Vakantie Colombia | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Colombia

Het landschap van Colombia is in te delen in vijf gebieden. Met aan het westen de Pacifische kust, aan het noorden de Caribische kust, in het midden de Andes, in het noordoosten de vlaktes van Orinoco en in het zuiden het Amazonegebied.

Ontdek de roerige geschiedenis 

Een vakantie naar Colombia neemt je mee langs alle roerige aspecten van de Colombiaanse geschiedenis.Het huidige Colombia was lange tijd onderdeel van het 'vicekoninkrijk Granada' dat bestond uit Venezuela, Colombia, Panama en Ecuador. Pas in 1886 kreeg het land haar huidige naam. Deze naam 'Colombia' is een eerbetoon aan wereldreiziger Christoffel Columbus (Cristóbal Colón in het Spaans). De Venezuelaan Francis de Miranda eerde zo de Portugees-Spaanse overheersing van het Zuid-Amerikaanse gebied. 

Colombia's geschiedenis wordt gekenmerkt door felle strijd. Het land heeft verschillende onafhankelijkheidsoorlogen gevoerd, waaronder de Oorlog van Duizend Dagen. Deze strijd vormt de achtergrond van één van Colombia's belangrijkste literaire werken: Honderd Jaar Eenzaamheid van schrijver Gabriel Garcia Marquez. Ook nu zijn er nog kleine groepen die strijden voor onafhankelijkheid en voor het omverwerpen van de regering. Hierdoor is Colombia's reputatie nog wat wankel maar het land groeit sinds de aanstelling van president Uribe in 2002 uit tot een stabielere natie. Sinds 2002 is het armoedecijfer met 20% gedaald en het werkeloosheidscijfer met 25%. In vergelijking met de haar omringende landen heeft Colombia een grote goed opgeleide middenklasse onder haar bevolking. Heden ten dage is het land de 4e economie van Zuid Amerika.  

Hoewel er nog altijd conflicten worden uitgevochten, zijn de gebaande paden en toeristische plekken volkomen veilig. Colombia wordt dan ook een steeds grotere toeristische trekpleister en is een bezoek meer dan waard!

Koloniale huizen en eeuwenoude beelden

Door haar roerige geschiedenis heeft Colombia een schat aan historische overblijfselen. Dit maakt het een echte trekpleister voor reizigers met een interesse in geschiedenis. Colombia's bevolking bestaat uit een mix van Europeanen, Afrikanen en Indianen; Colombia huist deze culturen allemaal in zich. Veel steden ademen nog een oude koloniale sfeer uit. Er zijn veel gebouwen in oud Spaans-Portugese stijl. In San Agustin vindt je één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika. In deze prachtige omgeving vind je talloze stenen beeldhouwwerken die vermoedelijk stammen uit 500 jaar voor Christus. Helaas is er maar weinig bekend over de cultuur waaruit deze beelden afkomstig zijn. Men vermoedt dat het gaat om graven van priesters, stamhoofden en andere belangrijke personen, gezien de bijzondere zorg waarmee deze doden bij hun begrafenis zijn omringd.

Situatie Colombia

Colombia heeft helaas een slecht imago wanneer het gaat om de veiligheid. De cijfers en krantenkoppen liegen er niet om. Maar de situatie is heel erg verbeterd. Bovendien speelt het geweld zich af in bepaalde gebieden van het land en in sommige wijken van de steden. Als deze gebieden en wijken worden gemeden, dan is het reizen in Colombia niet gevaarlijker dan in welk ander land van Latijns Amerika. Voorzichtigheid is geboden zoals in alle landen in Latijns Amerika. Ook de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft weer dat de veiligheidssituatie in Colombia sterk is verbeterd. Zoals in alle grote steden, wordt ook in Colombia geadviseerd om rekening te houden met verschillende vormen van criminaliteit zoals zakkenrollers. We horen jammer genoeg te weinig positieve berichten over de vriendelijke bevolking die een groot respect heeft voor haar medemens en de indrukwekkende natuur en cultuur. Er is geweld, maar dat speelt zich vooral af in bepaalde gebieden waar het voor toeristen niet interessant is. Er is in de jaren ook veel verbeterd op het gebied van veiligheid bovendien worden de plaatsen in onze reisschema's door onze agent scherp in de gaten gehouden. Als zich een calamiteit voordoet dan wordt direct uw reisschema aangepast.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Colombia

Reisverhalen

 • De 22-35ers reis van… Fleur in Colombia

  Colombia, 18-06-23

  In 2019 introduceerden we onze 22-35ers reizen, speciaal ontwikkeld voor twintigers en dertigers die samen met leeftijdsgenoten een land willen verkennen op een avontuurlijke, gezellige en zorgeloz...

  Lees verder
 • 6 toffe activiteiten op 22-35ers reis in Colombia

  Colombia, 30-11-22

  Onze 22-35ers reizen zijn speciaal samengesteld voor reisliefhebbers tussen de 22 en 35 jaar. Dat betekent onder andere een avontuurlijker en actiever programma met veel leuke activiteiten. Ook onz...

