China cultuur: wat je moet weten op rondreis
< Terug naar overzicht
China cultuur: wat je moet weten op rondreis

China cultuur: wat je moet weten op rondreis

China: deze grootmacht beschikt over vele jaren geschreven geschiedenis en een rijke, diepgaande cultuur. De Chinese bevolking is grotendeels inheems en hecht veel belang aan oude tradities en gebruiken. Kort gezegd is de cultuur van China divers en uitzonderlijk doch harmonieus. In dit artikel kom je meer te weten over de eigenzinnige Chinese tradities, omgangsvormen en gewoontes. Niet alleen interessant, maar het komt ook zeker van pas op rondreis. 

China is volgens de Chinese geleerde Liang Qichao (1900) een van de vier oude beschavingen (naast Babylon, India en Egypte). Over de Chinese cultuur en gewoontes kunnen onze reisexperts niet over uitgepraat raken, aan dit artikel wijden we daarom een beknopte versie. China cultuur: één ding is lezen, het ander is het zelf ervaren op rondreis! 

China Kung Fu

China cultuur en gewoontes

Bezoek je China, dan wordt je direct geconfronteerd met de enorme verschillen. Als een van de oudste levende beschavingen op aarde, heeft China zijn cultuur gedurende duizenden jaren ontwikkeld. Op reis kun je al gauw merken dat de Chinese cultuur en gewoontes niet precies is wat je gewend bent. Wat we in het westen als normaal zien, kan in China taboe zijn en vice versa. Hieronder een greep van de meest opvallende gewoontes in China:

  • Het drinken van gloeiend heet water is gebruikelijk. Ze geloven dat heet water kwalen kan genezen en ziekten kan voorkomen.
  • Boeren en spugen is normaal in het openbaar. Boeren wordt zelfs beschouwd als een teken van voldoening na een maal. 

Wat Chinezen minder tolereren zijn mensen die te laat komen, punctualiteit is een teken van respect. Daarnaast is het verstandig om publiekelijke affectie te vermijden. Hier lees je meer over de etiquette in China

Chinese tradities

Er zijn tal van Chinese tradities in verschillende facetten; van dagelijkse gebruiken tot terugkerende grote festiviteiten. Chinezen grote waarde aan de officiële momenten in het leven als geboorte, huwelijk en overlijden en gaan gepaard met ceremoniële verering. Hieronder een greep van de meest beroemde Chinese tradities:

  • Chinese Kung Fu is een traditionele sport ontstaan uit het oude China.
  • Het Chinese sterrenbeelden schema maakt gebruik van Twaalf Aardse Takken en twaalf dieren om het jaar te symboliseren waarin iemand wordt geboren. De cyclus van de Chinese dierenriemtekens wordt elke twaalf jaar voltooid.
  • In China wordt geleefd volgens twee heersende kalenders (de Gregoriaanse- en Maankalender) en dus vieren Chinezen soms tweemaal hun verjaardag.
  • Het Drakenbootfestival, een ander traditioneel festival in China, valt elk jaar op 5 mei in de maankalender, en wordt gevierd om een oude patriottische dichter genaamd Qu Yuan te herdenken.
Chinese taal

Chinese normen en waarden 

Een ander aspect van de cultuur van China zijn de normen en waarden. Als je de Chinezen waarden in een aantal woorden moet omschrijven kom je uit op: harmonie, welwillendheid, rechtschapenheid, hoffelijkheid, wijsheid, eerlijkheid, loyaliteit en kinderlijke vroomheid. Praktisch zijn op de reis de volgende tips van toepassing:

  • Vermijd onthullende kleding, dit wordt al gauw als schokkend ervaren.
  • Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen.
  • Afdingen doe je enkel op markten, maar is niet gebruikelijk in grote winkelcentra.
  • Rijst wordt meestal na de rest van de maaltijd gebracht, en wordt niet gezien als bijgerecht.
  • Wanneer je klaar bent met eten leg je je stokjes op de kom, maar zet ze absoluut niet rechtop.

Chinese omgangsvormen 

Toeristen worden meestal met nieuwsgierigheid bekeken en ontvangen. In de grote steden beheerst men over het algemeen de Engelse taal, echter het komt veelal voor dat Chinezen geen woord Engels verstaan. Ondanks de taalbarrière, staan Chinezen open om in contact met je te komen. Met geduld, tolerantie, een glimlach en een gevoel voor humor kom je een heel eind. 

Chinezen hanteren een vrij indirecte communicatie, om de harmonie in omgangsvormen te bewaren. Vooral in de non-verbale communicatie komt dit tot uiting: gezichtsverlies is een absolute no-go. Daarnaast kun je stellen dat Chinezen erg trots op hun land en zeer oude cultuur zijn.