Achtergrond 

Birma is een land in zuidoost Azië en grenst in het noordwesten aan Bangladesh en aan India. Het ligt ten zuiden van China en ten westen van Laos en Thailand. Het zuidwesten van Birma kent een lange kustlijn. De hoofdstad is sinds 2005 het centraal gelegen Naypyidaw. De oude hoofdstad is Yangon, de grootste stad van het land. Deze stad wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad gezien. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad. 

Authentiek en onontdekt Birma is een land met een rijke koloniale geschiedenis, vol tempels en pagodes en intrigerende bergvolken. Een immense culturele rijkdom op een betrekkelijk klein gebied. Tijdens een bezoek aan Birma zal je versteld staan van bezienswaardigheden zoals de Shwedagon pagode en de eeuwenoude tempels in Bagan. Ook de minder bekende plekken zijn een bezoek waard zoals een fietstocht door de fascinerende natuur en contact met de lokale bevolkingsgroepen. Er zijn nog veel rustieke, onontdekte plekken te vinden in dit prachtige land.

Bevolking 

De bevolking van Birma bestaat uit vele etnische groepen, waaronder de grootste groep Bamar en de kleinere groepen Shan, Karen, Rakhine, Chinese Birmezen, Mon en de Kachin. Het aantal Birmezen is vastgesteld op 51 miljoen. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch. Het Birmaans is de officiële taal maar de verschillende etnische groepen spreken hun eigen talen. 

Geschiedenis 

Ruim voor het begin van onze jaartelling begon vanuit het huidige China of Noordoost India de migratie van de Mon. Daarna volgden de andere groepen naar het gebied dat nu Birma is. Het vroegere Birma kende vele oorlogen waaronder met de Mongolen, Thailand en China. Vanaf 1885 kwam het Birmaanse koninkrijk in handen van het Britse Rijk om vervolgens in de Tweede Wereldoorlog veroverd te worden door Japan. De Unie van Birma werd in 1948 onafhankelijk en was van het begin af aan onstabiel door opstanden van verschillende volkeren. De Unie van Birma werd in 1989 de Unie van Myanmar. 

Wist je dat… 

-Shwedagon Pagode bedekt is met 50.000 kilo aan bladgoud? 

-De meeste gerechten een mengeling zijn van de Bamar, Mon, Indiase en Chinese keuken?

-In Birma wordt betaald met de Kyat? 

-Er maar liefst 4400 tempels te vinden zijn in Bagan?

-Beenroeiers met een been staan, het andere been roeien en hun handen gebruiken voor visvangst?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Birma

Wil je graag afreizen naar een land vol prachtige tempels, boeddhistische monniken en een uiterst vriendelijke bevolking? Birma heeft zoveel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Geniet van de heerlijke keuken, ontmoet de lokale bevolking, bezichtig de prachtigste pagodes en vaar langs drijvende markten. 

Single reis Birma: wil je meer weten over de geschiedenis, de bevolking, de politiek, het klimaat en andere feiten van dit land?

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over Birma

Er is 1 singlereis naar Birma die voldoet aan jouw wensen
 • Rondreis Birma / Myanmar Birma groeit tot betoverend Myanmar
  • Unieke route met de mooiste hoogtepunten en buiten de gebaande paden
  • Bijzondere tweedaagse fietstocht langs tempels en rijstvelden
  • Afwisseling van vervoer: lokale en eigen bus, trein, boot, fiets én twee binnenlandse vluchten

  Gegarandeerd vertrek op:
  25 jul , 21 nov , 16 jan - alle vertrekdata

  25 dagen
  vanaf € 2.398,- € 2.348,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De ultieme inpaklijst voor Myanmar!

  Azië, 25-04-18

  Ben je jouw trip naar het prachtige en veelzijdige Myanmar aan het plannen? Deze handige inpaklijst voor Myanmar is gebaseerd op mijn ervaringen in de winterperiode, wat niet betekent dat het koud ...

  Lees verder
 • Ongerept Birma

  Azië, 14-06-13

  Een reis door Birma is als een reis terug in de tijd. Met nauwelijks gemotoriseerd verkeer en een in longyi's gestoken bevolking, oogt het straatbeeld traditioneel. Tijdens zonsondergang is ...

  Lees verder
image

Singlereis Birma: Hoogtepunten

Gouden rots 

De gouden rots is heel bekend in Birma. De steen, waarvan volgens een legende wordt beweerd dat deze omhoog wordt gehouden door een haar van Boeddha, is door gelovigen volgeplakt met bladgoud. Samen met de metershoge pagode die erop gebouwd is krijgt het geheel een nog indrukwekkender uiterlijk. Van de drie belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden is de Gouden Rots er één. 

Mount Popa 

De heilige berg Taung Kalat met daarop een klooster ligt vlak naast de hogere berg Mount Popa. Het is heel bijzonder om samen met de pelgrims deze route omhoog te maken. In dit land waar het geloven in geesten nog vrij normaal is, worden Taung Kalat en Mount Popa ook wel gezien als centrum voor het vereren van deze geesten. 

Inle meer 

Kijk niet gek op als je met je ogen over het Inle meer glijdt en dan vissers met een been en hand om een peddel geklemd ziet. Met één hand proberen ze namelijk vissen te vangen in de netten die ze bij zich dragen. Daarnaast kan je ook nog drijvende markten, boomgaarden en de karakteristieke op houten gebouwde dorpen zien. 