  Lees verder
 • Wat te doen in Medellín? 5 bezienswaardigheden

  Colombia, 12-12-19

  Medellín, de geboortestad van Pablo Escobar, is getransformeerd van moordhoofdstad van de wereld tot misschien wel de leukste stad tijdens een reis door Colombia. Pablo Escobar is begin jaren 90 ge...

  Lees verder
 • De absolute hoogtepunten van Colombia

  Colombia, 03-01-19

  Na een voorspoedige vlucht kwam ik aan in Bogotá. Ik was er zonder verwachtingen heen gegaan en werd direct bij aankomst al verrast door de prettige sfeer. Ik reisde van Bogotá tot aan Medellín en ...

  Lees verder
 • Culinaire hoogtepunten Colombia

  Colombia, 28-08-18

  De Colombiaanse keuken is gebaseerd op tradities en erg afhankelijk van de streek waar je bent. Er zijn typisch lokale gerechten, maar niet echt één nationaal gerecht. Vaak is de lunch zwaarder dan...

  Lees verder
 • Wat te doen in Bogota, Colombia - Onze 5 tips

  Colombia, 06-02-18

  Ondanks het feit dat de hoofdstad van Colombia een behoorlijke metropool is - met haar dikke acht miljoen inwoners - kun je de toeristische hoogtepunten gemakkelijk binnen een dag of drie aflopen. ...

  Lees verder
 • Reisverhaal Colombia: Op avontuur in Bogotá

  Colombia, 08-05-17

  'Na een 20-uur-durende reis van Amsterdam naar Bogotá, met een tussenstop in Atlanta, beland ik laat in de avond op het vliegveld van de Colombiaanse hoofdstad; Bogotá. Met klotsende oksels, slaapg...

  Lees verder

Hoogtepunten Colombia

Op vakantie naar Colombia ontdek je verschillende hoogtepunten. Hieronder hebben we er een aantal voor je toegelicht.

San Agustín

San Agustín is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika. Hier vinden jullie mysterieuze beelden, deze zijn gebouwd door de indianenstam; Antropomorfe. De beelden zijn soms levensgroot en zijn een mix van mensen en dieren. Er is niet veel bekend over de beelden, maar men vermoedt dat het gaat om graven. Jullie kunnen jullie ogen er bij uit kijken want het zijn er maar liefst 600! 

Taironaka

Taironaka is een nog relatief onbekend natuurpark, dit park is gelegen aan de Don Diego rivier. Het kristalheldere water van de rivier komt van een hoger gelegen gletsjer en stroomt zo de zee in. Een ideale plek om lekker samen met de kinderen te zwemmen of te luieren bij de nabij gelegen strand. 

Cartagena

Cartagena is door Unesco uitgeroepen tot historisch erfgoed. De stad is bijna geheel ommuurd om de schatten die in de stad lagen opgeslagen te beschermen tegen zeerovers. Al wandelend over de stadsmuren komen jullie meer te weten over de geschiedenis van Cartagena, die alles te maken heeft met goud. Daarnaast kent Cartagena nog een aantal prachtige stranden, perfect om te snorkelen of lekker te luieren.

Feria's en Festivals: Colombianen houden van een feestje

Ontdek de verschillende feesten en festivals tijdens je vakantie in Colombia. Colombianen houden wel van een feestje! Iedere regio in Colombia kent haar eigen dans- en muziektradities. Reggaeton en salsa worden veel gedanst maar ook de tango heeft haar weg in Colombia gevonden. Veel feesten worden er gevierd ter ere van lokale gebruiken of producten. Zo is er het feest van het suikerriet, het feest voor de koffie en het feest van de etnische verscheidenheid. De Colombiaanse bevolking bestaat dan ook uit een mengeling van Indianen, Europeanen en Afrikanen. Het overgrote deel van de bevolking is Rooms Katholiek.

Bekijk onze reizen naar Colombia per reissoort: 

Beste reistijd Colombia

Lees hier meer over de beste reistijd voor Colombia

image
image

Reistips Colombia

San Augustín 

Om de omgeving van San Augustín beter te verkennen is het mogelijk om een tour te maken met de Chiva naar de prachtige watervallen van Río Magdalena, de grootste rivier van Colombia. 

Armenia 

In Armenia kunnen jullie tijdens een vakantie een bezoek brengen aan de botanische tuin. Hier is het heerlijk wandelen door de prachtige natuur die Armenia rijk is. Probeer zo veel mogelijk vogeltjes en gigantische vlinders spotten! 

Medellín 

Als je op vakantie bent in Colombia dan mag Medillin niet missen. Hier is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het straatkinderen project; stichting ‘club deportivo’. Deze stichting is opgericht om kinderen, achtergesteld door armoede, verslaving, geweld of gedragsproblemen, de mogelijkheid te bieden mee te doen als deelnemer of (mede)organisator aan sportieve, recreatieve en culturele activiteiten. Interessant om eens een kijkje te nemen en te beseffen hoe het leven voor straatkinderen hier is. 

Naar boven