Spanje is al jaren een populaire vakantiebestemming voor vele Nederlandse toeristen, dit komt mede doordat het in vele gebieden van het land het hele jaar door lekker weer is. Spanje is dan ook een populair land voor een fietsvakantie, maar dat komt natuurlijk niet alleen door het warme weer. Het land heeft prachtige landschappen waardoor gefietst kan worden. Tijdens je fietstocht kom je langs vele hoogtepunten die in de verschillende landschappen zijn verspreid.

Het zonnige land 

Vooral op de Canarische Eilanden en langs de zuid kust is het altijd warm, in de zomer hebben deze gebieden regelmatig last van een hittegolf. Over het algemeen zijn deze plekken het beste te bezoeken tijdens het voor- en najaar. Het noorden en midden van Spanje zijn geschikt voor een fietstocht tijdens de zomermaanden, hier is het echter in de winter wat kouder en valt er regelmatig neerslag.

Wist je dat? 

 • Spanje vier officiële talen kent? Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch zijn de officiële talen van het land. 
 • Het woord Spanje het land van de konijnen betekent? 
 • Spanje het enige land van Europa (op een paar Portugese eilanden na) waar bananen groeien? Opmerkelijk is dat de meeste hiervan alleen in eigen land worden gegeten, de bananen van de Canarische Eilanden zijn namelijk wat kleiner en minder geel als de bananen die bij ons bekend zijn. 
 • Spanje op Zwitserland na het meest bergachtige land van Europa is? Bijna een kwart van het land ligt boven de 1000 meter grens. 
Spanje


Geschiedenis

In de prehistorie leefden onze voorouders al in het tegenwoordige Spanje, de oudste vormen van nederzetting worden gedateerd op 2500 v. Chr. Al rond 4000 v. Chr. werden er kopermijnen aangelegd in het zuiden van het land waar de grond rijk is aan waardevolle ertsen, hierdoor was het gebied populair bij verschillende volken. De meeste bekende geschiedenis van Spanje begint echter tijdens de Romeinse periode. De Romeinen vielen ongeveer 200 v. Chr. het land binnen, het duurde echter 200 jaar voordat elke uithoek van het land was onderworpen aan de Romeinen. Door de vele mijnen in het gebied kwam de welvaart snel tot groei onder leiding van het volk. Aan deze periode van welvaart kwam wel weer een einde, in de 3e eeuw werd het land vaak aangevallen door barbaren en in het begin van de 5e eeuw drongen Germanen diep het land binnen, waardoor er een einde kwam aan de Romeinse heerschappij in Spanje. De Romeinse beschaving bleef wel voor een groot deel bewaard, de organisatie van het land en de steden bleven intact.

De visgoten, een volk dat eerst als huurlingen werkten voor de Romeinen, werden de nieuwe heersers van Spanje. In het jaar 700 had dit volk veel te maken met onderlinge conflicten, die zelfs zo hoog opliepen dat er militaire hulp uit Noord-Afrika werd ingeroepen. Deze hulptroepen bleken echter nieuwe veroveraars te zijn en zo kwamen de Moren aan de macht. De islam werd het nieuwe geloof in Spanje en het land kwam tot bloei, steden zoals Sevilla en Granada groeiden uit tot ware wereldsteden. Rond het begin van de 11e eeuw begon ook dit rijk uit elkaar te vallen waarna het weer werd overgenomen door verschillende christelijke staten. Door verschillende huwelijken werden de staten aan elkaar verbonden tot dat in 1469 een huwelijk ervoor zorgde dat Spanje weer één geheel werd.

De jaren hierna richtte Spanje zich op de ontdekkingsreizen, de sporen hiervan zijn nu nog steeds terug te vinden door de vele verschillende landen die Spaans spreken. Aan deze macht kwam in het jaar 1700 weer een einde, het land was met verschillende volken in oorlog en moest daardoor veel veroverd gebied weer inleveren. Ten tijde van Napoleon kwam het Spaanse volk in opstand tegen de Fransen, deze periode staat nu bekend als de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog.

