Vietnam bestond tot niet zo heel lang geleden uit een noordelijk en zuidelijk deel zoals nu in Korea nog steeds het geval is. In het jaar 1976 is het land verenigd en is het een socialistische volksrepubliek.

Religie 

De bevolking van Vietnam is een mengeling van verschillende geloofsovertuigingen. De overheid heeft godsdienstige praktijken afgeraden maar over het algemeen wordt het getolereerd. Een deel van de bevolking in Vietnam is zelfs katholiek en vooral de heilige maagd Maria wordt hier vereerd.

Eten en drinken 

Tijdens een rondreis door Vietnam kan je er niet omheen, de vele voor ons bijzondere gerechten die je overal tegen komt. Het land heeft een paar culinaire delicatessen en specialiteiten waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt. Haaienvinnen soep is zo’n delicatesse, echter is de haai een bedreigde diersoort dus is het beter om dit gerecht over te slaan. De meesten Vietnamese gerechten kom je tegen in de restaurants, maar ook op straat zijn vele eetstalletjes te vinden waarbij je voor weinig geld een unieke maaltijd kan scoren.

Wist je dat?

 • Vietnam de tweede grootste koffie exporteur is op Brazilië na? Na rijst is koffie het belangrijkste export product.
 • Dat je Ho Chi Minh overal tegenkomt? De oud leider staat op elk geldstuk, de stad Saigon is naar hem vernoemd en zijn overschot wordt bewaart in een groot Mausoleum.
 • Bijna al je vragen hier met ja beantwoord worden? De lokale bevolking doet dit uit beleefdheid, het betekent echter niet dat ze je begrepen hebben.
Vietnam


Geschiedenis van Vietnam

Door de lange geschiedenis die Vietnam kent is de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed door die van Zuid-China. De Vietnamese taal bevat ook veel leenwoorden uit het Chinees, hoewel de twee talen los van elkaar zijn. Boeddhisme blijft de grootste godsdienst in Vietnam net als in China. 

Toch staat de Vietnamese cultuur los van de Chinese cultuur. De Franse kolonisatie heeft ook een blijvende impact op de Vietnamese samenleving, het stokbrood en koffie blijven populair onder de lokale bevolking.

De geschiedenis van Vietnam is een oorlog van kolonisatie en rebellen. Vietnam werd verwoest en gedeeld door burgeroorlogen en herhaaldelijk aangevallen door de Songs, Mongolen, Yuans, Chams, Mings, Nederlanders, Qings, Fransen en Amerikanen. Veel van de oorlogen werden gewonnen door Vietnam. Zowel de Chinese bezetting als de Franse kolonisatie hebben een blijvende impact achter gelaten op de Vietnamese cultuur. 

Een economische wederopbouw van het land is moeilijk gebleken. Na de mislukkingen van de staat begon duidelijk te worden dat het land een programma nodig had (van đời MOI renovatie). Het beleid is zeer succesvol gebleken en zorgde voor 10% groei per jaar. De economie is veel sterker dan die van Cambodja, Laos en andere naburige ontwikkelingslanden. Net als de meeste communistische landen over de hele wereld, is er een fijne balans waardoor buitenlandse investeerders willen investeren in de markt.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Vietnam

Vietnam is een prachtig land, wat de meeste niet weten is dat het zeer geschikt is voor een fietsvakantie. In dit indrukwekkende land fiets je langs en door nationale natuurparken, keizerlijke steden en charmante dorpjes

Als je een dag niet wilt fietsen zijn er nog genoeg mogelijkheden waar je een kijkje kan gaan nemen. Denk bijvoorbeeld aan het hindoe heiligdom My Son of bezoek de beroemde Cu Chi tunnels die gebruikt werden tijdens meerdere oorlogen waaronder de bekende Vietnamoorlog tegen de Amerikanen. 
Er zijn 0 fietsvakanties naar Vietnam die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De Vietnamese keuken: spring rolls, vis en rijst!

