Achtergrond Marokko

Een rondreis door Marokko brengt langs prachtige berglandschappen, authentieke steden en andere  hoogtepunten; dit is slechts een greep uit de betoverende wereld van Marokko. Geniet er van heerlijke couscous en thee met munt en veel suiker en bezoek 's avonds een van de tientallen eetkraampjes op het centrale plein in Marrakech.

Marokkaanse Natuur

Tijdens je rondreis zul je merken dat Marokko vier verschillende natuurlijke landschappen heeft. Evenwijdig aan de Middellandse Zeekust vinden we het Rifgebergte. Een rotsige kust met bergketens. Het Atlasgebergte, de Hoge Atlas, bestaat voornamelijk uit een serie hoge plateaus. De hoogvlakte van Oost Marokko bestaat uit een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. Wanneer je van het Atlasgebergte naar het zuidoosten afdaalt, ligt op een hoogte van ongeveer 1500m een plateaulandschap dat door een breuklijn gescheiden wordt van de Sahara. Bewegingen van de aarde langs deze lijn veroorzaken soms hevige aardbevingen. Tot slot onderscheiden we in het noordwesten van de Atlas drie landschapsvormen: een vruchtbare kustvlakte, een droog, steppeachtig minder vruchtbaar plateau en een strook aan de voet van het gebergte.

Groepsreis Marokko

De Bevolking

Het koninkrijk Marokko is in de zevende en elfde eeuw veroverd door de Arabieren en later overheerst door de Fransen en Spanjaarden. Dit heeft zijn sporen nagelaten in het land. Het grootste deel van de bevolking is Arabisch, maar naast Arabieren telt Marokko nog veel inwoners van Spaanse en Franse afkomst. De meeste mensen wonen ten westen van de Atlas en een groot deel is van Berberse afkomst. De joodse minderheid is in de 20e eeuw sterk afgenomen en telde aan het begin van de 21e eeuw nog maar 7000 mensen. Marokko is overwegend islamitisch; ongeveer 98 procent van de bevolking is moslim. De schrijftaal is het Arabisch en als spreektaal voeren zij voornamelijk het Marokkaans Arabisch. Het grootste gedeelte van de bevolking spreekt deze taal, die veel afwijkt van het standaard Arabisch. Frans is de tweede voertaal en speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Marokko.

Geschiedenis van Marokko

Gedurende je groepsreis door Marokko maak je kennis met de veelzijdige Marokkaanse geschiedenis. In 1956 verklaarde het land zich onafhankelijk van Frankrijk, waardoor het een zelfstandige staat werd. De Spanjaarden erkenden kort na Frankrijk, de onafhankelijkheid van Marokko. Spanje hield wel de noordelijke enclaves Ceuta en Melilla, de zuidelijke enclafe Ifni en de westelijke Sahara onder zijn macht. In 1969 besloot Spanje Ifni aan Marokko over te dragen; ze hielden de Westelijke Sahara in hun handen. Koning Hassan stierf in 1999, waarna zijn zoon Mohammed direct de troon overnam. Koning Mohammed VI wordt gezien als iemand met moderne en vooruitstrevende ideeën, die zich enorm inspant om Marokko naar een hoger niveau te leiden. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat vrouwen meer rechten hebben gekregen in het land.

Sahara groepsreis Marokko

Godsdienst in Marokko

Het is in de grondwet bepaald dat de Islam de staatsgodsdienst van Marokko is. Er is geen godsdienstvrijheid in dit land, echter erkent de Marokkaanse staat wel twee andere godsdiensten, namelijk het christendom en jodendom. De Marokkaanse joden vormen een oude gemeenschap die al ongeveer 2000 jaar bestaat. Het christendom hier bestaat ook al geruime tijd, het is namelijk aanwezig sinds de Romeinse tijd. 

Marokkaans Eten

Het eten in Marokko is een echt sociaal gebeuren. Door de vele invloeden van andere landen in de geschiedenis van Marokko is de keuken van dit land vrij divers. Het land staat bekend om zijn kruiden en deze worden dan ook bij bijna elk gerecht gebruikt. Kip wordt er het meest gegeten, maar ook is er veel vis te vinden. De vis wordt vaak vers gevangen aangezien het grootste gedeelte van het land aan de zee grenst. Het bekendste gerecht dat je hier vindt is couscous, dit wordt traditioneel gegeten op vrijdag na het bezoek aan de moskee. De vrijdag is voor dit land de zondag zoals bij ons dit is, oftewel de dag waarop je naar de kerk gaat of in het geval van Marokko, de moskee.

