Resultaten worden geladen

Rondreis Tibet 

Heb je wel eens gedacht aan een rondreis door Tibet? Tibet, het hoogste land ter wereld, heeft een bijzondere mystieke aantrekkingskracht op veel mensen. Tibet heeft dan ook veel te bieden: schitterende vergezichten, indrukwekkende kloosters en tempels en een vriendelijke bevolking. Voor wie alle stress van het dagelijks leven los wil laten is een rondreis door Tibet een aanrader.

Rondreis door natuur van Tibet

De vele bijzondere kloostercomplexen die je tijdens je rondreis door Tibet zult tegenkomen liggen in prachtige gebieden. Het Samye-complex is het oudste boeddhistische klooster, dat gebouwd is in de vorm van een mandala, wat het universum symboliseert. Van hieruit kun je een mooie, maar pittige wandeling maken naar de meditatiegrotten. Ook een lichtere wandeling in de schitterende omgeving van de Hepo Ri heuvel achter het Samye-complex is mogelijk. Het Drigung Tilklooster, ten oosten van Lhasa, ligt adembenemend tegen een bergwand aan. Je kunt het klooster alleen te voet bereiken, waardoor er bijna geen toeristen komen. Je hebt van hieraf een prachtig uitzicht over de ondergelegen vallei.

Tibet heeft een indrukwekkende natuur waar je tijdens een rondreis volop van kunt genieten. De hoogvlakte is een uitgestrekt, dunbevolkt gebied dat omringd wordt door hoge bergketens: het Himalayagebergte in het zuiden en het Kun-Lungebergte in het noorden. Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, ligt op de grens tussen Tibet en Nepal in de Himalaya. Vanuit het Rongbukklooster, het hoogst gelegen klooster van Tibet op 4980 meter, kun je naar het nabijgelegen Everest Base Camp wandelen. Tibet wordt gekenmerkt door zuivere lucht en daardoor heb je vaak schitterende uitzichten.

Cultuur van Tibet

Niet alleen biedt een rondreis door Tibet een verscheidenheid aan natuur, ook heeft de cultuur van dit land werkelijk alles in huis.Tibetanen zijn etnisch en taalkundig verwant aan Chinezen, maar terwijl de Tibetanen een nomadisch bestaan leefden waren de Chinezen vanouds landbouwers. De Tibetaanse cultuur is beïnvloed door zowel de Chinese als de Indiase cultuur. Het Tibetaanse boeddhisme, dat vanuit zowel China als uit India hiernaartoe werd gebracht, is verweven met elementen uit oude inheemse natuurgodsdiensten en vormt het fundament van de unieke Tibetaanse geschiedenis en cultuur.

Het boeddhisme heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de inwoners. Overal kom je kloosters, tempels, pelgrims en monniken tegen. Ook de gewone burgers bidden veel met behulp van gebedsmolentjes. In de hoofdstad Lhasa staan het karakteristieke Potala-paleis, een kolossaal gebouw met vergulde daken waar de Dalai Lama's tot 1959 woonden. De 7e eeuwse Jokhangtempel is het spirituele centrum van Tibet. Dagelijks komen hier honderden pelgrims bidden en het is hier dan ook altijd een drukte van belang. De tempel en het bijbehorende plein zijn zeker een bezoek waard tijdens je rondreis.

Naar boven