Achtergrond van Marokko 

Marokko ligt in het noorden van Afrika, de overheersende godsdienst is de Islam, echter zijn er ook Christenen en Joden te vinden.

Godsdienst 

Het is in de grondwet bepaald dat de Islam de staatsgodsdienst van Marokko is. Er is geen godsdienstvrijheid in dit land, echter erkent de Marokkaanse staat wel twee andere godsdiensten, namelijk het christendom en jodendom. De Marokkaanse joden vormen een oude gemeenschap die al ongeveer 2000 jaar bestaat. Het christendom hier bestaat ook al geruime tijd, het is namelijk aanwezig sinds de Romeinse tijd.

Eten 

Het eten in Marokko is een echt sociaal gebeuren. Door de vele invloeden van andere landen in de geschiedenis van Marokko is de keuken van dit land vrij divers. Het land staat bekend om zijn kruiden en deze worden dan ook bij bijna elk gerecht gebruikt. Kip wordt er het meest gegeten, maar ook is er veel vis te vinden. De vis wordt vaak vers gevangen aangezien het grootste gedeelte van het land aan de zee grenst. Het bekendste gerecht dat je hier vindt is couscous, dit wordt traditioneel gegeten op vrijdag na het bezoek aan de moskee. De vrijdag is voor dit land de zondag zoals bij ons dit is, oftewel de dag waarop je naar de kerk gaat of in het geval van Marokko, de moskee.

Wist je dat?

 • Afdingen heel gebruikelijk is? Schrik dus niet van de eerste vraagprijs, na onderhandelen kan deze vaak op de helft uitkomen.
 • Een harde handdruk als vijandig gezien kan worden? In de Westerse cultuur is een harde handdruk normaal, in Marokko is een slappe hand de juiste manier.
 • Er veel Frans wordt gesproken? Het land werd vroeger namelijk bezet door Frankrijk en de Franse taal is nog één van de sporen van deze bezetting.
Marokko


Geschiedenis van Marokko

De oorspronkelijke bevolking van Marokko zijn de Berbers. De stammen van dit volk waren wijd verspreid over het land, waardoor het gemakkelijk voor andere volken was om het land binnen te vallen. In de 2e eeuw voor Christus vielen de Romeinen het land binnen. Na de val van het Romeinse rijk kwam het land in handen van de Vandalen, dit duurde echter niet lang want in de 7e eeuw veroverde het Islamitische kalifaat Marokko.

Deze verovering door de Arabieren bracht ook het Islamitische geloof mee en veel Berbers bekeerden zich tot de Islam. In de jaren hierna groeit Marokko uit tot een centrum van religieus onderwijs. Het land heeft echter ook last gehad van de strijd in Europa. De Portugezen hebben lang vele kustgebieden onder hun macht gehad. De Marokkaanse bevolking kwam in opstand in 1578 en rond 1700 waren de Portugezen verdreven uit deze kust gebieden.

Aan het begin van de 20ste eeuw waren het vooral Europese landen die hun machtsinvloed wilden uit breiden in Marokko. Het was uiteindelijk Frankrijk die hier in slaagde. Rond 1905 werd er een resolutie bereikt waarmee de controle van een groot deel van Marokko aan Frankrijk werd toevertrouwd. In 1950 werd het verzoek voor onafhankelijkheid ingediend en in 1956 werd dit gerealiseerd.

In 1999 kwam Mohammed IV aan de macht. Deze nam succesvolle stappen om Marokko te moderniseren en mensenrechtensituaties te verbeteren. Op internationaal vlak heeft Marokko sterke banden met het Westen. Het is een bondgenoot van de Verenigde Staten en voor de EU heeft het land de geavanceerde status. Wat inhoudt dat het land meer dan een bondgenoot is maar minder dan een lidstaat.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Marokko

Marokko is een land dat populair is onder de fietsers. Tijdens het voor en najaar reizen de meeste mensen naar Marokko toe om op de fiets te stappen. Maar delen van het land zijn ook goed bereisbaar in de winter en eventueel zomer. Marokko ligt natuurlijk dicht bij de Sahara, maar dat betekent niet dat je hier alleen maar zand gaat vinden. Stap op je fiets en ontdek wat Marokko allemaal te bieden heeft.

In Marokko kan je genieten van warme stranden, hoge gebergtes of de zandduinen van een woestijn. Het land heeft een gevarieerd landschap en dat maakt het dus ideaal voor een fietsvakantie. 

Tijdens je fietsvakantie wil je natuurlijk ook soms even rusten, en dat kan prima in Marokko. Tijdens je rustdagen kan je bijvoorbeeld één van de koningssteden bezoeken, namelijk Marrakech. Ben je niet zo van de grote steden? In Marokko zijn er ook genoeg kleinere dorpen te vinden die een bezoekje waard zijn.