Ten tijden van de Eerste Wereldoorlog was Spanje neutraal, ook het grootste gedeelte van de Tweede Wereldoorlog was dit het geval. In de periode na de Tweede Wereldoorlog komt het land in economische problemen, alleen de toeristenindustrie bleef groeien. Door het opkomende massatoerisme in de jaren 70 begon de economie zich weer langzaam op te krabbelen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Spanje

Er zijn 4 fietsvakanties naar Spanje die voldoen aan jouw wensen
 • Fietsvakantie Spanje - La Rioja en Burgos Wijn, bergen en kastelen
  • Fiets-kampeervakantie in groepsverband in La Rioja en Burgos
  • Vallei van de Ebro en werelderfgoed Burgos
  • Groene bossen en maanlandschap
  15 dagen
  vanaf € 849,- eigen vervoer (fietsbus mogelijk)
 • Fietsvakantie Spanje - Catalonië Strand, Dali en groen achterland
  • Fiets-kampeervakantie in groepsverband in Catalonië
  • Twee dagen camping aan het strand
  • Superstad Barcelona, historisch Girona
  Blijf op de hoogte
  15 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Fietsvakantie Spanje en Portugal Fietsen van Évora naar Sevilla
  • Fiets-kampeervakantie in groepsverband door Portugal en Spanje
  • Imponerende nationale parken en zonnige stranden
  • Werelderfgoed Évora en Sevilla
  Blijf op de hoogte
  15 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Fietsvakantie Spanje - Ruta del Vino (hotel) Fietsen door de wijngebieden rond Alicante
  • Fietsvakantie in groepsverband door Alicante
  • Ruta del Vino: heerlijke wijnen
  • Vias Verdes door indrukwekkend natuurschoon
  Blijf op de hoogte
  8 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De 3 steden van Andalusië

  Europa, 06-12-16

  Voor een onvergetelijke vakantie kan je het ook best wel dichtbij huis zoeken. Reis bijvoorbeeld af naar het prachtige Andalusië; een Zuid-Spaanse streek die overloopt van de cultuur en die door ve...

  Lees verder
 • Andalusië voor kinderen

  Europa, 07-11-16

  Fieke Houweling ging op familiereis naar Andalusië in Spanje. Ze vertelt over het mooie Alhambra, wandelen in de Zuid-Spaanse natuur en bijkomen aan de Costa.Wat waren jouw persoonlijke h...

  Lees verder
 • Met kinderen naar Andalusië

  Europa, 14-09-16

  Een idyllisch landschap, temperamentvolle bewoners, ouderwetse dorpjes en niet te vergeten; heerlijk eten. Dát is wat Andalusië te bieden heeft. Deze diversiteit maakt de provincie ideaal voor...

  Lees verder
 • Ontdek Spanje per fiets

  Europa, 15-07-16

  De binnenlanden van Spanje zijn prachtig om naartoe te reizen en wat is er nou heerlijker dan deze op een actieve manier te verkennen dan per fiets? Voor de echte levensgenieters biedt Sawadee onde...

  Lees verder
image

Spanje fietsvakantie hoogtepunten

Tijdens je fietsvakantie in Spanje kan je genieten van de prachtige natuur. Niet alleen de natuur is bijzonder, onderweg kan je ook van artistieke gebouwen genieten. We hebben hieronder een paar hoogtepunten van de feitsreis door Spanje op een rij gezet.

Vulkanisch natuurpark Garrotxa 

Het natuurpark Garrotxa is één van de meest bijzondere natuurparken in Spanje, dit komt door het vulkanisch landschap van het gebied. Het park heeft meer dan 30 vulkanen, echter zijn ze allen niet meer actief, de laatste uitbarsting dateert zo’n 12.000 jaar geleden. De grootste vulkaan, maar ook de jongste, is de Croscat. 

De Croscat


Sierra de Cebollera nationaal park

Dit nationale park is te vinden in de La Rioja regio, het park is voornamelijk bekend om de vele verschillende boomsoorten die er te vinden zijn. Voor vogelspotters is dit park een waar paradijs. Er komen het gehele jaar al vele soorten voor, maar het is ook een belangrijk punt in de migratie trek van vele andere vogel soorten.

Het stuwmeer Pantá de Boadella

Aan de voet van de Pyreneeën ligt het meer Darnius en het daarbij behorende stuwmeer Pantá de Boadella. De stuwdam is 63 meter hoog en 250 meter breed en snijd de rivier Muga letterlijk doormidden. De dam biedt de mogelijkheid om er overheen te wandelen en/of te fietsen waarbij je kan genieten van het uitzicht aan beide kanten.

