Resultaten worden geladen

Rondreis Laos

De veelzijdige geschiedenis van Laos zal je rondreis onvergetelijk maken. Het huidige Laos vindt zijn wortels in de 14e eeuw, toen het koninkrijk Lan Xang, het land van miljoenen olifanten, werd gesticht. In de 17e eeuw viel het land uiteen, hetgeen door de Fransen in 1893 weer teniet werd gedaan, toen zij het land als "protectoraat Laos" opnamen in de Unie van Indochina. In de Tweede Wereld Oorlog was het land bezet door de Japanners. Hierna verkreeg het in 1954 door een nederlaag van de Fransen in de Eerste Indochinese Oorlog zijn onafhankelijkheid.

Tussen 1964 en 1973 had Laos ernstig te lijden onder de oorlog in Indochina, die in feite gevoerd werd door de twee supermachten van dat moment, de VS en de Sovjet Unie. Vietnam werd vanuit Thailand voortdurend gebombardeerd, maar ook het oosten en noorden van Laos werden zeer zwaar getroffen. Het werd een van de zwaarst gebombardeerde landen in de geschiedenis.

In 1975 werd officieel de Democratische Volksrepubliek Laos uitgeroepen en kwam er een einde aan meer dan 600 jaar durende monarchie. Tegenwoordig lijkt Laos zich zeer langzaam te ontwikkelen in de richting van een meer open samenleving. Hoewel politieke hervormingen alleen mogelijk zijn binnen het eenpartijstelsel, valt de laatste jaren enige vooruitgang te bespeuren.

De hoogtepunten van Si Phan Don 

Indrukwekkende watervallen, stranden en stroomversnellingen, maar vooral ontelbaar veel eilanden. Si Phan Don betekent letterlijk 'de 4000 eilanden,' en deze naam is goed gekozen. In dit gebied splitst de Mekong rivier zich in vele rivierarmen, waardoor er talrijke eilandjes worden gevormd, die zowel bewoond als onbewoond zijn. 

Breng een bezoek aan de Phapeng en Lipphi watervallen of bezichtig een overwoekerde spoorbrug midden in het bos. De eilandbewoners leven vooral van de visvangst en van het verbouwen van rijst, groente en suikerriet. Tijdens een bootreis kun je deze bijzondere regio verkennen, en word je je bewust van het traditionele en ongestoorde bestaan van de lokale bevolking. Ook de zeer zeldzame Irrawaddy zoetwaterdolfijn leeft in deze regio, en brengt in bepaalde gedeeltes van de Mekong rivier haar jongen groot tussen december en mei.

Ontdek de verscheidenheid in cultuur

Niet alleen biedt een groepsreis door Laos een verscheidenheid in natuur, ook heeft de cultuur van dit continent werkelijk alles in huis. In Laos wonen naar schatting 100 of 140 verschillende etnische groepen. Grofweg zijn er 4 hoofdgroepen hierin te onderscheiden:

  • De Lao Loum: zij vormen de grootste bevolkinsgsgroep van Laos. Zij bevolken de lager gelegen delen van Laos, met name in de Mekong-vallei. Zij zijn verwant met de Thai en hangen meestal het Theravada boeddhisme aan.
  • De Lao Thai: dit is een kleine groep met verschillende Thaise subculturen, zij zijn gevestigd in de Mekongdelta, maar vooral in de valleien van hoger gelegen rivieren.
  • De Lao Theung: ze behoren tot de oudste inwoners van Laos en maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. Het zijn bergvolken van Chinees/Maleise afkomst in Midden-Laos. Het kleine volk Khmu, waar we tijdens een van onze reizen door Laos zullen overnachten, behoort tot de Lao Theung.
  • De Lao Soung komen uit Tibetaanse en Chinese gebieden. Ze maken zo'n tien procent van de bevolking uit. Ze zijn pas vrij recent geëmigreerd en leven voornamelijk in de bergen vanaf ongeveer 1000 meter.

Bekijk onze reizen naar Laos per reissoort:

Naar boven