< Terug naar overzicht
15 bruikbare tips om duurzamer te reizen

15 bruikbare tips om duurzamer te reizen

Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu op bestemming. Als reiziger zijn er veel, vaak simpele dingen die je kunt doen (of laten) om te zorgen dat je bezoek een nog leukere ervaring wordt. Lees er meer over in dit blog.

1. Gebruik een hervulbare waterfles en verminder plastic

Tijdens een reis gebruik je ongemerkt veel plastic; een rietje in je drankje, een plastic tasje voor je net gekochte souvenirtje, bronwater uit een flesje. Je kunt veel plastic voorkomen door van huis alvast het volgende in je koffer mee te nemen: waterfles om in de bus water te tappen, bamboe bestek voor een picknick onderweg, een opvouwbaar tasje voor als je iets koopt. Tijdens de reis kun je zo een hoop plastic voorkomen. Weiger rietjes en plastic tasjes. Helaas kun je in de meeste landen niet uit de kraan drinken, maar daarom hebben we op de meeste reizen een watertank in de bus. Of neem een fles mee die kraanwater zuivert.

Weest zuinig met energie en water

2. Ga bewust met energie en water om

Op de meeste bestemmingen is het warmer dan in Nederland en beschikken kamers over een ventilator of airconditioning. De ventilator is veel zuiniger dan een airco, dus probeer die te gebruiken als je beide in je kamer hebt. Een ventilator gebruikt namelijk slechts 15 kWh en een airco tussen de 160 en 430 kWh. ’s Nachts te warm om te slapen? Koel voordat je gaat slapen de kamer en zet de airco daarna op 27 graden (80 Fahrenheit). Een simpele tip om energie te besparen is om licht, airco en andere elektrische apparaten uit te doen als je de kamer verlaat.

3. Hergebruik je handdoek

In veel hotels worden handdoeken en soms ook de lakens elke dag verschoond. Vaak helemaal niet nodig! Sommige hotels hebben wel het beleid om handdoeken niet te verschonen tenzij ze op de grond liggen, maar de ervaring leert dat ook daar de handdoeken verschoond worden ook al hangen ze aan het rek. Geef in dat geval aan de reisbegeleider of hotelreceptie door dat je handdoeken niet verschoond hoeven te worden.

Vraag toestemming voor een foto

4. Vraag toestemming voor het fotograferen van lokale bevolking

Leer een paar woordjes van de taal van het land dat je bezoekt, dat maakt het contact veel makkelijker en leuker. Als je de lokale bevolking wilt fotograferen vraag dan eerst toestemming, niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Het wordt ontzettend gewaardeerd als je de moeite neemt om foto's op te sturen, kom gemaakte beloftes altijd na.

5. Respecteer lokale cultuur en tradities

Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, de geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken. Bedenk dat je te gast bent in een land en respecteer daarom de lokale cultuur en tradities. Op veel bestemmingen worden blote schouders en korte rokken en broeken voor vrouwen als ongepast ervaren. Bij twijfel kun je altijd om advies vragen bij de reisbegeleider.

Let op de souvenirs die je koopt

6. Koop lokale producten tegen een eerlijke prijs

Stimuleer de lokale economie door in lokale restaurants te eten of lokaal geproduceerde souvenirs te kopen. Let op: sommige souvenirs worden gemaakt van beschermde planten of dieren. De aankoop hiervan draagt bij aan het uitsterven van deze soorten. Onderhandelen over de prijs is in veel landen een onderdeel van de cultuur. Let er met onderhandelen op dat je niet tot de bodemprijs gaat. Bepaal wat je er zelf voor over hebt en streef naar een voor beide partijen acceptabele prijs.

Ruim je afval op

7. Laat geen afval achter

In veel landen is zwerfvuil een groot probleem. Neem eigen afval altijd mee. Begraaf bij een langer verblijf in de natuur uitwerpselen zo ver mogelijk van open water. Ook organisch materiaal breekt minder snel af dan je denkt; een bananenschil kan wel tot twee jaar blijven liggen! Bewaar lege batterijen en neem deze mee terug naar huis en lever ze daar in.

