< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Opmerking vooraf: je volgt tijdens deze reis 'De Limes fietsroute, Langs de noordgrens van het Romeinse rijk'. De fietsroute staat omschreven in: De Limes Fietsroute (deel 1). Dit  routeboekje (vierde herziene druk uit 2017), uitgegeven door Pirola, dien je zelf voorafgaand aan je reis aan te schaffen.


 • 1

  Startpunt op camping nabij Nijmegen

  In de loop van de middag word je op de camping bij Nijmegen verwacht. Je treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Als je met de trein naar Nijmegen reist, verzorgen de begeleiders een bagagetransfer van het NS-station Nijmegen naar de camping. Je fietst zelf naar de camping (circa 5 km). Als je een huurfiets hebt geboekt, rijd je mee met de begeleiders. 's Avonds schuif je aan voor het diner.


 • 2

  Nijmegen – Labbeck, 56 km

  Vanuit het op de oude stuwwal gelegen Nijmegen daal je af naar de Waal. Gelijk wordt duidelijk waarom de Romeinen op deze hoogte een kamp inrichtten. De hele omgeving is vanaf hier te beheersen. Via de Ooijpolder rij  je al snel Duitsland binnen. Je passeert eerst de historische stad Kleef met de hooggelegen Burcht waarna je via het aardige plaatsje Kalkar naar de camping in het dorpje Labbeck fietst. Een ontspannen eerste dag op weg langs de Limes.

 • 3

  Labbeck - Meerbusch, 71 km

  De koffiestop van vandaag kan in de oude stad Xanten gemaakt worden. Hier is ook een archeologisch park te vinden waarin Romeinse gebouwen nagebouwd zijn. Bij Rheinberg vind je de resten van een oud en niet afgemaakt kanaal van de Rijn naar de Maas uit 1626 en in Homberg staat een fraai staaltje industriële architectuur. Een hydraulische hefboom uit 1856 die 200 treinwagons per dag zonder last van hoog of laag water over de Rijn kon zetten. Over meest rustige paden rij je rond Duisburg en door Uerdingen voor je aankomt op de camping aan de Rijn bij Langst/Meerbusch.

 • 4

  Meerbusch - Rodenkirchen (Keulen), 71 km

  We fietsen verder langs de Rijn en doen eerst Neuss aan. Ook dit is een stad met Romeinse wortels.De wat drukke route voert je door het centrum va nde stad, maar er is ook een rustiger variant langs de rivier. Het stadje Zons kent een fraai bewaard gebleven middeleeuws centrum met Zware muren en een unieke stenen molen op de stadsmuur. Langs de Rijnoever kom je de oude stad Keulen binnen. De wereldberoemde en in de 2e Wereldoorlog wonderbaarlijk gespaard gebleven Dom ligt zo ongeveer aan het water. Twee kilometer stroomopwaarts vind je in Rodenkirchen de camping voor deze nacht. 

 • 5

  Rodenkrichen - Remagen, 49 km

  Er staat vandaag een niet al te lange fietstocht op het programma dus als je in de ochtend nog een extra bezoek aan Keulen wilt brengen dan kan dat. Eerst fiets je door de oude stad Bonn. Vanaf het einde van de oorlog tot na de val van de Berlijnse Muur was dit de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. Bij Konigswinter met zijn beroemde Drachenfels komen de eerste (wijn)bergen in beeld en verandert het landschap. Remagen, het einddoel van vandaag, ligt in een vernauwing van het Rijndal en is ook al sinds de tijd van de Romeinen bewoond. Remagen is ook de plaats waar de Amerikanen in de 2e Wereldoorlog het eerst de Rijn konden oversteken.

 • 6

  Remagen - Koblenz, 44 km

  Fietspad, autoweg en spoorbaan persen zich nu in het smalle dal dat de Rijn hier vormt tussen de omliggende heuvels. Bij Rheinbrophl kun je de nagebowde resten van ee nRomeinse wchttoren van de Obergermaanse Limes bezoeken. Deze noordelijkere Romeinse linie liep door de heuvels van het Westerwald en de Taunus. Bij Andernach vind je een typerende ronde Rijnkraan uit 1554 die overigens nog tot 1910 in gebruik was! Na 44 kilometer kom je aan in Koblenz waar de Moezel in de Rijn uitmondt. 

