Er is 1 reis naar Tibet die voldoet aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Tibet en Nepal De mystiek van de Tibetaanse hoogvlakte
  • Bijzondere overnachtingen bij prachtig gelegen kloosters
  • Mogelijkheid om een dagwandeling te maken naar het meditatieoord Chim-puk
  • Ontspannen einde in Nepal

  Gegarandeerd vertrek op:
  22 sep - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 3.049,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  22 sep - alle vertrekdata

Resultaten worden geladen

Rondreis Tibet 

Heb je wel eens gedacht aan een rondreis door Tibet? Tibet, het hoogste land ter wereld, heeft een bijzondere mystieke aantrekkingskracht op veel mensen. Tibet heeft dan ook veel te bieden: schitterende vergezichten, indrukwekkende kloosters en tempels en een vriendelijke bevolking. Voor wie alle stress van het dagelijks leven los wil laten is een rondreis door Tibet een aanrader.

Roerige geschiedenis van Tibet

Tijdens je rondreis door Tibet maak je kennis met de lange, roerige geschiedenis van het land. Een zeer lange geschiedenis, die al rond 127 v.Chr. begint met Nyatri Tsanpo, de koning van Tubo. Over die eerste periode is echter weinig bekend. In de loop der eeuwen groeide Tibet uit tot het belangrijkste boeddhistische land ter wereld. Halverwege de 17e eeuw kwam de religieuze Gelug-orde aan de macht, met aan het hoofd de Dalai Lama, vanaf dat moment de spirituele en politieke leider van Tibet.

Vanaf 1720 stond Tibet echter onder Chinese controle en had de Dalai Lama geen feitelijke macht meer. Pas in 1911 slaagden de Tibetanen er in om de macht terug te grijpen. Tibet was vervolgens onafhankelijk tot 1950, toen het Rode Leger van China het land binnenviel. Tijdens een grote opstand van de Tibetanen in 1959, waarbij vele tienduizenden mensen om het leven kwamen, vluchtte de huidige Dalai Lama naar India en vormde daar een regering in ballingschap. De Tibetaanse bevolking werd te werk gesteld en boeddhistische kloosters werden geplunderd en vernietigd. Tot de dood van Mao Zedong in 1976 werd het grootste deel van de Tibetaanse cultuurschatten verwoest en werden vele monniken en nonnen gemarteld en vermoord.

Cultuur van Tibet

Niet alleen biedt een rondreis door Tibet een verscheidenheid aan natuur, ook heeft de cultuur van dit land werkelijk alles in huis.Tibetanen zijn etnisch en taalkundig verwant aan Chinezen, maar terwijl de Tibetanen een nomadisch bestaan leefden waren de Chinezen vanouds landbouwers. De Tibetaanse cultuur is beïnvloed door zowel de Chinese als de Indiase cultuur. Het Tibetaanse boeddhisme, dat vanuit zowel China als uit India hiernaartoe werd gebracht, is verweven met elementen uit oude inheemse natuurgodsdiensten en vormt het fundament van de unieke Tibetaanse geschiedenis en cultuur.

Het boeddhisme heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de inwoners. Overal kom je kloosters, tempels, pelgrims en monniken tegen. Ook de gewone burgers bidden veel met behulp van gebedsmolentjes. In de hoofdstad Lhasa staan het karakteristieke Potala-paleis, een kolossaal gebouw met vergulde daken waar de Dalai Lama's tot 1959 woonden. De 7e eeuwse Jokhangtempel is het spirituele centrum van Tibet. Dagelijks komen hier honderden pelgrims bidden en het is hier dan ook altijd een drukte van belang. De tempel en het bijbehorende plein zijn zeker een bezoek waard tijdens je reis.

Naar boven