Vakantie IJsland | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van IJsland

IJsland is een eilandstaat gelegen in het noordwesten van Europa, het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. IJsland bestaat voornamelijk uit vulkanisch materiaal en gesteente, ook kent het land een aantal actieve vulkanen. Het land staat natuurlijk ook bekend om zijn geisers en warmtebronnen. De hoofdstad is Reykjavik, ‘s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. De stad is over een groot gebied uitgespreid en wordt beschermd tegen de koude wind door de berg Esja. Door de stad loopt een lange rivier waarin veel zalm zit, maar waar geen boten mogen varen. IJsland is rijk aan geothermale gebieden en zo ook de hoofdstad Reykjavik. In Reykjavik kun je relaxen in de meest bekendste warmte bron; de Blue Lagoon. Ook zijn de gebieden rondom de stad zeker een bezoekje waard, in de omgeving vind je de meest prachtige nationale parken. 

Bevolking van IJsland

De bevolking van IJsland bestaat voor merendeel uit nakomelingen van Vikingen en Keltische slaven. Het land heeft zo’n 121.000 inwoners waarvan meer dan de helft in de hoofdstad Reykjavik woont. De officiële taal is IJslands, deze Noord-Germaanse taal is de meest gesproken taal in het land. Ook kunnen de IJslanders veelal goed Engels spreken.

Geschiedenis van IJsland

IJsland is zo’n twintig miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen in de Atlantische Oceaan. Het eiland is lange tijd een onbewoond eiland gebleven, totdat de Noren in 874 aan land kwamen. Het stamhoofd had de stad waar ze aan land kwamen Reykjavik (Rookbaai) genoemd, wat nu de hoofdstad is. Naast de Noren kwamen er ook Denen naar het eiland. Lange tijd is IJsland een kolonie van Denemarken gebleven totdat het in 1944 een onafhankelijke republiek werd. IJsland werd in 1993 lid van de Europese Economische Ruimte.

Natuur van IJsland

IJsland is een bijzonder land en de meeste toeristen gaan erheen voor curieuze natuur. IJsland is een vulkaaneiland, met ongeveer vijf keer per jaar een vulkaanuitbarsting. Het eiland heeft veel geisers en gletsjers. Slechts een kwart van IJsland is begroeid, dit komt door het vulkaanlandschap. Het bekendste dier dat leeft op IJsland is de papegaaiduiker. Dit prachtige dier is tevens ook een delicatessen in het land.

Geiser in IJsland

Culinair IJsland

In IJsland kun je goed eten, de IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit vis en lamsvlees. IJsland heeft ook een aantal bijzondere delicatessen. Hákarl, oftewel gefermenteerde haai, het klinkt misschien niet heel erg appetijtelijk maar tijdens een bezoek aan IJsland ben je bijna verplicht om deze lokale delicatesse te proeven. Een andere bijzondere delicatesse is de papegaaiduiker, ook al vinden sommigen mensen het zielig om dit prachtige beestje op te eten, het schijnt wel erg lekker te zijn. Het vlees is een beetje vergelijkbaar met eend en lamsvlees. Heb je zin in een snack? Dan moet je in IJsland een lams hotdog eten. Deze snack wordt Pylsa genoemd. Mocht je echt op zoek zijn naar een wel heel bijzonder gerecht dan kun je ook genieten van een gekookt schapenhoofd.

Eten in IJsland

Wist je dat?

