De 6 mooiste bezienswaardigheden in Namibië | Reisblogs
< Terug naar overzicht
De mooiste bezienswaardigheden en to do's in Namibië

De mooiste bezienswaardigheden en to do's in Namibië

Houd je van rust, uitgestrekte landschappen, bergen en heb je geen bezwaar tegen een kleine zandbak in je bagage? Dan is een rondreis door Namibië echt iets voor jou! Met maar zo’n 2,5 miljoen inwoners en ongeveer 3 inwoners per vierkante kilometer, is het een van de dunst bevolkte landen ter wereld en dat merk je. Er gaan soms uren voorbij dat je amper iemand op de weg tegenkomt. Heerlijk om tot rust te komen. Hier volgt een top 6 van bezienswaardigheden waarom Namibië bovenaan je bucketlist moet staan.


1. Sossusvlei & Dodevlei


Wie aan Namibië denkt, denkt waarschijnlijk al snel aan zand, droogte en duinen. En dat klopt. Na de reis herken je je bagage niet meer terug door de laag stof die zich daar in en op heeft verzameld. Een van de hoogtepunten die daar mede voor zorgt zijn de bekende duinen van Sossusvlei. Een kilometerslange kleivallei met aan weerszijden rode zandduinen die schitterende kleurschakeringen krijgen onder invloed van de (opkomende) zon. Even verderop bevindt zich Dodevlei ofwel Deadvlei. Dit is juist een grote droge, witte kleivlakte met her en der een dood acaciaboompje. Een zeer surrealistisch beeld, waardoor je even twijfelt of je niet op de maan bent belandt. Dit landschap is ontstaan doordat het gebied af en toe overstroomde en de poelen daarna, door droogte, opdroogde en de duinen door de wind werden opgestuwd. Beide valleien zijn onderdeel van Namib-Naukluft National Park.

Tip: Bezoek dit park vroeg in de ochtend, dan is het én nog niet zo druk en warm én kun je genieten van de schitterende zonsopkomst.


2. Kamperen


Kamperen.. tja, voor velen staat dit toch voor primitiviteit en gedoe. Zo ook voor mij. Ik heb er niks mee om elke avond in mijn tent te kruipen, te slapen op een dun matje en ’s nachts in het pikkedonker naar een verderop gelegen toiletgebouw te moeten wandelen. Toen mijn reisgenoot dan ook zei dat ze graag kamperend door Namibië wilde reizen, had ik dus zeer mijn twijfels. Maar ze wist me toch te overtuigen. ‘Ach’, dacht ik, ‘wie weet is kamperen in Afrika toch op een of andere manier, anders dan op een camping op de Veluwe’. En wow, wat bleek ik daar gelijk in te hebben! Ja, het is af en toe behelpen en die toiletgebouwen zijn niet altijd even schoon, maar hé het is Afrika. Dit hoort bij het avontuur en wat was het fantastisch. Je komt op plekken waar je niet zou komen als je in een lodge overnacht en dát zijn nu juist de pareltjes van plekken als je het mij vraagt. Je reist door verlaten, ruige landschappen en ziet een sterrenhemel zoals je die nog nooit ergens hebt gezien. Sterren, sterren, sterren waar je ook boven je kijkt. Magisch! En het zorgde bij velen voor menig kippenvel-moment. Ga dus lekker wandelen in de mooie omgeving of plof met een boekje voor je tent neer en geniet van het uitzicht. 

Tip: Neem een goede hoofdlamp mee en zorg voor een lampje dat je in je tent kunt ophangen.


3. Etosha National Park


Grote steppevlaktes en savanne is wat je kunt verwachten in Etosha National Park. Dat maakt dit park een van de beste plekken in zuidelijk Afrika om de Big Five (leeuw, neushoorn, luipaard, buffel en olifant) te spotten. De open vlaktes en weidse uitzichten zonder veel begroeiing zorgen dat je makkelijk tot ver in de verte dieren kunt zien. De lange nekken van de giraffen zie je overal bovenuit en de zebra’s staan in grote groepen bij elkaar te grazen op de dorren vlaktes. Fan van olifanten? Dan is dit park ook zeker voor jou. Wij zijn deze reuzen meermaals tijdens ons tweedaagse bezoek tegengekomen. Badend in een waterpoel of terwijl een hele familie vlak voor onze truck de weg over stak. Maar ook hadden we het geluk om de steeds zeldzamer wordende witte en zwarte neushoorn tegen te komen en om het luipaard, letterlijk te kunnen zien luieren onder een boom.

Tip: Zorg dat je vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag in het park bent. Dan zijn de dieren het actiefst en heb je het mooiste licht voor je foto’s. Neem ook vooral een telelens mee als je van fotograferen houdt.


4. Spitzkoppe – sterren kijken


Spitzkoppe, dikke kans dat je er nog nooit van hebt gehoord en toch is het een van dé must-sees van Namibië. Deze door toeristen nog vrij onontdekte grote groep rotsen is onderdeel van Spitzkoppe National Park, waar de Spitzkoppe-berg van 1.784 meter, de hoogste piek is. Het park ligt in de regio Damaraland en op zo’n 2 uur rijden van de stad Swakopmund. De ene rots is hier nog indrukwekkender dan de ander, met de Rock Arch als hoogtepunt. Het is even een kleine klim, maar dan heb je ook wat. Wat een prachtig uitzicht, vooral bij zonsondergang. De lucht kleurde in prachtige pasteltinten en de gloed op de rotswanden.. adembenemend! Je kunt goed wandelen in dit park en ook vind je hier wat oude rotstekeningen van de San, de vroegere bewoners van deze regio van Namibië. De voorzieningen zijn hier simpel, maar als je hier ’s avonds, vrijwel alleen, naar de fantastische sterrenhemel staart, ben je dat allang vergeten.


5. Palmwag – woestijnolifanten


De omgeving van het kleine dorp Palmwag is weids en prachtig. Wat deze noordelijke regio van Damaraland bijzonder maakt is dat je er de zeldzame woestijnolifant kunt tegenkomen. Soms zelfs op het terrein van de lodges! Deze olifanten hebben zich volledig aangepast aan hun leefomgeving en vind je vrijwel alleen in deze regio.

Tip: Maak vooral een jeepsafari om deze olifanten te aanschouwen terwijl ze op zoek zijn naar eten of water.


6. Fish River Canyon


Volgens vele is dit een echte must-see in Namibië: Fish River Canyon. Ook wel de Grand Canyon van Afrika genoemd. Als je de foto ziet, snap je ook meteen waarom. Een groot verschil is echter dat de canyon in Amerika soms wordt overspoeld door toeristen, Visrivier Canyon, zoals de bewoners de kloof ook wel noemen, is daarentegen nog heerlijk rustig. De Fish River Canyon ligt op zo’n 3 uur rijden vanaf de noordgrens van Zuid-Afrika en je kunt er diverse hikes maken. Korte wandelingen bij uitzichtpunten langs de rand van de canyon, zodat je mooi naar binnen kunt kijken of langere hikes waarbij je afdaalt in de kloof.

Tip: Je kunt ook op de nabij gelegen Oranjerivier kanoën.


Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het aanbod Nambië rondreizen.