Wie waren de oude Maya's? | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
Wie waren de oude Maya's?

Wie waren de oude Maya's?

Wie in Mexico, Guatemala, Belize of Honduras is geweest heeft het vast gezien; de mensen met prachtige kleurrijke kledij en de bijzondere mystieke ruïnes. Allemaal vindt het zijn oorsprong bij het Maya volk, maar wie waren de oude Maya’s nou eigenlijk?

De oorsprong van de Maya's

De Maya cultuur is ontstaan zo’n 2000 jaar v. Chr. en kende zijn hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). De oude Maya’s waren indianen die voornamelijk leefden in Centraal-Amerika, verdeeld over jungles en steden van Mexico, Guatemala en Belize. Door wie de cultuur beïnvloedt werd is weinig bekend. Veel Maya onderzoekers verklaren dat ze waarschijnlijk zijn beïnvloed door de Olmeken, een volk dat tussen 1500 en 400 v. Chr. bij de Golf van Mexico leefde. Maar er zijn ook onderzoekers die beweren dat de Olmeken juist grote rivalen waren van de Maya’s en dat ze helemaal geen invloed op de Mayacultuur hebben gehad.

Later ontstonden de grote steden Copán, Palenque, Tikal en Calakmul. Deze steden kenmerkten zich door de prachtige architectuur. Rond 900 vond de ondergang van de Mayacultuur plaats, veel Maya’s trokken weg naar het noorden van Mexico. In Mexico richtten zij onder andere de stad Chichén Itzá op. Aan het begin van de 16e eeuw kwamen de Spanjaarden in contact met de Maya’s. De Spanjaarden veroverden de Mayagebieden, de Maya’s kwamen in opstand maar het mocht helaas niet baten. De steden werden bezet en langzamerhand bleef er niet veel meer van over.

Chichén Itzá, Mexico

De Mayacultuur

De oude Maya’s waren voor die tijd ver ontwikkeld met astronomie en wiskunde, ook kenden zij het schrift. De Maya’s hadden hun eigen schrift, hiervoor gebruikten ze beeldschrifttekens, een soort hiërogliefenschrift. Deze tekens werden op muren geschilderd of op stenen gezet. Met hun kennis van astronomie, ontwikkelden zij hun eigen kalender. Een bekende datum hiervan was 31 december 2012, volgens de kalender zou de wereld dan ten onder gaan. De kalender wordt nog steeds gebruikt voor bepaalde ceremonies en belangrijke gebeurtenissen. Ze waren ook zeer bouwkundig, ze maakten de mooiste gebouwen en beeldhouwwerken. Waar nu nog de vele ruïnes van over zijn die als bezienswaardigheden dienen. Volgens wetenschappers waren de oude Maya’s een vredelievend volk die leefden in rust en vrede.

Tempelcomplex, Mexico

Een groot mysterie

De Maya’s bestaan nog steeds, maar de klassieke cultuur is verdwenen. Echter is niet bekend hoe dit zover is gekomen. Er zijn wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat de klimaatverandering voor het verdwijnen van de cultuur heeft gezorgd, in die eeuwen werd het al een stuk droger en was er bijna geen mogelijkheid tot landbouw. Ze denken dat er daardoor niet genoeg voedsel beschikbaar was voor de snel groeiende bevolking van de Maya’s.

Kleden op de markt

De Maya's vandaag

Er wonen vandaag de dag nog tussen de 7 en 9 miljoen Maya’s op de wereld, verspreid over Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador en Honduras. Een aantal van deze mensen leeft nog via de oude Mayatradities, waarbij ze vaak ook nog de Mayataal kunnen spreken. Tegenwoordig hebben veel Maya’s zich bekeerd tot het protestantisme. Landbouw is de grootste inkomstenbron voor de moderne Maya’s, veel vrouwen zijn werkzaam in de textielindustrie. Ook verkopen de vrouwen handgemaakte spullen op de markt, wat erg leuk is om te zien.


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte