De achtergrond van Italië 

Italië, het land van de pasta en het land waarbij de mensen niet zonder gebarentaal kunnen praten. Het land is uiterst populair onder de toeristen en trekt ieder jaar weer miljoenen bezoekers. Dat is ook niet zo vreemd want Italië heeft onwijs veel te bieden. Doordat het land zo uitgestrekt is kan er van meerdere soorten vakanties worden genoten, in het noorden zijn er wintersport gelegenheden terwijl in het midden en het zuiden van het land genoten kan worden van een zonvakantie. Door het middellans zeeklimaat is Italië ook zeer geschikt voor fiets en wandel vakanties in verschillende gebieden. Het land heeft een prachtige natuur en tussen deze natuur door kan er nog veel gezien worden van de rijke geschiedenis van dit land. Door de aanwezigheid van verschillende steden zoals Rome, Milaan en Florence kan je ook goed terecht voor een city trip in Italië. 

De smaak van Italië

Italianen hebben over het algemeen een zeer goede smaak, ook wat betreft eten. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat bijna overal in de wereld er wel een soort van pasta gegeten wordt. Maar naast de welkbekende pasta’s en pizza’s komen er nog meer lekkernijen uit dit land. Gelato is de naam voor echt Italiaans ijs en kan in bijna elk dorp of stad gevonden worden. Als je aan Italië denkt dan denk je ook gelijk aan koffie. Espresso, cappuccino, ristretto, allemaal Italiaanse namen die gevonden kunnen worden in koffieshops overal ter wereld. 

Wist je dat?

 • Italië volgens het UNESCO werelderfgoed het meest waardevolle land is? Het land heeft de meeste vernoemingen van cultureel en natuurlijk erfgoed, 51 om precies te zijn.
 • Er meer dan 140 soorten pasta zijn? De supermarkten in Nederland bieden dus lang niet alle pasta soorten staan.
 • Italië het 5de meest bezochte land is? Het land trekt jaarlijks zo’n 46 miljoen bezoekers.
 • Er tot op heden nog geen Starbucks in Italië te vinden is? Onderhand is er wel aangekondigd dat in 2017 in Milaan de eerste Starbucks in het land wordt geopend.
Italië


Geschiedenis van Italië 

De Grieken en de Etrusken waren de eerste volken die een geordende samenleving in Italië stichten, dit was ook het moment waarop de geschreven geschiedenis van het land begint. Alhoewel het land de meeste geschiedenis te danken heeft aan de Romeinen, was het land van dit volk in het begin niet meer als een stadsstaat. Rome was toen wel al een belangrijke stad met veel macht. In het noorden van Italië heersten de Etrusken en in het zuiden de Grieken, dit hield de Romeinen echter niet tegen. In de 4e eeuw voor christus namen ze eerst het noorden over, een eeuw later kwam ook het zuiden in handen van de Romeinen, dit betekende dat de Romeinen nu over heel Italië heersten.

Na de verovering van Italië door de Romeinen op de Etrusken en de Grieken begonnen de Romeinen met het veroveren van de rest van Europa. Rond het eind van de 2e eeuw bereikte het Romeinse Rijk zijn grootste omvang. Het rijk liep van Noord-Engeland tot aan Egypte. De pogingen om het rijk nog verder uit te breiden werden tegen gehouden door de Germaanse stammen waarmee uiteindelijk een akkoord werd gesloten, waarop een lange tijd van vrede volgden. 

Het Romeinse rijk was echter zo groot dat het niet goed te verdedigen was, het rijk werd daarom opgesplitst. In het jaar 395 ontstond er dus een Oost en West-Romeins rijk. Het westerse rijk viel al snel uiteen, het oosterse rijk heeft echter nog duizend jaar stand gehouden, alleen dan onder de naam van het Byzantijnse rijk met als hoofdstad Constantinopel, het huidige Istanbul. 

Het huidige Italië had in de middeleeuwen veel te kampen met verschillende volken en oorlogen. Germanen, Arabieren en zelfs Noormannen hebben op een gegeven moment in de geschiedenis van Italië een stuk land in bezit gehad. Ten tijden van de Renaissance (13e eeuw) werd er veel geld uitgegeven aan kunst en wetenschap. Bekende namen zoals Leonardo da Vince, Michelangelo en Raphael komen uit deze tijd. In de tijden hierna werden Frankrijk en Oostenrijk steeds machtiger en deze landen vielen dan ook meerdere malen Italië binnen, de angst dat deze landen verder Italië binnen zouden dringen zorgde ervoor dat de verschillende staten in het land weer herenigd werden. Nadat Frankrijk in de oorlog tegen Rusland en Engeland was verslagen verloor Napoleon ook de macht in Italië. Dit zorgde er echter wel voor dat het land arm en verwoest achter werd gelaten, wat uiteindelijk wel voor de eenwording van Italië heeft gezorgd. 

