Suriname is een prachtig land en zeer geschikt voor een rondreis. Een reis door een grote verscheidenheid aan flora en fauna, een stuk Nederlandse geschiedenis en mooie natuurreservaten is dan ook zeker aan te raden. Maak kennis met verschillende bevolkingsgroepen en hun gebruiken en gewoonten. En misschien vind je Kasiri en Roti wel zo lekker dat je nog langer wilt blijven. 

Een rondreis door de geschiedenis van Suriname

Een rondreis door Suriname leidt je langs alle ontwikkelingen die het land heeft doorgemaakt. Vanaf 1650 was Suriname in handen van de Britten. Zij stichtten er de eerste suikerplantages. In 1667 ruilden de Britten Suriname in voor New York (toen nog Nieuw-Amsterdam) dat toen nog in Nederlandse handen was. De Nederlandse West-Indische Compagnie haalde uit Afrika vele slaven om ze te laten werken op suiker-, cacao-, tabak-, en koffieplantages. De slaven werden slecht behandeld en sommigen vluchtten dan ook naar de binnenlanden. In 1863 werd de slavernij afgeschaft onder internationale druk en de druk van de Surinaamse Onafhankelijkheidsstrijders.

Suriname bleef nog lange tijd onder gezag van een door de Nederlandse regering benoemde gouverneur. In 1954 kreeg Suriname pas een semi-autonome status binnen Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd het land een zelfstandige republiek. De situatie in Suriname was echter nog niet verbeterd. Er waren corrupte ambtenaren en politici. Aanvankelijk was de bevolking dan ook blij toen Desi Bouterse in 1980 de macht greep. Toen hij echter in december 1982 na een volksopstand vijftien tegenstanders van zijn regime liet vermoorden, sloeg de stemming om. Pas in 1987 kwamen er weer democratische verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2000 is de politieke situatie in het land weer wat gestabiliseerd, al blijven de banden met Nederland enigszins stroef.

Rondreis Suriname: Grote verscheidenheid aan flora en fauna

Tijdens een rondreis door Suriname zul je een grote verscheidenheid aan flora en fauna tegenkomen. Het grootste deel van het land, viervijfde, wordt bedekt door tropisch regenwoud. Het maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud.
In het onaangetaste gedeelte vind je een zeer rijke variatie aan wilde planten en dieren. Je treft er honderden soorten vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën en duizenden botanische plantsoorten aan waarvan het grootste deel nog nooit onderzocht is.

In de vele natuurreservaten in Suriname worden de fauna en flora redelijk tot goed beschermd. Er is door deze gebieden een bescheiden natuurtoerisme ontstaan. Een van de bekendste gebieden is het strand met bijzondere populaties zeeschildpadden, Galibi. Door de lokale bevolking worden ze Aitkanti genoemd. Er komen in Suriname daarnaast nog andere bedreigde en beschermde dieren voor als de jaguar, de luiaard, de reuzen miereneter, de kaaiman, de brulaap, de tapir en de rode ibis. Zowel het tropisch regenwoud als de Galibi zullen we zien tijdens onze reis door Suriname.

In het land zijn diverse bedreigingen voor al het natuurschoon. Met name de ontbossing, ongebreidelde bauxietwinning en verontreiniging als gevolg van kleinschalige mijnbouw zijn grote boosdoeners. Echter, Suriname heeft een lange historie op het gebied van natuurbescherming en er zijn verschillende organisaties actief.

Bevolking en geloof

Tijdens je rondreis door Suriname maak je kennis met de plaatselijke bevolking van het land. Suriname kent een grote etnische verscheidenheid. Dit is veroorzaakt door de kolonisatieperiode en de instandhouding van de plantagelandbouw. De verschillende bevolkingsgroepen kunnen het goed met elkaar vinden. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de Indianen, maar ze zijn ook hier verdreven. De meeste mensen van deze bevolkingsgroep leven tegenwoordig in het binnenland van Suriname. Hier huizen ook de Boscreolen, die er in stammen wonen.

Aan de kust wonen voornamelijk Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. De bevolkingsdichtheid is het grootst rond de kuststreek. Daar woont ongeveer de helft van de bevolking in een straal van 35 km rondom Paramaribo. De overige bevolking woont in kleine nederzettingen langs de kust en langs de rivieren.

Met deze etnische verscheidenheid gaat ook een godsdienstige verscheidenheid gepaard. De creolen behoren voornamelijk tot de christelijke kerken. Ruim 40% van hen is rooms-katholiek. Ongeveer een zelfde deel hangt de Evangelische Broedergemeente aan. Steeds meer behoren tot verschillende pinkstergemeenten. Ook de Winticultus speelt een belangrijke rol in de religieuze uitingen van de Creolen, Bosnegers en Indianen. Ze hangen vaak zowel Winti als een christelijke godsdienst aan.