 • 7

  Koblenz, rustdag

  Koblenz ligt strategisch aan de samenloop van de Moezel en de Rijn en is dan ook al ver voor de Romeinse tijd bewoond. Het is een prettige stad om te bezoeken. Op het Deutsches Eck waar de beide rivieren samen komen staat een gigantische standbeeld van Kaiser Wilhelm. Dit is een gedenkteken voor de Duitse eenheid die de tweede helft van de 19e eeuw tot stand kwam. De vesting Ehrenbreitstein die tussen 1817 en 1828 gebouwd werd gold als onneembaar en was lang na Gibraltar het grootste fort in Europa.  

 • 8

  Koblenz - Bingen, 69 km

  We volgen de tussen de met wijnranken bedekte heuvels meanderende Rijn verder stroomopwaarts. Bij Lahnstein kun je Schloss Stolzenfels, een fraai voorbeeld van een Rijnburcht uit de Middeleeuwen, bezoeken. De oude nederzetting  Boppard is het centrum van de Riesling wijnbouw, en is een langer bezoek zeker waard. Bij St Goar met zijn overheersende Burg Rheinfels vind je de beroemde rots Lorelei. Een plek van vele mythes en sagen uit het Duitse taalgebied. In Bacharach stond volgens een oude Keltische legende het altaar van Bacchus. Ook hier is inderdaad veel wijn te vinden... Aan het einde van de dag kom je aan in Bingen. Als je vandaag of morgen tijd hebt is het Historsches Museum Am Strom zeer de moeite van een bezoek waard.

 • 9

  Bingen - Offenbach, 80 km

  Na ongeveer 12 kilometer steek je bij Mainz de rivier over en verruilt na ruim een week fietsen de Rijn voor de Main. Bezoek voor je oversteekt nog even deze verrassend interessante stad, Er zijn vele Romeinse overblijfselen en omdat de bisschop van Mainz een van de Duitse keurvorsten was is ook de Dom van een bijzondere schoonheid. Er is een ook museum gewijd aan Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst. We rijden nu door een dichtbevolkt en geïndustrialiseerd gebied. Toch is er langse de rivier vaak veel ruimte waardoor fietsers op een flink deel van de route eigen paden hebben. Vanaf de overkant van de Main kun je de skyline van Frankfurt bewonderen en even verderop in Offenbach vind je de camping aan de rivier.

 • 10

  Offenbach - Miltenberg, 78 km

  Na Offenbach krijgt de Main een steeds landelijke karakter en worden de wegen weer rustiger. De Altstad van Steinheim is een aangename plek voor een vroege koffiestop. Seligenstadt is een volgende prettige verrassing met een aantrekkelijke markt met vakwerkhuizen. Aschaffenburg met zijn kopie van het huis van Kastor en Pollux uit Pompeii, de oude binnenstad en de gigantische 17e eeuwse Johannisburg is een prima lunchstop. Via vlakke fietspaden langs de Main bereiken we uiteindelijk het schitterende plaatsje Miltenberg.

 • 11

  Miltenberg, rustdag

  Miltenberg is een oud, in de tijd bevroren, handelsstadje met fraaie kerken, torens en met houtsnijwerk versierde vakwerkhuizen. Geniet van de vrije tijd en de rust hier.

 • 12

  Milternberg- Bad Mergentheim, 61 km

  We fietsen al bijna twee weken voornamelijk vlak langs grotere rivieren. Vandaag verandert dat. Je volgt het langzaam klimmende dal van de Erfa tot Hardheim. Dit is een eerst lichte, maar later matige, klim van 20 kilometer waarin je meer dan 300 hoogtemeters maakt. Bij Schweinberg volgt nog een keer een korte maar steile helling. Hierna daal je af naar Tauberbischofsheim waar je langs de Tauber gaat rijden. Het einddoel Bad Mergentheim is al sinds de tijd van de Romeinen bekend om zijn heilzame zoutbaden.

 • 13

  Bad Mergentheim - Dettwang, 49 km

  Vandaag een korte maar heuvelachtige etappe naar Dettwang bij het beroemde Rothenburg ob der Tauber. De gestaag klimmende route langs de Tauber overwint in de 49 kilometer van vandaag rond de 400 meter hoogte verschil. Daarbij fiets je langs een aaneenschakeling van leuke oude stadjes naar Dettwang net voor Rothenburg. 