 • Ook in IJsland is er elk jaar een Gay Pride, in Reykjavik. De Burgemeester opent het feest verkleed als Drag Queen.
 • IJsland is extreem veilig, er is bijna geen criminaliteit in het land.
 • In IJsland is het normaal om een paar weken te wachten met het bedenken van een babynaam, je moet als ouders eerst je kind leren kennen voordat je het een naam kan geven. Best logisch toch? 
 • IJslandse kinderen een voornaam krijgen en vervolgens als achternaam vaders-naam-zoon of vaders-naam-dochter zoals: Hafdis Jonsdottir. 
 • IJsland geen leger, marine of luchtmacht heeft? Het heeft wel een kustwacht en een vrijwillige zoek-en reddingsbrigade. 
 • De Nederlandse woorden ‘geiser’ en ‘saga’ afkomstig zijn van IJslandse woorden?
 • IJsland het op zeventien na grootste eiland ter wereld is?
 • Het merendeel van de IJslandse woningen verwarmd wordt met geothermisch verwarmd water? Dit is een van de meest milieuvriendelijke manieren op aarde om warmte op te wekken.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van IJsland

Reisverhalen

 • Vulkanen op IJsland: waar de vier elementen samenkomen

  IJsland, 13-02-23

  IJsland staat bekend om de unieke geologie en is de thuisbasis van veel indrukwekkende vulkanen. In dit blog zijn de top tien vulkanen op IJsland uitgelicht. Sommigen daarvan zijn actief en bij een...

  Lees verder
 • 7 hoogtepunten en bezienswaardigheden van IJsland

  IJsland, 05-06-19

  IJsland… gelegen op het randje van de Noordpool. Een land zo uniek, zo dichtbij én zo goed te bereizen het gehele jaar!  Maar liefst 3 uurtjes vliegen vanuit Amsterdam en je staat middenin magische...

  Lees verder
 • Waarom je in de winter naar IJsland moet

  IJsland, 10-10-18

  Van indrukwekkende watervallen en gletsjers, tot grote vulkanen en het hippe Reykjavik. IJsland is prachtig en al helemaal tijdens een bezoek in de winter! Niet alleen omdat je in deze periode de g...

  Lees verder
 • De 5 gezondste landen op aarde

  IJsland, 28-11-17

  Ga je op reis, dan mag je natuurlijk best een beetje genieten. Drankje hier, lekker snackje daar. Voor sommigen hoort dit nou eenmaal bij de vakantie. Maar ook voor hen die juist op zoek zijn naar ...

  Lees verder
 • Deze natuurlijke bezienswaardigheden maken IJsland uniek

  IJsland, 26-05-16

  Een rondreis naar IJsland kent veel voordelen. Zo is het niet al te ver vliegen, de mensen spreken er goed Engels en Reykjavik is een leuke stad met veel winkels en kunstgaleries. Maar wees eerlijk...

  Lees verder

Hoogtepunten Vakantie IJsland

Een vakantie in IJsland is uniek en anders dan de andere Scandinavische landen. Dit eiland, met de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, Reykjavik, ligt vol met borrelende modderpoelen, geisers, vulkanen en watervallen. Breng een bezoek aan de 'Gouden Driehoek': de Gullfoss waterval, de Geysir en Thingvellir Nationaal Park. Of maak tijdens deze avontuurlijke rondreis, een spectaculaire gletsjerwandeling, een unieke ervaring! Tijd om bij te komen van al de activiteiten? Plons dan in de warmwaterbron van IJsland, Blue Lagoon.

Noorderlicht

Een van de redenen om naar IJsland te gaan is toch wel om het Noorderlicht te aanschouwen. Dit bijzondere natuurverschijnsel is in IJsland goed te bewonderen. Dit komt omdat er vrij weinig lichtvervuiling is in IJsland, hierdoor schijnt het licht nog feller. De beste tijd om het noorderlicht te zien is van november tot maart. Hoe minder vol de maan is des te meer kans je hebt op het zien van het noorderlicht.

Het Noorderlicht in IJsland

De gouden driehoek

De meeste toeristen die naar IJsland op vakantie gaan, brengen een bezoek aan de gouden driehoek. De driehoek bestaat uit de Gulfoss waterval, de geisers en Thingvellir. Deze drie bezienswaardigheden zijn een echte must-see in IJsland. Het nationale park Thingvellir is een unieke geologische- en historische plek, hier kun je zien dat de aarde is opgebouwd uit aardplaten die los van elkaar bewegen.

