< Terug naar overzicht
5 tips tégen een jetlag

5 tips tégen een jetlag

Een verre reis maken is altijd leuk, maar de jetlag is voor de meesten van ons iets minder. Helaas kun je een jetlag niet voorkomen. Toch zijn er een aantal tips & tricks om hiermee om te gaan. We delen ze in dit blog graag met je!

Wat is een jetlag nou eigenlijk? Een uitleg in een notendop: als je op een lange vliegreis snel door meerdere tijdzones doorkruist, raakt het nauwkeurige slaap- en waakritme van je biologische klok tijdelijk in de war.

Tip: Pas je ritme aan

it is makkelijker gezegd dan gedaan! Het helpt in ieder geval om uitgerust / ontspannen het vliegtuig in te stappen. Stress is een veroorzaker van de jetlag. Zodra je aan boord stapt, kun je alvast de klok instellen op de lokale tijd van bestemming, om zo in het slaapritme te komen. Maar wees niet te streng voor jezelf. Ben je overdag erg moe, dan kun je een powernap van een halfuurtje doen om toch de dag door te komen. Daarnaast kun je het beste (voedzaam) eten volgens de nieuwe tijdzone. Probeer licht te eten, maar sla het liefst geen maaltijden over.


Tip: Hydrateer jezelf

Niet alleen eten volgens de nieuw gezette tijden is belangrijk, ook genoeg water drinken is een must. De grootste oorzaak van een jetlag is namelijk uitdroging. Vermijd koffie en alcohol, dit werkt namelijk averechts…


Tip: Zoek de buitenlucht op

Een frisse neus halen werkt goed om wakker te blijven als je merkt dat je moe wordt. Zoek vooral het daglicht van de zon op; het verhoogt de productie van vitamine D, waardoor je je fitter voelt. Bovendien zorgt daglicht er het snelste voor dat je biologische klok zich aanpast aan de nieuwe tijdszone.


Alternatief: verander van vliegrichting

Een jetlag krijg je alleen als je westwaarts of oostwaarts vliegt. Vlieg je dus in een rechte lijn naar het noorden of naar het zuiden, dan heb je nauwelijks te maken met een jetlag. Zuid-Afrika bijvoorbeeld heeft slechts één uur tijdsverschil met Nederland.

Alternatief: Op reis dichter bij huis

Wil je liever ook geen lange vlucht maken? In dit blog vind je vier exotische bestemmingen op slechts een paar uur vliegen. Of laat je verrassen door de schoonheid van Oost-Europa. Hier vind je diverse bestemmingen met een schitterende natuur, boeiende cultuur en zeer gastvrije bevolking. Een reis zonder jetlag gegarandeerd en de relatief korte vliegafstand is ook nog eens beter voor het milieu. 

Heb jij nog tips om met een jetlag om te gaan?

Laat een reactie achter