Uitgebreide reisroute van de Premium Reis Zuid-Afrika
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Kaapstad

  image

  De reis naar Zuid-Afrika begint! Wilde dieren spotten, prachtige stranden, heerlijk eten en mooi weer. Zuid-Afrika heeft het allemaal. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema. Bij aankomst worden we opgewacht door de reisbegeleider en rijden we met onze eigen bus naar het hotel in Kaapstad. We verblijven drie nachten in een stijlvol 4-sterren pension in de wijk Rosebank, op korte afstand van het centrum van Kaapstad. Een mooie plek om bij te komen van de vlucht en in het ritme van Zuid-Afrika te raken.   

 • 2

  Kaapstad / vrije dag

  image

  We hebben twee volle dagen om een van de mooiste steden ter wereld te ontdekken. Van moderne architectuur tot pittoreske straten, van een trendy haven tot een ruige kustlijn. Er is ontzettend veel te ontdekken in Kaapstad. Geniet van een drankje op het terras bij ‘Waterfront’ en laat je zintuigen het werk doen wanneer je de Kaaps-Maleise keuken proeft. Je kunt ook een bezoek brengen aan Robbeneiland; het eiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten. 

  image

  Hét decor van de stad, de Tafelberg, mag natuurlijk niet worden overgeslagen. Deze berg met platte bovenkant is vanuit de wijde omgeving te zien. Je kunt per 'sweefspoor' (kabelbaan) naar boven waar je op heldere dagen wordt beloont met uitzichten over Kaapstad en de oceaan. 

  Let op:
  • Houd er rekening mee dat wind, mist en regen in elk jaargetijde voor kunnen komen en dat zowel de kabelbaan bij de Tafelberg als de boot naar Robbeneiland dan niet in bedrijf zijn.
  • Vanwege onderhoud is de kabelbaan bij de Tafelberg in de periode van begin juli/eind august gesloten. De precieze data worden in mei bekend gemaakt. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Robbeneiland (vooraf zelf boeken)

  image

  Een bezoek aan Robbeneiland is leerzaam en heel indrukwekkend. Je leert veel over de geschiedenis van Zuid-Afrika, de apartheid en natuurlijk over Nelson Mandela, die jarenlang op Robbeneiland gevangen heeft gezeten. Houd er rekening mee dat de boot naar het eiland toe soms erg kan schommelen. Je gids tijdens de tour is vaak een oud gevangene, wat zijn uitleg extra indrukwekkend maakt. Boek hier vooraf je tickets want de boten zitten snel vol vanwege de grote populariteit. De tour duurt in totaal 3,5 uur en start om 09:00, 11:00, 13:00 en 15:00 vanaf de haven bij de Waterfront.

 • 3

  Kaapstad / Peninsula Tour

  image

  Er staat een leuke tour voor vandaag op het programma. We maken een dagexcursie naar Kaap de Goede Hoop, het Kaapse schiereiland en de pinguïn kolonie bij Boulders Beach. De excursie begint met een tocht langs de indrukwekkende kust met de 12 Apostelen gebergte aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant van de weg. De eerste stop is het pittoreske vissersdorpje Hout Bay.

  image

  We vervolgen onze weg langs Chapmans Peak Drive en stoppen bij de pinguïn kolonie op Boulders Beach. Hierna gaan we naar het Cape of Good Hope National Park, waar Kaap de Goede Hoop ligt. Dit park is de verblijfplaats van een grote diversiteit aan wildsoorten, zoals de zeldzame bontebok. Ook groeien hier honderden soorten inheemse ‘fijnbos’ planten en dit is de enige plek ter wereld waar je een struisvogel kan fotograferen met de oceaan op de achtergrond!

  image

  Op Kaappunt is er de gelegenheid om een mooie wandeling (klein uur) te maken waarbij je vanaf de rotsen schitterende uitzichten hebt over de oceaan. Met enig geluk zijn er van juli t/m oktober voor de kust ook walvissen te zien. Na het bezoek aan Kaappunt worden we teruggebracht naar Kaapstad voor de laatste overnachting. 

  De reis met vertrek op 29 november 2023 verblijft deze avond niet in Kaapstad. Na de wandeling bij Kaappunt rijden we naar Hermanus voor een overnachting aldaar. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Hermanus / walvis excursie

  image

  We laten Kaapstad achter ons en reizen verder richting het kustplaatsje Hermanus. Onderweg is het mogelijk om te stoppen bij een wijnboerderij. Hermanus staat bekend om het spotten van walvissen. Binnen het seizoen (juni t/m november) is dit een van de beste plekken om deze reusachtige dieren te kunnen zien. We kunnen dan ook niet Hermanus bezoeken zonder een walvis excursie! Afhankelijk van het weer staat deze gepland in de middag of op de volgende dag. 

