< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Kuching

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Kuching

  image

  Na aankomst op het vliegveld van Kuching staat je reisbegeleid(st)er al te wachten om je naar het hotel te brengen. We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel dat tussen de historische gebouwen en het centrum van Kuching in ligt.

 • 3

  Kuching / vrije dag

  image

  Vandaag kun je even rustig bijkomen van de lange reis en de stad Kuching verkennen. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak. Per sampan (bootje) kun je de rivier oversteken naar koloniale Fort Margherita of het moderne parlementsgebouw.

  image

  Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om naar het Sarawak Cultural Village te gaan, een openluchtmuseum waar je verschillende longhouses van de verschillende volkeren van Borneo kunt bezoeken. In de avond kun je met een boot de rivier afzakken om vanaf de rivier de prachtige zonsondergang mee te maken, waar Kuching om bekend staat. Op de drukke avondmarkt aan de rivier kun je tot in de late uurtjes genieten van een traditionele nasi lemak of een sateetje. Dat gaat er best in!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Bako Nationaal Park

  image

  's Morgens reizen we in ruim anderhalf uur per bus en boot naar het relatief kleine, aan de kust gelegen Bako Nationaal Park. Het park herbergt vrijwel alle vegetatiesoorten die op Borneo voorkomen, zoals verschillende soorten vleesetende bekerplanten. Naast de vele apen komen er ook dieren voor zoals wilde varkens en leguanen. Deze dag kun je kiezen uit een keur van jungletreks, die langs grillige rotsformaties door prachtig natuurschoon en over idyllische stranden leiden.

  image

  Na de lunch kun je een korte en mooie wandeling maken om te acclimatiseren en te wennen aan het jungleleven. De komende nacht slapen we in eenvoudige huisjes. Vanaf de veranda kun je, als je geluk hebt, apen en wilde baardzwijnen voorbij zien lopen. Vanuit het lokale restaurant kun je genieten van een mooie zonsondergang.

 • 5

  naar Kuching

  image

  Vroeg in de ochtend, net voor zonsopgang kun je weer op zoek gaan naar neusapen, een korte trail lopen of van het nabij gelegen strand genieten. Na een laat ontbijt keren we per boot en bus terug naar Kuching, waar je de gehele middag voor jezelf hebt. 

 • 6

  via Semonggoh naar Iban-longhouse

  image

  Na het ontbijt vertrekken we met onze bus naar het Semonggoh Orang Oetan rehabilitatie centrum. Ontheemde orang-oetans worden hier opgevangen om na een langdurige voorbereiding weer in de jungle te worden uitgezet. We zien de halfwilde mensapen uit het bos komen om te eten. Vervolgens rijden we via het marktplaatsje Serian, waar de Dayakstammen vis, groente en fruit verkopen, in een uur of 6 naar het meer. Hier liggen de boten klaar om ons naar het Iban-longhouse te brengen.

  image

  Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd.

  image

  Het leven in een longhouse gaan we twee dagen meemaken. We overnachten in aparte ruimtes in het longhouse. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner

  Puur Sawadee - Semonggoh rehabilitatie centrum

  Tijdens het bezoek aan het Semonggoh rehabilitatie centrum kom je erachter hoe in dit natuurreservaat de orang-oetans voorbereid worden op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier wonen we de voedertijden bij en zien we hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu.

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 7

  Iban-longhouse

  image

  Bij de dageraad worden we gewekt door de kraaiende hanen en zien we de ochtenddauw boven de jungle uit stijgen. Vandaag maken we een mooie wandeling door de jungle. Vergezeld door enkele bewoners van het longhouse lopen we stroomopwaarts over smalle en steile junglepaden. Doordat de paden soms glibberig zijn, kan de wandeling als redelijk zwaar worden ervaren. Ondertussen geeft onze lokale gids uitleg over het leven in de jungle en geneeskrachtige planten.

