Achtergrond Colombia

Het landschap van Colombia is in te delen in vijf gebieden. Met aan het westen de Pacifische kust, aan het noorden de Caribische kust, in het midden de Andes, in het noordoosten de vlaktes van Orinoco en in het zuiden het Amazonegebied.

Ontdek de roerige geschiedenis 

Een rondreis naar Colombia neemt je mee langs alle roerige aspecten van de Colombiaanse geschiedenis.Het huidige Colombia was lange tijd onderdeel van het 'vicekoninkrijk Granada' dat bestond uit Venezuela, Colombia, Panama en Ecuador. Pas in 1886 kreeg het land haar huidige naam. Deze naam 'Colombia' is een eerbetoon aan wereldreiziger Christoffel Columbus (Cristóbal Colón in het Spaans). De Venezuelaan Francis de Miranda eerde zo de Portugees-Spaanse overheersing van het Zuid-Amerikaanse gebied. Colombia's geschiedenis wordt gekenmerkt door felle strijd. Het land heeft verschillende onafhankelijkheidsoorlogen gevoerd, waaronder de Oorlog van Duizend Dagen. Deze strijd vormt de achtergrond van één van Colombia's belangrijkste literaire werken: Honderd Jaar Eenzaamheid van schrijver Gabriel Garcia Marquez. Ook nu zijn er nog kleine groepen die strijden voor onafhankelijkheid en voor het omverwerpen van de regering. Hierdoor is Colombia's reputatie nog wat wankel maar het land groeit sinds de aanstelling van president Uribe in 2002 uit tot een stabielere natie. Sinds 2002 is het armoedecijfer met 20% gedaald en het werkeloosheidscijfer met 25%. In vergelijking met de haar omringende landen heeft Colombia een grote goed opgeleide middenklasse onder haar bevolking. Heden ten dage is het land de 4e economie van Zuid Amerika.  Hoewel er nog altijd conflicten worden uitgevochten, zijn de gebaande paden en toeristische plekken volkomen veilig. Colombia wordt dan ook een steeds grotere toeristische trekpleister en is een bezoek meer dan waard!

Bergen, exotische kusten en koffie; natuur in Colombia

Colombia is een heerlijk land om doorheen te reizen. Het ligt ter hoogte van de evenaar wat een aangenaam en zonnig klimaat garandeert. Dat klimaat wordt er voornamelijk door de grote hoogteverschillen beïnvloedt. Het land wordt gekenmerkt door 3 klimaatzones: de amazone, de Andes en een extreem lang kustgebied. Het is het enige Zuid Amerikaanse land dat zowel een Pacifische als een Caribische kust heeft. Colombia biedt dan ook het beste van alle werelden: bergen, woestijn, amazone regenoud, tropische kusten, hooglanden en laaglanden.
Het klimaat van Colombia is ideaal voor de groei van een wereldwijd zeer belangrijk natuurproduct: koffie. Wie Colombia zegt, zegt koffie. Vanaf het begin van de 20ste eeuw werd koffie één van de belangrijkste exportproducten van het land. Door het hele land vind je dan ook koffieplantages, waar je als toerist soms zelfs kunt verblijven en een vers bakje kan halen om later je reis door Colombia weer voort te zetten.

Koloniale huizen en eeuwenoude beelden

Door haar roerige geschiedenis heeft Colombia een schat aan historische overblijfselen. Dit maakt het een echte trekpleister voor reizigers met een interesse in geschiedenis. Colombia's bevolking bestaat uit een mix van Europeanen, Afrikanen en Indianen; Colombia huist deze culturen allemaal in zich. Veel steden ademen nog een oude koloniale sfeer uit. Er zijn veel gebouwen in oud Spaans-Portugese stijl. In San Agustin vindt je één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika. In deze prachtige omgeving vind je talloze stenen beeldhouwwerken die vermoedelijk stammen uit 500 jaar voor Christus. Helaas is er maar weinig bekend over de cultuur waaruit deze beelden afkomstig zijn. Men vermoedt dat het gaat om graven van priesters, stamhoofden en andere belangrijke personen, gezien de bijzondere zorg waarmee deze doden bij hun begrafenis zijn omringd.

Situatie Colombia

Colombia heeft helaas een slecht imago wanneer het gaat om de veiligheid. De cijfers en krantenkoppen liegen er niet om. Maar de situatie is heel erg verbeterd. Bovendien speelt het geweld zich af in bepaalde gebieden van het land en in sommige wijken van de steden. Als deze gebieden en wijken worden gemeden, dan is het reizen in Colombia niet gevaarlijker dan in welk ander land van Latijns Amerika. Voorzichtigheid is geboden zoals in alle landen in Latijns Amerika. Ook de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft weer dat de veiligheidssituatie in Colombia sterk is verbeterd. Zoals in alle grote steden, wordt ook in Colombia geadviseerd om rekening te houden met verschillende vormen van criminaliteit zoals zakkenrollers. We horen jammer genoeg te weinig positieve berichten over de vriendelijke bevolking die een groot respect heeft voor haar medemens en de indrukwekkende natuur en cultuur. Er is geweld, maar dat speelt zich vooral af in bepaalde gebieden waar het voor toeristen niet interessant is. Er is in de jaren ook veel verbeterd op het gebied van veiligheid bovendien worden de plaatsen in onze reisschema's door onze agent scherp in de gaten gehouden. Als zich een calamiteit voordoet dan wordt direct uw reisschema aangepast.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Colombia
Er is 1 22-35ers reis naar Colombia die voldoet aan jouw wensen
 • 22-35ers reis Colombia ¡Hasta la vista!
  • Zeer afwisselende reis door het kleurrijke en swingende Colombia
  • Avontuur, actie, ontspanning en leuke avondprogramma's
  • Optimaal genieten aan de Caribische kust met ongerepte natuur en stranden
  Nieuwe reis
  21 dagen
  vanaf € 2.399,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Colombia

Een rondreis naar Colombia omvat alles wat je van een avontuurlijke reis zou willen; zon, zee, strand, bergen, woestijn, koloniale steden, ongerepte natuur, vriendelijke bevolking, regenwoud en moderne Zuid-Amerikaanse steden.