  Voor groepen die buiten het walvis seizoen vallen, zoals de groep met vertrekdatum 27/11/24 is een aangepast programma inclusief andere excursies van toepassing. Het kan zijn dat die excursies op andere dagen zijn gepland. Dit heeft verder geen invloed op de rest van het programma.

  image

  Ook vanaf de kust heb je kans om walvissen te zien. Vergeet daarom zeker niet een verrekijker mee te nemen tijdens een wandeling langs de rotspartijen. Je kunt hier tevens lekker luieren op de zandstranden van Hermanus of struinen door de gezellige straten met witten huizen. Zelfs vanuit het hotel dat prachtig gelegen is op een klif met panoramisch zicht op Walker Bay, heb je kans op het zien van deze enorme zoogdieren.  

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  naar Oudtshoorn

  image

  Na een laatste ochtendwandeling langs de ruige kliffen van Hermanus reizen we verder naar onze volgende bestemming. We hebben vandaag een mooie reisdag voor de boeg door een schitterend landschap richting Oudtshoorn. Tijdens de rit merk je dat het landschap van groen en weelderig veranderd naar droog en kaal. Dankzij het warme en droge klimaat in de omgeving van Oudtshoorn is dit de ideale leefomgeving voor struisvogels. We verblijven hier twee nachten in Berluda Farmhouse, een struisvogelboerderij. 

  image

  In Oudtshoorn proef je de sfeer van de Zuid-Afrikaanse koloniale tijd. Er zijn verschillende interessante musea. Bijvoorbeeld het Arbeidsgenot museum. Hier kom je meer te weten over de schrijver van het voormalig volkslied, C.J. Clangenoten. Ook kun je vandaag een bezoek brengen aan de Cango grotten. 

  Let op: Vanaf 2024 verblijven we niet meer in Berluda Farmhouse maar in De Denne Guest House. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Oudtshoorn / Meerkat en Struisvogel excursie

  image

  Een van de hoogtepunten van een verblijf in Berluda Farmhouse is het zien van stokstaartjes. In de vroege ochtend ga je op zoek naar deze kleine roofdiertjes. De gids neemt je mee naar een plek met uitzicht op hun holen waar je met een kop thee of koffie in de hand geduldig wacht tot ze naar buiten komen. Stokstaartjes verschijnen namelijk in de vroege ochtend om hun dag te beginnen.

  image

  Daarna krijgen we een inzicht in het leven op een struisvogelboerderij tijdens een tour over de boerderij waarin we verblijven, gerund door de Schoeman familie. Zij runnen een van de grootste struisvogelboerderijen in de omgeving van Oudtshoorn. We sluiten de dag gezamenlijk af met een typisch Zuid-Afrikaanse braai (barbecue) met 'roosterbrood'. Vergeet niet om af en toe naar boven te kijken, tijdens een heldere avond kun je hier namelijk een prachtige sterrenhemel zien.  

  Let op: Het programma van deze dag zal in 2024 veranderen. Vanaf 2024 bieden wij geen meerkat excursies meer aan. Maar De Denne Guest House biedt genoeg leuke activiteiten aan om de dag mee te vullen. Je kan mee gaan op 'boerderij' tour waarbij je met een gids de struisvogels bezoekt en hier alles over leert. Vervolgens ga je naar de top van de Swartberge voor een heerlijke picknick. Deze tour kan ook in combinatie met een wijn tour. Of ga mee met de gids voor een avond wandeling onder de sterren, waarbij je leuke weetjes te horen krijgt. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 7

  naar Tsitsikamma Nationaal Park / Knysna boot excursie

  image

  We reizen vandaag verder naar het Tsitsikamma Nationaal Park. Onderweg maken we een tussenstop in Knysna (spreek uit ‘nijs-na’), een gezellig klein stadje aan een lagune die tussen twee zandstenen kliffen, ’The Knysna Heads’ met de zee in verbinding staat. Een bezoek aan Knysna is niet compleet zonder een boottocht rond de Knysna lagune. Met de wind in de haren genieten we van snacks en oesters terwijl we uitkijken over het turquoise water bij Featherbed Bay en op de bekende Knysna Heads. 

  image

  Na ons bezoek aan Knysna vervolgen we de reis richting Tsitsikamma (komt van de khoi-stam en betekent "plek met veel water"). Het Tsitsikamma National Park vormt een beschermde kuststrook van zo’n 100 kilometer lang waar het gebergte spectaculair en grillig de zee in verdwijnt. Als je langs de kust loopt heb je een kans om dolfijnen en zeehonden te zien, dus neem je verrekijker mee! Er is genoeg te beleven in Tsitsikamma, we verblijven hier twee nachten in een accommodatie op korte afstand rijden van het nationale park. 