Bagan 

Verspreid over zo’n veertig kilometer staan honderden pagodes in en rondom Bagan. Koningen uit het verleden probeerden elkaar in dit gebied de loef af te steken door steeds grotere en mooie tempels te bouwen waardoor het er hier bezaaid mee is. De perfecte manier om zoveel mogelijk te zien van dit gebied is door een fiets te huren en zelf het gebied te ontdekken. Kijken naar de ondergaande zon terwijl je uitzicht hebt op pagodes is een ervaring die je niet wilt missen. 

Mandalay 

Als je omhoog klimt op Mandalay Hill, de heuvel waaraan deze stad zijn naam te danken heeft, kan je als je boven komt genieten van het prachtige uitzicht. Voor reizigers is Mandalay een hele leuke stad. Er zijn enorm veel bezienswaardigheden zoals de Kuthodow stupa waar je onder andere het grootste boek ter wereld kunt zien en het Gold Pounders District. Hier kan je zien hoe het goud dat de pelgrim plakten met de hand geslagen zijn. 

Yangon 

Voorheen was Yangon de hoofdstad van Birma en nog steeds is deze stad een belangrijk economisch centrum. Een plek waar je echt heen moet is de Shwedagon pagode, de grootste tempel in Birma. Met bijna 100 meter hoogte, bedekt met zo’n 50.000 kilo bladgoud en kostbare edelstenen is dit een waanzinnig bouwwerk.

Beste reistijd

Birma heeft een tropisch moessonklimaat met drie verschillende seizoenen. De winter loopt van oktober tot en met maart en is het meest geschikt voor rondreizen. De temperatuur ligt rond de 30 graden, maar ’s avonds in de bergen kan het flink afkoelen. In de zomer (april en mei) stijgen de temperaturen overdag tot 35 graden en doordat de landschappen nogal droog zijn, is het de ideale tijd om stranden en de hogere gedeelten van Birma te bezoeken. Het regenseizoen loopt van juni tot en met september en de temperaturen hangen dan rond de 25 tot 30 graden. De regenval zorgt voor een zeer groene omgeving en omdat er in het gebied in het midden van Birma minder regen valt, is het ideaal om een bezoek te brengen aan de staten Bagan, Mandalay en Shan. Ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen. 

Wil je liever in de droge periode reizen dan kun je het best tussen oktober en maart vertrekken; hou er echter rekening mee dat je niet de enige toerist bent bij diverse bezienswaardigheden en dat je een dikke trui meeneemt voor de avonden. In de droge zomermaanden april en mei is het altijd zonnig hoewel eind mei af en toe een regenbui kan vallen. Voor mensen die van natuur en groene rijstvelden houden en een aangename temperatuur (‘s avonds niet te koud en overdag niet te warm) zijn de maanden van juni tot en met september aan te raden. In het regenseizoen vallen vaak korte buien, maar met name in Yangon soms wat langer.

image

Singlereis Birma: Reistips 

Kalaw 

Lokale jongeren uit Kalaw hebben een project opgezet waarbij herbebossing centraal staat. Deze jongeren leren de lokale bergstammen over de natuur. Daarnaast kan je op bezoek bij gepensioneerde olifanten. De mahouts, die de olifanten drijven, kan je helpen met het eten geven of wassen van de olifanten. 

Fietstocht rondom Mandalay 

Terwijl je fietsend langs het platteland van Mandalay komt zie je boeren de akkers bewerken terwijl de buffels zich vermaken in de grote modderpoelen. Ook kan je een aantal markten bezoeken waar je in contact komt met de lokale bevolking en producten. 

Proef de keuken 

Eten is een belangrijk onderdeel van een cultuur. Het is dan ook een bijzondere ervaring om tijdens je reis lokale maaltijden te eten op verschillende plekken in het land. Tijdens de diners in Yangon, Hsipaw, Kyaukme, Meiktila en de lunch in Bagan komen je in contact met de echte Birmese keuken. 

Treinrit over de Gokteik brug 

Je kijkt je ogen uit tijdens deze 5 uur durende treinrit van Kyaukme naar Pyn Oo Lwin. De landschappen en prachtige bossen die langskomen zijn een lust voor het oog. Het hoogtepunt van de treinrit is de Gokteik brug waar je, op 100 meter hoogte, ver boven de boomtoppen kan genieten van het uizicht. 

Boottocht Ayeyarwaddy 

De vele tempels en pagodes van Bagan geven dit gebied tijdens zonsondergang een mysterieus uiterlijk. Ook tijdens een boottocht op de Ayeryarwady rivier krijgt het bekijken van een zonsondergang een nieuwe betekenis. 

Beleef Bagan 

Met zijn vele tempels en prachtige natuur zal je je zeker vermaken in Bagan. Waar het landschap zich afwisselt met mooie tempels kan je dit gebied perfect bekijken met paard en wagen. De gids laat je de mooiste tempels van het gebied zien terwijl je op een rustig tempo door het prachtige gebied heen rijdt.

Naar boven
 

Informatiedag Amsterdam
Zondag 22 juni 2019

 • Laat je inspireren door diverse reispresentaties over o.a. India&Nepal, Australië en Costa Rica. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.