Er zijn 0 fietsvakanties naar Marokko die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Reisvideo: Magisch Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 16-12-18

  Jetske Kalwij is 27 jaar en oprichtster van het blog Veganfittie. Zij schrijft over duurzaamheid en een vegan- en sportieve levensstijl. Onlangs maakte zij een groepsreis naar Marokko en heeft...

  Lees verder
 • Mixed Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 17-07-18

  Noura Harrath is reisbegeleider en heeft haar roots in Tunesië liggen. Noord-Afrika en het Midden Oosten zijn voor haar plekken waar niets stil heeft gestaan en waar zoveel culturen samen een smelt...

  Lees verder
 • Rozengeur en maneschijn in het zand van de Sahara woestijn

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 15-05-18

  Tessa van de Ven is reisbegeleider en heeft een enorme passie voor natuurreizen en niet-westerse culturen. Dit keer verkent ze de mystiek en magie van het sprookjesachtige Marokko en brengt ze vers...

  Lees verder
 • Marokko: manieren en gebruiken

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 10-01-17

  Slechts vier uurtjes vliegen en je bent er al: Marokko. Je waant je hier in een compleet andere omgeving! Niet alleen de omgeving is anders, ook de manieren en gebruiken van de inwoners van het lan...

  Lees verder
 • Fietsavontuur Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 12-09-16

  Ga je op vakantie naar Marokko, dan ben je zeker van een unieke reis. Hoewel dit Noord-Afrikaanse land maar vier uurtjes van ons vandaan is, waan je je eenmaal daar in een compleet andere wereld....

  Lees verder
 • Met de familie naar Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 22-06-16

  Het land van Koning Mohammed VI – beter bekend als Marokko – is minder ver dan je denkt; een paar uur vliegen en je staat al midden in deze compleet andere wereld. Smalle straten, traditionele gere...

  Lees verder
 • Mystiek Marrakech

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 08-03-16

  Marrakech is een reden op zich om af te reizen naar het mooie Marokko. Deze stad is een juweel van Marrokaans-islamitische bouwkunst. Je vindt hier van alles op het gebied van cultuur, geschiedenis...

  Lees verder
image

Fietsvakantie Marokko hoogtepunten

Een fietsvakantie in Marokko brengt je niet alleen langs zandduinen en de hoge bergen van het Atlasgebergte. Het land heeft zoveel meer te bieden, denk bijvoorbeeld aan Marrakech één van de koningssteden van het land. Hieronder hebben we een paar hoogtepunten die je tijdens een fietsvakantie door Marokko gaat tegenkomen uitgelicht.

Tamnougalt

Vertaald vanuit het Tachelhit betekent Tamnougalt ontmoetingsplek, en dat was dit dorp vroeger ook. Het dorp was een belangrijk punt voor de handel in en uit de Sahara. Tegenwoordig is het voornamelijk alleen nog maar interessant voor de toeristen. Dat het zo’n interessante plek voor toeristen is komt mede doordat het een oude Kasbah heeft. Een Kasbah is een soort van fort dat werd gebouwd om de welvaart van de stad te laten zien. Wat deze Kasbah zo bekend maakt is het feit dat deze zeer goed bewaard is. Hierdoor staat de Kasbah van Tamnougalt ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Marrakech

In het westen van Marokko vind je één van de koningssteden van het land, namelijk Marrakech. De historische kern van deze stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en vooral het centrale plein van de stad. Djemaa el Fna is populair onder de toeristen. Het plein dat letterlijk vertaald plein des doods betekent biedt zowel overdag als in de avond vermaak. Overdag zijn er veel straatartiesten te vinden en in de avond zijn er veel etenstentjes te vinden. Dit was vroeger wel wat anders, het plein heeft namelijk deze lugubere naam gekregen omdat er veel executies plaats vonden.

Marrakech


Assif Melloul 

Eén van de spectaculairste routes van de fietsvakantie door Marokko is die door de Gorges van de Assif Melloul, wat ook wel de witte rivier wordt genoemd. In de loop van eeuwen heeft deze rivier diepe kloven uitgesleten in het bergmassief. De rotswanden hier zijn op sommige plekken kaal met veel reliëfs, terwijl ze op andere plekken weer zijn bedekt met veel groen van planten en struiken. 