Het land kent nog een onrustige periode ten tijden van de Wereldoorlogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht het nog tegen de Duitsers, maar door een tijd van politieke onrust die na de oorlog volgde kwam Mussolini aan de macht in Italië. Hierdoor veranderde het land in een dictatuur en sloeg de handen in een met een andere dictator, namelijk Adolf Hitler. Hierdoor kwam het land ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aan Duitse kant te staan. Na veel gebiedsverlies te lijden onder de opmars van de geallieerden werd Mussolini afgezet en sloot Italië vrede met de geallieerden om vervolgens samen tegen de Duitsers te strijden. Na de oorlog in 1946 werd na een referendum besloten dat Italië een republiek zou worden, wat het tot op heden nog steeds is.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Italië

Van de hoge gebergtes in het noorden tot aan de lange kustgebieden in de rest van het land, Italië heeft een prachtig gebied voor elk soort fietsliefhebber. Tijdens de fietsvakanties kan je vaak kiezen of je een route gaat fietsen of dat je jezelf een rust dag gunt, waarbij je geniet van alle andere hoogtepunten dat het land te bieden heeft. 

Vaak wordt er gestopt in of vlakbij één van de vele authentieke steden die te vinden zijn in Italië. Ga erop uit en zie hoe de mensen vroeger leefden, proef wat het land te bieden heeft door te genieten van heerlijke pasta’s met een wijntje erbij of probeer gelato, echt Italiaans ijs. 

Er zijn 2 fietsvakanties naar Italië die voldoen aan jouw wensen
 • 15 dagen
  vanaf € 799,- eigen vervoer (fietsbus mogelijk)
 • Fietsvakantie Italië - Umbrië Marche Het echte Italië!
  • Fiets-kampeervakantie in groepsverband in Umbrië en Marche
  • Fietsen door het authentieke Italië
  • Historische ommuurde steden en stadjes
  15 dagen
  vanaf € 899,- eigen vervoer (fietsbus mogelijk)
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Fietsen door Italië

  Europa, 23-03-16

  Zoveel mogelijk van Italië zien? Of je nu gaat voor het groenrijke Umbrië of voor het mooie Toscane; deze fietsvakanties zijn dé manier om zoveel mogelijk uit jouw reis naar Italië te halen...

  Lees verder
image

Fietsvakantie Italië hoogtepunten

Ben je een liefhebber van prachtige natuur of ben je meer van de authentieke steden en dorpen? In Italië maakt het niet uit want je gaat het allemaal zien tijdens je fietsvakantie. Het land heeft een rijke geschiedenis en dit is overal terug te vinden, van oude tempels tot aan steden en dorpen.

De authentieke steden van Italië 

In Italië zijn tal van authentieke steden te vinden, vaak lijkt het hier alsof de tijd heeft stil gestaan. Dit is niet alleen het geval in de vele dorpen die je in Italië tegenkomt maar ook sommige grotere steden hebben een authentieke sfeer. Denk bijvoorbeeld aan het immens populaire Florence, of Firenze zoals het in Italië genoemd wordt. Kleinere steden zoals Perugia en Bevagna tonen ook de rijke geschiedenis van het land. 

De zinkende stad 

Venetië heeft vele bijnamen, stad van het water, stad van de bruggen, de zinkende stad en allemaal hebben ze gelijk. De stad ligt midden in een lagune op een paar eilanden, hierdoor is transport door de stad genoodzaakt om via het water te gaan. Helaas klopt ook de bijnaam van de zinkende stad, elk jaar zakt de stad 2 millimeter. Naast het zakken van de stad zelf is het stijgende waterpeil ook iets waar de stad tegen strijd.

Venetië


De dolomieten 

In het Noorden van Italië is de bergketen genaamd de dolomieten te vinden. De hoogste top van dit gebergte is 3343 meter hoog. Dit gebied is erg populair voor de fietsers die van een goede klim houden, elk jaar wordt hier ook de Giro d ’Italia gereden, dit is in Nederland beter bekend als de ronde van Italië. Een uniek event ideaal voor elke fietser is de Sella Ronda bike Day, op deze dag worden een aantal van de passen van de dolomieten afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen zodat je samen met honderden andere fietsliefhebbers in alle ‘rust’ van deze prachtige wegen kan genieten.

Vendicari Nature Reserve

Even een dag de fiets aan de kant laten staan kan soms geen kwaad, tijdens zo’n dag kan je bijvoorbeeld de benen even strekken in één van de mooiste plekken van Italië, het Vendicari Natuur Reservaat. Het reservaat bevindt zich op het eiland Sicilië en biedt mogelijkheden voor iedereen. De meeste mensen komen hier om te wandelen door de prachtige natuur, maar als je meer toe bent aan een frisse duik dan zit je hier ook goed. Tijdens je wandeling kan je langs de kust lopen en genieten van het geluid van de golven, of je gaat wat meer landinwaarts en laat je verbazen door het uitgebreide aantal vogelsoorten en andere soorten fauna die hier te vinden zijn. 