  Azië, 14-08-17

  De meest gebalanceerde keuken van heel Azië? Die vind je ongetwijfeld in Vietnam. Zoet, zuur, pittig, verse kruiden en overheerlijke vissauzen; dát is wat je in dit Zuidoost-Aziatische land kunt ve...

  Lees verder
 • Singlereis naar Vietnam? Doen!

  Azië, 20-07-16

  Bij Sawadee kun je de meest prachtige singlereizen boeken, waaronder een reis naar Vietnam. De singlereizen van Sawadee zijn bedoeld voor alleenstaanden, bijvoorbeeld als je partner thuis blij...

  Lees verder
image

Fietsvakantie Vietnam hoogtepunten

Vietnam is qua oppervlakte net iets kleiner dan Italië. Driekwart van het land bestaat uit bergen en heuvels, waarvan de hoogste meer dan 3000 meter is. In het zuiden van het land is de enorme, vruchtbare Mekong delta met zijn vele rivieren en kanalen te vinden. Het land heeft een prachtige natuur voor een fietsvakantie, maar je komt ook in aanraking met een paar indrukwekkende steden. We hebben hieronder een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

Halong Bay 

1969 kalkstenen eilanden zijn er in de baai te vinden, elk eilandje heeft dichte begroeiing op de top, sommige van deze eilandjes zijn hol van binnen en hebben enorme grotten. Dit gebied is in 2012 uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven wonderen van de wereld. Letterlijk betekent Ha Long daar waar de draak de zee in gaat. Vanuit de lucht lijken de eilanden namelijk op stukken rug en staart van een draak. De baai werd ook als strategisch punt gebruikt in meerdere oorlogen. Zo is de Mongoolse vloot hier gezonken in 1228 en heeft de Amerikaanse marine hier zelfs meerdere zeemijnen gelegd, sommige hiervan vormen nog steeds een gevaar.

Halong Bay


Pu Long natuurreservaat

Het grootste gedeelte van dit gebied bestaat uit tropisch regenwoud, het overige gedeelte bestaat uit rijstterrassen, uitgestrekte velden en beekjes. Tussen de bergketens in liggen allerlei kleine dorpen, de lokale bevolking hier wordt gezien als één van de meest vriendelijke van Vietnam. Het is hier dan ook niet gek als je wordt uitgenodigd voor thee of voor het diner.  

Phong Nha-Ke nationaal park

Het nationale park is één van de grootste kalksteenlandschappen ter wereld en is dan ook sinds 2003 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het gebied kenmerkt zich door kalksteen bergen, diepe valleien met bossen, zandbanken en grote ondergrondse rivieren en grotten. De Phong Nha grot is de mooiste en oudste (250 miljoen jaar) grot van Vietnam. Het wordt door boeddhisten nog steeds gezien als een bedevaartsoort omdat er nog tempels en inscripties te vinden zijn. 

Phong Nha-Ke


Historisch Hue 

Hue is de laatste keizerlijke stad van Vietnam. De grootste bezienswaardigheid in deze stad is een verboden stad, genaamd Tu Cam Thanh. Deze verboden stad was vroeger het privé terrein van de keizerlijke familie en verboden voor het ‘gewone’ volk. Een groot deel hiervan is helaas ernstig beschadigd tijdens de bombardementen van de Amerikanen, maar enkele gebouwen zijn nog in de originele staat. 

Hue


Saigon/Ho Chi Minhstad

Voor de Vietnamoorlog was de stad bekend onder de naam Saigon, hierna werd deze vernoemd naar de grote leider van Vietnam, Ho Chi Minh. De meeste lokale bewoners noemen de stad echter nog steeds Saigon. De stad is vrij westers en voelt hierdoor heel anders aan dan de rest van Vietnam. Dit komt doordat het de standplaats was van de Amerikaanse militairen. Het is dan ook de enige stad in het land waar je veel wolkenkrabbers en een zakendistrict zal vinden.