 • 14

  Dettwang, rustdag

  De hooggelegen Frankische vrijstad Rothenburg biedt een uniek schouwspel van vakwerkhuizen en een complete stadsmuur met poorten. Struin door dit middeleeuwse sprookje en bezoek in ider geval de stadsbasiliek Jacobskirche. Ook de vele musea zijn een bezoek meer dan waard. Maar je kunt natuurlijk ook met een heerlijk drankje op een terras het leven in deze toeristenstad aan je voorbij laten gaan. 

 • 15

  Dettwang - Gunzenhausen, 65 km

  Weer een dag met wat klimwerk. Na Gebsattel verlaat je het dal van de Tauber en beklimt de Franjekhohe. Met ongeveer 500 meter hoogte is dit het hoogste punt van deze fietsvakantie en gelijk ook de waterscheiding tussen de Rijn en de Donau. Je rijdt over een rustige weg en afwisselende weg tussen de dichte bossen. Vanaf Leutershausen is het met het klimwerk wel gedaan en blijf je tot het eindpunt Gunzenhausen op ongeveer gelijke hoogte. Je fiets het laatste deel van de dag langs het riviertje Altmuhl. 

 • 16

  Gunzenhausen - Dolnstein, 66 km

  Het begin van de dag is uitdagend met twee korte hellingen van 7-8% en een vlak stuk gravelpad. Dat stuk gravel is dan gelijk wel echt op de Limes aangelegd. We volgen hier de z.g.n. Ratische Limes lanmgs de oude Romeinse steden Ellingen en Weissenburg. Zeker Weissenburg is een iets langere stop waard. Het stadje heeft historische monumenten zoals het Caastellum Biriciana, de Thermen en het Romermuseum. Bij Treuchtlingen kom je weer terug bij de Altmuhl, een mooie route vol natuurschoon, en beboste heuvels. Je rijdt over goed begaanbare gravelpaden.

 • 17

  Dolnstein - Riedenburg, 84 km

  De oude bisschops- en universiteitsstad Eichstatt is een mooie eerste stop op deze op een na laatste fietsdag. De nauwe straatjes in de oude binnenstad worden omgeven door een stadsmuur en overheerst door de middeleeuwse Dom. Verderop langs de Altmuhl liggen slaperige stadjes als Pfunz, Walting, Kipfenberg en Kinding. Bij Dietfurt verlaat je de Altmuhl en rij je verder langs het Main-Donau kanaal. Dit kanaal volgt hier de loop van de oude Altmhul en meandert langs de steile rotswanden. Je overnacht in het oude stadje Riedenburg. 

 • 18

  Riedenburg - Regensburg, 50 km

  Je rijdt verder over het prettige pad onder de rotsen en bij Kelheim bereik je eindelijk de Donau. Je volgt hier de Donau Radweg en bereikt na in totaal 50 kilometer ons gezamenlijke einddoel; Regensburg. Regensburg behoorde in de middeleeuwen tot een van de grootste steden van Europa. De camping ligt in een park aan de Donau. 

 • 19

  Regensburg, vrije dag

  Een hele dag om uit te rusten van je fietstocht langs de noordgrens van het Romeinse Rijk in Duitsland. Regensburg een een heel aardige plaats om nog een prettige laatste dag door te brengen voor je morgen weer naar Nederland terug reist

 • 20

  Regensburg, vertrek naar Nederland

  Deze ochtend pak je je fiets en kampeeruitrusting in de volgbus en neem je zelf de trein naar Arnhem waar je laat in de middag of vroeg in de avond aankomt. In Arnhem wachten je reisbegeleiders je op met je fiets en kampeeruitrusting. Hierna ga je op eigen gelegenheid naar huis. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Fiets-kampeervakantie in groepsverband van Nijmegen naar Regensburg
 • Langs de Limes, de Romeinse noordgrens
 • Typisch Duitse stadjes als Miltenberg en Rothenburg
 • Langs rivieren vlak door Midden Duitsland fietsen
 • Heerlijk rustige fietspaden en wegen
 • 14 etappes in 20 dagen
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
 • Cycletours-keuken, ruime luifel, banken en tafels
 • Terugreis met de trein is inbegrepen

Fietsvakantie Langs de Limes naar Regensburg (kampeer)

Niet boekbaar

Naar boven