De unieke flora & fauna van Madagascar | Sawadee Reizen
< Terug naar overzicht
De unieke flora & fauna van Madagascar

De unieke flora & fauna van Madagascar

Op het gebied van flora en fauna is elk land uniek. Toch zijn er bestemmingen die op dit gebied nog nét even specialer zijn andere, waaronder ook Madagascar. Het eiland staat bekend om zijn buitengewone biodiversiteit, maar wat maakt de flora en fauna van Madagascar nu precies zo bijzonder? Je leest er alles over in dit blog. 

Endemische planten en dieren

Madagascar is één van ‘s werelds landen met de meeste endemische soorten, ofwel soorten die naast Madagascar nergens anders ter wereld voorkomen. De reden hiervoor is vrij logisch en verklaart ook waarom Australië, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen en de Galapagoseilanden hoog op dit lijstje staan. Het is een eiland! Miljoenen jaren geleden brak Madagascar los van Afrika en sindsdien heeft de flora en fauna op het eiland zich in isolatie kunnen evolueren. Dit heeft ervoor gezorgd dat ruim 80% van alle planten- en diersoorten op Madagascar nergens anders ter wereld voorkomt. Zo kun je op Madagascar 737 endemische soorten orchideeën vinden, 219 endemische soorten gras en 449 endemische soorten vlinderbloemen.

Ampefy

Baobabs: de nationale boom van Madagascar

Qua flora is er echter één soort die (letterlijk) overal bovenuit steekt: de baobab. Madagascar huisvest zes van de acht verschillende baobabsoorten. Deze bomen kunnen tot 25 meter hoog worden en staan bekend om hun uitzonderlijk dikke stam, die tot wel 9 meter breed kan zijn. Hierin slaat de boom tijdens het regenseizoen water op, om het droge seizoen door te kunnen komen.

Diverse namen

Om in het droge seizoen nog meer water te besparen laten baobabs hun bladeren vallen, wat hun takken laat lijken op wortels en de boom de bijnaam ‘ondersteboven boom’ heeft opgeleverd. Volgens een legende van de San ziet de boom er zo uit omdat deze als straf door de goden uit de hemel op aarde is gegooid en toen op zijn op kop terecht is gekomen. De baobab staat echter onder nog meer namen bekend. Zo noemen sommigen de baobab ‘de apenbroodboom’, omdat de vruchten vaak door apen worden gegeten, en noemen de inwoners van Madagascar hun nationale boom ook wel ‘renala’, wat ‘moeder van het bos’ betekent.

Baobabs

Allée des Baobabs 

Wil je de baobab in al zijn glorie bewonderen, dan is er geen betere plek op Madagascar dan Allée des Baobabs. Dit is een groep baobabs die over een afstand van 260 meter langs de Route Nationale 8 tussen Morondava en Belon’i Tsiribihina staan. Ooit was hier een compleet baobabbos te vinden, maar helaas is het merendeel van de bomen door de jaren heen gekapt, onder andere om plaats te maken voor landbouw. De bomen die nog overeind staan zouden ruim 1000 jaar oud zijn! Om de mooiste foto’s te maken van deze iconische plek raden we je aan om te wachten tot zonsondergang. De oranje gloed van de ondergaande zon zal gegarandeerd een magisch beeld opleveren.


TIP! Wil je nog meer bijzondere plaatjes schieten? Bezoek dan ook Le Baobab Amoureux (de verliefde baobab), twee in elkaar gegroeide baobabs die op slechts 7 kilometer van Allée des Baobabs te vinden zijn.

Maki's

Lemuren: de bekendste bewoners van Madagascar

Ook op het gebied van fauna is er één soort waar je waarschijnlijk direct aan denkt wanneer iemand ‘Madagascar’ zegt: de lemuur, ook wel bekend als de maki. De maki is klein, heeft een spitste snuit, grote ogen, een lange staart en leeft voornamelijk in bomen. Er zijn ruim 100 soorten maki’s, waarvan de grote meerderheid enkel op Madagascar voorkomt. De bekendste soort is zonder twijfel de ringstaartmaki. Eén van de beste plekken op Madagascar om de ringstaartmaki te spotten is in Reserve d’Anja, een privé natuurreservaat dat is ontstaan uit een initiatief van de lokale bevolking en dat wordt gefinancierd met de entreekosten die toeristen betalen.


