< Terug naar overzicht
Op safari in de mooiste nationale parken van Afrika

Op safari in de mooiste nationale parken van Afrika

Voor veel bezoekers van Afrika blijft het onvergetelijk mooi: wilde dieren in hun natuurlijke omgeving zien. Hoe spannend is het om vanuit een jeep of tijdens een wandeltocht een luipaard te zien jagen, olifanten een boom te zien omhalen of een kudde buffels te zien voortdenderen. Bij zonsondergang kleurt de hemel vuurrood en maken cicaden een oorverdovend gesis. 's Avonds knappert een houtvuur en staan de sterren of maan te stralen. In de verte hoor je hyena's huilen. Magisch! Maar wat ritselt daar naast de tent ...?

Zambia - South Luangwa NP

Zambia is volgens ervaren Afrika-gangers hét land als het gaat om wildparken. Die zijn hier nog niet zo overspoeld door toeristen als de parken van Kenia en Noord-Tanzania, maar bieden wel alle dieren, faciliteiten en ruimte. In South Luangwa, volgens velen het mooiste park van Afrika, heb je de grootste kans van alle Afrikaanse parken om leeuwen, hyena's of een jagend luipaard te spotten. Per open jeep, maar ook lopend onder leiding van een ranger of tijdens een nachtsafari kun je dit park verkennen. Tijdens de overland trip van Zambia naar Zanzibar kamperen we twee nachten in South Luangwa.


Malawi - Liwonde NP

Malawi is een beetje anders dan andere landen in Zuidelijk en Oost-Afrika. Hier ligt de focus voor bezoekers niet zozeer op wilde dieren, maar op de mensen, dorpen en ‘het gewone Afrikaanse leven’. En het gelijknamige meer natuurlijk, waar je heerlijk kunt zwemmen, varen en snorkelen. Van de paar wildparken die Malawi rijk is, is Liwonde het meest divers en ongerept. We gaan er hier per jeep op uit, maar een relaxte boottocht kan ook. In rustig tempo vaar je per kano of grotere boot tussen luidruchtige nijlpaarden en krokodillen, langs grazende hertjes en langs olifanten die zichzelf aan het wassen zijn. Tijdens onze unieke Malawi-reis kamperen we 3 nachten in Liwonde.


Tanzania - Ruaha NP

Ruaha is een van de meest ongerepte stukjes Tanzania. Het park wordt doorgesneden door de Great Ruaha River en weidse vlaktes worden afgewisseld met heuvels die begroeid zijn met baobabs. Het is het op twee na grootste nationaal park van Tanzania en is vooral bekend om zijn grote kuddes buffels. We trekken er op uit in safari jeeps. In Ruaha is net zoveel wild te zien als in de noordelijke parken, maar hier hoef je het wild niet met honderden andere bezoekers te delen. Tijdens gamedrives kun je giraffen, olifanten en zebra's zien, maar ook koedoes, leeuwen, impala's en mangoesten. Zowel tijdens onze overland trip van Zambia naar Zanzibar als onze complete Tanzania-reis kamperen we drie nachten in Ruaha.


Zimbabwe - Matobo NP

Matobo staat bekend om de witte neushoorns. Je kunt hier een optionele gamewalk maken: samen met een ranger ga je te voet of per jeep op zoek naar de zeldzame neushoorns. De rangers weten meestal wel waar de neushoorns zich ongeveer bevinden, maar het blijft toch spannend om zo op zoek te gaan. De ene helft van dit park is bestemd voor de neushoorns; in de andere helft loop je over grote granieten rotsen naar Worlds View, de plek die de niet onomstreden Cecil Rhodes begraven ligt en die hij zo mooi vond. Daarin had hij in elk geval gelijk. Tijdens onze hotelreis naar Zimbabwe slapen we twee nachten in een lodge nabij het park.


Namibië - Etosha NP

Het gortdroge landschap en de immense witte zout-kalkvlakte maken Etosha duidelijk anders dan andere wildparken in Afrika. Schijn bedriegt, want de drinkplekken trekken grote getalen dieren aan. Vooral de drinkplaats bij de camping van Okaukuejo is populair. Bij de dieren gewoon vanwege het water; bij de mensen omdat er hier ook ’s avonds en ’s nachts een grote lamp de drinkplaats verlicht en je zo 24 uur per dag de dieren voorbij kunt zien komen. Juist omdat je na zonsondergang niet met eigen vervoer het park in mag, is dit ideaal. Drankje erbij en geduldig wachten op wat drinken gaat. Tot de kok je roept voor de avondmaaltijd natuurlijk. Bij onze kampeerreis door Namibië en de overland kampeertrips van Kaapstad naar Victoria Falls kamperen we bij Okuakuejo. Bij de hotelreizen komen we wel in Etosha, maar slapen we buiten het park in lodges.

Laat een reactie achter

Reacties

  • Loes Hartgers

    23-04-2018

    Deze fasinerende plek staat in mijn geheugen gegrift