  image

  Onderweg proberen we vis te vangen en bosgroenten te verzamelen voor de lunch. Aangekomen bij de lunchplek, kun je helpen met het koken, of je kunt lekker zwemmen in de rivier. Als je niet bent gaan wandelen kun je per boot naar de lunchplek gebracht worden. Na de lunch en halverwege de middag gaan we per longtail boot terug naar het inmiddels vertrouwde longhouse. Hier verblijven we nog één nacht voordat we de jungle uit gaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 8

  naar Kuching

  image

  Terwijl de dauw optrekt, stappen we in de boten die al op ons liggen te wachten. Na een korte boottocht arriveren we bij de bus en rijden terug naar Kuching, waar we halverwege de middag aankomen. Kuching is dé plaats waar je het beste antiek en traditionele longhouse-voorwerpen kunt kopen. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  vlucht naar Mulu / bezoek grotten

  image

  We vliegen naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud, waardoor we ook echt het park in moeten vliegen. Het is prachtig om over deze groene wouden te vliegen en de uitgestrektheid te zien. We hebben vandaag gelijk de tijd om twee van de 44 grottten van het bekende grottenstelsel te bezoeken. 

  image

  We gaan naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Hier wonen 3 miljoen vleermuizen en tegen het vallen van de avond vliegen een ontelbaar aantal vleermuizen de grot uit. We verblijven hier één nacht in een guesthouse.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 10

  Mulu / naar Camp 5, Headhunters’ trail

  image

  Per longboat varen we in een klein uur dieper het oerwoud van Mulu in. Onderweg bezoeken we nog twee grottenstelsels. Allereerst gaan we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties. Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Daarna varen we verder de jungle in. Wanneer de waterstand laag is, zul je vaak de boot uit moeten om mee te helpen de boot over de stroomversnellingen te krijgen. Zodra de boot niet meer verder kan, gaan we aan land en begint de Headhunter’s Trail.

  image

  Tijdens de headhunterstrail draag je een dagrugzakje met spullen voor één nacht. Je grote bagage kun je achterlaten in de lodge in Mulu. We lopen onze drie uur durende jungletrek door primair regenwoud. Een deskundige gids begeleidt ons en verzorgt tevens de maaltijden. We verblijven midden in de natuur in een goed onderhouden en zeer eenvoudige jungle accommodatie, welke aan de Melinau rivier tussen kalksteengebergte ligt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 11

  Headhunters’ trail / via Melinau Kloof terug naar Mulu

  image

  Je wordt in de ochtend wakker middenin de jungle aan de rivier. Na het ontbijt keren we weer via de Headhunter's trail terug in de richting van Mulu. Onderweg maken we een stop bij de prachtige Melinau Kloof. Ruige rotsen steken hoog boven de Melinau rivier, een spectaculair gezicht. Vanavond slapen we weer in de lodge in Mulu. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 12

  naar Kota Kinabalu

  image

  Vandaag verlaten we Mulu en nemen we een binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Je arriveert aan het eind van de middag in de stad en je verblijft in een comfortabel hotel aan de rand van het centrum. Kota Kinabalu is een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee. Deze stad, met zowel Filipijnse als Islamitische invloeden, heeft naast moderne winkelcentra ook vele (avond)markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. 


  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  vlucht naar Sandakan / naar Sepilok

  image

  We vliegen naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. We rijden meteen door naar Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. Afhankelijk van de vluchtttijd (ochtend- of late middagvlucht) kun je het rehabilitatie centrum nog op deze dag bezoeken of anders de volgende dag. De komende twee nachten verblijven we in een comfortabele accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Puur Sawadee - Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum

  We bezoeken het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. 