Atlasgebergte

In het noordwesten van Afrika vind je het Atlasgebergte, het grootste gedeelte ervan ligt in Marokko. Het gebergte is opgedeeld in drie delen: Anti-Atlas, Midden-Atlas en Hoge-Atlas. Zoals de naam al zegt zijn de hoogste toppen in de Hoge-Atlas te vinden. De hoogste berg van heel Afrika, de Toubkal met een hoogte van 4165 meter vind je hier ook. Bij helder weer kan je vanaf de top de stad Marrakech zien. De stad ligt 65 kilometer verderop en dat betekent dat je vanaf de Toubkal ver om je heen kan kijken.  

Het Atlasgebergte

   

Beste reistijd Marokko

Vele mensen denken bij Marokko aan warmte, droogte en de Sahara. Dit is echter in grote delen van het land niet het geval, dit komt door de invloed van het Atlasgebergte en gezien het feit dat grote delen van het land kustgebieden zijn. Voornamelijk langs deze kustgebieden zijn de temperaturen er het hele jaar aangenaam. Het Atlasgebergte heeft in de winter met sneeuw te maken. Je kan in dit gebied dus ook gewoon op wintersport.

Reisadvies

De beste reisperiode voor een fietsvakantie in Marokko zijn in het voor en najaar, voornamelijk de maanden april, mei, augustus en september. Over het algemeen is het land het gehele jaar goed bereisbaar en een fietsvakantie in de wintermaanden is ook goed mogelijk. Echter wordt het voor en najaar als de beste reisperiode voor een actieve vakantie gezien, de temperaturen zijn namelijk niet al te hoog in deze periode. Het zuiden en zuidoosten van het land wordt afgeraden voor een zomervakantie, het is er dan erg heet en bovendien kunnen woestijnwinden het een ware chaos maken. 

image

Fietsvakantie Marokko reistips

Marokko, het land van de Islam, gekruid eten en de Sahara. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen, maar het heeft nog meer te bieden. In Marokko zijn er prachtige natuurverschijnselen te vinden zoals de Todghakloof, maar ook de mens heeft hier zijn sporen achtergelaten. Zo vind je hier bijvoorbeeld de Blue Rocks. Hoe deze zijn ontstaan en welke reistips we nog meer voor je hebben vind je hieronder.

Prehistorische rotstekeningen 

Ook in Marokko zijn er resten gevonden uit de prehistorie, in de vorm van rotstekeningen. Enkele hiervan zijn pas in 2000 ontdekt. De tekeningen zijn vooral geometrische vormen en jachttaferelen. Er worden meerdere dieren afgebeeld zoals olifanten, giraffes, struisvogels, buffels en antilopen. De jachttaferelen die afgebeeld zijn laten zien dat de bewoners vallen gebruikten om de dieren te vangen.

Gorges de Todhra 

Tijdens je fietsvakantie in Marokko kan je tijdens sommige rustdagen ervoor kiezen om optionele routes te rijden. Eén van deze routes brengt je naar de Gorges de Todhra ook wel de Todghakloof genoemd. Het zijn voornamelijk de laatste 600 meter die spectaculair zijn. Hier versmalt de kloof namelijk tot iets meer dan 10 meter. Aan beide kanten zijn er dan rotswanden tot 160 meter hoog te zien. Tegenwoordig is er alleen nog maar een kleine stroom water afkomstig van een gletsjer, dit staat in contrast met de hoge rotswanden die het bewijs zijn dat er vroeger veel meer water doorheen stroomden.

Todghakloof


Blue Rocks

Sommige mensen vinden het helemaal niks, andere vinden het juist weer prachtig. De Blue Rocks in het Atlasgebergte. Als je denkt dat dit door natuurlijke oorzaken is veroorzaakt, dan heb je het mis. Het was de Belgische Jean Verame die samen met de Marokkaanse brandweer een grote groep stenen blauw heeft geverfd. Voor deze klus was zo’n 18 ton verf nodig.

Essaouira 

Essasouira is een kustplaats in Marokko en is erg geliefd bij surfers, het waait er namelijk altijd. Eigenlijk heeft deze stad voor iedereen wel wat. Omdat het een kustplaats is heb je hier verse vis voor de visliefhebbers, mensen die voor de zon komen zitten hier ook prima. Je vindt hier namelijk een strand waar je een strandstoeltje kan huren om even bij te kleuren. Voor de vrouwen, of mannelijke shopaholics zijn er meer dan genoeg winkeltjes met sieraden, kleding, schoenen en andere spullen die verkocht worden.

Essaouira


Naar boven
 

KLM Werelddeal Weken
Nú verlengd - profiteer nog een aantal dagen!

De KLM Werelddeal Weken zijn verlengd. Dat betekent wereldkortingen op diverse Sawadee reizen. Jouw korting tijdens de Werelddeal weken kan dus oplopen tot maar liefst €200!