Burgos 

In dit stadje staat de enige Spaanse kathedraal die een UNESCO status heeft, het is een rooms-katholieke kathedraal toegewijd aan Maria. Burgos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is een regionaal handelscentrum, er is dus vaak een markt te vinden in dit historische stadje.

Burgos


Beste reistijd

Er wordt vaak gedacht dat het in Spanje het gehele jaar zonnig en warm is, dit is echter niet het geval. Het land heeft namelijk te maken met 3 verschillende klimaten.

Noord-Spanje

In het noorden valt er relatief het meeste regen, in het voor en najaar regent het hier geregeld. De droge periode is van mei tot oktober, echter kan in deze periode slecht weer gewoon een paar dagen aanhouden.

Centrale binnenland 

Het binnenland van Spanje heeft een landklimaat, deze gebieden hebben relatief weinig last van neerslag, het grootste gedeelte van wat er wel valt is in de wintermaanden.

Eilanden en kustgebieden in het zuiden en oosten

Deze gebieden hebben te maken met een mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hier warm en droog en in sommige gevallen zelfs erg warm. De kustgebieden hebben in de zomermaanden ook regelmatig last van een hittegolf. Op de Canarische eilanden en de kust gebieden in het zuiden is er in de winter lenteachtig weer te vinden.

Reisadvies 

Over het algemeen is de beste reisperiode voor een fietsvakantie in Spanje het voor of najaar, echter door de klimaat verschillen in het land kan er in sommige gebieden vaak nog gefietst worden buiten deze periode. De eilanden en kustgebieden in het zuiden en oosten worden afgeraden voor een fietsvakantie tijdens de zomer maanden, dit komt omdat het erg warm en droog kan worden. Bovendien is dit ook het hoogseizoen voor toeristen en is het erg druk in deze gebieden. Een fietsvakantie in het noorden van Spanje kan wel gewoon tijdens de zomer maanden aangezien het hier niet al te warm wordt en de meeste toeristen naar de warmere gedeeltes trekken.

image
image
image
image
image
image
klimaat Noord-Spanje

Spanje fietsvakantie reistips

Tijdens je fietsvakantie door Spanje kan je uiteraard genieten van een paar rustmomenten. Je kan ervoor kiezen om rustig aan te doen en even bij te komen, of je kiest ervoor om erop uit te gaan om te zien wat Spanje nog meer te bieden heeft. We hebben hieronder een paar reistips voor je op een rij gezet.

Barcelona 

Deze Spaanse superstad stad wordt vaak aangezien als de hoofdstad van Spanje, onterecht aangezien die eer naar Madrid gaat, Barcelona is echter wel de hoofdstad van de regio Catalonië. De stad staat bekend om de werken van Antoni Gaudi, zoals de Sangrada Familia en Parc Guel. Buiten deze bezienswaardigheden biedt de stad nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld winkelen in het moderne winkelcentrum aan de kust of kan je wat eten en drinken op La Ramblas.

Parc Guel


Santo Domingo de la Calzada

In dit stadje staat de kathedraal waar een kip en een haan gehouden worden. Dit is het gevolg van een legende uit de 14e eeuw. Een Duits echtpaar zou met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela zijn. Tijdens de overnachting in Santo Domingo was er een meisje die de zoon probeerde te verleiden echter ging deze niet op haar in. De zoon werd toen door het meisje beschuldigd van diefstal, hij werd veroordeeld en opgehangen. Hierna gingen de ouders verder met de pelgrimstocht, op de terugweg ontdekten ze dan hun zoon nog levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter die op dat moment aan het eten was, waarop de rechter zei: “die jongen is net zo levend als deze gebraden kip”. Op dat moment gebeurde er een wonder, de kip kwam tot leven en de zoon werd vrijgelaten.

Cap de Creus 

Deze kaap in Catalonië is bekend geworden door het nationale park en als inspiratiebron voor de wereldberoemde surrealistische schilder Salvador Dali. Een groot gedeelte van dit nationale park bestaat uit wateroppervlak, wat erg populair is bij duikers. In het landgedeelte van dit park kan je genieten van ongerepte natuur.

Cap de Creus


Stuwmeer van Sau

Dit meer laat perfect het verschil zien tussen een aanhoudende droogte en een langdurige regenperiode. In het meer ligt het voormalige dorpje Sant Romxeo, tijdens de langdurige regenperiode is alleen het topje van de kerktoren nog te zien in het meer. Bij een aanhoudende periode van droogte is de kerktoren gewoon te voet te bereiken.

Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon