Achtergrond 

Een reis door Griekenland betekent terug gaan in de tijd. De Peloponnesos is het schiereiland ten zuiden van Athene. Hier vind je eeuwenoude cultuur op de plek waar ooit de Olympische Spelen zijn opgericht. In Athene herleeft de Griekse oudheid vanaf een dakterras op de metershoge Akropolis. Vergeet ook niet de 156 meter hoge tafelberg met de Tempel van Zeus. De ruïnes en de restanten van de tempel van het Orakel in Delphi zijn het mystieke hart van land. Naast de vele culturele  bezienswaardigheden is Griekenland ook ideaal voor een zon- en strandvakantie. Je vindt hier prachtige eilanden met brede zandstranden en een azuurblauwe zee. 

Mythen en sagen 

Griekenland heeft een vooraanstaande rol gespeeld in de klassieke oudheid en is vooral bekend door zijn geschiedenis. In het oude Griekenland is de democratie als staatsvorm tot ontplooiing gekomen. Ook de Griekse mythologie stamt uit het oude Griekenland. Mythen en sagen zijn de verhalen over goden, halfgoden en het contact met hen en mensen. Het waren verklaringen voor het ontstaan van de wereld, goed en kwaad, ziekten en natuurverschijnselen. 

Bevolking 

Griekenland telt bijna 11 miljoen inwoners. Twee derde daarvan woon in stedelijke gebieden en 1,5 miljoen inwoners wonen op eilanden. Het grootste gedeelte van de bevolking bestaat uit etnische Grieken en is christelijk. Er is een kleine moslimminderheid, Joden en Armeniërs. Ook wonen er andere nationaliteiten uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. 

Geschiedenis 

De eerste sporen van de Griekse beschaving zijn 6000 jaar oud. Voor Christus werd het land geregeerd door verschillende leiders. Het was een gebied dat bestond uit een mengsel van onafhankelijke staten met vele kolonies in het Middellandse Zeegebied. De klassieke Griekse cultuur bereikte haar hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus. Na de jaartelling werd het gebied overheerst door de Romeinen en later de Byzantijnen. Ook is Griekenland onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk. In 1829 werd Griekenland onafhankelijk. In de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland bezet door Italië, Duitsland en Bulgarije. De oorlog betekende ook voor dit land een grote ramp met vele doden. In 1973 werd er een democratische republiek gevestigd. Griekenland is sinds 1981 lid van de Europese Unie. 

Wist je dat… 

 • De oude Griekse beschaving 6000 jaar voor Christus is ontstaan? 
 • Griekenland een heel ander alfabet heeft dan andere Europese landen? 
 • Griekenland het eerste land was met een democratisch bestuur? 
 • Sommige Griekse eilanden prachtige stranden hebben waar je lekker op kunt spelen en bijkomen? 
 • Je op een Grieks terras Mousaka en Tatziki kunt bestellen en dan een heerlijke maaltijd krijgt voorgeschoteld?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Griekenland

Familiereis Griekenland 

Griekenland vormt de ideale bestemming voor een familiereis. Kinderen kunnen heerlijk pootjebaden in de rustige zee of zandkastelen bouwen op de mooiste stranden. Voor de ouders blijft er daarnaast ruimschoots tijd over voor cultuur snuiven en daarnaast te genieten van een heerlijke moussaka. In Athene bezoek je talloze musea met unieke vondsten en tentoonstellingen, evenals de 156 meter hoge tafelberg Akropolis en de tempel van Zeus. Ook is het fantastisch eilandhoppen tussen de schilderachtige eilanden van de Cycladen. Je vindt hier pittoreske kerkjes, kleine straatjes en witte kubusvormige huisjes met felgekleurde ramen en deuren. Op Zakynthos hebben jullie de kans om grote zeeschildpadden eieren te zien leggen op het strand.

Familiereis Griekenland - Santorini

Santorini is een prachtig eiland voor een Familiereis. Deze vulkaankrater rijst op uit de azuurblauwe zee. Op het eiland staan spierwitte huisjes met blauwe daken die zorgen voor een mooi contrast. Dit vulkanische eiland kent een ruige klif met dorpjes en lavastranden. De plaatsjes hier zijn pittoresk met een doolhof van kleine straten met gezellige eetgelegenheden en winkeltjes. Jullie kunnen een bezoek brengen aan het dorpje Oia, dat bekend staat om de witte huizen en kerkjes met blauwe koepeldaken. Ook een bezoek aan het strand is de moeite waard, alleen al omdat het zand hier zwart is!

Er zijn 3 familiereizen naar Griekenland die voldoen aan jouw wensen
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Griekenland Hoogtepunten

Olympia

Dit was de plek waar ooit de Olympische Spelen zijn begonnen. Nog steeds wordt hier elke vier jaar de Olympische fakkel aangestoken. De renbaan van het oude Olympia is nog steeds toegankelijk. Hier kunnen jullie een sprintje trekken om te kijken wie het snelste is. Er is hier een leuk museum met speurtocht over het hele terrein. 

Delphi 

Delphi is een archeologische plaats en ligt aan de voet van de Parnassus berg. De tempel van Apollo werd in de klassieke tijd gezien als het centrum van de wereld. Hier kwam men naartoe om advies te vragen aan het orakel. De vele overblijfselen van de tempels en beelden zijn nog te bezichtigen. Naast deze bijzondere plek uit de geschiedenis is ook het uitzicht hier adembenemend. 

Athene 

De hoofdstad van Griekenland is een veelzijdige stad. Ideaal te ontdekken per metro maar het leukste is om op de fiets te gaan. Onder begeleiding van een gids dwalen jullie door de autovrije steegjes van het oude centrum. Onderweg is het bijkomen in de nationale tuinen, oases in de stad, met speeltuinen en terrasjes. Bij een bezoek aan Athene hoort het beklimmen van de Akropolis, alleen al vanwege het fantastische uitzicht. Bewonder ook het Parthenon, dit monument is hét symbool van Griekenland. 

Naxos 

Het eiland Naxos wordt ook wel de grootste, groenste en mooiste van de Cycladen genoemd. Dit eiland is vruchtbaar en groen en kent traditionele dorpen en oude ruïnes. De kust bestaat uit goudgele stranden. Jullie kunnen hier wandelen door het oude centrum en luieren op het strand. Het is ook leuk om het plattelandsleven te bekijken. Hier wandelen jullie langs wijn- en boomgaarden en ervaren jullie wat echt Grieks genieten is.

Rondreis Griekenland beste reistijd 

De beste reistijd is van mei tot en met oktober. Griekse zomers zijn warm, de winters zijn zeer mild, maar nat. In Griekenland is de temperatuur in de zomer altijd rond de 30 graden. Gelukkig staat er aan de kust altijd een koel windje.

image

Reistips 

Zeeschildpadden op Zakynthos 

Zakynthos is een waar paradijs. De stranden zijn wit en de zee azuurblauw. Het eiland is prachtig groen met een prachtig gekleurde wilde bloemen. Hier kunnen jullie genieten van het strand, de zee en het water. Op de zandstranden van Zakynthos vind je broedplaatsen van de beschermde Caretta zeeschildpad. Met een tour kan je de schildpadden van dichtbij bewonderen. 

Kayakken rond Kefalonia 

Wie van actie houdt kan bij Kefalonia met een kayak de zee op. Je vaart langs hoge kliffen, schuilt in zeegrotten en bivakkeert tijdens de lunch op een verlaten strand. De tocht wordt uiteraard begeleid door een team van ervaren instructeurs en het peddelen is makkelijk voor beginnende kayakkers en kinderen. 

Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.