Wist je dat...

 • De Marokkaanse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
 • De populairste drank in Marokko thee met munt is? Dit wordt vaak 'Marokkaanse whisky' genoemd.
 • Veel Marokkaanse steden een moussem (jaarlijkse bedevaart) hebben, ter ere van de plaatselijke heilige. Dit gaat gepaard met feestelijkheden, waaronder vaak een afsluitende fantasia (ruiterspel).

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Marokko
Er zijn 12 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Marokko Hoogtepunten Zeg salaam aleikum tegen Marokko
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Marokko te beleven
  • Bezoek aan de Koningssteden Rabat, Meknes en Fès
  • Overnachting nabij de prachtige zandduinen van Erg Chebbi
  14 dagen
  vanaf € 999,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Totaal Drink muntthee en slaap in de woestijn
  • De meest complete reis waarin je zowel bekende als minder bekende plaatsen aandoet
  • Op de rug van een kameel de zonsondergang tegemoet
  • Het prachtige blauwe stadje Chefchaouen in het Rifgebergte
  22 dagen
  vanaf € 1.398,- inclusief CO2-compensatie
 • 22-35ers reis Marokko Slapen onder de mooiste sterrenhemel
  • Zeer afwisselende reis door het kleurrijke en diverse Marokko
  • Mountainbike tocht in het Hoge-Atlas gebergte
  • Verblijf twee nachten in blauwe stad Chefchaouen
  Nieuwe reis
  15 dagen
  vanaf € 1.149,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Go-26 Actieve jongerenreis door indrukwekkend Marokko
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Marokko
  • Per dromedaris en jeep door de magische woestijn
  17 dagen
  vanaf € 1.388,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko. De hoogtepunten van midden- en zuid Marokko Kasbah’s, steden, kamelen en verse vis
  • Een scherp geprijsde rondreis die de mooiste hoogtepunten van Marokko aandoet
  • Zeer afwisselende reis: steden, zandduinen, palmtuinen en bergen
  • Bezoek aan de prachtige steden zoals Marrakech, Essaouira en Taroudant

  Gegarandeerd vertrek op:
  21 feb , 18 sep , 19 feb - alle vertrekdata

  10 dagen
  vanaf € 849,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Comfort Plus Comfortabel en onbezorgd door het land vol mysteriën
  • De meest comfortabele en afwisselende reis door steden, zandduinen, palmtuinen en bergen
  • Bezoek aan de vier Koningssteden Marrakech, Rabat, Meknes en Fès
  • Comfortabele overnachting in een eigen bedoeïenentent in de zandduinen van Erg Chebbi
  Comfort-Plus
  14 dagen
  vanaf € 1.499,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko wandelreis Langs berberdorpen en kasbah's
  • Volkomen andere wereld dichtbij
  • Vierdaagse wandeltocht met ezels door het ruige Saghro gebergte
  • Mooie wandeling in de Todrakloof

  Gegarandeerd vertrek op:
  04 okt - alle vertrekdata

  13 dagen
  vanaf € 1.139,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  04 okt - alle vertrekdata

Resultaten worden geladen

Rondreis Marokko

Ga mee op een rondreis naar Marokko en waan jezelf in een geheel andere wereld. Maak op een bijzondere manier kennis met Marokko en zijn geschiedenis. De uitstekende ‘wintertemperatuur’ en de verschillende landschappen bezorgen je een groepsreis om nooit te vergeten. De Marokkaanse winterwarmte leent zich uitstekend voor een rondreis door de afwisselende natuur. De tocht brengt ons door landschappen getypeerd door dadelpalmen, lemen dorpjes, prachtige oasen, woestijngebied en eindigt in Marrakesh. Je komt langs bergweiden waar je herders met grazende kuddes aantreft, door groene oasen en uitgestrekte fruitplantages. Tijdens onze rondreizen is er voldoende tijd om op een unieke manier de  hoogtepunten van Marokko te ontdekken. Ontdek de verschillende groepsreizen van prachtig Marokko!

Rondreis Marokko: Woestijnen en stranden

Marokko heeft vele stranden. De meest bezochte stranden zijn niet ver van de steden, met name aan de Atlantische kust. Daarnaast zijn er vele anderen stranden waar de natuur ongerept is. Op de stranden kan je genieten van het zwemmen, ontspannen en watersporten. Naast de stranden bied Marokko ook vele woestijnen aan. Stel jezelf voor om op een kameel te wandelen door de woestijn. Er is niets om je heen en alles wat je kunt horen zijn de voetstappen van het kameel op het zachte zand. 