Gulfoss waterval in IJsland

Husavik

Husavik is een klein stadje in het noorden van IJsland. Deze stad staat bekend om de walvissen. Volgens velen is dit dé plek van Europa om walvissen te spotten. Bij een walvissafari heb je 95% kans om een walvis te spotten. De IJslandse wateren zijn perfect voor walvissen, het krioelt er bijna van, dit komt door de grote hoeveelheid aan voedsel die aanwezig is voor de walvissen. 

Walvissen tijdens je vakantie

Je kunt het hele jaar door goed walvissen spotten in IJsland. De meeste kans op het zien van walvissen heb je in de maanden april tot en met oktober. Dit is de tijd waarin walvissen een voorraad aanleggen in het voedselrijke water rond IJsland, daarna vertrekken ze richting Zuid-Afrika om te paren. 

Walvis spotten in IJsland

NP Skaftafell

Skaftafell is het op een na grootste Nationale Park van IJsland. Het is een bijzonder park waar je via een prachtige wandelroute kunt gaan genieten van de watervallen en bossen. In het park is onder andere de Svartifoss waterval te vinden, deze waterval is maar liefst twintig meter hoog. Ook kun je de Skaftafellsjökull gletsjer bekijken. 

Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval is een van de bekendste watervallen van IJsland. Deze waterval maakt deel uit van de gouden driehoek. Deze bijzondere waterval is verdeeld in twee aparte waterstromen die zo’n 32 meter naar beneden storten in een kloof. Doordat het water neerklettert ontstaat er stuifwater en als de zon erop schijnt ontstaan er prachtige regenbogen.

Reykjavik

Het bruisende hart van IJsland is de hoofdstad Reykjavik, dit is de meest Noordelijke stad ter wereld. Ongeveer 60% van de IJslandse bevolking woont in Reykjavik. In Reykjavik kun je heerlijk relaxen in een van de thermale baden, zoals de Blue Lagoon. Maar ook wandelen door de Botanische tuinen waar je unieke IJslandse plantensoorten kunt vinden. Reykjavik is een veelzijdige stad die je niet mag missen.

Jökulsárlón ijsbergenmeer

Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland en met ronddrijvende ijsschotsen en ijsbergen is het een bijzonder meer om te zien. Met een diepte van 250 meter is het het diepste meer van het land. Je kunt er genieten van het uitzicht en natuurlijk prachtige foto’s schieten, met een boottocht over het meer alles van nog dichterbij bekijken.

Snaefellsnes schiereiland

Dit gebied staat bekend als ‘miniatuur IJsland’ omdat het vele typische IJslandse natuurwonderen omvat. Hier vind je onder andere een van de nationale symbolen van IJsland, de Snæfellsjökull-vulkaan die maar liefst 1446 meter hoog is. Het is de hoogste berg van het eiland en bovenop bevindt zich een gletsjer.

Bekijk onze reizen naar IJsland per reissoort:

Beste reistijd vakantie IJsland

IJsland kent een gematigd klimaat in de wintermaanden. Door een warme golfstroom vanuit het zuiden heb je aan de zuidkust en in Reykjavik in de wintermaanden te maken met een temperatuur die schommelt rond het vriespunt. In het binnenland is het altijd een paar graden kouder en kan er veel wind staan. Neerslag valt gedurende het hele jaar met een piek in de wintermaanden. Het grootste gedeelte van IJsland ligt in de periode van november tot april bedekt onder een pak sneeuw hoewel regenbuien in deze periode er voor kunnen zorgen dat de sneeuw verdwijnt. De weersomstandigheden maken het programma flexibel.

De seizoenen

IJsland bevindt zich op het noordelijk halfrond. De seizoenen zien er dus als volgt uit:

 • Lente: 1 maart t/m 31 mei
 • Zomer: 1 juni t/m 31 augustus
 • Herfst: 1 september t/m 30 november
 • Winter: 1 december t/m 28 februari

Wanneer kan je Walvissen spotten?

