Resultaten worden geladen

Rondreis Oezbekistan

Ontdek de Zijderoute

Tijdens je rondreis door Oezbekistan maak je kennis met de lange geschiedenis van dit land. Het land heeft door haar ligging op de grens tussen west en oost lang gefungeerd als belangrijke economische doorvoerhaven. De Zijderoute - één van 's werelds belangrijkste handelsroutes tussen Europa en China- liep namelijk dwars door Oezbekistan. Dit zorgde ervoor dat Oezbekistan een thuishaven werd voor vreedzaam contact tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies. Trouwens, hoewel de zijderoute haar naam dankt aan de zijde die er werd verhandeld, is Oezbekistans handel gebaseerd op het zogenaamde witte goud: katoen en graan.
Ondanks haar vreedzame contact tussen verschillende culturen is Oezbekistan ook onderwerp van strijd geweest. In de 6e eeuw na Christus waren het de Turken die Oezbekistan binnen trokken en de Islam én een geschreven alfabet introduceerden in het land. Nadat de Turken verder waren getrokken naar vruchtbaardere gebieden nam Perzië de macht over, totdat de Mongoolse Djenghis Khan met zijn paarden het land binnenviel. Uiteindelijk nam de harde Turkse krijgsheer Timoer Lenk in de 14e eeuw het heft in handen, en onder zijn leiding bloeide Oezbekistan weer op. Deze Timoer Lenk geldt nog altijd als de Vader des Vaderlands - je zult op je rondreizen door Oezbekistan zijn naam dan ook overal tegenkomen.
Timoer Lenk was een groot liefhebber van kunst. Dankzij zijn bemoeienis bloeide de Oezbeekse stad Samarkand op tot een levendige Islamitische hoofdstad. De stad is één van de oudste steden ter wereld (!) en zal je tijdens je rondreis nog altijd weten te imponeren.

Van oudsher een islamitische staat werd Oezbekistan in 1924 officieel de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. Pas in 1991 verwierf het land haar onafhankelijkheid. De hoofdstad van Oezbekistan is Tashkent. Deze stad kent van oudsher een grote populatie Russen, die in en na de Tweede Wereldoorlog naar Tashkent vluchtten. In 1966 werd Tashkent geteisterd door een verwoestende aardbeving. Verschillende Sovjetstaten boden hun hulp aan bij de wederopbouw van deze stad. Daarom zie je op rondreis door het land ook vandaag de dag nog de typische Sovjet-bouwstijl terug; grote pleinen geschikt voor militaire parades, monumenten, parken en strakke appartementblokken. De stad was bij de val van de Sovjet Unie in 1991 uitgegroeid tot een centrum van wetenschap en techniek.

Ontdek de ruige natuur tijdens een rondreis

Een rondreis door Oezbekistan betekent eigenlijk ook dat je een beetje op safari gaat. Ga op zoek naar de beer, panter, wolf en jakhals in het bergachtige landschap! Voor vogelaars is het er een paradijs: er komen onder andere grote populaties fazanten, koekoeken en nachtegalen voor.

Oezbekistan kent een landklimaat met lange warme zomers en koude winters. Het landschap is een schitterende mengeling van Alp-achtige bergen begroeid met heide, diepe valleien en grootse meren. Oezbekistan is rijk aan natuurlijke mineralen. Het heeft een grote voorraad koper, zilver, goud, lood, zink en gas. Maar ook worden er edelstenen en aluminium gedolven.

Ervaar een mengelmoes van culturen in Oezbekistan

In Oezbekistan wordt Oezbeeks en Russisch gesproken. Russisch geldt als de internationale taal, zoals dat in Europa over het algemeen het Engels is. Wat is overgebleven van de cultuur die de Zijderoute met zich meebracht is de gastvrijheid van de Oezbeken. Gewend als het land van oudsher is aan de vele bezoekers die uit verre windstreken hun handel kwamen drijven, word je hier nog altijd met open armen ontvangen. De Chaikhanas, typische Oezbeekse theehuizen, zijn hier een sprekend voorbeeld van. Op groepsreis door Oezbekistan word je overal uitgenodigd voor een smakelijk kopje thee - of vodka!

Een andere ontmoetingsplek is de Bazaar. Elk dorpje en elke stad kent zijn eigen markt. Trouwens, nog een overblijfsel uit de oude handelsdagen: onderhandelen. Oezbeken zijn harde onderhandelaars, dus op de Bazaars zul je heel wat handje-klap meemaken.

Hoogtepunten Oezbekistan tijdens een rondreis

  • Schitterende steden als Khiva, Buchara en Samarkand die je terugvoeren naar de succesdagen van de Zijderoute
  • Hartelijke bevolking die je in theehuizen en bazaars met open armen zal ontvangen
  • Een perfecte mix van natuur en cultuur in een smeltkroes van Islam, Sovjettijd en Azië
Naar boven