De achtergrond van Griekenland

Griekenland is een land met een rijke geschiedenis waarin vele oorlogen zijn gevoerd. Het land is lang onderdeel geweest van het Oost Romeinse rijk, deze Romeinen waren onder de indruk van de Griekse cultuur en hebben grote delen hiervan overgenomen. Door de vele oorlogen zijn veel historische gebouwen beschadigd, maar gelukkig zijn er nog genoeg die wel een bezoekje waard zijn. Vooral de vele Griekse tempels maken het land tot een toeristische trekpleister.

Wist je dat?

 • Athene één van de oudste steden van Europa is? De Griekse hoofdstad werd 7.000 jaar geleden gesticht. 
 • Je in Griekenland nooit ver van de kust bevindt? Het is zelfs zo, dat ongeacht waar je bent in Griekenland, je nooit verder dan 140 kilometer van de kust bevind.
 • 30 procent van de bevolking in Athene woont? Ongeveer 3.1 miljoen Grieken wonen in de hoofdstad.
 • Griekenland één van de zonnigste landen van Europa is? De zon schijnt er ongeveer 250 dagen per jaar.
Griekenland


Geschiedenis

Er zijn in Griekenland veel vondsten gedaan die aanduiden dat er in de steentijd al sprake was van een tamelijk hoogwaardige beschaving. Over de ‘donkerere eeuwen’ van Griekenland rond 1200-800 v. Chr. is weinig bekend, dit is te wijten aan de Doriërs die vanuit het noorden het land binnen vielen. In de eeuw hierna keerde de rust weer terug in Griekenland en kwam de welstand tot groei, voornamelijk door de groeiende handel van het land.

Twee machtsblokken begonnen zich te vormen in het land, namelijk Athene en Sparta. Deze tijd wordt ook wel gezien als de Gouden eeuw van Griekenland, bekende namen uit deze tijd zijn Hippocrates en Pythagoras. Door samenwerking van deze twee staten werd de uitbreiding van het Perzische rijk hier tegengehouden, echter eisten beide staten de overwinning op waardoor de spanning tussen de twee weer toenam. Deze spanning leidde uiteindelijk tot een oorlog tussen de twee staten waaruit Sparta, mede door hulp van de Perzen, als overwinnaar uit de strijd kwam. 

De onderlinge oorlogen hebben het land verzwakt en in 338 v. Chr. kwam er een einde aan de Griekse vrijheid en nam Macedonië de macht over. Dit was de periode waarin Alexander de Grote aan de macht kwam en het Perzische rijk overnam. Alexander de Grote kwam echter vroeg te overlijden waardoor het opkomende wereldrijk stagneerde. Na zijn dood streden verschillende partijen voor de opvolging wat uiteindelijke leidde tot de verdeling van 3 grote rijken. Hierna volgde een korte periode van vrede.

Vanaf 215 v. Chr. begonnen de Romeinen met het binnenvallen van Griekenland, ongeveer 20 jaar later kwam er een einde aan de macht van de Macedoniërs. In het jaar 395 viel het Romeinse rijk uiteen en werd het verdeeld in een West en Oost Romeins rijk, Griekenland behoorde tot het Oost Romeinse rijk, ook wel Byzantium genoemd. Griekenland bleef onderdeel van Byzantium tot 1456, waarna het in handen kwam van de Turken. Ten tijde van de Turkse overheersing was er veel onrust in het land, ook de economische ontwikkeling kwam tot stilstand. In 1821 brak de opstand tegen de Turken uit, deze werd met bloed gesmoord. Door de Turkse wreedheid in deze tijd was de publieke opinie van de rest van Europa tegen de Turken gekeerd. Het was dan ook in 1830 dat Griekenland onafhankelijk werd verklaard door het congres van Londen.

