De achtergrond van Portugal 

Portugal is een land met een rijke cultuur en geloof speelt een grote rol, ruim 97% van het volk is rooms-katholiek. Muziek staat hoog in het vaandel, Fado is de muziekstijl die in Lissabon is ontstaan en wordt gezien als het Portugese levenslied. De Portugezen houden ook erg van eten en drinken, niet geheel verassend is vis de specialiteit. Leuk om te noemen is dat de bekende drank genaamd ‘Port’ uit Portugal komt. De drank is vernoemd naar de stad Porto en niet naar de landsnaam Portugal zelf wat vele mensen denken.

Wist je dat? 

 • Portugal de grootste kurken exporteur ter wereld is? Ongeveer de helft van de gebruikte kurk wereldwijd komt uit dit land.
 • De langste brug van Europa in Portugal is? De Vasco da Gama brug is ruim 17 kilometer lang en is vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.
 • Eén van de oudste universiteiten in de wereld in Portugal te vinden is? De Universiteit van Coimbra is in 1290 opgericht en is nog steeds in gebruik. 
 • Portugees de officiële taal in 9 landen is? In Brazilië, Kaapverdië, Macau, Mozambique, Portugal, Angola, Oost-Timor, Guinee-Bissau, Sao Tomé & Principe wordt deze taal ook gesproken. 
Portugal


Geschiedenis van Portugal

De Romeinen vielen in 219 v.Chr. het huidige Portugal binnen, het duurde echter bijna 200 jaar voordat elke uithoek onder Romeinse macht kwam. Hier kwam een einde aan toen Germanen in het begin van de 5e eeuw het Romeinse rijk aanvielen, de Visgoten bleken de uiteindelijke overwinnaars. Door onderlinge conflicten duurde deze heerschappij echter niet lang en namen in 711 de islamitische Moren het land over. In de 11e eeuw kwam het land weer onder heerschappij van het christelijke volk en waren de Moren zo goed als verdreven. De toenmalige koning schonk het land aan zijn schoonzoon als dank voor zijn hulp in de strijd tegen de Moren. Deze verklaarde Portugal in 1109 onafhankelijk, het duurde echter nog tot 1249 voordat de Moren compleet verdreven waren. In datzelfde jaar werden ook de huidige landsgrenzen opgesteld, dit maakt Portugal tot één van de oudste landen ter wereld. 

Portugal is altijd al een land geweest dat gericht is op de zee, de landsgrenzen waren stabiel en een verdrag tussen Engeland en Portugal uit 1386 is tot op heden nog steeds van kracht. De glorie tijd van Portugal is dat tijdens de ontdekkingsreizen. Het land heeft vele eilanden en andere gebieden ontdekt, hierdoor is Portugees ook de officiële taal in 9 landen. De glorie tijd kwam langzaam ten einde in het einde van de 16e eeuw. Portugal werd gezien als een marionet van Spanje, hierdoor werden de kolonies van het land vaak aangevallen door de vijanden van Spanje, voornamelijk de Engelsen en Nederlanders. Spanje zelf heeft ook nog een poging gedaan om van Portugal een Spaanse provincie te maken, dit lukte echter niet en leidde tot een onafhankelijkheidsoorlog.

De jaren hierna focuste het land zich op hervormingen in eigen land, de meeste hiervan waren op economisch gebied. In het jaar 1755 werd Lissabon getroffen door een aardbeving met een 9 op de schaal van richter en werd zo goed als compleet verwoest, de hoofdstad van Portugal werd echter snel weer opgebouwd en zo gemaakt dat het aardbevingen kan weerstaan. In 1807 weigerde de Portugezen toe te treden in een frans embargo tegen Engeland, hierop volgde een Franse invasie die door hulp van Britse troepen werd afgeslagen waardoor Portugal zijn onafhankelijkheid behield.

In de tijden hierna kent het land een periode van politieke instabiliteit, tussen 1910 en 1926 was Portugal een republiek. Deze werd echter door een militaire staatsgreep opzijgezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Portugal gedwongen door de Britten om mee te doen aan de strijd, het land leidde aanzienlijke verliezen en de economie ging snel achteruit. Ten tijden van de Tweede Wereldoorlog bleef het land neutraal.

