Vakantie Mexico | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Mexico

Mexico kent de grootste Spaanstalige bevolking van de wereld, het grenst aan Amerika, Belize en Guatemala. Langs de kust van de Golf van Mexico bevind zich het tropisch regenwoud. Het noorden van Mexico is wat droger en lijkt wat meer op een woestijngebied. In het noordoosten van Mexico vind je de meest prachtige kustplaatsen, met hagelwitte stranden en azuurblauwe zee. Naast de bekende Mayaruïnes staat Mexico ook bekend om zijn moderne steden zoals Cancún en Mexico-stad. Het land heeft een rijke geschiedenis, cultuur en natuur wat het perfect maakt voor een fantastische vakantie.

Bevolking

In Mexico leven zo ongeveer 122 miljoen mensen, merendeel woont in de hoofdstad Mexico-stad. Een groot deel van de Mexicaanse bevolking is van Indiaanse afkomst. In het verleden zijn er veel immigranten vanuit Europa naar Mexico gekomen, dit heeft gezorgd voor een mix in de Mexicaanse etniciteit.

Geschiedenis

Ontdek de lange geschiedenis van Mexico tijdens een vakantie met Sawadee. De Mexicaanse geschiedenis gaat ver terug in de tijd, rond 1200 voor Christus waren de Olmeken in Mexico. Rond het begin van de jaartelling werden dit de oude Maya’s. Vervolgt door de klassieke periode, die eindigde in het jaar 700. Hierdoor verdween een deel van de oude Mayacultuur, waarschijnlijk door de gevolgen van klimaatverandering. Later kwamen de nomaden naar Mexico en werd het rijk van de Azteken gevormd. In 1519 kwam de Spaanse veroveraar Hernán Cortés aan land, wat het einde betekende voor de Azteken. Mexico werd een kolonie van Spanje maar door de Napolitaanse oorlogen kwam daar al gauw een einde aan. 

In september 1810 werd Mexico onafhankelijk verklaard. Enige tijd later in 1884 werd Porfirio Diáz uitgeroepen tot president, vervolgens kwamen de liberalen en guerrilla’s in opstand tegen het regime van de president wat leidde tot de Mexicaanse revolutie. Er volgde een nieuwe grondwet en er werd een nieuwe president gekozen. Rond 1934 kwam de institutionele revolutie wat resulteerde in een behoorlijk corrupt systeem. In de jaren 80 en 90 sloot Mexico zich aan bij de Noord-Amerikaanse vrijehandelsovereenkomst (NAFTA), wat weer leidde tot veel opstand van de bevolking. Vandaag de dag is er nog steeds een grote kloof tussen arm en rijk.

Wist je dat ...

 • Mexicanen heel gastvrij zijn? Je wordt gauw uitgenodigd om bij hun thuis te komen eten.
 • Het Eco-toerisme steeds groter wordt in Mexico?
 • Mexico ongeveer 60 keer zo groot is als Nederland?
 • De meeste zebrapaden, lijnen en pijlen op de weg en bijna alle verkeersborden met de hand geschilderd worden? 
 • De chihuahua (hondenras) naar een Mexicaanse stad is vernoemd?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Mexico

Reisverhalen

 • Cenote: natuurlijk zwemparadijs op aarde

  Mexico, 12-04-23

  Het is adembenemend, helderblauw, fantastisch om in te zwemmen en kent magische mythes… We hebben het over een cenote! Je vindt deze prachtige natuurverschijnselen voornamelijk in Yucatan, Mexico. ...

  Lees verder
 • De 8 mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Mexico

  Mexico, 25-01-22

  Mexico heeft het allemaal: prachtige ruïnes, paradijselijke stranden met azuurblauwe zeeën en ongerepte groene jungles. Tijdens een reis naar Zuid-Mexico is meer dan genoeg te zien, maar welke bezi...

  Lees verder
 • Reisverhaal van een familiereis in Mexico

  Mexico, 15-09-17

  Laat je verrassen door het leuke reisverhaal van Loranne Davelaar over haar ervaringen van een familiereis in Mexico. Bekijk daarnaast ook de leuke reisvideo die is gemaakt door Mathijs Oosterloo. ...

  Lees verder
 • Waarom op familiereis naar Mexico?

  Mexico, 24-07-17

  Michèle is reisbegeleider in Latijns-Amerika en schrijft over haar avonturen tijdens een familiereis in Mexico. Echt waar, elke dag maakt zij weer een nieuw avontuur mee! Met de kinderen in Mexico ...

  Lees verder
 • Reiservaring van het Mexicaanse San Cristóbal

  Mexico, 08-05-17

  Iris Piers heeft haar drukke baan opgezegd en haar tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijft ze haar mooiste ervaringen op. Waarom naar San Cristobal Gelegen in de Mexica...