Je kunt het hele jaar door goed walvissen spotten in IJsland. De meeste kans op het zien van walvissen heb je in de maanden april tot en met oktober. Dit is de tijd waarin walvissen een voorraad aanleggen in het voedselrijke water rond IJsland, daarna vertrekken ze richting Zuid-Afrika om te paren.

Wanneer is het Noorderlicht te zien?

De noordelijke ligging van IJsland heeft in de wintermaanden ook een voordeel: de kans op het zien van het noorderlicht. Het noorderlicht is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat alleen rond de poolcirkel zichtbaar is. Tegen de donkere achtergrond tekenen zich in de lucht heldere bundels van groen-, rood en paarsachtige kleuren. Tussen november en maart heb je op IJsland de meeste kans op het zien van het noorderlicht.

Klimaat Reykjavik

Met honderdduizend inwoners is Reykjavik naast de hoofdstad, ook nog eens de grootste stad van IJsland. De belangrijkste inkomsten voor de stad zijn handel, dienstverlening, visserij en toerisme. Reykjavik geniet een koel zeeklimaat met relatief milde winters en vrij frisse zomers. Gedurende de winter is het overdag vaak rond het vriespunt en wordt er in de nacht lichte vorst gemeten. Bij een sterke noordelijke stroming waarbij poollucht wordt aangevoerd, kan de temperatuur veel kouder uitvallen en kan het zo maar eens rond de min twintig graden zijn. Een gemiddeld jaar in de hoofdstad bevat ongeveer 1300 zonuren, 800 millimeter neerslag en 225 neerslagdagen. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 13 graden. In juli en augustus kunnen er uitzonderingen gemeten worden waarbij zelfs 25 graden kan worden bereikt. 

image

Reistips Vakantie IJsland

Gletsjerwandeling maken

Een echte IJslandse ervaring is het maken van een gletsjer wandeling. Ga tijdens je vakantie samen met een gids op pad en maak een tocht van 3 uurt. Geniet van de prachtige omgeving en diverse vormen en kleuren  van het ijs. Kleed je goed aan tijdens je gletsjer avontuur, het kan namelijk koud worden.

Reykjavik bezoeken

De meeste mensen die naar IJsland op vakantie gaan zullen er voornamelijk heen gaan voor de natuur. Maar Reykjavik is ook zeker een bezoekje waard. Deze hoofdstad telt maar 120.000 inwoners. In Reykjavik zijn veel musea en prachtige kerken. Reykjavik staat bekend om de honderden gekleurde huisjes, de bewoners van Reykjavik mogen hun huis namelijk in elke gewenste kleur verven. Op culinair gebied zit je ook zeker niet verkeerd in Reykjavik, de IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit vis, zelfs vleesliefhebbers willen in IJsland vis eten. Als je zin hebt in een avondje uitgaan dan moet je in Reykjavik op de Laugavegur zijn. Deze straat staat vol met leuke barretjes en winkeltjes. De straat is voorzien van straatverwarming, zodat je nooit hoeft uit te glijden na de nodige drankjes.

uitzicht over Reykjavik-IJsland


Relaxen in de Blue Lagoon

Wat je echt gedaan moet hebben in IJsland is de ‘Blue Lagoon’. Dit is een geothermisch verwarmd bad wat zich bevindt in het hart van een lava veld. Het water is ongeveer 40 graden en volgens IJslanders heeft het water een heilzame werking. Wat velen mensen denken is dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is, maar niets is minder waar, het is een kunstmatig aangelegd bad.

Blue Lagoon - IJsland


Dagtour Landmannalaugar

Met een dagtour naar Landmannalaugar geniet je van een wandeltocht door het prachtige geothermale gebied waarbij je ook langs vele natuurlijke bronnen zal komen. Door eeuwenlange vulkanische activiteit in het gebied zijn de bergen prachtig gekleurd, dit gebied wordt ook wel ‘de parel van de centrale hooglanden’ genoemd.

Naar boven