De Hoge atlas 

Een trektocht door dit gedeelte van het Atlasgebergte laat je de cultuur van de Berbers zien die onaangetast is door arabieren en westerlingen. Steek de Hoge Atlas door via een spectaculaire weg. Ga door de 'Tunnel des Legionnairs", door de Fransen gebouwd en lang de enige weg van noord naar zuid door de bergen. Ten zuiden van de bergen begint de woestijn echt.

Rondreis Marokko: Tradities 

Het grootste evenement op de marokkaanse kalender is de maand van de Ramadan. Hierin vasten moslims gedurende de dag. Groepsreizen in deze tijd is heel goed mogelijk. Alcoholgebruik is niet verboden voor toeristen tijdens de ramadan, er zijn genoeg restaurants en bars waar alcohol geschonken wordt.

Reisverhalen

 • Reisvideo: Magisch Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 16-12-18

  Jetske Kalwij is 27 jaar en oprichtster van het blog Veganfittie. Zij schrijft over duurzaamheid en een vegan- en sportieve levensstijl. Onlangs maakte zij een groepsreis naar Marokko en heeft...

  Lees verder
 • Mixed Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 17-07-18

  Noura Harrath is reisbegeleider en heeft haar roots in Tunesië liggen. Noord-Afrika en het Midden Oosten zijn voor haar plekken waar niets stil heeft gestaan en waar zoveel culturen samen een smelt...

  Lees verder
 • Rozengeur en maneschijn in het zand van de Sahara woestijn

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 15-05-18

  Tessa van de Ven is reisbegeleider en heeft een enorme passie voor natuurreizen en niet-westerse culturen. Dit keer verkent ze de mystiek en magie van het sprookjesachtige Marokko en brengt ze vers...

  Lees verder
 • Marokko: manieren en gebruiken

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 10-01-17

  Slechts vier uurtjes vliegen en je bent er al: Marokko. Je waant je hier in een compleet andere omgeving! Niet alleen de omgeving is anders, ook de manieren en gebruiken van de inwoners van het lan...

  Lees verder
 • Fietsavontuur Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 12-09-16

  Ga je op vakantie naar Marokko, dan ben je zeker van een unieke reis. Hoewel dit Noord-Afrikaanse land maar vier uurtjes van ons vandaan is, waan je je eenmaal daar in een compleet andere wereld....

  Lees verder
 • Met de familie naar Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 22-06-16

  Het land van Koning Mohammed VI – beter bekend als Marokko – is minder ver dan je denkt; een paar uur vliegen en je staat al midden in deze compleet andere wereld. Smalle straten, traditionele gere...

  Lees verder
 • Mystiek Marrakech

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 08-03-16

  Marrakech is een reden op zich om af te reizen naar het mooie Marokko. Deze stad is een juweel van Marrokaans-islamitische bouwkunst. Je vindt hier van alles op het gebied van cultuur, geschiedenis...

  Lees verder
image

Hoogtepunten Marokko

De bijna mythologische, oriëntale koningssteden, met hun labyrinten van markten, overweldigende geuren en kleuren, een warme bries vanuit de Sahara of gewoon een heerlijk kopje zoete mint thee. Allemaal redenen om naar Marokko te gaan.

De Natuur in Marokko

Midelt

Bij een rondreis door Marokko zal je er al snel achter komen dat de natuur in dit Noord-Afrikaanse land erg divers is. Alleen al tijdens de rit naar Midelt kun je deze enorme verscheidenheid aanschouwen. Waar je eerst langs prachtige groene velden rijdt, die met hun groene cipressen een mediterraan gevoel overbrengen, bereik je al snel het Atlas gebergte. Midelt ligt aan de voet van deze imposante bergtoppen.

Midelt

Dadèskloof

De enorme Vallée de Dades, ook wel de Dadeskloof genoemd is gelegen tussen het Andes gebergte en de Djebl Sarhro. Ondanks dat deze kloof een stuk kleiner is dan de Grand Canyon is deze kloof toch nog behoorlijk groot. Langs de kloof groeien veel dadel- en walnotenbomen. Neem vooral onderin de kloof eens de tijd om je voeten te koelen met het smeltwater dat vanuit de bergen door het riviertje stroomt.