Het land werd toen een monarchie. Ten tijden van de Eerste Wereldoorlog steunde ze de Duitsers, tot 1917 wanneer de koning werd afgezet en Griekenland zich tegen de Duitsers keerden. In 1922 volgde een oorlog tegen de Turken, deze eindigde echter rampzalig voor de Grieken. Een jaar later werd de monarchie afgeschaft en werd het land een republiek. Door veel onrust in het land was dit echter van korte duur en werd het land in 1935 weer een monarchie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland aangevallen door de Italianen en Duitsers, maar werden later bevrijd door de geallieerden. Hierna was het nog steeds onrustig in het land en volgden er een burgeroorlog en een langere periode van politieke onrust. In 1967 kwam er weer een einde aan de monarchie en werd het land opnieuw een republiek, wat het tot op heden nog steeds is.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Griekenland

Over Griekenland

Ga mee op fietsvakantie naar Griekenland en ontdek het land van de oude Grieken en de vele eilandjes. De verschillende fietstochten brengen je langs meerdere Griekse eilanden, elk eilandje is weer uniek! Je komt vele sporen tegen van de rijke geschiedenis van dit land, denk bijvoorbeeld aan het authentieke Olympos. Prachtige natuur zal je ongetwijfeld ook tegenkomen zo vind je hier bijvoorbeeld het vruchtbare Lasithi plateau, deze plek zal je waarschijnlijk een beetje aan Nederland doen denken aangezien het een groot vlak terrein met veel landbouw is. Stap op je fiets en ontdek wat Griekenland nog meer te bieden heeft.

In Griekenland kun je genieten van prachtige stranden, adembenemende natuur en prachtige historische gebouwen. Of je nu op zoek bent naar een relax vakantie op het strand of een culturele vakantie met veel activiteit, in Griekenland kan het allemaal.

De Griekse eilanden zijn enorm gevarieerd, op Zankynthos kun je de bijzondere Caretta-Caretta schildpadden aanschouwen of bezoek Santorini, een van de mooiste eilanden ter wereld! 

Griekenland is een prachtig land met een bijzondere geschiedenis, het is dan ook zeer aan te raden om zo veel mogelijk historische plekken te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar het Akropolis museum in Athene of de Epidaures, het mooiste amfi theater van Griekenland.

Er zijn 2 fietsvakanties naar Griekenland die voldoen aan jouw wensen
 • Fietsvakantie Griekenland - Cycladen (hotel) Eilandhoppen tussen 4 eilanden
  • Fietsen met een groep op vier Griekse eilanden
  • Eeuwenoude marmergroeves op het groene Naxos
  • Rhodos, werelderfgoed
  Blijf op de hoogte
  16 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Fietsvakantie Griekenland - Corfu (hotel) Fietsen op het mooiste Ionische eiland
  • Fietsen met een groep op groenste Griekse eiland
  • Ontbijt en diner inbegrepen tijdens de gehele reis
  • Corfu-stad, werelderfgoed
  Blijf op de hoogte
  Nieuwe reis
  11 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Fietsvakantie Griekenland hoogtepunten

Een fietsvakantie in Griekenland brengt je langs vele hoogtepunten. Het land biedt zowel schitterende natuur als een rijke geschiedenis. De sporen hiervan zijn terug te vinden in het landschap en de steden op de verschillende eilanden. Hieronder hebben we een paar hoogtepunten van de fietsvakantie in Griekenland voor je op een rij gezet.

Rhodos-Stad

Rhodos is de hoofdstad van het gelijknamige eiland, de stad werd gesticht in de 5e eeuw v. Chr. door drie onafhankelijke stadstaten die het eiland hadden verdeeld, Rhodos-stad moest de samenwerking bezegelen. De stad heeft een rijke geschiedenis en meerdere volken hebben de macht overgenomen in de loop der tijd. Johannieters, Turken en Italianen hebben de macht over de stad gehad. Eén van de zeven wereldwonderen uit de oudheid was de Kolossus van Rhodos. Dit zou een reusachtig beeld zijn geweest dat over de ingang van de haven zou hebben gestaan en waar de schepen onderdoor konden varen. Er is nog veel te zien van de rijke geschiedenis van deze stad, het staat dan ook al sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zo zijn er verschillende Byzantijnse kerken, Turkse Moskeeën, het grootmeesterpaleis en een amfitheater te vinden.

Rhodos-stad


Authentiek Olympos 

Gelegen op het eiland Karpathos is het dorp Olympos. Het dorp is pas sinds enkele jaren via de weg te bereiken, door dit isolement heerst hier nog een echte authentieke sfeer, sommige bewoners dragen zelfs nog de originele kledingdracht.