  Let op: Vanaf 2024 verblijven we niet meer in Tsitsikamma maar in een prachtige guesthouse in Plettenberg Bay. De guesthouse ligt in de meest romantische setting aan zee, op het wereldberoemde Lookout Beach. Je hebt direct toegang tot het strand, een prachtig uitzicht over de oceaan en de Tsitsikamma Mountains.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Tsitsikamma Nationaal Park / bezoek Storms River NP

  image

  Diepe kloven, hoge bergen, watervallen en machtige bossen, dit is wat je vandaag te wachten staat. Tsitsikamma kent een enorme verscheidenheid aan flora (‘fynbos') en fauna (otters, verschillende soorten antilopen, apen die boven je hoofd slingeren en zeer veel exotische vogelsoorten) en inheems bos (‘stinkhout’). Daarnaast worden voor de kust niet zelden walvissen en dolfijnen gesignaleerd. 

  image

  Je kunt hier diverse prachtige wandelingen maken. Wandel bijvoorbeeld een gedeelte van de indrukwekkende Ottertrail langs de kust. Deze wandeling start bij de Storms River Mouth in Storms River National Park, een gedeelte wat we vandaag bezoeken. We maken er een wandeling door het achterliggende dichte oerbos of naar een waterval. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  naar Addo Elephant Nationaal Park / Sunset gamedrive

  image

  In de ochtend is er nog tijd voor activiteiten rondom Tsitsikamma. Vervolgens rijden we naar het Addo Elephant Nationaal Park, gelegen ten noorden van Port Elizabeth, waar we in de middag aankomen. In dit park gaan we voor het eerst op safari. Het park staat bekend om de grote hoeveelheid olifanten, maar naast de olifanten is het ook mogelijk om de complete "Big Five" te spotten, al is de kans op katachtigen in dit park kleiner.

  image

  We overnachten twee nachten in een lodge nabij het park. Je overnacht in een chalet vanwaar je vanaf het terras al de mogelijkheid hebt op het spotten van wilde dieren. Stel je dit eens voor met een glas Zuid-Afrikaanse pinotagewijn in de hand, luxe ten top!   

  image

  Na aankomst in de accommodatie maken we direct een eerste game drive bij zonsondergang, in het privé reservaat van de lodge. Zien we vandaag al de eerste olifanten, giraffen of wildebeesten? We sluiten de dag af op een speciale manier, met een buffetstijl-diner op een besloten locatie ergens in de wildernis van het reservaat.  . 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 10

  Addo Elephant Nationaal Park / gamedrive

  image

  We brengen een halve dag door in het Addo Elephant Nationaal Park. Met open terreinwagens gaan we op zoek naar giraffen, blauwe gnoes, zebra's en antilopensoorten zoals kudu's, springbokken, impala's en waterbokken. De gids deelt onderwijl interessante feiten over de unieke fauna en flora van de Oost-Kaap. Als de gelegenheid zich voordoet, heb je zelfs de kans om in de buurt van giraffen, zebra's en andere antilopen te wandelen.

  image

  De verdere dag kun je bijkomen van de opgedane indrukken aan het fijne zwembad of verblijven in een van de openbare ruimtes met een goed boek. Dineer 's avonds in het a-la-carte restaurant van het hotel, Tangelo restaurant (niet inbegrepen), ook weer met prachtig uitzicht over het terrein van de lodge.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  vlucht Port Elizabeth – Durban / naar St. Lucia

  image

  We laten Addo Elephant achter ons en rijden verder naar Port Elizabeth, vanwaar we een vlucht nemen naar Durban, aan de oostkust van Zuid-Afrika. Vandaar rijden we naar het kustplaatsje St. Lucia. Dit kleine dorpje is ingeklemd tussen een rivier en de Indische oceaan en ligt bij het iSimangaliso Wetland Park. Het is een levendig dorpje met vele excursiemogelijkheden. 

  image

  De omgeving van St. Lucia kent een enorme diversiteit aan flora en fauna, waarvan de bekendste bewoners de krokodillen en nijlpaarden zijn. Deze imposante dieren zijn het best te zien tijdens een boottocht over Lake St. Lucia. Nergens anders ter wereld kom je zo dichtbij de nijlpaarden. We sluiten de dag dan ook romantisch af met een boottocht bij zonsondergang op de St Lucia Estuary, een plek waar meer dan 800 nijlpaarden vertoeven.  