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 14

  Sepilok / vrije dag

  image

  Vandaag kun je in de ochtend en in de namiddag de voedertijd van de orang-oetans meemaken. Tegenover het orang-oetan rehabilitatie centrum is ook een centrum voor de Maleise beer, ook wel honingbeer genoemd. Hier kun je het bijvoederen van de beren zien en de medewerkers vertellen je graag meer over kleinste beren ter wereld. Je kunt in de middag relaxen bij het zwembad of naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo en mooie wandelingen kunt maken. In de avond kun je, onder begeleiding van een gids, een nachtwandeling maken waarbij je weer hele andere dieren tegen kunt komen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Kinabatangan / bootsafari

  image

  We rijden in ongeveer twee uur door naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de rivier heeft een lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen in Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  De namiddag staat in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari, waarbij je oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, varanen, ijsvogels, krokodillen en neushoornvogels. Soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. We overnachten in een gezellige lodge bij de rivier. In de avond kun je optioneel nog een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 16

  Kinabatanganrivier / bootsafari

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je staat vandaag erg vroeg op om een cruise (inclusief) te maken. Ook kun je een wandeling maken naar het Oxbowmeer. In de middag én in de avond kun je nog een keer de boot op voor een safari of een spannende nachtwandeling maken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 17

  naar Mount Kinabalu NP

  image

  In de ochtend vertrekken we richting Mount Kinabalu Nationaal Park. De rit zal ongeveer zes uur duren. We verlaten de laagvlakte en rijden per bus het bosachtige berggebied in, met af en toe wat akkertjes. Halverwege de middag komen we aan in ons hotel, vlakbij het park. Met helder weer kun je vanaf je kamer de imposante top van de berg al zien liggen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  wandeling Kinabalu NP

  image

  Vandaag staat ons een actieve dag te wachten in Kinabalu Nationaal Park. Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Tijdens de wandelingen aan de voet van de berg kun je de uitbundige vegetatie verkennen. Ook is het interessant om de botanische tuin te bezoeken tijdens een van de wandelingen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  naar Kota Kinabalu

  image

  Vandaag kun je over de gezellige Aziatische markt van Kota Kinabalu dwalen of naar een van de vijf mooie eilandjes van het Tunku Abdul Rahman Marine Park. De eilanden hebben mooie zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. In de verte zie je de imposante Mount Kinabalu. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Het pleintje vlakbij de avondmarkt, waar 's avonds enkele restaurantjes hun stoelen en tafels buiten zetten, is een absolute must om te gaan eten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  naar Papar Beach

  image

  We verlaten de stad en rijden in de ochtend naar Papar Beach. Hier overnachten we aan een heerlijk zandstrand in een comfortabel hotel. Je zult hier ultieme rust ervaren en even helemaal niks moeten of hoeven. Ideaal om de indrukken van de reis op je in te laten werken. Een zeer relaxte afsluiting van de reis.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  Papar Beach / vrije dag

  image

  Je hebt vandaag een vrije dag om naar eigen wens in te vullen. Bij het hotel is het prima vertoeven. Zwemmen in het zwembad of heerlijk aan het strand. Je kunt ook een uitstapje maken naar Dinawan Island, een eiland voor de kust van Kota Kinabalu. Na een korte boottocht arriveer je op een prachtig en sereen eilandje met witte zandstranden en een lagune met warm turquoise water. Je kunt hier ook kajakken en snorkelen. Of ga op verkenning in het weelderige tropische regenwoud.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  naar Kota Kinabalu / vlucht naar Amsterdam

  Helaas zit de reis er alweer op. De tijd zal vast gevlogen zijn. Afhankelijk van het vluchtschema rijden we in de loop van de dag terug naar Kota Kinabalu waar we op het vliegtuig stappen naar Amsterdam.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Reis in 23 dagen dwars door Borneo
 • Twee unieke overnachtingen in een longhouse
 • Ontspannen strandafsluiting bij Papar Beach
 • Tijdbesparende binnenlandse vluchten
 • Bezoek aan de orang-oetan reservaten Semonggoh en Sepilok
 • Wandelen en varen in drie nationale parken
 • Trektocht via de Headhunter’s Trail, de route die de voormalige koppensnellers liepen
 • Vier dagen verblijf in Gunung Mulu National Park

Groepsrondreis Maleisisch Borneo

Sarawak en Sabah: Naar het hart van Borneo

Rondreis Borneo
23 dagen vanaf € 3.699 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Avontuur-Plus
Naar boven