Colombia in één oogopslag

 • Ongerepte natuur - van uitgestrekte woestijn tot exotisch kust
 • Vier een feestje met de warmbloedige Colombiaanse bevolking
 • Veel historische overblijfselen van een roerige geschiedenis

Reisverhalen

 • Het single avontuur van Mariska

  Midden- en Zuid-Amerika, 13-01-19

  Mariska gaat voor het eerst mee op een groepsreis en kiest voor een singlereis. Het idee om met gelijkgestemden solo travellers een waanzinnig reisavontuur in Colombia aan te gaan, lijkt ...

  Lees verder
 • Hoogtepunten van Colombia

  Midden- en Zuid-Amerika, 03-01-19

  Na een voorspoedige vlucht kwam ik aan in Bogotá. Ik was er zonder verwachtingen heen gegaan en werd direct bij aankomst al verrast door de prettige sfeer. Ik reisde van Bogotá tot aan Medellín en ...

  Lees verder
 • Colombia culinair

  Midden- en Zuid-Amerika, 28-08-18

  De Colombiaanse keuken is gebaseerd op tradities en erg afhankelijk van de streek waar je bent. Er zijn typisch lokale gerechten maar niet echt een nationaal gerecht. Vaak is de lunch zwaarder dan ...

  Lees verder
 • Avontuur in Bogotá

  Midden- en Zuid-Amerika, 08-05-17

  'Na een 20-uur-durende reis van Amsterdam naar Bogotá, met een tussenstop in Atlanta, beland ik laat in de avond op het vliegveld van de Colombiaanse hoofdstad; Bogotá. Met klotsende oksels, s...

  Lees verder
image

Hoogtepunten Colombia

San Agustín 

San Agustín is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika. Hier vinden jullie mysterieuze beelden, deze zijn gebouwd door de indianenstam; Antropomorfe. De beelden zijn soms levensgroot en zijn een mix van mensen en dieren. Er is niet veel bekend over de beelden, maar men vermoedt dat het gaat om graven. Jullie kunnen jullie ogen er bij uit kijken want het zijn er maar liefst 600! 

Taironaka 

Taironaka is een nog relatief onbekend natuurpark, dit park is gelegen aan de Don Diego rivier. Het kristalheldere water van de rivier komt van een hoger gelegen gletsjer en stroomt zo de zee in. Een ideale plek om lekker samen met de kinderen te zwemmen of te luieren bij de nabij gelegen strand. 

Cartagena 

Cartagena is door Unesco uitgeroepen tot historisch erfgoed. De stad is bijna geheel ommuurd om de schatten die in de stad lagen opgeslagen te beschermen tegen zeerovers. Al wandelend over de stadsmuren komen jullie meer te weten over de geschiedenis van Cartagena, die alles te maken heeft met goud. Daarnaast kent Cartagena nog een aantal prachtige stranden, perfect om te snorkelen of lekker te luieren.

Feria's en Festivals: Colombianen houden van een feestje

Colombianen houden wel van een feestje! Iedere regio in Colombia kent haar eigen dans- en muziektradities. Reggaeton en salsa worden veel gedanst maar ook de tango heeft haar weg in Colombia gevonden. Veel feesten worden er gevierd ter ere van lokale gebruiken of producten. Zo is er het feest van het suikerriet, het feest voor de koffie en het feest van de etnische verscheidenheid. De Colombiaanse bevolking bestaat dan ook uit een mengeling van Indianen, Europeanen en Afrikanen. Het overgrote deel van de bevolking is Rooms Katholiek.

Beste reistijd Colombia

Aangezien Colombia vlakbij de evenaar ligt is het land het gehele jaar goed te bezoeken. De beste tijd om een reis door Colombia te maken is evenwel in de droge tijd tussen december en maart of in de maanden juli t/m september. De hoogteligging bepaalt in Colombia de temperatuur. In de hoofdstad Bogotá, gelegen op 2560 meter, heersen er overdag lenteachtige temperaturen en 's middags kan het zelfs behoorlijk warm worden. Na zonsondergang koelt het echter snel af. In het aan de kust gelegen Cartagena is het, het hele jaar door tropisch warm.
image

Reistips Colombia

San Augustín 

Om de omgeving van San Augustín beter te verkennen is het mogelijk om een tour te maken met de Chiva naar de prachtige watervallen van Río Magdalena, de grootste rivier van Colombia. 

Armenia 

In Armenia kunnen jullie een bezoek brengen aan de botanische tuin. Hier is het heerlijk wandelen door de prachtige natuur die Armenia rijk is. Probeer zo veel mogelijk vogeltjes en gigantische vlinders spotten! 

Medellín 

In Medellín is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het straatkinderen project; stichting ‘club deportivo’. Deze stichting is opgericht om kinderen, achtergesteld door armoede, verslaving, geweld of gedragsproblemen, de mogelijkheid te bieden mee te doen als deelnemer of (mede)organisator aan sportieve, recreatieve en culturele activiteiten. Interessant om eens een kijkje te nemen en te beseffen hoe het leven voor straatkinderen hier is. 

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!