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  St. Lucia / vrije dag

  image

  Deze dag heb je ter vrije besteding en kun je invullen zoals je zelf wenst. Kom je tot rust aan het zwembad van de accommodatie? Ga je de omgeving per fiets verkennen of kies je voor een tour naar Cape Vidal Nature Reserve? In dit natuurgebied bevindt zich klein wild in een prachtig duinachtig landschap. Cape Vidal, gelegen op de punt van het schiereiland, herbergt het mooiste strand in de buurt van St Lucia en ontleent zich uitstekend voor het maken van een strandwandeling of een snorkelexcursie. Lekker luieren op het zand is natuurlijk ook een optie! 

   

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Mkuze / Hluhluwe Nationaal Park Gamedrive

  image

  Vanuit St. Lucia is het ongeveer twee uur rijden naar het Hluhluwe Nationaal Park. In deze heuvelachtige, bosrijke omgeving leven olifanten, giraffen, impala’s, krokodillen, kudu’s en buffels. Naast de grote variatie aan dieren is het park vooral bekend om zijn neushoorns. Zowel de witte neushoorn als de zeer zeldzame zwarte neushoorn komen hier voor. Wie weet komen we deze dieren tegen tijdens de gamedrive. Vervolgens rijden we door naar Mkuze waar we 2 nachten zullen verblijven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Mkuze / vrije dag

  image

  Vandaag staat er even niets op het programma. Tijd om alle indrukken van de afgelopen dagen de revue te laten passeren en even bij te komen. Of om te genieten van de mooie omgeving rondom de accommodatie. Ideaal om het wild en de kustreservaten van Zululand en de Elephant Coast te verkennen door middel van een boottocht om wildlife te spotten, walking safari en een culturele tocht. Je kan ook een wandeling maken in de mooie tuinen rondom het verblijf, geniet van een duik in het zwembad en kom helemaal tot rust in de spa. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Eswatini (voorheen Swaziland)

  image

  We rijden naar de grens met Eswatini, een klein land in Afrika waar van alles te beleven is. Na wat grensformaliteiten rijden we het koninkrijk in en merk je dat de omgeving snel verandert. Het landschap van Eswatini is zeer afwisselend. Zo kijken we uit over uitgestrekte vlaktes en komen we onderweg langs een gevarieerd landschap met bergen, bossen, suikerrietplantages, watervallen en natuurlijk wilde dieren. 

  image

  Overal vind je traditionele Afrikaanse dorpen met een heel andere sfeer dan in Zuid-Afrika. Op een landgoed in de bergen ligt de accommodatie waar we de komende twee nachten verblijven. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Eswatini (voorheen Swaziland) / vrije dag

  image

  Op deze vrije dag kun je Mlilwane nationaal park verkennen. Het heuvelachtige landschap van Mlilwane ontleent zicht uitstekend voor het maken van een wandeling waarbij je kunt kiezen uit verschillende trails. De kans is groot dat je verschillende hertsoorten en zebra's tegenkomt. Ook kun je per mountainbike een rondje om het meer en in het park fietsen. In dit meer heb je zelfs kans op het spotten van nijlpaarden en krokodillen.

  image

  Liever in voor een cultureel uitje? Bezoek dan de markten in eSwatini of het Mantenga Cultural Vilage. Dit laatste is een openluchtmuseum dat is opgericht om zowel lokale bewoners als toeristen bekend te maken met de traditionele cultuur. De 16 hutten in de vorm van een bijenkorf zijn gemaakt van natuurlijke materialen als palen, riet, gras, zand en koeien mest. Dit samen met de loslopende geiten en de lokale bewoners in hun traditionele kledingstijl doen je denken dat je tientallen jaren terug in de tijd bent beland. Elke hut en plaats binnen het dorp heeft zijn eigen functie en er is een kraal waar dieren veilig de nacht kunnen doorbrengen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar White river / Krugerpark / Sundowner

  image

  Vanuit Eswatini is het ongeveer 4 uur rijden naar een bijzonder hoogtepunt van de reis: het Krugerpark. Een van Afrika's oudste en bekendste wildparken. Het park is enorm groot: qua oppervlakte beslaat het ¾ van Nederland. We verblijven drie nachten in een lodge op ongeveer een uur rijden van Kruger, met permanente, luxe safaritenten die tegen de heuvel aan zijn gebouwd. Vanaf de safaritent en het aangrenzende houten terras heb je een adembenemend uitzicht op het Afrikaanse Bushveld en kun je giraffen, zebra's of nyala's, een antilope-soort, spotten. 

