Resultaten worden geladen

Rondreis Uganda

Ontdek een eeuwenoude beschaving

Tijdens je rondreis door Uganda zul je kennis maken met een beschaving die vele duizenden jaren teruggaat. De pygmeeën die in het westen van Uganda leven zijn rechtstreekse afstammelingen van de vroegste bevolking van het land. Zo'n 2000 jaar geleden trokken verschillende Bantoe bevolkingsgroepen Uganda binnen vanuit West- en Zuid-Afrika en ontwikkelden landbouw en metaalbewerking. Rond 1600 ontstonden verschillende koninkrijken, zoals dat van Buganda, Bunyoro-Kitara en Ankola in het gebied dat nu als Uganda bekend staat.
Na de overheersing door Engelse kolonisten werd het land in 1962 onafhankelijk. Velen zullen zich de heerschappij van dictator Idi Amin herinneren, maar nadat de macht in 1986 werd overgenomen door president Yoweri Museveni kent dit land een relatieve politieke stabiliteit en gestage economische groei.

Een rondreis door de 'Parel van Afrika'

Een rondreis door Uganda garandeert een ware Afrika-ervaring. Winston Churchill noemde het land niet voor niets de Parel van Afrika toen hij in 1907 Uganda bezocht. Het landschap van Uganda is enorm afwisselend; van savanne tot de regenwouden van Kibale Forest, van besneeuwde bergen tot diepe meren als het grote Victoria meer en het Bunyoni meer.

Je vind hier de hoogste bergketens van Afrika. De Bergen van de Maan in het Rwenzori National Park. Ook kent het land de hoogste concentratie van primaten ter wereld, waaronder de majestueuze berggorilla in het Bwindi National Park. Naast deze met uitsterven bedreigde berggorilla's leven er in het Kibale forest chimpansees, en is er typisch Afrikaanse wildleven als leeuwen en olifanten te vinden in het Queen Elizabeth National Park. Midden in het enorme Victoriameer bevindt zich het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary - een opvang van verweesde chimpansees.

Uganda staat ook bekend als bron van de Witte Nijl. Vlakbij hoofdstad Kampala ligt Jinja; hier ontspringt de witte Nijl vanuit het Victoria meer. Dit is een waar paradijs voor rafters; de snelste rapids van Afrika vind je op deze plek bij de Bujagali watervallen.

Rondreis Uganda: Ontdek cultuur en religie

Je rondreis door Uganda is niet compleet als je geen kennis hebt gemaakt met de plaatselijke bevolking. Uganda kent namelijk één van de oudste beschavingen van het Afrikaanse continent. De Batwa en Bambuti zijn pygmeeënvolkeren die afstammen van de eerste bewoners van het gebied.

Heden ten dage bestaan er meer dan 30 taalgroepen in Uganda. Engels is de officiële taal en wordt samen met het Luganda en verschillende Bantoetalen het meest gesproken.
Het land heeft een grote christelijke gemeenschap - de islam is de tweede grote godsdienst. Slechts een klein deel van de bevolking belijdt nog traditionele vaak animistische geloven, zoals de Bakonio. Deze stam uit de Rwenzori heuvels vereren de eenarmige, eenbenige, eenogige en pijprokende god Kalisa.

De grootste groep immigranten in Uganda komt uit India; veel handel is dan ook in handen van Indiërs. Leden van deze gemeenschap zijn voornamelijk Ismaili (sjiitische volgelingen van Aga Khan) of hindoe.<

Hoogtepunten Uganda

  • Afwisselend landschap: van savanne tot regenwouden, van besneeuwde bergen tot diepe meren.
  • Grootste aantal primaten ter wereld waaronder de unieke berggorilla's en chimpansees, maar ook leeuwen en olifanten
  • Grote verscheidenheid in stammen en religies
Naar boven