Het spreekt voor zich om niets op straat te gooien, ook al lijkt het soms helaas wel de gewoonte van de lokale bevolking. Een nieuwe trend onder reizigers is trashpacking; het opruimen van zwerfafval om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap. Draag ook een steentje bij en ruim tijdens je reis (of thuis) minstens een stuk zwerfafval per dag op.

8. Deel geen spullen uit aan kinderen

Geef geen pennen, ballonnen en snoepjes weg, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie.

Kom niet te dicht bij dieren

9. Kom niet te dicht bij de dieren

Bij safari's ga je op zoek naar olifanten, leeuwen en ander groot wild. Veelal doen de gidsen en chauffeurs hun best om de dieren voorzichtig te benaderen. Om verstoring tegen te gaan is het belangrijk om niet te dichtbij te komen, ook niet voor foto's. Het is niet goed om dieren te voeren, zelfs geen vogels of eekhoorns. Let er bij excursies op zee op dat de boot niet dichterbij komt dan 150 meter. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is per definitie af te raden en hetzelfde geldt voor olifantenritjes.

Blijf af van koraal

10. Ga zorgvuldig met zeeleven en koraal om

Als je gaat snorkelen of duiken raak dan geen koraal aan en breek het zeker niet af. Helaas is niet iedere lokale gids even voorzichtig, spreek mensen er gerust op aan als ze koraal aanraken of oppakken en/of vissen lokken met voedsel.

Gebruik milieuvriendelijke zonnebrandcrème

Wij raden je aan om tijdens het snorkelen een T-shirt te dragen. Bepaalde stoffen in zonnebrandcrème zijn giftig voor het koraal, de plankton en vissen. Het is vriendelijker voor het milieu om crèmes op mineraalbasis te gebruiken, bestaande uit zink- of titaniumoxide. Maar het beste is natuurlijk om de zon zoveel mogelijk te mijden.

Eet bewust

11. Eet lokaal én bewust

Een van de manieren om letterlijk de cultuur van een land te proeven, is met je vork. Ga eten in lokale restaurants, bestel de lokale specialiteiten en neem een vers sapje van lokaal fruit. Eten weggooien is zonde, dus bestel alleen wat je op kunt. En kies vaker bewust voor de vegetarische optie, want dat heeft minder impact op het milieu dan vlees.

CO2-compenseer je vlucht

12. Compenseer extra voor je vlucht

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, helaas produceert het ook CO2-uitstoot. De uitstoot van CO2 kunnen door investeringen in duurzame energie gedeeltelijk teniet worden gedaan. Sawadee compenseert sinds 2018 standaard al de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Je kunt zelf ook helpen door een vrijwillige bijdrage te doen tijdens je boeking.

> Lees meer over de compensatie van je vlucht

13. Zet je telefoon in vliegtuigstand

Tijdens veel van onze reizen komt het voor dat je in gebieden komt waar geen of zeer slecht mobiele telefoonbereik is. Je kunt dus niet bellen. Zet wanneer je in dit soort gebieden bent je telefoon in vliegtuigstand (of zelfs uit). Hierdoor bespaar je stroom en gaat de batterij van je telefoon dus ook langer mee. 

Neem niet teveel bagage mee

14. Neem zo weinig mogelijk spullen mee op reis

We zeggen het regelmatig, maar dat doen we niet voor niets; neem zo weinig mogelijk spullen mee op reis. Bekijk alles wat je in je tas stopt kritisch en laat thuis wat je niet denkt nodig te hebben. Dit scheelt sjouwen maar ook CO2-uitstoot voor het vliegtuig en het vervoer ter plaatse. Er hoeven immers minder kilo's verplaatst te worden.

15. Gebruik lokaal vervoer of de benenwagen

Voor de grotere afstanden gebruiken we uiteraard onze eigen bus. Daardoor komen we ook makkelijker op afgelegen plekken. Maar ben je ergens in een stad, neem dan ook eens de lokale bus of ontdek de plek per voet of met de fiets. De laatste twee manieren schelen CO2-uitstoot.

Laat een reactie achter