In 1974 werd er weer een republiek ingevoerd in het land en kort daarna werden de koloniën onafhankelijk gemaakt en kwam er een eind aan het Portugese rijk. De economie kwam hierdoor weer tot bloei en in 1986 werd Portugal lid van de Europese Unie. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Portugal

Portugal is een bekende fietsvakantie bestemming. Naast de toeristische trekpleisters heeft dit land veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de vele pittoreske steden en dorpen die overal in het landschap zijn verspreid. Hier kan je lekker genieten van je fietsvakantie en glaasje wijn of port. Het land biedt ook een schitterend landschap, van heuvelachtige gebieden in het binnenland tot aan de uitgerekte kustgebieden in het westen.

image

Er zijn 3 fietsvakanties naar Portugal die voldoen aan jouw wensen
 • Nieuwe reis
  15 dagen
  vanaf € 1.498,- inclusief CO2-compensatie
 • 8 dagen
  vanaf € 1.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Fietsvakantie Spanje en Portugal Fietsen van Évora naar Sevilla
  • Fiets-kampeervakantie in groepsverband door Portugal en Spanje
  • Imponerende nationale parken en zonnige stranden
  • Werelderfgoed Évora en Sevilla

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 sep - alle vertrekdata

  15 dagen
  vanaf € 1.228,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 sep - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • 5 redenen om met Sawadee naar de Azoren te reizen

  Europa, 17-10-18

  Sophia Abrahams is productmanager bij Sawadee en vertrekt naar de Azoren om ‘haar’ reis en de reisroute te inspecteren! Tevreden komt ze terug en geeft ons 5 redenen waarom de Azoren zó de moeite w...

  Lees verder
 • Lissabon voor jongeren

  Europa, 14-12-16

  Iris Piers heeft haar drukke baan opgezegd en haar tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijft ze haar mooiste ervaringen op.De hoof...

  Lees verder
 • Fietsend door Portugal

  Europa, 17-06-16

  Hou je van fietsen? En al helemaal wanneer je omringd bent door adembenemende landschappen, vulkanische bronnen en heldere watervallen?Van exotische bloemen op Madeira tot groene velden op de Azore...

  Lees verder
image

Fietsvakantie Portugal hoogtepunten

Waan jezelf in het indrukwekkende Portugal, een land met een rijke geschiedenis en vele pittoreske steden en dorpen. Tijdens je fietsvakantie in Portugal kom je langs vele hoogtepunten die het verhaal van deze rijke geschiedenis vertellen. 

Provinciehoofdstad Santarém

Scalabis was de naam van deze stad in de Romeinse tijd. Het was een belangrijke schakel in de handel tussen het tegenwoordige Lissabon en Braga. Door de strategische ligging van de stad speelde het in de eeuwen daarna ook nog een belangrijke rol. Doordat deze stad door de eeuwen heen belangrijk bleef zijn er nu vele bezienswaardigheden die populair zijn onder de toeristen. Zo zijn er meerdere indrukwekkende kerken te vinden maar ook het oudheidkundig museum trekt vele bezoekers. 

Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Portugal heeft schitterende natuur gebieden, één van deze gebieden is dit natuurpark dat is opgericht in 1979 en wat voor het grootste gedeelte bestaat uit een kalksteengebergte. Het park biedt vele indrukwekkende verschijningen, zo zijn er 1500 grotten te vinden die zijn uitgesleten door water in de loop der tijd. Het meest indrukwekkende zijn s ’werelds grootste en belangrijkste dinosauriërsporen die er zijn gevonden, deze dateren van rond de 175 miljoen jaar geleden.

Historisch Évora 

De stad is één van de meest charmante en stijlvolste steden van Portugal, dit komt voornamelijk door de rijke geschiedenis ervan. Het historisch centrum van de stad is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier zijn meerdere historische gebouwen te vinden uit verschillende tijdperken, zo is er bijvoorbeeld een Romeins aquaduct, een vroeg-gotische kathedraal en een universiteit uit de 15e eeuw.

Évora


Setúbal 

Deze havenstad is altijd verbonden geweest met de zee en al sinds de 14e eeuw een belangrijke haven voor het land. 15 september wordt hier ook gezien als een feestdag, dit is namelijk de dag dat de Portugese koning in het jaar 1860 Setúbal officieel als stad erkende. Voor de voetballiefhebbers onder ons, Setúbal is de geboorteplaats van de bekende coach José Mourinho.

Porto 

Porto is na Lissabon de tweede stad van Portugal, zowel qua bevolking als toerisme. De stad is voornamelijk populair vanwege de vele bezienswaardigheden, ook in deze stad is het historische centrum opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hetgeen waar Porto nog meer bekend om staat zijn de portwijnen. Port is een versterkte wijn met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20 procent.

