Wat te doen in Paramaribo | De beste reisblogs
< Terug naar overzicht
Wat te doen in Paramaribo

Wat te doen in Paramaribo

Zo ver van huis en toch loop je door de Keizerstraat en de Heerenstraat. Langs houten koloniale huizen waar op de veranda plek genoeg is om te chillen. Paramaribo is een prachtige unieke stad en je ontdekt hem tijdens een Rondreis door Suriname.

Hoogtepunten van Paramaribo

Het Onafhankelijkheidsplein 

Dit groene plein biedt een kijkje in het historische verleden van Suriname. Hier liggen de belangrijkste gebouwen van de stad, zoals het opvallende roodwitte gebouw van het ministerie van Financiën en het hagelwitte Presidentiële paleis. Wie vroeg uit de veren is, kan er op zondagochtend getuige zijn van een bijzonder fluitconcert. Surinaamse mannen komen bijeen met hun picolet, twatwa of gelebek voor de populaire zangvogelwedstrijd. De vogel die de meeste deuntjes zingt, wint. Sommige vogeltjes zijn een maandinkomen waard!

    Wat kun je doen in Paramaribo?

De Centrale Markt

De Centrale Markt is dé plek om contact te maken met de gastvrije Surinamers. Binnen en buiten staan kraampjes met verse producten, waaronder groenten en fruit die in mooie piramides worden gepresenteerd. Het gebouw ziet er wat vervallen en donker uit, maar de sfeer is er niet minder om.

De Waterkant

De Waterkant aan de Surinamerivier is een van de oudste gebieden van Paramaribo en een van dé trefpunten van de stad. Het is er meestal gezellig druk en men verzamelt zich rondom de verschillende stalletjes om te eten, te drinken en bij te kletsen. Richting het Onafhankelijkheidsplein staan een paar indrukwekkende houten herenhuizen van na 1832, nadat ze in 1821 en 1832 verwoest waren door brand en weer opgebouwd. Het stenen gebouw is het Waaggebouw, waar vroeger de koloniale producten die per schip binnenkwamen, werden gewogen.

Gebedshuizen

Uniek aan Suriname is dat de verschillende rassen en culturen al zo lang vreedzaam naast elkaar leven. Deze saamhorige multiculturele mix is goed terug te zien in de gebedshuizen die broederlijk naast elkaar zijn opgetrokken. De synagoge uit 1842 staat zij aan zij met de moskee op steenworp afstand van de St. Petrus en Paulus kathedraal, de hoogste en grootste houten kerk van Zuid-Amerika

    Wat kun je doen in Paramaribo, Suriname?


Tips en 'Must-Sees' voor Paramaribo

City bike tour

Wil je snel de stad verkennen? Spring dan op de fiets voor een city bike tour langs historische gebouwen en gebedshuizen en door het oude centrum. Of kies juist voor een route door de buitenwijken van Paramaribo voor een goede indruk van het dagelijkse leven. Wie langer de tijd heeft, kan vier of vijf dagen op de trappers. Reis je met Sawadee, dan heb je een aantal dagen de beschikking over een fiets.

Historische plantagetoer

Tijdens een boottocht over de Surinamerivier en Commewijnerivier die voert langs oude plantages, hoor je verhalen over de slavernij en het leven op de vroegere plantages. De boot meert aan bij een van de plantages die tegenwoordig kleine woongemeenschappen zijn.

Cola kreek

Leuk voor het hele gezin: waterpret in en rondom de Cola kreek. Je kunt er waterfietsen, waterhangmatten, kajakken en natuurlijk zwemmen. Het water heeft de kleur van cola door de vallende bladeren van omliggende bomen, en zou een geneeskrachtige werking hebben... Ligging: circa 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Bereikbaar per taxi en bus.

Numismatisch museum

Alleen al om het charmante koloniale gebouw is dit muntenmuseum een bezoekje waard. Het laat een indrukwekkende collectie munten en bankbiljetten zien, onder meer uit de beginperiode van de Nederlandse kolonisatie met stukken uit 1679.

Fort Zeelandia

Een historische en omstreden plek in Suriname. Historisch omdat het fort meer dan 350 jaar oud is en in handen is geweest van zowel Engelsen als Fransen en Nederlanders. Omstreden omdat hier in 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalige regime zijn omgebracht. Tegenwoordig is het fort ingericht als museum en biedt het een prachtig uitzicht over de stad, het water en het achterland.

Winkelen in Paramaribo

De Malls

Er zijn twee grote malls in Paramaribo, beide met kledingwinkels én eetgelegenheden. Bij de Hermitage kun je terecht voor de wat duurdere winkels met merkkleding, waaronder Allure, Diesel, Replay Store en diverse sieraden- en beauty stores. De Maretraite mall is het nieuwste winkelcentrum van de stad met merkkleding, woonaccessoires en " jawel " een Blokker. De Kersten Mall is eigenlijk meer een warenhuis dan een mall.

Kirpalani

Kinderwagens, tuinartikelen, schoolspullen, kleding en nog veel meer. Deze winkel met drie vestigingen in de stad is qua assortiment het meest te vergelijken met de HEMA.

De stad

De meeste winkels vind je in de Jodenbreestraat, Domineestraat en Maagdenstraat in het centrum. 12 Jeruzalem bazar Hier shop je de mooiste hangmatten, katoenen doeken en andere (houten) souvenirs. Snuffelen tussen de locals! Adres: Saramaccastraat 42.

Boekhandel Vaco

Je kunt er rustig een paar uur neuzen in boeken uit en over Suriname, maar ook bekende Nederlandse titels en internationale tijdschriften zijn op voorraad. Wil je uit de hectiek op straat ontsnappen; hier heerst 'n rustige bibliotheeksfeer. Adres: Domineestraat 36.

The Wine Shop

Een verzamelplek voor wijnen uit alle windstreken die je kunt proeven en kopen. Neem de tijd en schuif aan om de gezellige eettafel voor een wijnproeverij. Adres: Fredericistraat 11.

Uitgaan & uiteten in Paramaribo

Club Touché

De eerste date, de eerste kus. Veel Surinamers zullen deze herinneringen hebben bij een van de oudste discotheken van Paramaribo. In 2010 is de nieuwe Club Touché geopend met een kleinere zaal met Latijns-Amerikaanse muziek en de grote zaal voor house en dj acts. Adres: hoek Waaldijkstraat/Sophie Redmondstraat.

Havana Lounge

Het is even zoeken, maar dan ineens zit je boven op het dak in de Havana Lounge. De avond begint meestal met Zuid-Amerikaanse salsamuziek die na middernacht plaatsmaakt voor meer eigentijdse muziek. En elke donderdag 'Noche Caliente' met hot latin muziek. Adres: Van 't Hogerhuysstraat 13.

Eetcafé de Gadri

Hier zit je met locals te smullen van echte Creoolse gerechten. Simpel en heerlijk op een van de mooiste plekken van de stad vlak bij Fort Zeelandia, met uitzicht over de Suriname-rivier. Adres: Zeelandweg 1. Open: maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 22.00 uur.

Kon Tesi

Er staat elke dag een andere maaltijdsoep op het menu. De favorieten van Howard: Gritibana soep; een soep van bakbanaan met kokosmelk en s'nees taya supu, met als basis de Chinese taya aardappelsoort. Adres: Domineestraat 13.