Een reis door Cuba's roerige geschiedenis

Cuba werd in 1492 ontdekt door ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus die het eiland Juana noemde - naar een toenmalige Spaanse prinses. Het eiland bleek voor Columbus van weinig waarde toen er geen goud werd gevonden. Daarom kwam het land in handen van de Spanjaarden onder leiding van Diego Velázquez de Cuéllar. De inheemse indianen stierven snel uit onder deze overheersing en er werden slaven uit Afrika naar het eiland verscheept. De eerste Spaanse nederzettingen van 't land staan bekend als de 'siete villas', de zeven steden van Cuba: Baracoa, Santiago de Cuba, Bayamo, Puerto Principe (nu Camaguey), Trinidad de Cuba, Sancti Spiritus en La Villa de San Cristóbal de La Habana.
Gesteund door Noord-Amerika bereikte Cuba in 1902 haar onafhankelijkheid. Het eiland werd een tropisch paradijs voor rijke Amerikanen. Vandaar dat je hier tot op de dag van vandaag nog altijd de karakteristieke Amerikaanse oldtimers tegenkomt tijdens je Cuba single reis

Communisme

Tijdens de Cubaanse revolutie van 1953 tot 1959 werd de macht van dictator Batista omver geworpen. Geholpen door een trouwe troep rebellen, waaronder de beroemde Che Guevara, kwamen Fidel Castro en zijn broer Raúl in 1959 aan de macht. Gesteund door de toenmalige USSR werd Cuba in rap tempo een socialistische staat.
In 1961 probeerde de V.S. het land via de varkensbaai (of Playa Girón) binnen te dringen om het regime van Castro omver te werpen. Nadat dit mislukte sneed de V.S. alle diplomatieke banden met het eiland door. Het Cubaanse regime legde grote restricties op aan de Cubaanse bevolking. Zo kunnen Cubanen het land niet vrij uit reizen en kwam er een grote controle op de media.

Cuba huizen in kleuren

Single reis Cuba: cultuur en religie

In de Precolumbiaanse tijd werd Cuba bewoond door de indianenvolken de Taino en de Ciboney. Het eiland was vernoemd naar hun belangrijkste godheid. Van de naam van deze godheid is ook het woord 'cubanacan' afgeleid, wat 'centrale plaats' betekent.
Hoewel de Spanjaarden vanaf de 15e eeuw het katholicisme in Cuba brachten werd deze religie na de revolutie verboden. Toen in 1961 de invasie in de Varkensbaai was voorkomen werden alle bezittingen van religieuze instellingen, voornamelijk van de Rooms Katholieke kerk, genationaliseerd. Het Cubaanse regime kondigde een atheïstische staat af; religie werd als 'opium voor het volk' beschouwd. Daarom werden alle katholieke missionarissen, maar ook de bisschop, van het eiland verbannen.
Heden ten dage is de belijdenis van het katholieke geloof weer toegestaan.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Cuba

Ga mee op een avontuurlijke singlereis naar Cuba: het land van zon, zee, strand en palmbomen. Het land van de salsa, de rumba en de son. Cuba swingt! Je zult 't reizen over dit prachtige eiland niet snel vergeten. Reis mee naar één van de mooiste bestemmingen en laat je betoveren door dit swingende eiland.

image

Afrikaanse roots

Omdat veel Afrikanen als slaaf naar Cuba werden verscheept kent het eiland nog altijd een Afro-caribische cultuur. Het Santeria is een Afrocubaanse religie met voodoo elementen uit de West-Afrikaanse Yorubacultuur. Ook de dansstijlen in Cuba zijn een mengelmoes van verschillende culturen. De danzon ontstond als voorloper van de latere son en salsa. Het was een mengeling van Franse barokke muziek en traditionele Afrikaanse ritmes.
In ieder dorp en in elke stad op Cuba vind je een Casa de La Musica of een Casa de la Trova. In deze muziek- en danscentra kun je je hart ophalen aan de typisch Cubaanse klanken.

Onze Cubareizen zijn tijdelijk niet boekbaar.

Waarom niet?

Sawadee is onderdeel van Travelopia. Sinds kort heeft Travelopia een Amerikaans moederbedrijf. Door de recente verscherpte maatregelen van de Amerikaanse regering ten aanzien van Cuba moeten bedrijven met een Amerikaans moederbedrijf een licentie hebben om handel te drijven met Cuba. Deze licentie hebben wij op dit moment nog niet.

De procedure voor het verkrijgen van deze licentie neemt enige tijd in beslag. Wij hopen dat dit proces binnenkort is afgerond, maar tot die tijd mogen wij geen reizen naar Cuba aanbieden.

Alternatieven

Gelukkig bieden wij meer dan genoeg mooie alternatieven voor Cuba. Bijvoorbeeld het authentieke Colombia; dit kleurrijke land met zijn gastvrije bevolking is opkomende, dus wacht niet te lang om deze prachtige bestemming te ontdekken! En wist je dat de muziek, de religie, de cultuur en de etnische samenstelling van de bevolking in Cuba en Brazilië veel gemeen hebben? Juist daarom is ook Brazilië met stip hét onverwacht alternatief.

Lees hieronder meer over onze alternatieve reisroutes, de reisverslagen en blogs.

Alternatieve reizen:

Reisverslagen van onze reisbegeleiders:

Er is 1 singlereis naar Cuba die voldoet aan jouw wensen
 • Rondreis Cuba Levendige sfeer, swingende salsa
  4 top
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte
  • Fijn verblijf in Baracoa aan de Atlantische oceaan
  • Bezoek de sfeervolle koloniale steden Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santiago de Cuba
  Blijf op de hoogte
  21 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Is er een alternatief voor Cuba?