Porto


Beste reistijd 

Portugal is net als Spanje al tijden een populair land voor toeristen, dit komt mede door het warme weer in het land. Het klimaat van Portugal is echter wel anders dan dat van Spanje, de oorzaak hiervan is de nabijheid van de Atlantische Oceaan. 

Klimaat 

Portugal geniet van een mild klimaat waarbij het noorden vrij regenachtig kan zijn terwijl het in het zuiden vaker warm en droog is. In het noorden rondom Porto is het in de zomer gemiddeld een aangename 25 graden en als je meer naar het zuiden gaat wordt het al snel warmer. De temperatuur kan zelfs in het zuiden oplopen tot 40 graden, het land kent echter op de Algarve na geen extreme temperaturen.

Reisadvies 

Over het algemeen is de beste reisperiode voor een fietsvakantie in Portugal in de maanden mei, juni of september. Dit is buiten het hoogseizoen waar het in sommige gebieden van Portugal vrij warm kan zijn, in de maand augustus zijn de Portugezen zelf ook vrij en komen er veel toeristen naar het land waardoor het vrij druk kan zijn. Het noorden van Portugal leent zich wel voor een fietsvakantie tijdens de zomer qua temperatuur, maar ook hier kan het vrij druk zijn met toeristen.

image

Fietsvakantie Portugal Reistips

Tijdens je fietsvakantie kan je een rustdag eropuit gaan om de vele authentieke steden en dorpjes te bezoeken. Sommige van deze steden hebben een lang verleden terwijl andere pas in de laatste eeuwen bekend zijn geworden.

Tomar 

Dit charmante stadje heeft een grote artistieke en culturele waarde, het was namelijk de stad waar de Orde van de Tempeliers was gevestigd. De Tempeliers hebben hier hun sporen achter gelaten. Castelo de Tomar is het kasteel dat door hun gemaakt is, maar het belangrijkste gebouw is het klooster. Het is nu één van de meest prestigieuze gebouwen van Portugal en een belangrijk symbool voor de openstelling naar andere culturen. 

Tomar


Bedevaartsoort Fátima 

De stad Fátima wordt pas sinds 1997 erkend als een stad, voor het jaar 1917 was deze stad zelfs amper bekend. Een religieuze gebeurtenis dat jaar heeft de stad compleet veranderd. Het verhaal luidt dat 3 herderskinderen getuigen waren van een serie verschijningen van de Heilige Maagd van Maria. Tegenwoordig is Fátima een waar bedevaartsoort en in 2017 worden de verschijningen van 100 jaar geleden uitbundig gevierd.

Fátima


Vestigingsstadje Óbidos

Óbidos is één van de meest pittoreske en best bewaarde vestigingsstadjes van Portugal. Het wordt gezien als een middeleeuwse stad en de bezienswaardigheden komen ook uit dat tijdperk, echter is de stad veel ouder als dat en werd het vroeger al door de Romeinen gebruikt vanwege de strategische ligging. Óbidos staat bekend als de stad van koningen, veel van deze heersers hebben de stad over de tijd ook verfraaid met vele kerkjes die er tot op heden nog steeds te zien zijn.

Lissabon 

Een bezoek aan Portugal is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Lissabon. De stad is prima te bezoeken tijdens een rustdag van je fietsvakantie. Veel van de bezienswaardigheden liggen dichtbij elkaar waardoor je goed kan genieten van je welverdiende rust. Daarnaast kan je ook de hoofdstad van Portugal bezoeken. Tijdens je verblijf in Portugal raden we de typisch Portugese snack Pastel de Nata aan, de beste makers van deze snack zijn te vinden in Lissabon zelf.

Lissabon


Arruda dos Vinhos 

Arruda dos Vinhos is een gebied vlakbij de stad Lissabon, het gebied staat vooral bekend om zijn druiventeelt. Tijdens je fietsvakantie is het goed om soms even te relaxen en bij te komen, als je dan in dit gebied bent is de ideale manier om dat te doen met een wijntje uit de streek. De rode wijnen hebben minimaal 8 maanden gelegen voordat ze zijn gebotteld en hebben een alcoholgehalte met een minimum van 11.5 procent.

Naar boven
 

Informatiedag Amsterdam
Zondag 22 juni 2019

 • Laat je inspireren door diverse reispresentaties over o.a. India&Nepal, Australië en Costa Rica. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.