< Terug naar overzicht
10 tips voor fotograferen van wildlife en natuur Bronvermelding: Janou Zoet

10 tips voor fotograferen van wildlife en natuur

Een verre reis is de uitgelezen kans om ooie foto’s te schieten. Maar hoe zorg je ervoor dat je met poster materiaal thuiskomt in plaats van wat kiekjes? Wij geven je 10 tips voor fotograferen tijdens een wildlife reis

1. Ken je camera

Of je een professionele spiegelreflexcamera hebt, een compact camera, of een smartphone: met iedere camera zijn mooie foto’s te maken. Het gaat erom wat jij met je camera doet. Welke keuzes je maakt. Zorg er in ieder geval voor dat je de functies van je camera kent. Zo kun je in iedere situatie aan de slag.

2. De regel van derden

De regel van derden is een manier om de compositie van je foto te bepalen. Wat zet je waar in je plaatje. Je verdeelt je foto als het ware in 9 gelijke vlakken. Zet het onderwerp van de foto op een van de snijpunten (of lijnen) van het raster. Het zorgt ervoor dat je foto aantrekkelijker wordt om naar te kijken.

3. Iets op de voorgrond, of ernaast

Een landschap kan in werkelijkheid overweldigend mooi zijn, terwijl dat op de foto totaal niet overkomt. Zet een persoon of element op de voorgrond. Het zorgt voor perspectief en diepte. Bij een weids landschap bijvoorbeeld, of een hoge waterval. Zet je reisgenoot ernaast en je ziet ineens hoe hoog, of hoe diep het was.

4. Creatief zijnmet een smartphone

Ook met een smartphone kun je mooie foto’s maken. Tik op je scherm voor manuele focus, zet het raster aan om de regel van derden toe te passen (en scheve foto’s te voorkomen!), gebruik een app als Snapseed of VSCO om je foto’s te bewerken, of maak een panoramafoto. Ga creatief om met de mogelijkheden en beperkingen van een smartphone. Je zult zien dat je met de camera van je telefoon ook geweldige foto’s kan maken.

5. Let op de achtergrond: less is more

Hoe minder afleidende elementen op de achtergrond, hoe beter jouw onderwerp tot z’n recht komt. Let er bij het maken van de foto bijvoorbeeld op dat het dier niet wegvalt tegen de boom of struiken. Jezelf even verplaatsen of wachten tot het dier iets verder gelopen is, kan al een rustiger beeld opleveren.

6. Vroeg op en ga laat naar bed

Rondom zonsopgang en zonsondergang vind je het allermooiste licht van de dag. De zon zorgt dan voor een prachtige gloed. De ochtend is bovendien perfect om dieren te spotten, want die zijn op de vroege ochtend het meest actief. Vergeet ook de time -lapse niet, waarmee je een zonsopgang of ondergang versneld afspeelt. Een time-lapse is al eenvoudig te maken met een smartphone of action camera.

7. Ook slecht weer is mooi

Oké, een zonnetje en warm weer zijn natuurlijk erg aantrekkelijk tijdens je vakantie. Maar wist je al dat slecht weer ook prachtige plaatjes oplevert? Denk aan grillige wolkenpartijen, mist en onweer. Duik dus niet zomaar naar binnen als het regent, maar ga er juist op uit. De foto’s zullen je verrassen.

8. Let op het licht

Bij fotografie is licht je vriend of vijand. Er is teveel, of juist te weinig. Het licht heeft een gele kleur, of komt van de verkeerde kant. Het is dus belangrijk om het licht in de gaten te houden. Sta je niet tegen de zon in te fotograferen? Of misschien wil je dat juist om een silhouette te creëren? Fotografeer niet altijd met de zon mee, licht van de zijkant creëert contrast en diepte, waardoor je foto interessanter wordt.

9. Doe wat moeite

Mooie foto’s komen niet vanzelf. Soms kost een mooie foto wat moeite. Geduld hebben, vroeg opstaan of wat extra’s doen bijvoorbeeld. Loop een stukje verder, klim over dat hekje, bekijk de boel eens vanuit een andere hoek of standpunt. Of accepteer een paar natte voeten ;-)

10. Vergeet je camera af en toe

Na een reeks fotografie tips is dat een verrassende uitspraak. Kijk uit dat je je reis niet alleen maar door een lens beleeft. Laat die camera af en toe lekker voor wat het is, kijk rond, laat de omgeving en de mensen op je inwerken, spot dieren. En geniet!

Rondreizen Zuid-Afrika


Laat een reactie achter

 

Zondag 28 november 2021
Inspiratiedag, Houten

  • Ontmoet de mensen achter de schermen
  • Reispresentaties van verschillende bestemmingen zoals Finland, IJsland en Zuidelijk Afrika
  • Algemene informatiemarkt voor al je reisvragen

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.