< Terug naar overzicht
Ni Hao! Welkom in China!

Ni Hao! Welkom in China!

Ilse Apeldoorn ontdekt tijdens haar reis de mooiste hoogtepunten van China. Ze vertelt over Beijing, het Terracottaleger, de Chinese muur, Hongkong én een spin... 

Wanneer ik aan China denk, zie ik al gauw de Chinese Muur voor me of het immense Terracottaleger. Er komen beelden voorbij flitsen over de meest kleurrijke gerechten en de kleur rood is voor mij onlosmakelijk met het land verbonden. Maar het immense land heeft natuurlijk veel meer te bieden en ik begin dan ook vol verwachtingen aan mijn avontuur langs de hoogtepunten van China.


Veelzijdig Beijing

De reis begint in Beijing. Een veelzijdige stad waar je je ogen uit kunt kijken. Prachtige paleizen en tempels, parkjes waar de ouderen zich vermaken met sport en spel, dans en het zingen van Peking Opera. Nergens wordt raar van opgekeken. Veel verder dan ‘Ni Hao’ kom ik nog niet in de Chinese taal dus het blijft bij kijken.


Een van de zeven wereldwonderen

Genoeg te zien in en rondom Beijing, maar ik kan niet wachten om naar de Chinese Muur te gaan. Bij Mutianyu beginnen we aan de klim. Meer traptreden dan verwacht, maar daardoor extra trots eenmaal bovenop te staan. Het uitzicht wat je hebt is machtig mooi. Zo indrukwekkend wanneer je bedenkt hoe ze dat in vroeger tijden gebouwd moeten hebben.


Zien en gezien worden

Ook in Xi’an kennen ze een muur, zij het een stuk kleinschaliger. Over deze stadsmuur kun je heerlijk fietsen. De muur wordt veelvuldig gebruikt voor fotoshoots. Deze dame is uiteraard gekleed in het rood, de kleur van geluk. En zelfs wij worden op de foto gezet door de fotograaf van een groepje pas afgestudeerde studenten.


De kunst van Shaolin Kungfu

In het stuk tussen Beijing en Xi’an zie je behoorlijk wat hoogtepunten. Een bezoek aan de Shaolin tempel is een beleving op zich. De tempel is mooi, maar pas wanneer je alle studenten naar buiten ziet komen voor de dagelijkse training realiseer je je hoe immens dit complex is. En wat een invloed kungfu heeft op de  Chinese bevolking. Ons lesje in het park in Beijing is een lachertje als je het hiermee vergelijkt.


Machtig steen en klei

Nog zo’n hoogtepunt, de grotten van Longmen. Je vindt hier uit steen uitgehouwen beelden in alle soorten en maten. Zeker meer dan de moeite waard. Maar wat mij betreft de hoogste tijd om door te reizen en een bezoek te brengen aan de beelden van het Terracottaleger. Toeristisch? Dat zeker. Maar wat indrukwekkend als je daar staat voor al die rijen soldaten en paarden. En dan te bedenken dat dit de inhoud was van het graf van een man.


China geen natuurbestemming? Echt wel!

De reis doet tot zoverre zijn naam van hoogtepuntenreis eer aan. En er komt nog veel meer moois aan. Niet in de vorm van bezienswaardigheden, maar in de vorm van prachtige natuur. Helaas komen in de natuur en in je hotelkamer soms spinnen voor; ik heb heus geen fobie hoor!


Een prachtige dagwandeling voert naar uitzichtpunten en naar een dorpje. Om elke hoek of bocht staat er wel iemand stil om een prachtig plaatje te schieten. Puur genieten hier in Longji National Park. Het is dan ook jammer om na twee nachten weer door te moeten. De reis voert verder naar Yangshuo. De rijstterrassen hebben hier grotendeels plaatsgemaakt voor karstgebergte. En de manieren om dit gebergte te bewonderen zijn veelzijdig. Wij gebruiken de fiets en een vlot om alles op ons in te laten werken.


Met een voldaan gevoel gaan we op weg naar Hong Kong om de reis af te sluiten.  Een hoop ervaringen en hoogtepunten rijker. En met de zekerheid dat ik in China nog lang niet uitgekeken ben. Want dat het land een hoop te bieden heeft is me inmiddels wel duidelijk.

Laat een reactie achter

Reacties

  • Edwin van Unen

    20-05-2018

    China is inderdaad ontzettend veelzijdig. Wat mij ook opviel was de gastvrijheid van de Chinezen. Het is bij mij meerdere keren voorgekomen dat wanneer ik iemand wat vroeg, dat ze mij hielpen door een bekende te bellen die Engels spreekt en die als talk te gebruiken om mij te helpen. Wat hier wel bij gezegd moet worden is dat veel Chinezen ook door zullen lopen en doen alsof ze je niet horen wanneer je ze in het Engels aanspreekt. Dit is niet om onbeleefd te zijn, maar dit zal in de meeste gevallen zijn omdat ze geen Engels kunnen, en geen gezichtsverlies willen lijden (cultuur dingetje). Wat trouwens nog wel echt een aanrader is voor tussen Beijing en Xi'an is een bezoekje aan Pingyao in Shanxi.

 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.