Hoge Atlas

Het Atlasgebergte wordt bewoond door de Berbers; het volk dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. De Hoge Atlas is het gedeelte van het Atlasgebergte met de hoogste top. Met helder weer kan je vanaf de top Marrakech (65km verderop) zien liggen. Het gebergte bestaat uit unieke Berberdorpjes en prachtige valleien. De Berbers die er leven zijn bijzonder gastvrij en hebben een geheel eigen cultuur met een andere taal, muzieksmaak en gebruiken, dan de rest van Marokko. Daarnaast maken zij geen gebruik van het schrift en vindt communicatie met toeristen plaats op basis van gebaren en non-verbale communicatie.

Atlasgebergte groepsreis Marokko


De Steden van Marokko

Marrakech

Marrakech wordt ook wel ‘de Rode stad’ genoemd omdat de stadsmuren en huizen van rode leem zijn gemaakt. Marrakech is de belangrijkste van de vier koningssteden. Je waant je er in de sferen van duizend-en-één-nacht. Rondlopen door de sfeervolle medina (de oude stad) en de souks is een 'plezier voor het oog', zoals de verkopers plachtten te zeggen. De stad heeft de bezoeker veel te bieden. In de moderne wijk vind je cafeetjes en dansgelegenheden, ten noorden van het centrum de exotische tuin van Marjorelle. Op verschillende plekken in de stad vind je traditionele hamams, waar je een scrubbeurt of massage kan ondergaan. Het centrale plein Djemaa el Fna wordt 's avonds omgetoverd in een openluchtrestaurant en een circus te gelijk. De kleuren, geluiden en geuren maken dat het plein elke avond vol mensen is.

Marrakech


Casablanca

Casablanca wordt letterlijk vertaald als “Wit Huis”, vanwege het grote aantal witte huizen die de stad rijk is. Met ruim 5.550.000 inwoners is Casablanca de grootste stad van Marokko. Daarnaast is Casablanca een hele belangrijke stad vanwege de ligging aan de Atlantische oceaan en de haven die daaraan gelegen is.

Meknes

In Meknes zijn naast de Medina ook de ruïnes te vinden van het koninklijk paleis. Hierom heeft UNESCO deze stad op de werelderfgoedlijst gezet. Wanneer het in de avond begint te schemeren lopen de pleinen vol met acrobaten, vuurspuwers en kooplui waarbij de sfeer erg gemoedelijk en vrolijk is. Meknes is de op vijf na grootste stad van Marokko en is op economisch gebied vooral belangrijk voor het verhandelen van olijven, muntthee en wijn.

Meknes


Fez

De stad Fez heeft een rijke geschiedenis die dateert tot ver voor het geboortejaar van Christus waarmee het de oudste Koningsstad is van Marokko. Het is zelfs één van de oudste nog bewoonde grote steden ter wereld! De mooiste bezienswaardigheid in Fez is eigenlijk de stad zelf. Er zijn enkele musea te vinden maar het oude stadscentrum dat bruist van het leven is toch echt een plek waar je moet zijn geweest bij een bezoek aan Marokko. Trek vooral geen uitgebreid plan in Fez maar laat je leiden door wat je ogen en oren tegemoet komen.


Essaouira

In de kleurrijke haven van Essaouira staat alles in het teken van de visvangst. Als je langs het immense strand loopt kun je naast de vele surfers, ook een verzameling aan kleine vissersbootjes zien dobberen op het water. Deze vissersbootjes zie je na een tijdje richting wal varen, waar ze de verse visvangst aan land brengen.. Het is dan natuurlijk helemaal lekker om bij één van de eetstalletjes vers gevangen vis te eten.

Essaouira

Beste reistijd Marokko 

Het voor- en najaar zijn qua temperatuur het prettigst, alhoewel het in de woestijn en in de bergen in januari en februari ’s nachts ook flink kan afkoelen. In de winter kan de temperatuur overdag nog wel 20 °C worden, maar moet ’s nachts rekening gehouden worden met nachtvorst. We raden aan in deze periode laagjeskleding te dragen en voor ‘s avonds warme kleding mee te nemen.

Seizoenen Marokko

De seizoenen lopen in Marokko ongeveer gelijk aan de Nederlandse jaargetijden. Wel zijn de seizoenen extremer. In de zomer is het er bijvoorbeeld erg warm.

Ramadan en Offerfeest

Reizen tijdens de ramadan zijn goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio.

