< Terug naar overzicht
Noorderlicht: waar en wanneer beleef je dit fenomeen?

Noorderlicht: waar en wanneer beleef je dit fenomeen?

Staat aanschouwen van het noorderlicht bovenaan je bucketlist? Je bent niet de enige, het natuurlijke schouwspel trekt jaarlijks duizenden reizigers. Helaas heeft niet iedereen evenveel geluk; waar en wanneer de aurora borealis optreedt, biedt geen garantie. Toch kun je je hierop voorbereiden, om jouw kans te vergroten. Dit artikel onthult de beste tijden en plekken om dit magische fenomeen te aanschouwen. 

Wanneer is de beste tijd om het noorderlicht te zien? 

Het noorderlicht is een grillige danser, wiens optredens strikt te zien zijn tijdens de wintermaanden, van september tot maart. Deze periode biedt de langste nachten, wat hard nodig is aangezien duisternis je grootste vriend is in deze zoektocht. Hoe laat noorderlicht aanschouwen? De beste tijd om het noorderlicht te zien is tussen 21.00 en 02.00 uur, wanneer de hemel op zijn donkerst is. 

Waarom enkel in de winter en op het noordelijk halfrond? 

Simpel gezegd: het noorderlicht ontstaat door botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon en de aardatmosfeer. Deze lichtshow is alleen zichtbaar in een donkere lucht, en omdat de poolnachten in de winter lang en pikdonker zijn, bieden ze het perfecte podium voor dit schouwspel. Bovendien is het noorderlicht meestal alleen in de noordelijke luchtzones te zien, ver boven de evenaar, waar deze deeltjes door het magnetische veld van de aarde worden aangetrokken. 

Het voorspellen van het noorderlicht, ook al klinkt het bijna net zo mysterieus als het fenomeen zelf, is tegenwoordig dankzij moderne technologie vrij goed te doen. Toch blijft het een uitdaging, vooral vanwege de afhankelijkheid van zonneactiviteit die behoorlijk veranderlijk kan zijn. 

Noorderlicht waar en wanneer

Hoe ver van tevoren kun je het noorderlicht voorspellen? 

Het noorderlicht is in principe een direct gevolg van zonnewind die met de aarde in aanraking komt. De zonnewind, die elektrisch geladen deeltjes bevat, reist van de zon naar de aarde en duurt ongeveer 40 uur om deze afstand af te leggen. Dit betekent dat nauwkeurige voorspellingen over het algemeen tot ongeveer twee tot drie dagen van tevoren gemaakt kunnen worden. De betrouwbaarheid van deze voorspellingen neemt toe naarmate het voorspelde tijdstip dichterbij komt. 

Hoe werkt de noorderlicht scorekaart? 

De noorderlicht scorekaart, vaak een aurora voorspelling index of aurora forecast genoemd, werkt op basis van verschillende parameters die helpen bij het bepalen van de zichtbaarheid van het noorderlicht. Een belangrijke maatstaf hierin is de KP-index, die de geomagnetische activiteit meet. Deze index varieert van 0 tot 9, waarbij hogere waarden een sterkere geomagnetische activiteit aangeven: 

KP 0-3: Zwakke geomagnetische activiteit, noorderlicht mogelijk alleen zichtbaar dicht bij de polen. 

KP 4-5: Matige geomagnetische activiteit, noorderlicht kan zichtbaar zijn in hogere breedtegraden zoals Scandinavië en Alaska. 

KP 6-9: Sterke tot zeer sterke geomagnetische activiteit, noorderlicht kan ook zichtbaar zijn in meer zuidelijke gebieden zoals Noord-Duitsland en Noord-Amerikaanse staten zoals Montana en Michigan. 

Daarnaast zijn er ook andere factoren die meespelen, zoals zonnevlekken, zonnevlammen en de oriëntatie van het interplanetair magnetisch veld (IMF). Deze gegevens worden verzameld en geanalyseerd door ruimteweer observatoria en -organisaties wereldwijd, die vervolgens voorspellingen doen en updates verstrekken via websites, apps en andere media. Hoe ziet het noorderlicht eruit? 

Het noorderlicht staat vooral bekend om zijn levendige groene kleuren, maar het kan ook andere kleuren vertonen, afhankelijk van verschillende factoren. De groene kleur, die het meest voorkomt, wordt veroorzaakt door zuurstofmoleculen die ongeveer 100 kilometer boven de aarde geïoniseerd worden door geladen deeltjes van de zon. 

Het begint vaak met een zachte gloed aan de horizon. Terwijl je kijkt, kunnen deze tinten uitgroeien tot golvende gordijnen van groen, soms gemengd met paars, roze, blauw en rood. Het licht beweegt zich soms rustig, als een zachte sluier die waait in een nachtelijke bries, en op andere momenten explodeert het in snelle, felle golven alsof de hemel zelf tot leven komt. 