  Midden- en Zuid-Amerika, 28-09-17

  Al een aantal jaren werk ik als reisbegeleidster in Latijns-Amerika en schrijf graag blogs over mijn favoriete continent. Wat een geschiedenis, heerlijke muziek, lieve mensen en een prachtige natu...

  Lees verder
 • Onbezorgd naar Cuba

  Midden- en Zuid-Amerika, 01-09-16

  Cuba, een swingend Caribisch eiland dat uniek is in zijn soort en zijn eigen Latijns-Amerikaanse cultuur kent. Dit land is echt een wereld op zich. De logica is soms anders dan de onze en well...

  Lees verder
 • Cuba met de familie

  Midden- en Zuid-Amerika, 22-08-16

  Familiereizen worden steeds populairder. Samen met de kinderen en – eventueel – opa en oma een nieuw land ontdekken is tenslotte een bijzondere ervaring. Een veel bezocht land is Cuba. Naast z...

  Lees verder
 • Bezoek nu het authentieke Cuba

  Midden- en Zuid-Amerika, 07-10-15

  Wil jij ook zo graag proeven van het echte Cuba? De koloniale sfeer met prachtige oude gebouwen, de kleurrijke oldtimers, swingende salsa en karakteristieke mannen met sigaren. Decennia lang was...

  Lees verder
image

Single reis Cuba: natuur

Cuba is een archipel; het bestaat uit meerdere eilanden met een subtropisch klimaat. Het kent dan ook het hele jaar door een heerlijke temperatuur. Perfect voor een lekkere single reis door Cuba. Hoewel ze steeds meer wordt bedreigd door de opkomende landbouw heeft Cuba nog altijd een stuk oorspronkelijk regenwoud.

Over het zuidoosten van het eiland loopt de grote bergketen de Sierra Maestra. Deze bergen hebben tijdens de revolutie een belangrijke rol gespeeld. De rebellen hielden zich hier schuil tijdens hun acties tegen het regime. Reizend door Cuba zul je veel uitgestrekte landbouwgrond tegenkomen. Veel van de plantages zijn begroeid met suiker; Cuba's belangrijkste exportproduct. Daarnaast wordt veel tabak verbouwd, voor de al even beroemde Cubaanse sigaren. De hoge koningspalm is de nationale boom van Cuba. Je ziet de palm overal in het landschap verrijzen. Deze boom mag niet zomaar gekapt worden zonder toestemming van de staat.

In één oogopslag

 • Koloniale gebouwen en klassieke oldtimers in het bruisende centrum van Havana
 • Overblijfselen uit de verschillende periodes van Cuba's roerige geschiedenis; van oude spaanse forten tot de beroemde Varkensbaai
 • Uitgestrekte suiker- en tabaksplantages
 • Muziek en dans, zon, zee en strand.
 • Reizen door Cuba staat absoluut garant voor een onvergetelijke, vaak muzikale en zonnige tijd.

Strand Cuba

Beste reistijd voor Cuba

Het subtropische klimaat van Cuba is ideaal voor je rondreis. Op de meeste plaatsen heb je de koele passaatwinden vanuit de kust. Hierdoor heb je het hele jaar door aangename temperaturen. Juni, juli en augustus zijn meestal de warmste maanden, het droge seizoen loopt van november tot april en het regenseizoen van mei tot oktober. Zelfs in het regenseizoen zijn de regenbuien kort en zwaar maar dit mag de groepsreis niet hinderen.

image

Top 5 ervaringen van Cuba

Dansen in Cuba, Cubanen halen veel plezier uit het dansen. Van open-air straatfeesten tot jazz clubs, je kan genieten van de aanstekelijke beats en het levendige nachtleven van Cuba.

Ontmoet de sigarenrollers. Je kunt Cuba niet verlaten zonder met eigen ogen gezien te hebben hoe zij sigaren rollen. De medewerkers rollen sigaren volledig met de hand. Hiervoor hebben zij verschillende vormen en gecreëerd. De sigaren zijn over de hele wereld bekend.

Cuba is de thuisbasis van vele koffieplantages en de Cubanen weten hoe je een goede kop koffie kan maken. Een geweldige manier om Havana te leren kennen is om te genieten van zo'n kop koffie in een café of een koffie bar. 

Kleurrijke straatbeelden, fotografen kunnen genieten van de levendige street art en zanderige graffiti in de buurten. Van vervaagde muurschilderingen tot moderne stencils. Er zijn genoeg mogelijkheden om prachtige shots te maken.

Get Your Game On, schaken en domino is populair in Cuba. Kijk locals spelen in het park, koffiehuis of bar. Het honkbal seizoen loopt van oktober tot april, dit is leuk om een keer mee te maken. Je ziet hier tussen de lokale bevolking te genieten.

Wat maakt Cuba zo speciaal?

 • Sigaren:  Het cliché is waar, sigaren zijn overal in Cuba. Zorg ervoor dat u authentieke sigaren koopt bij erkende verkopers. Het beste is om rechtstreeks van de fabriek te kopen. Op de rondreis kom je hier zeker langs.
 • Koffie: Cubaanse koffie is van topkwaliteit! We raden je dan ook zeker aan om dit uit te proberen bij een drink gelegenheid.
 • Muziek staat op 1 in Cuba. Je kan hier gemakkelijk handgemaakte muziek instrumenten kopen en prachtige cd’s.
Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een droomreis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!