Top 7 hoogtepunten en bezienswaardigheden van IJsland
< Terug naar overzicht
7 hoogtepunten en bezienswaardigheden van IJsland

7 hoogtepunten en bezienswaardigheden van IJsland

IJsland… gelegen op het randje van de Noordpool. Een land zo uniek, zo dichtbij én zo goed te bereizen het gehele jaar!  Maar liefst 3 uurtjes vliegen vanuit Amsterdam en je staat middenin magische landschappen. Als je aan IJsland denkt dan denk je aan duizenden watervallen, smeulende vulkanen, spuitende geisers, de middernachtzon en natuurlijk het wereldwonder: het Noorderlicht. Nieuwsgierig naar wat je allemaal gaat ontdekken tijdens een reis door dit prachtige unieke land? Lees in dit blog wat je zoal kan tegenkomen tijdens een rondreis IJsland!

1. Reykjavik 

De hoofdstad Reykjavik is ook meteen het startpunt van je rondreis. De stad is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld met een adembenemend landschap. De stad is modern, drukbezocht en lang niet zo koud als vaak gedacht wordt. Een combinatie van traditie en historie is wat de stad zo kenmerkt. In de zomer komt de stad s ’nachts tot leven dankzij de middennachtzon. In de winter is de stad in de nachtelijke uurtjes wat rustiger, maar heb je wel de mogelijkheid om het Noorderlicht (Aurora Borealis) te aanschouwen. Vlakbij Reykjavik vind je heetwaterbronnen. Iets waar de stad ook bekend om staat. Ondanks de noordelijke ligging zijn de winters zelden streng en de zomers zelfs heel mild. Tijdens een stadstour krijg je een goed beeld van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. 


2. Blue Lagoon 

Een bezoek brengen aan de Blue Lagoon is eigenlijk ook een stiekeme must. Het gebied is ongelofelijk mooi en bevindt zich in het hart van een lavaveld. Het is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. Vooral voor toeristen staat de lagune bekend als een luxueuze en geothermisch verwarmde spa. Echt heerlijk om dus even tot rust te komen en flink te genieten! 

3. The Golden Circle 

De Gouden Driehoek (The Golden Circle) is een populaire autoroute langs spectaculaire bezienswaardigheden van IJsland. Het zijn drie bekende hoogtepunten die je langs je reis tegenkomt. De Gouden Driehoek bestaat uit: Nationaal park Thingvellir, de waterval Gullfoss en het geisergebied Geysir. Het park Thingvellir staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park staat vooral bekend vanwege de breuklijn tussen de tektonische platen van Europa en Amerika. Deze schuiven elk jaar zo’n 2,5 centimeter uit elkaar. De waterval Gullfoss kan je ook wel beschouwen als een imposante en fotogenieke waterval. Het water stort met een enorme snelheid ruim 32 meter in een lange kloof naar beneden. En wat de Gouden Driehoek uiteindelijk compleet maakt is het bekende geisergebied Geysir. Dit gebied is vernoemd naar de geiser Geysir. Geysir zelf ‘slaapt’ momenteel, maar de geiser Stokkur is nog wel actief. 


4. Landmannalaugar

Dit is een zeer indrukwekkend kleurrijk wandelgebied in het zuiden van IJsland. Het gebied staat bekend om zijn rood-, geel-, bruin en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Laugar betekend ‘baden’ en refereert naar de natuurlijke warme bronnen die daar te vinden zijn en waar je heerlijk in kunt ontspannen. De kleuren van de bergen zijn het resultaat van zure lava. 

5. Skaftafell Nationaal Park 

Dit park is het grootste park van IJsland en alleen te voet te verkennen. De wandeling begint vanaf een informatiecentrum. Tijdens je wandeling kom je langs pittoreske gedeelten van het park en hele bijzondere berg- en rotsformaties. Natuurlijk wandel je ook langs bekende IJslandse gletsjers, watervallen in riviertjes een berkenbos en andere vormen van indrukwekkend natuur. 


6. Jokulsarlon ijsbergenmeer 

Als je inmiddels dacht dat je wel alle mooie dingen van IJsland hebt gezien, dan heb je het toch mis. Want dan is er nog het IJsbergenmeer, Jokulsarlon. De naam zegt het al… een meer van IJsbergen. Letterlijk! Je kan zelfs gerust zeggen dat dit een van de mooiste plekken van IJsland is. Je stopt als eerst bij verschillende indrukwekkende watervallen, lavavelden en spoelzandvlaktes voordat je het ijsbergenmeer bereikt. Bij aankomst kan je een boottocht maken om de immense ijsschotsen van dichtbij te bewonderen. Magisch! 


7. Saudarkrokur 

En dan komen we nu aan bij Saudarkrokur in het noorden van IJsland. Een stadje met een schamele inwonersaantal van 2.800. Het stadje ligt gelegen aan de fjord Skagafjordur en is nog volop in ontwikkeling. Rondom Saudarkrokur kan je imposante kliffen aanschouwen die boven de stad uitkomen. Op verschillende plekken heb je ook een fantastisch uitzicht. 

IJsland is magisch en uniek! Naast deze hoogtepunten zijn er nog veel meer plekken te ontdekken. Door de spectaculaire natuur is dit de ideale reis voor outdoor liefhebbers in elk seizoen van het jaar!