TIP! Maak alvast kennis met Gégé, een lokale gids die Sawadee reizigers rondleidt in Reserve d’Anja en ze met veel liefde en passie alles vertelt over dit unieke gebied.

Reserve d'Anja

Nationale parken en beschermde gebieden

Gelukkig zijn er op Madagascar nog veel meer nationale parken en beschermde gebieden, waar de unieke flora en fauna van het eiland intensief wordt beschermd. Wil je weten welke nationale parken op Madagascar je echt niet mag missen? Geen zorgen, we zetten de mooiste paar voor je op een rijtje.

Andasibe Nationaal Park

Dit nationale park is gelegen in het oosten van Madagascar, beslaat zo’n 155 km2 en ligt op ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Antananarivo. Je kunt hier op zoek naar 14 verschillende soorten maki’s, waaronder de Indri-Indri. De Indri-Indri is de grootste lemurensoort en staat naast zijn grootte bekend om zijn territoriale roep, die je ongetwijfeld kippenvel zal bezorgen! Maar er zijn nog veel meer bijzondere dieren te spotten in Andasibe Nationaal Park. Wat dacht je bijvoorbeeld van vogels, kikkers, hagedissen en kleurrijke kameleons in allerlei soorten en maten?

Andasibe Nationaal Park

Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Waar het vorige park bekend staat om de Indri-Indri lemuur, staat deze bekend om de bijzondere kalsteenformaties. Het aparte landschap in Tsingy de Bemaraha Nationaal Park is gevormd door miljoenen jaren van erosie door grondwater, regen en wind. Dit park is een aanrader voor reizigers die wel van wat avontuur houden. De wandelroutes in dit park vormen namelijk een spannend parcours over handbruggen en staalkabels, met het nodige klim- en klauterwerk. Vergeet echter niet om je heen te blijven kijken, want ook in dit park kun je diverse dieren tegenkomen, zoals vogels, reptielen en natuurlijk maki’s. Je vindt Tsingy de Bemaraha Nationaal Park in het westen van Madagascar. 

Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Ranomafana Nationaal Park 

Het Ranomafana Nationaal Park heeft een oppervlakte van 416 km2 en ligt op 6 kilometer van het plaatsje Ranomafana, waar het nationale park ook zijn naam aan dankt. Het park werd in 1991 opgericht met als doel de unieke biodiversiteit van het gebied te beschermen, en in het bijzonder de gouden bamboelemuur, die pas in de jaren ’80 werd ontdekt. Naast de gouden bamboelemuur vind je in dit park nog 11 andere soorten lemuren, waaronder de roodbuikmaki en de prachtige zwart-witte Milne-Edwards sifaka. 


TIP! Maak ’s avonds een nachtwandeling in Ranomafana Nationaal Park en ga met je zaklamp op zoek naar de microcebus (de kleinste lemuur van Madagascar), de civetkat en slapende kameleons.

Ranomafana Nationaal Park

Isalo Nationaal Park

Het laatste nationale park dat we in dit blog uitlichten is het Isalo Nationaal Park, dat sommigen ook wel het Colorado van Madagascar noemen, vanwege het unieke landschap vol zandsteenformaties, prachtige valleien, gigantische bergpieken en indrukwekkende grotten. Ook zijn er mooie kloven te bewonderen, zoals Canyon des Rats (de muizenkloof) en Canyon des Singes (de apenkloof), die vanwege de vele maki’s ook wel Canyon des Makis (de makikloof) wordt genoemd. In Isalo Nationaal Park kun je daarnaast 7 soorten lemuren, ruim 80 vogelsoorten en ontelbaar veel reptielen tegenkomen. Een mooie manier om het park te verkennen is door een wandeling te maken naar Piscine Naturelle, een natuurlijke poel met kristalhelder water, waar je heerlijk kunt afkoelen terwijl je geniet van de prachtige omgeving. 

Isalo Nationaal Park

Wil jij de unieke flora en fauna van Madagascar met eigen ogen bewonderen? Bekijk dan eens onze 23-daagse groepsrondreis Madagascar, die alle in dit blog benoemde plekken aandoet.


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte