen en in het voorjaar heb je hier bijna nooit last van. Doordat Griekenland een populair zomervakantie land is vind je er in deze periode ook veel toeristen. 

image

Wandelvakantie Griekenland reistips

Een wandelvakantie in Griekenland brengt je langs letterlijke, hoogtepunten. Om je vakantie helemaal compleet te maken hebben we onderstaande reistips opgesteld. We zijn van mening dat deze niet mogen ontbreken aan je wandelvakantie in Griekenland.

De Mytikas

Tijdens je wandelvakantie naar Olympos in Griekenland ga je al flink de hoogte in. Voor degene die op het allerhoogste punt willen staan is er een optionele activiteit om de Mytikas te beklimmen. De Mytikas is met een hoogte van 2917 meter en de hoogste bergtop van Olympos. De klim omhoog is redelijk ongevaarlijk. De Mytikas is al te zien van de stad Litochoro waar de wandeltocht start.

Mytikas


Archeologische uitstap naar Dion

De heilige stad van de Macedoniërs was de plek waar de Macedoniërs hun triomfen vierden en de goden eerden. De Romeinen hebben in latere eeuwen de stad uitgebreid, echter is deze uiteindelijk in verval geraakt. Dion werd pas weer rond de 17e eeuw herontdekt en bedekt onder vele lagen grond en struikgewas. De eerste opgravingen werden in 1928 gestart waarvan tegenwoordig er nog steeds interessante vondsten gedaan worden. Aangezien Dion een heilige stad was zijn de belangrijkste gebouwen voornamelijk tempels met beelden van de Goden.

Dion


Opgravingen van Akrotiri 

De stad Akrotiri wordt vaak ‘Het Pompeï van Griekenland’ genoemd. In de 16e eeuw V. Chr. heeft een vulkaanuitbarsting de stad met een dikke laag as bedekt. Pas in 1967 werden de restanten van de stad weer ontdekt. Er wordt vermoedt dat de bewoners enige tijd hadden om de stad te verlaten. Uit de opgravingen blijkt dat Akrotiri een welvarende stad was. Er zijn hygiënische installaties in de huizen gevonden en huishoudelijke gereedschappen/schilderingen op de muren van de huizen.

Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon