< Terug naar overzicht
Tips voor lekker eten in Japan!

Tips voor lekker eten in Japan!

Er bestaat een gezegde die luidt: ‘’Een Chinees eet met de tong en de Japanner met de ogen.’’ De Japanse keuken staat vooral bekend om de manier waarop het eten geserveerd wordt. Of je nou in een restaurant eet of bij een Japanner thuis; er zal altijd geprobeerd worden om van elke maaltijd een kunstwerk te maken. Er wordt vaak gedacht dat de Japanse keuken alleen uit sushi bestaat, maar niets is minder waar! Wist je dat de gemiddelde Japanner helemaal geen sushi maakt? De Japanse keuken heeft namelijk zoveel meer te bieden. Daarom 5 populaire Japanse gerechten, die even lekker zijn als sushi (of misschien zelfs nog lekkerder!)

Ramen

Elk goed Japans restaurant heeft dit gerecht op zijn menu staan. In Japan is het maken van ramen - ook wel bekend als noedelsoep - een echte vakmanschap. Het duurt soms dan ook wel een paar jaar voordat je jezelf een ramen-chef mag noemen. Een goede ramen herken je aan de overheerlijke bouillon, die de basis vormt voor de soep. Vlees, groenten en smaakmakers worden zeer lang getrokken, zodat de bouillon een diepe smaak krijgt. Naast een goede bouillon is de noedels ook een belangrijk deel van het gerecht. Deze wordt onder andere gemaakt met speciaal Japans water; kansui. Ingrediënten, zoals buikspek, kruiden, paddenstoelen en zeewier maken de soep echt af.  

Tempura

Tempura is de naam van een speciale bereidingswijze én voor het Japanse gerecht. Ingrediënten worden eerst in een beslag gedoopt en daarna gefrituurd. Vooral garnalen worden vaak gebruikt - maar het is ook heerlijk met groenten. Het maken van de hapjes is niet moeilijk. Voor het tempurabeslag heb je alleen ijskoud water en tempurameel nodig. Met een vork roer je door het beslag wat overigens niet per se glad hoeft te zijn. Haal de groenten, vis of vlees snel door het beslag en frituur de hapjes. Frituur het niet langer dan 2-3 minuten en de tempura is klaar om op te eten. Serveer bijvoorbeeld met soja saus of een sesam dip.

Shabu Shabu

De kans is groot dat als je Shabu Shabu hoort, je moet denken aan een van de bekendste Japanse restaurants in Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook de naam is van een populair Japans gerecht. Gek genoeg kan je dit gerecht niet in het restaurant zelf krijgen. In Japan daarentegen kan je niet om dit overheerlijke vleesgerecht heen. Bij Shabu Shabu staat er een pot met soep of saus op tafel. De soep gebruik je om stukjes rundvlees in te garen. Ook andere soorten vlees en vis zoals garnalen, kip, varken en kreeft worden vaak gebruikt. Hierna kan je het is een sausje dippen en opeten. Om het nog lekkerder te maken kan je er nog rijst bij toevoegen met bouillon en groenten. 

Japanse Curry

Je zal vast wel bekend zijn met Indische curry, maar weet je dat er ook een Japanse versie bestaat? In Japan zijn ze ook gek op curry. Vaak wordt het geserveerd met rijst, noedels of in brood. In elke regio vind je een andere curry die met lokale specialiteiten gemaakt wordt. Deze sauzen bevatten vaak aardappel, aubergine, knoflook, wortel en soms zelf chocolade! Dat laatste klinkt misschien niet vanzelfsprekend, maar in Japan zijn ze er van overtuigd dat bittere chocolade de curry verrukkelijk maakt.  

Wagyû

Wagyû betekent Japans rundvlees. Dit populaire runderras is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Het malse vlees bevat veel onverzadigde vetten die goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Het runderras staat vooral bekend om de manier waarop de dieren worden verzorgd. Geloof het of niet: de runderen worden gemasseerd, luisteren naar klassieke muziek en leven onder andere van bier en biologische granen. Het vlees is zeer kostbaar, wie echt Wagyû vlees in huis wil halen betaalt voor een kilo al gauw €400,-. Wagyu is heerlijk om te eten met Shabu Shabu maar je kan het ook verwerken in Sukiyaki. Dit is een Japanse eenpansgerecht die vaak wordt gegeten met tofu, noedels, stengelui, chinese kool en paddenstoelen.


Laat een reactie achter

 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs op een van onze events: 

  • 15 september: Inspiratiedag, Sawadee kantoor, Amsterdam
  • 28 september: Indonesië & Peru presentatie, Sawadee kantoor Amsterdam
  • 12 oktober: Inspiratiedag, Schouwburg Odeon, Zwolle
  • 24 november: Reisevent, DeFabrique, Utrecht

Meld je gratis & vrijblijvend aan.