Fotografietips: leg het vast 

  • Gebruik een statief: Het noorderlicht fotograferen vereist lange belichtingstijden, wat betekent dat elke beweging van de camera kan resulteren in een wazige foto. Een stevig statief is onmisbaar om scherpe en heldere beelden te garanderen. 
  • Stel handmatig scherp: Autofocus werkt vaak niet goed in het donker, dus het is beter om je camera op handmatige scherpstelling te zetten. Stel scherp op oneindig of gebruik een heldere ster of de maan om scherp te stellen voordat je de camera op het noorderlicht richt. 
  • Gebruik een brede lens met een groot diafragma: Een breedhoeklens (bijvoorbeeld 14-24 mm) is ideaal om zo veel mogelijk van de hemel en het landschap te vangen. Een lens met een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8 of lager) helpt meer licht te vangen, nodig bij zwakke lichtomstandigheden. 
  • Experimenteer met de sluitertijd: De optimale sluitertijd kan variëren afhankelijk van de intensiteit van het aurora. Begin met een sluitertijd van ongeveer 15 seconden en pas aan afhankelijk van het resultaat. Te lange belichtingstijden kunnen de details van het noorderlicht doen vervagen, terwijl te korte tijden niet genoeg van het licht kunnen vangen. 
  • Stel de ISO-waarde juist in: Verhoog de ISO-waarde om meer licht vast te leggen, maar wees voorzichtig dat je het niet te hoog zet, omdat dit de beeldruis kan verhogen. Een goede start is ISO 1600, en pas indien nodig aan op basis van de helderheid van het noorderlicht en de gewenste beeldkwaliteit. 
  • Neem de omgeving mee in je compositie: Hoewel het noorderlicht zelf spectaculair is, kan een goed gekozen landschap of voorgrond het beeld nog krachtiger maken. Denk aan reflecties in een meer, een interessante silhouet van bomen of bergen, of een knus huisje dat een menselijk element toevoegt aan het kosmische schouwspel. 


5 toplocaties om het noorderlicht te bewonderen 

Je vraagt je nu wellicht af waar het noorderlicht te zien is. Zoals hierboven al duidelijk werd; kun je de aurora borealis enkel op het noordelijk halfrond waarnemen, ver boven de evenaar. De bekendste en beste plekken voor het mooiste noorderlicht liggen in Scandinavië en Noord-Amerika. 

1. Tromsø, Noorwegen

In de charmante stad Tromsø, vaak 'de poort tot de poolnacht' genoemd, krijgt de jacht op het noorderlicht een nieuwe dimensie. Met activiteiten die variëren van noorderlicht cruises tot hondensledetochten, biedt Tromsø een combinatie van avontuur en de kans om de aurora borealis in volle glorie te zien. 

Gemiddelde prijs per week (inclusief accommodatie, eten, activiteiten, etc. en exclusief vervoer): €1.500,- tot €2.000,- p.p.

Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen

2. Kiruna, Zweden

Het afgelegen Kiruna, gelegen in het Zweedse Lapland, is een waar paradijs voor noorderlicht jagers. De stad biedt niet alleen perfecte duisternis maar ook de unieke Icehotel-ervaring, waar je kunt slapen in een kamer volledig gemaakt van ijs, onder de gloeiende arctische hemel.

Gemiddelde prijs per week (inclusief accommodatie, eten, activiteiten, etc. en exclusief vervoer): €2.000,- tot €2.500,- p.p.

Noorderlicht in Kiruna, Zweden

3. Reykjavik, IJsland

Reykjavik is de toegangspoort voor noorderlicht excursies in IJsland, waar je vanuit de stad of via een korte reis naar minder verlichte gebieden dit wonder kunt aanschouwen. De IJslandse wildernis biedt een onvergetelijk decor voor het groene en soms zelfs paarse lichtspel.

Gemiddelde prijs per week (inclusief accommodatie, eten, activiteiten, etc. en exclusief vervoer): €1.800,- tot €2.300,- p.p.

Noorderlicht in Reykjavik, IJsland

4. Rovaniemi, Finland

Rovaniemi, de officiële woonplaats van de Kerstman, biedt meer dan alleen feestelijke vreugde. Hier kun je het noorderlicht zien terwijl je geniet van een ritje in een rendierslee of ontspannen in een traditionele Finse sauna. 

Gemiddelde prijs per week (inclusief accommodatie, eten, activiteiten, etc. en exclusief vervoer): €1.200,- tot €1.800,- p.p. Dit is de goedkoopste bestemming uit het rijtje.

Noorderlicht in Rovaniemi, Finland

5. Yellowknife, Canada 

Ver van de lichtvervuiling, in de uitgestrekte wildernis van het noorden van Canada, biedt Yellowknife een van de beste kansen om het noorderlicht te zien. De droge winterlucht en de heldere hemel creëren de perfecte voorwaarden voor een onvergetelijke ervaring.

Gemiddelde prijs per week (inclusief accommodatie, eten, activiteiten, etc. en exclusief vervoer): €1.500,- tot €2.000,- p.p.

Noorderlicht in Yellowknife, Canada


Sta je te popelen om het noorderlicht van dichtbij mee te maken? Streep deze ervaring van je bucketlist. Ontdek onze avontuurlijke reizen naar onder andere Lapland en IJsland.