Vendicari Natuur Reservaat


Sassi di Matera 

Letterlijk vertaald zijn dit de stenen van Matera, deze prehistorische grotwoningen zijn te vinden nabij het stadje Matera. De woningen worden gezien als één van de eerste plekken waar mensen woonden in Italië, echter zijn er nu nog steeds mensen die in deze woningen leven, ruim 9000 jaar nadat deze zijn gemaakt.

Sassi di Matera


Beste reistijd 

Italië is een langgerekt land, wat betekent dat het te maken heeft met verschillende klimaten. Over het algemeen wordt de periode van november tot en met maart afgeraden voor een fietsvakantie. Dit komt omdat de temperatuur gemiddeld lager is en de neerslag veel meer is.

Klimaat 

Het land heeft te maken met 3 verschillende klimaten. Helemaal in het noorden van Italië is er een hooggebergteklimaat met in het iets lager gelegen gedeelte een overgangsklimaat. Het grootste gedeelte van het noorden heeft een zeeklimaat wat betekent dat het relatief milde winters kent. Er zijn geen extreem warme zomers en er is het hele jaar kans op neerslag. Het midden en zuiden van Italië kent een middellands zeeklimaat. Dit houdt in dat er milde winters zijn en de zomers meestal warm en droog zijn. 

Reisadvies 

Over het algemeen wordt het voor en najaar gezien als de beste reisperiode voor een fietsvakantie in Italië. Dit betekent dat de maanden van april tot en met juni en september tot en met oktober gezien worden als de beste reismaanden. In het midden en zuiden van Italië kunnen de zomers erg warm en droog worden, ook de vele toeristen die dan op zonvakantie gaan maken deze periode niet ideaal voor een fietsvakantie. In het noorden is het qua weer beter uit te houden in deze periode, echter ook dit gebied trekt vele toeristen tijdens de zomermaanden en ook hier kan dus veel drukte worden verwacht.

image
image
image
Toscane

Fietsvakantie Italië reistips 

Naast de vele hoogtepunten die je tegenkomt tijdens je fietsvakantie in Italië hebben we ook een paar reistips voor je op een rijtje gezet die niet kunnen ontbreken tijdens een vakantie in Italië. 

Lago di Corbara 

Om bij te komen van een zware dag fietsen kan je op vele plekken in Italië een frisse duik nemen in één van de meren verspreid door het land. Eén van deze meren is Lago di Corbara. 

Griekse tempels van Paestum 

Overblijfselen van de rijke geschiedenis van Italië zijn in de stad Paestum te vinden. Paestum is een romeinse naam voor Poseidonia, hier zijn 3 van de best bewaarde Griekse tempels in Italië, en mogelijk de wereld te vinden. Alle 3 de tempels komen uit het jaar rond 500 voor christus. De oude stad is maar voor een deel opgegraven, ongeveer driekwart is privé eigendom en tot op heden zijn hier nog geen opgraving werkzaamheden geweest.

Paestum


Pompeï en Vesuvius 

De natuur is zowel mooi en indrukwekkend maar tegelijkertijd ook gevaarlijk. De bekende vulkaan de Vesuvius is gelegen nabij Napels en is 1281 meter hoog en wordt nog steeds gezien als een actieve vulkaan. De laatste uitbarsting was in 1944, tegenwoordig komt er nog voornamelijk rook en as vrij, maar het bewijs van de vernietigende kracht van deze vulkaan is de stad Pompeï. De stad is in het jaar 79 bedekt door een dikke lag as, door deze laag as is de stad nu een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. 

Pompeï en Vesuvius


Vicenza's beste ijs. 

Om even verkoeling te krijgen na of tijdens een fietstocht door Italië kan er genoten worden van Italiaans ijs, wat gezien wordt als een van de lekkerdere soorten ijs. Als je dus langs een bord komt waarop ‘Gelato’ staat dan weet je dat je goed zit, gelato is namelijk het Italiaanse woord voor ijs. Waar en wanneer gelato nou precies voor het eerst is ontdekt is niet helemaal duidelijk, er zijn vele verhalen over de herkomst van dit ijsje, het enige waar men het over eens is, is dat het Italiaanse ijs bekend geworden is doordat een Siciliaan in de 17e eeuw een café in Parijs opende.

Vino Nobile 

Om s ’avonds even bij te komen van een vermoeiende dag op de fiets is er de mogelijkheid om een fles Italiaanse wijn open te trekken. Als je dan één van de beste wijnen uit Italië open maakt beloofd het een goede avond te worden. Vino Nobile is zo’n wijn, deze wijn wordt alleen gemaakt in de gemeente Montepulciano in de regio van Toscane. Onder genot van een goed stuk vlees komt deze rode wijn helemaal tot zijn goed recht.

Montepulciano


Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.