Beste reistijd Vietnam

Vietnam wordt vaak opgedeeld in een noord en zuidelijk gedeelte, het weer verschilt ook nogal tussen deze gebieden. De zomer wordt vaak afgeraden voor een vakantie naar Vietnam, niet alleen vanwege de temperatuur maar ook omdat dit het regenseizoen van het land is. De temperaturen zijn gemiddeld rond de 30 graden, echter door de hoge luchtvochtigheidsgraad kan het vrij benauwd aanvoelen. In het zuiden van Vietnam ligt de gemiddelde temperatuur rond de 35 graden.

Reisadvies

De beste reistijd voor een fietsvakantie in het noorden van Vietnam is van november tot en met maart. In deze periode is het gemiddeld 20 tot 25 graden en valt er niet veel neerslag. In maart begint de temperatuur te stijgen.

Het zuiden van Vietnam kent een kortere ideale reisperiode, namelijk van december tot en met februari. De maanden hiervoor zijn nog erg nat, de maanden hierna kunnen flink warm en klam worden. Gemiddeld is het rond de 30 graden in deze periode. 

image

Fietsvakantie Vietnam reistips

Tijdens je fietsvakantie door Vietnam kan je ook genieten van een paar rustdagen. Je kan er voor kiezen om even tot rust te komen of je gaat erop uit om nog meer van dit schitterende land te ontdekken. We hebben een paar reistips voor je fietsvakantie in Vietnam op een rij gezet.

Hoi An 

Het charmante kustplaatsje Hoi An wordt door vele gezien als de sfeervolste stad van Vietnam. Het was vroeger een havenstad en hierdoor was er veel handel wat terug is te zien aan de prachtige bouwwerken. Vooral de binnenstad is een echte aanrader, het is tegenwoordig zelfs een autovrije zone. Een kenmerk van de rijke handelsgeschiedenis is de Japanse brug, deze brug werd in 1590 gebouwd en moest het Japanse deel van de stad verbinden met de Chinezen wijken.

Japanse brug Hoi An


Drijvende markt in Tra On

Tra On is een dorpje in de Mekong Delta. De Mekong delta is het dichts bevolkte gebied van Vietnam, er wordt hier vooral veel rijst verbouwd en heeft de bijnaam ‘rijstschuur’ van Vietnam. Het gebied is een web van riviertjes, woonboten en drijvende markten, het leven speelt zich hier dan ook voornamelijk af op het water en de vele bootjes. De drijvende markt in Tra On is niet zo toeristisch en mede daardoor is dit een leuke plek om even te bezoeken.

Cu Chi Tunnels 

Dit immense netwerk van tunnels werd tijdens meerdere oorlogen in Vietnam succesvol gebruikt. Het meest bekende is de Vietnamoorlog waaraan de Amerikanen ook mee vochten. Het is slechts een onderdeel van het gehele tunnelcomplex dat onder het hele land loopt. Tegenwoordig zijn delen geopend voor bezoekers, de tunnels zijn hier echter wel verbreed zodat toeristen zich makkelijker kunnen rond bewegen.

My Son 

Sinds 1999 staat dit tempel complex op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad was in de dynastie van Champa een keizerlijke stad. Het is tegenwoordig een hindoe heiligdom met meer dan 79 religieuze gebouwen. Het complex is tussen de 4e en 13e eeuw steeds verder uitgebreid, de gebouwen die hier nu nog te vinden zijn gebouwd vanaf de 7e eeuw.

My Son


Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs op een van onze events: 

 • 15 september: Inspiratiedag, Sawadee kantoor, Amsterdam
 • 28 september: Indonesië & Peru presentatie, Sawadee kantoor Amsterdam
 • 12 oktober: Inspiratiedag, Schouwburg Odeon, Zwolle
 • 24 november: Reisevent, DeFabrique, Utrecht

Meld je gratis & vrijblijvend aan.