< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Reisbegeleider Azië

Brenda Reisbegeleider

‘Aaah, een bloedzuiger, help, Brenda’. In de verte hoor ik mijn naam en ik baan mij snel een weg over een smal paadje door de jungle. Aangekomen op de plek des onheils blijkt iemand van de groep een bloedzuiger ter grootte van een kleine regenworm op haar been te hebben. Ze is blij dat ik er aan kom, máár ik mag het glibberige beestje er nog niet af trekken, want we moeten er natuurlijk eerst nog een paar foto's van maken. De schrik is weg en trots is er voor in de plaats gekomen, want zij heeft de eerste bloedzuiger van de groep! Daarom ga je op reis: om dingen mee te maken die je in je eigen land niet mee maakt. Dat is ook de reden waarom ik houd van reizen begeleiden over de hele wereld. Mensen enthousiast maken en samen herinneringen maken. Azië is daar het perfecte continent voor, je maakt makkelijk contact met de lokale bevolking en een glimlach volgt al snel!

Sarawak en Sabah, naar het hart van Borneo

Oog in oog met een slang, wild zwijn of neusaap….Borneo is één groot avontuur. De roep van een neushoornvogel als je door de jungle van de Danum Vallei loopt. De gastvrijheid van de voormalige koppensnellers van de Iban stam. Of de triomf van het bereiken van de top van de allerhoogste berg van Zuidoost Azië….. Deze geweldige ervaringen biedt Borneo. En nog veel meer!

Borneo is een mix van toen en nu: de hoofdsteden van Sarawak en Sabah ontwikkelen zich snel maar tegelijkertijd hebben deze beide steden nog een bijzondere sfeer. In de stad Kuching bijvoorbeeld vind je nog vele koloniale gebouwen uit de tijd van de Witte Radja's. En de stad Kota Kinbalu heeft een mix van vele nationaliteiten waarvan je de invloeden weer terug kunt vinden op één van de vele markten.

Zodra je buiten deze steden komt waan je je in een andere wereld. Een wereld waarin je orang-oetans kunt zien rondslingeren van boom naar boom in het Semonggoh Rehabilitation Centre of als je geluk hebt zelfs in de Kinabatangan waar je ze nog in het wild kunt spotten! Een wereld waar je het gesmek kunt horen van de Proboscis aap in het mooie Bako National Park. Deze aapsoort is uniek en komt nergens anders ter wereld voor dan op Borneo. De Proboscis wordt ook wel "Nederlander" genoemd vanwege zijn grote neus en dikke buik, niet echt vleiend voor ons, maar wel erg leuk om te zien. Het is ook een wereld waar je nog oog in oog kunt staan met de vriendelijke Iban, een voormalige koppensnellers-stam die nog in houten huizen op palen in de jungle wonen. Je maakt voor een aantal dagen deel uit van hun leven en je eet en slaapt gewoon met z'n allen op de grond, want tafels en stoelen gebruiken de Iban niet. Het is hier even back-to-basic, een geweldige ervaring om nooit te vergeten.

Als ik aan Borneo denk, dan denk ik ook aan de vele uitdagingen die het land biedt: het lopen van de Headhunterstrail, een voormalig oorlogspad van de Kayan stam. Of je kunt de hoogste berg van Zuidoost Azië trotseren. ´s Nachts beklim je de top om ´s ochtends de zon te zien opkomen. Dit levert een prachtig uitzicht waar ik nog altijd stil van word. Relaxen doen we op het heerlijke Pulau Tiga, waar we even bijkomen van dit alles. Borneo is echt mijn bestemming en ik wil graag mijn enthousiasme met je delen!

Groepsrondreis Maleisisch Borneo

Sarawak en Sabah: Naar het hart van Borneo

Rondreis Borneo
23 dagen vanaf € 2.799 € 2.719
Avontuur-Plus
Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs op een van onze events: 

  • 25 januari: Inspiratiedag, Verkadefabriek, Den Bosch
  • 1 maart: Inspiratiedag, Theater Kikker, Utrecht

Meld je gratis & vrijblijvend aan.