  Lees verder
 • Wie waren de oude Maya's?

  Mexico, 02-06-16

  Wie in Mexico, Guatemala, Belize of Honduras is geweest heeft het vast gezien; de mensen met prachtige kleurrijke kledij en de bijzondere mystieke ruïnes. Allemaal vindt het zijn oorsprong bij het ...

  Lees verder

Hoogtepunten Mexico

Chichén Itzá

Chichén Itzá was de belangrijkste stad voor de Maya’s, hier staat de bekende piramide van Kukulcán. De stad bestaat onder andere uit een markt, een klooster, graftombes en tempels. Je zult versteld staan van de bijzondere bouwwerken in deze prachtige omgeving. Het is gelegen op het schiereiland Yucatán, de stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor op een vakantie naar Mexico is dit één van de grootste bezienswaardigheden. 

Playa del Carmen

Playa del Carmen is een badplaats in het oosten van Mexico, een oude vissersplaats wat nu een bruisende toeristenplaats is. Er zijn veel winkels, restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Er heerst een gezellige Mexicaanse sfeer en vanwege het heerlijke klimaat kan je hier gedurende je vakantie optimaal genieten van het strand. Playa del Carmen kent een rijke natuur, vlak voor de kust vind je de meest prachtige vissoorten en koraalriffen. Dit gebied kun je perfect verkennen door te gaan snorkelen. Dagelijks vertrekken er verschillende boten naar het gebied.

Kolem jaa

Nabij de staat Tobasco ligt het natuurpark Kolem Jaa, midden in de jungle van Mexico. Er zijn metershoge watervallen te vinden, absoluut spectaculair om te zien.

Celestún

Celestún is een havenstad in het westen van Yucatán, er is een groot National Park te vinden. Dit park staat bekend om zijn flamingo’s en mangrovebossen. Maar daarnaast leven er ook heel veel andere diersoorten zoals pelikanen en krokodillen, ook is het park een broedplaats voor zeeschildpadden. De stad is gelegen aan de kust en visserij is daarom een grote inkomstenbron, de beste visgerechten zal je hier proeven!

San Cristóbal de las Casas

Deze koloniale stad ligt in een vallei in het zuidoosten van Mexico, dicht bij de Mayastad Palenque. San Cristóbal de las Casas kent een rijke architectuur, zo zijn er veel huisjes met prachtige voorgevels te vinden. Op de markt kun je de mooie kleurrijke, handgemaakte spullen van de Maya’s bekijken. Het echte traditionele Mexico ervaar je hier tijdens je vakantie.

Bekijk onze reizen naar Mexico per reissoort:

Beste reistijd Mexico

Reizen naar Mexico kan eigenlijk altijd maar er is wel een periode waarin je het beste kunt gaan. De beste periode is van december t/m april, dit is na de regentijd. Mexico heeft een gevarieerd landschap en dus ook een gevarieerd klimaat. In de bergen kan het in de avond flink afkoelen en door veel luchtvochtigheid en warmte kan het in augustus en september erg onaangenaam zijn. In de periode van juni en medio september kunnen er orkanen voorkomen, deze worden gelukkig altijd ruim van te voren aangekondigd.

image
image

Reistips Mexico

Museum van Palenque

Naast de ruïnes heeft Palenque ook een interessant museum wat op vakantie naar Mexico zeker een bezoek waard is. Hier kun je de mooiste kunstvoorwerpen van de Maya’s bekijken.

Isla Mujeres  

Het eiland Isla Mujers is omringd door prachtige heldere turkooizen zee. Dit eiland is perfect om te gaan snorkelen en in de maanden van juni t/m september hebben jullie zelfs de kans om al snorkelend de walvishaai tegen te komen. Deze enorme ‘haai’ behoort tot de haaienfamilie maar is geheel ongevaarlijk, want hij eet alleen plankton. Op het strand kunnen jullie heerlijk genieten van de mooie uitzichten over de oceaan en kunnen de kinderen uitgebreid spelen.


Warmwaterbronnen van Copán 

Een paar kilometer ten noorden van de oude Mayastad Copán vind je natuurlijke warmwaterbronnen, in deze bronnen zal je heerlijk genieten en tot rust komen. 

Río Dulce 

De Río Dulce is zo ongeveer 43 kilometer lang, langs de oevers van de rivier vind je onder andere Indianenhutten. De rivier is perfect om te verkennen per kajak of maak een wandeling in het mooie natuurpark naast de rivier.

Lagune van Bacalar

Bacalar ligt aan het meer van zeven kleuren, de lagune. Deze lagune is zeker een bezoek waard. De bijzondere omgeving geeft jullie de kans om te gaan zwemmen of kajakken, of om gewoon lekker even uit te rusten.  

Naar boven