Een rondreis door Suriname: langs Paramaribo en de Brownsberg

Niet alleen biedt een rondreis door Suriname een verscheidenheid in culturen, ook heeft de natuur van dit continent werkelijk alles in huis. De Surinaamse hoofdstad Paramaribo is zeer de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er een mix van Noord-Amerika en tropisch Amerika. Er staan stenen en houten huizen, moskeeën en synagogen door elkaar. In de oude stadskern kom je straten tegen als de Herenstraat, Gravenstraat en Keizerstraat, die doen denken aan de Nederlandse geschiedenis. In het centrum staat het presidentiële paleis, tegenover het Onafhankelijkheidsplein. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Paramaribo is de groene Palmentuin met zijn tropische vogels en inheemse apen. Ook de Petruskathedraal mag je niet overslaan. Het biedt een prachtig uitzicht op de stad.

Op slechts 3 uur rijden van Paramaribo ligt Brownsberg; een prachtig natuurgebied waar je bijna alle facetten van het echte oerwoud tegenkomt. Papagaaien, apen en andere wilde dieren, je kunt ze allemaal tegenkomen. Daarnaast kun je er diverse watervallen bezichtigen. Je kijkt vanaf de Brownsberg uit op het stuwmeer, dat kunstmatig is aangelegd op de plek waar ooit dorpen lagen. Je kunt dit nog goed zien aan alle boomstronken en takken die boven het water uitsteken. Zowel Paramaribo als de Brownsberg doen we aan tijdens onze Suriname reis.

Wist je dat ...

- Je bij het huis van een Surinamer meestal geen deurbel aantreft? Je kondigt je bezoek aan door het roepen van 'klop klop'.
- Kasiri een typisch Surinaamse drank is? Het is een alcoholische drank die gemaakt wordt volgens een Indiaans recept en wordt bereid uit het sap van de cassave.
- Het kustbos dat bestaat uit mangrove met voornamelijk de Parwa kenmerkend is voor Suriname?

Er zijn 3 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Suriname Inheemse bevolking en ongerepte jungle
  • Genoeg tijd om het koloniale Paramaribo te bezoeken
  • Per fiets het Surinaamse ‘platteland’ en de historische plantages ontdekken
  • Overnachting bij een Saramaccaans dorp midden in het Amazoneoerwoud
  18 dagen
  vanaf € 2.299,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Avontuurlijk Suriname Jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika
  • 14-daagse jungletocht door de meest fascinerende natuurgebieden van Suriname
  • Ontmoeting met Inheemse stammen in het pure westen van Suriname
  • Off the beaten track: tour door het ongerepte Marowijne gebied
  Avontuur-Plus
  26 dagen
  vanaf € 3.299,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Fotoverslag Suriname

  Midden- en Zuid-Amerika, 20-09-19

  Suriname: een nog redelijk onontdekt stukje 'Nederland' in de tropen. Voor Laura een land waarvan ze niet goed wist wat ze ervan moest verwachten. Ze ging op ontdekkingstocht en nam een c...

  Lees verder
 • Suriname: ongerepte jungle en inheemse bevolking

  Midden- en Zuid-Amerika, 18-04-18

  Inge, werkzaam op de productafdeling van Sawadee, bezocht Suriname en ging op jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika. Ze vertelt ons over haar tofste ervaringen en deelt met veel plezier haa...

  Lees verder
 • Het beste van Suriname

  Midden- en Zuid-Amerika, 16-03-17

  Een land grenzend aan de Amazone, met prachtige natuur, oude Indianendorpen en een interessante cultuur. Suriname is een genot voor elke reiziger! Hier beleef je avonturen in de jungle, bezoek...

  Lees verder
 • Javaanse saoto soep

  Midden- en Zuid-Amerika, 29-08-16

  Soto ajam of saoto is een geliefd gerecht onder Surinamers. Het is van oorsprong Javaans. Het lijkt veel werk door de vele bijgerechten, maar dat valt reuze mee. De bouillon kun je van te vore...

  Lees verder
 • Paramaribo

  Midden- en Zuid-Amerika, 10-06-13

  Zo ver van huis en toch loop je door de Keizerstraat en de Heerenstraat. Langs houten koloniale huizen waar op de veranda plek genoeg is om te chillen. Dit is Paramaribo.BezienswaardighedenOna...

  Lees verder
image
Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je tot €50 korting per persoon