Resultaten worden geladen

Rondreis Malawi

Ontdek de natuur en seizoenen van Malawi

Niet alleen biedt een rondreis door Malawi een verscheidenheid in culturen, ook heeft de natuur werkelijk alles in huis. Malawi ligt omsloten door Mozambique, Tanzania en Zambia. Het land ligt in de Rift Vallei. Deze Rift Vallei, ook wel de Grote Afrikaanse Slenk genoemd, is één van de meest indrukwekkende geologische verschijnselen ter wereld. Het is een 6500 km lange scheur dwars door Afrika. 

Door deze scheur ontstonden diepe meren en hoge vulkanen. Sommige vulkanen waren ooit hoger dan de Mt. Everest. Er heerst hier een tropisch klimaat, maar door de hoogteverschillen kan het ook fris zijn. Malawi kent een droog en een nat seizoen. Het regenseizoen loopt van december tot maart. Steeds vaker laten de regens echter op zich wachten tot januari.

Het meest in het oog springende natuurverschijnsel van Malawi is het meer van Malawi. Dit meer, dat de grens vormt tussen Malawi en Mozambique, is het op drie na grootste meer van Afrika. Ze beslaat 20% van de hele oppervlakte van het land. Langs het meer is de grootste bron van inkomsten dan ook de visserij. Veel vissers verkopen de meervallen langs de oevers van het meer. Een ander opvallend fenomeen bij het meer van Malawi zijn de zogenaamde lake flies. Deze insecten razen in enorme zwermen over het meer heen en worden op lokale markten als gefrituurde delicatesse verkocht!

Het meer van Malawi staat genoteerd op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Maar ook de Chongoni rock art area in centraal-Malawi staat genoteerd; hier zijn de meeste én oudste rotstekeningen van Afrika bewaard.

Malawi: Afrika's warme hart

Een rondreis door Malawi is pas compleet als je kennis hebt gemaakt met de plaatselijke bevolking van het land. Malawi wordt het warme hart van Afrika genoemd vanwege haar warme bevolking. Velen wonen tradtioneel samen met hun 'extended family' in hutten. Het land is voor Afrikaanse begrippen dichtbevolkt. Malawi is driemaal zo groot als Nederland en er wonen ongeveer 4 miljoen mensen. Malawi is één van de armere landen van het Afrikaanse continent. Het is daarmee samenhangend ook nog zeer traditioneel. 85% van de bevolking leeft buiten de steden in tradtionele dorpen.

De hoofdstad is Lilongwe, centraal gelegen in het land, maar de zakelijke en economische hoofdstad van het land is Blantyre in het zuiden. De Malawiaanse bevolking stamt af van de Bantoe - één van de oudste afstammelingen van Afrika's oorspronkelijke bevolking. Eén van de grootste bevolkingsgroepen zijn de huidige voornamelijk christelijke Chewa. Hun taal Chichewa is naast het Engels dan ook de meest gesproken taal en heeft nauwe banden met het Swahili dat veel in de buurlanden Tanzania en Kenia wordt gesproken. In het zuiden bij het meer van Malawi vind je voornamelijk Yao-bevolking'; zij zijn voornamelijk moslim.

Dit moet je gezien hebben in Malawi

  • Prachtige zonsondergangen in het meer van Malawi
  • Contact met de vriendelijke bevolking van het warme hart van Afrika
  • Typisch Afrikaanse safari's
  • De oudste bewaarde rotstekeningen van Afrika
Naar boven