  image

  Deze dieren lopen overigens ook bij de accommodatie rond en het kan zomaar zijn dat je verrast wordt door een bezoek wanneer je aan het zwembad ligt. Aan het einde van de middag vertrekken we per open terrreinwagen naar het hoogste punt van het privé reservaat waar we van de ondergaande zon over het Lowveld kunnen genieten. Ook hier is de kans groot dat we wilde dieren gaan zien. In de avond eten we gezamenlijk bij het restaurant van de lodge, vanwaar we ook weer dit prachtige uitzicht over het landschap hebben. Zal dit ooit vervelen?   

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 18

  White River / Krugerpark / Gamedrive

  image

  We staan vanmorgen vroeg op en beginnen met koffie en beschuit tegen de eerste trek, alvorens we naar het Krugerpark vertrekken waar we de hele dag met open terreinwagens op zoek gaan naar wild. Het Krugerpark is vooral bekend om de "Big Five", en er is een redelijk grote kans dat we daadwerkelijk leeuwen, neushoorns, olifanten en buffels gaan spotten, alhoewel het zien van de luipaard vaak wat moeilijker is.    

  image

  De enorme aantallen verschillende antilopen vertellen ons dat roofdieren niet ver uit de buurt zijn. Na de game drive keren we terug naar onze accommodatie voor een heerlijk diner in het restaurant van de lodge.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 19

  White River / Krugerpark

  image

  Opnieuw een dag waarin niets gepland staat, maar je bij kunt komen van alle opgedane indrukken en om te genieten van de omringende natuur. Je kunt relaxen in de spa van de lodge, een hike maken over een van de vele  onverharde paden door het schilderachtige Lowveld-landschap of gaan mountainbiken. Een favoriet is een bezoek aan 'The Hide', een afgelegen schuilplaats met uitzicht op een drinkplaats waar vele wilde dieren samenkomen. Met een beetje geluk kun je hier giraffen observeren. 

  image

  De drinkplaats trekt niet alleen groot wild aan, maar ook vele vogelsoorten komen hier drinken. Een paradijs voor vogelspotters. We sluiten ons avontuur in het Krugerpark af met een traditioneel Afrikaans diner. Knapperend haardvuur, gedekte tafels onder de Afrikaanse sterrenhemel, een gezellige sfeer en heerlijk eten. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 20

  naar Lydenburg

  image

  We verlaten het Krugerpark en rijden verder naar Lydenburg langs een prachtige route die de Panorama Route genoemd wordt. Deze route brengt ons langs spectaculaire vergezichten. Dit gebied ontvangt de meeste regenval in Zuid-Afrika en is hierdoor uizonderlijk mooi groen. Onderweg stoppen we bij verschillende punten. Zo kijk je bij God’s Window - als je geluk hebt - vanaf een enorme rots uit op een 1500 meter diep ravijn, zien we bij Bourke’s Luck Potholes vreemde cirkelvormige uithollingen in rotsen en bewonderen we de 'drie rondavels' bij Blyde River Canyon. We verblijven één nacht in de omgeving van Lydenburg. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 21

  terugvlucht naar Amsterdam

  image

  Helaas, de reis is alweer tot een einde gekomen. Met de transfer naar de luchthaven en de terugvlucht naar Amsterdam eindigt deze prachtige reis door Zuid-Afrika. Voor vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  aankomst Amsterdam

  Op dag 22 kom je aan het einde van de ochtend aan op Schiphol.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Reis door Zuid-Afrika in een kleine groep
 • Vele maaltijden, excursies & entreegelden inclusief
 • Overnachten in stijlvolle accommodaties
 • Inclusief gamedrives met stoere open terreinwagens in Kruger NP, Addo Elephant en Hluhluwe Game Reserve
 • Directe en comfortabele vluchten met KLM
 • Alle entreegelden en vele activiteiten inclusief in de reissom
 • Bezoek aan de ruige Panoramaroute
 • Twee volle dagen om Kaapstad te ontdekken, inclusief de peninsula
 • Tijdbesparende binnenlandse vlucht van/naar Port Elizabeth

Premium Reis Zuid-Afrika

Comfortabel en in stijl door het land van de impala, pinotage en savanne

image
22 dagen vanaf € 4.549 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Premium Reizen
Naar boven