Epta Piges 

De zeven bronnen van Epta Piges zijn te vinden in een natuurpark waar het koel en bosrijk is. Hier kan je de 7 bronnen, waar het park naar vernoemd is, in een beekje zien samenkomen. Voor de mensen die wel van wat spanning houden, je kan hier door een tunnel van 200 meter lopen waarbij het water tot je enkels staat. De tunnel is erg smal en maar 1.70 meter hoog, het is dus niet voor mensen die last hebben van claustrofobie. 

Epta Piges


Schitterend Santorini 

Dit eiland in Griekenland wordt door vele gezien als één van de mooiste eilanden ter wereld. De grootste toeristische attractie is het spectaculaire landschap met loodrechte wanden waarin de kleurrijke dorpjes zijn gebouwd. De rotspartijen verspreid over het eiland hebben verschillende kleuren, afhankelijk van de metaalsoorten die in de grond zitten.

Beste reistijd

Griekenland is één van de zonnigste landen van Europa, maar toch is een fietsvakantie hier niet altijd aan te raden. Het land wordt vaak verdeeld in het vaste land en de vele eilanden, de klimaten lopen hier namelijk nogal uiteen.

Reisadvies 

Een fietsvakantie tijdens de zomermaanden in Griekenland wordt afgeraden, niet alleen is het dan erg druk met toeristen maar ook zijn de temperaturen vaak te hoog om lang te fietsen. Vooral in het Griekse vastenland is het erg heet, de eilanden hebben namelijk nog de wind wat het enigszins aangenaam maakt. Voor een fietsvakantie op een van de Griekse eilanden zijn de beste periodes het voor en najaar, het voorjaar wordt over het algemeen als de beste periode gezien. In het najaar kunnen plotselinge weersverschillen nog wel eens voorkomen, in het voorjaar heb je hier bijna nooit last van.

Ook voor het vasteland geldt het voor en najaar als de beste reisperiode voor een fietsvakantie, vooral de maanden april en november worden gezien als maanden waarin een fietsvakantie goed mogelijk is. Het is in deze maanden niet al te warm en is de kans op neerslag nog relatief laag. 

image

Fietsvakantie Griekenland reistips

Tijdens je fietsvakantie in Griekenland zijn er uiteraard een paar rustdagen waarin je vrije tijd hebt. Griekenland heeft een schitterend landschap, maar het land heeft uiteraard nog meer te bieden. Om tijdens je rustdagen nog meer van dit land te zien hebben we onderstaande reistips voor je op een rij gezet.

Bootexcursie Saria

Tijdens een rustdag van je fietsvakantie kan je een bezoek brengen aan het eiland Saria. Dit onbewoonde eiland bevindt zich ten noorden van Karpathos. Een boot verzorgt de overtocht naar het eiland, onderweg stop je bij 2 grot uitgangen en biedt dit de mogelijkheid om een stukje te gaan zwemmen.

Het vruchtbare Lasithi plateau

Eén van de bezienswaardigheden op het eiland Kreta is het Lasithi plateau. Het land hier is door het smeltwater van de omliggende bergen erg vruchtbaar, het landschap hier is dan ook een beetje te vergelijken met de weilanden in Nederland. Als je hier bent raden we je aan om een bezoek te brengen aan de Diktigrot, volgens een verhaal uit de Griekse methodologie is dit de geboorteplaats van de oppergod Zeus.

Lasithi plateau


Wijndorp Embonas 

Dit dorp staat vooral bekend om de prachtige omgeving en de wijn die er gemaakt wordt. In de omgeving kom je overal wijnvelden, olijfgaarden en dennenbossen tegen. Het dorpje biedt uitzicht op de hoogste berg van het eiland Rhodos, namelijk de berg Attaviros. De grootste wijn producent hier, Emery Winery, is ook een bezoekje waard. Veel van de wijnen hier kan je gewoon gratis proberen.

Ermoupoli 

Op het Griekse eiland is de stad Ermoupoli te vinden. De stad wordt vooral gekenmerkt door de vele neoklassieken gebouwen en architectonische monumenten. Architecten uit verschillende landen hebben hier hun sporen achtergelaten. Zo heeft de Duitse architect Ernst Ziller het gemeentehuis ontworpen en het theater is te de danken aan de Italiaanse architect Pietro Sampo.

Ermoupoli


Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je tot €50 korting per persoon