Marrakech

Marrakech, of Marrakesh is één van de vier koningssteden van Marokko. Er heerst een landklimaat met erg hete dagen in de zomer en een redelijk constante temperatuur in de rest van het jaar. Gedurende de winter daalt de temperatuur hard en kan het zelfs vriezen.

image

Reistips groepsreis Marokko 

In Marokko is van alles te doen. Dwaal bijvoorbeeld over de kleurrijke souqs en medina's, maak een trektocht door het Saghro gebergte of maak een kameelrit door de woestijn. 

Kameeltocht door woestijn Erg Chebbi

Vanaf de rug van een kameel heb je een prachtig uitzicht. Alleen al het op- en afstappen is een hele belevenis. Na een tijdje hobbelen op een kameel begin je je spieren wel te voelen, daarom kan je het kameelrijden afwisselen met wat wandelen. Loop bijvoorbeeld tussen de zandduinen. Terwijl de zon ondergaat bereidt de kok een maaltijd rond het kampvuur. ’s Nachts slaap je in een tent of als je wilt onder de sterrenhemel. ’s Ochtends word je wakker tussen de immense zandduinen, een geweldige ervaring!

Watervallen van Ouzoud

In dit plaatsje zijn de bekendste, gelijknamige watervallen van Marokko. Vooral in de lente zijn de 110 meter hoge watervallen mooi, omdat er dan nog smeltwater uit de bergen komt. Het beste moment om deze watervallen te fotograferen is tussen het middag uur en de late middag, rond dit tijdstip ontstaan er vaak regenbogen waardoor je een nog mooier beeld krijgt. 

Watervallen van Ouzoud groepsreis Marokko

Djemaa el Fna

Overdag is dit plein in Marrakech een doodgewoon plein met een paar slangenbezweerders en acrobaten. Maar aan het einde van de middag is het omgetoverd tot een compleet circus met muzikanten, vuurspuwers, waarzeggers en talloze eetkraampjes.

Djemaa el Fna groepsreis Marokko


Grootste overdekte markt: Souq

Als je een beetje van shoppen houdt, mag je deze grootste overdekte markt van Afrika, in Marrakech, niet missen. Je kunt hier heerlijk ronddwalen tussen de stalletjes en winkeltjes. Je ziet levende kippen, tapijten, glaswerk, lampen, traditionele volkskunst, meubels en zilveren theepotten. In een ander gedeelte vervullen houtbewerkers hun ambachten en worden tassen bewerkt van leer.

Wandelen in de Saghro

Deze woeste bergketen vormt het decor voor een meerdaagse trektocht. Loop, vergezeld door pakezels, over geitenpaadjes langs grillig gevormde donkere rotsen en prachtig geërodeerde bergwanden. Naarmate we verder stijgen, wordt het gebied met hoge gekartelde bergtoppen en prachtige panorama's ontoegankelijker. Het gezang van onze ezeldrijvers en de kristalheldere hemels vol sterren maken de avonden tijdens deze reis heel bijzonder.

Saghro groepsreis Marokko


Badderen in Agadir

Deze stad was vroeger een fort op een andere plaats, maar verdween vanwege een aardbeving. Inmiddels is deze stad opgebouwd op een andere plaats en een populaire badplaats geworden. Je vindt hier een 10 kilometer lang zandstrand, in een baai die uit de wind ligt en waar je zo'n 300 dagen per jaar zon hebt. Bovenop een heuvel aan de rand van de stad vind je een kleine kasbah, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en oceaan.

Tafraout

In dit plaatsje aan de voet van de voor-Atlas kan je kasbahs bewonderen, die zijn gehouwen uit zwarte, granieten rotsblokken. De kasbah werd vroeger gebruikt als woning voor het dorpshoofd, iedere stad bezit er wel één. Dichtbij dit dorp vind je ook de blue rocks, deze stenen zijn door de Belgische Jean Verame en Marokkaanse brandweermannen geverfd. 

Tafraout blue rocks

Prehistorische rotstekeningen

Ook in Marokko zijn er resten gevonden uit de prehistorie, in de vorm van rotstekeningen. Enkele hiervan zijn pas in 2000 ontdekt. De tekeningen zijn vooral geometrische vormen en jachttaferelen. Er worden meerdere dieren afgebeeld zoals olifanten, giraffes, struisvogels, buffels en antilopen. De jachttaferelen die afgebeeld zijn laten zien dat de bewoners vallen gebruikten om de dieren te vangen.


Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!