Resultaten worden geladen

Rondreis Jordanië

Een verborgen roze stad, prachtige overblijfselen van oude beschavingen, een immense woestijn, en de Dode Zee. Jordanië is een absolute must-see als je gek bent op interessante culturen, geschiedenis, prachtige natuur en heerlijk eten. Dit land in het Midden-Oosten heeft alles wat je nodig hebt voor een prachtige rondreis. 

Jordanië is slechts een paar uur vliegen, maar je waant je in een compleet andere wereld. Het land is vooral bekend vanwege de roze stad Petra, een van de zeven wereldwonderen. Petra werd zo rond het begin van onze jaartelling gesticht. Dankzij de goede ligging (goed beschermd tussen de rotsen) en de watertoevoer, was het een belangrijk handelsknooppunt. In de zevende eeuw verloor de stad zijn belangrijke positie als handelsroute en werd het uiteindelijk verlaten. In 1812 werd het opnieuw ontdekt. 

De stad staat vol overblijfselen van lang vervlogen tijden. Mis vooral het Klooster Ad Deir niet. Dit is het grootste monument van Petra. De klim ernaartoe bestaat uit achthonderd traptreden en duurt zo’n drie kwartier, maar is de moeite waard. 

Gebruik de app Maps.me om offline rond te lopen in Petra. Je kunt al deze plekken pinnen en ze zo makkelijk vinden. Niet genoeg gehad van Petra overdag? De avondtour is erg mooi en doet een beetje denken aan de Efteling.

Wat moet je verder echt zien en doen in Jordanië?

 • Baden in de Dode Zee (vergeet de ‘ik lees de krant-foto niet’) en smeer jezelf in met de zwarte modder.
 • Ontdek de groene kant van Jordanië, bijvoorbeeld via een hike door de bergen in Wadi Bin Hamad of Wadi al Mujib.
 • Sterren kijken in de Wadi Rum-woestijn.
 • Jordaanse muntlimonade (vers limoensap met munt) drinken, heerlijk fris!

Goed om te weten: Met de Jordan Pass bespaar je makkelijk op toeristische attracties. Met deze pas krijg je toegang tot meer dan veertig attracties en daarbij hoef je niets te betalen voor je visum. 

De belangrijkste feiten over Jordanië

Jordanië is een totaal andere wereld en het land zal je hart veroveren. Wat moet je weten voordat je naar Jordanië afreist?

 • Taal In Jordanië spreken ze Arabisch. Breek het ijs door alvast wat Arabische woorden te leren via bijvoorbeeld Duolingo.
 • Hoofdstad: De hoofdstad van Jordanië is Amman. De stad heeft bijna 1,5 miljoen inwoners.
 • Bestuursvorm: Jordanië is een parlementaire monarchie. De koning is Abdoellah II. Je zult zijn gezicht niet snel vergeten, want zijn portretten hangen overal. Leuk weetje: Hij is fan van Star Trek en heeft er een gastrol in gehad.
 • Inwonersaantal: Jordanië heeft ruim elf miljoen inwoners. Het land is twee keer groter dan Nederland.
 • Munteenheid: De munt van Jordanië is de dinar.
 • Tijdzone: UTC+3. Tijdens onze zomertijd is het in Jordanië één uur later, tijdens onze wintertijd is het twee uur later.
 • Stekkers en stopcontacten in Jordanië: In Jordanië hebben ze naast onze bekende stekkers, ook stekkers van het type D, G en J. Neem daarom een wereldstekker of reisadapter mee.

Veelgestelde vragen over een rondreis in Jordanië

 • Hoe lang is het vliegen naar Jordanië?
  Een directe vlucht naar Amman duurt 4,5 uur.
 • Heb je coronavaccinaties nodig voor Jordanië?
  Nee, maar je hebt wel een QR-code nodig om het land binnen te komen. Lees er meer over op de website van de Jordaanse overheid.
 • Welke andere vaccinaties heb je nodig voor een rondreis door Jordanië?
  Het wordt aangeraden je te vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). De vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je uit een risicoland voor gele koorts komt.
 • Heb je een visum nodig voor Jordanië?
  Ja. Bij aankomst koop je een visum op de luchthaven. Je hoeft je hier verder niet op voor te bereiden, maar let wel op dat je paspoort nog minimaal twee lege pagina’s heeft (voor het visum).
 • Is Jordanië veilig als single vrouw?
  Als vrouw kun je goed alleen reizen in Jordanië. Wel is het belangrijk om te onthouden dat Jordanië een islamitisch land is. Daarom is het aan te raden om (net als bij mannen) loszittende kleding te dragen die de schouders, bovenarmen en knieën bedekken. Houd verder gepaste afstand: geef niet uit jezelf een hand aan een man, zit niet naast een man in de auto of in het openbaar vervoer, en iemand recht in de ogen aankijken kan als uitnodigend worden opgevat.
 • Hoe zit het met alcohol en roken in Jordanië?
  In Jordanië is het niet toegestaan om buiten op straat dronken te zijn of te drinken. Toch kun je wel alcohol nuttigen, maar doe dit alleen in hotels of restaurants. De prijs is wel wat hoger dan je gewend bent. Roken is toegestaan – het land heeft het hoogste aantal rokers ter wereld. Het is wel verboden om te roken in openbare gebouwen. 
 • Hoe moet je gekleed gaan als je een moskee wilt bezoeken?
  Als je een moskee wilt bezoeken, draag dan kleren die je schouders, bovenarmen en knieën bedekken. Als vrouw bedek je ook je haar. Als je de King Abdullah I Moskee in Amman bezoekt (de enige moskee waar je als niet-moslim naar binnen mag), kun je gepaste kleding lenen bij de souvenirwinkel.

Voor wie is een reis naar Jordanië interessant?

De reisafstanden in Jordanië zijn niet lang. Het land is daarom perfect voor iedereen die niet al te veel tijd heeft, maar wel optimaal wil genieten van een vakantie met veel verschillende ervaringen. Het wordt erg warm in de zomer, dus plan je reis goed. Petra is niet heel makkelijk toegankelijk, dus houd hier rekening mee als je slecht ter been bent of met een kinderwagen reist.

Bekijk onze reizen naar Jordanië per reissoort:

Naar boven