Een familiereis door de geschiedenis van Kenia.

De veelzijdige geschiedenis van Kenia zal je familiereis onvergetelijk maken. Al vanaf de achtste eeuw vestigen Arabieren zich in Kenia. Zij wrden tijdelijk verdreven door Portugese handelaren in de 16e eeuw, maar honderd jaar later nemen de Arabieren hun positie weer over.
Aan het einde van de 19e eeuw werd Kenia overheerst door de Engelsen die op zoek waren naar vruchtbare grond. Hierdoor werd het leefterrein van de inheemse Masaai-stam steeds kleiner. Uiteindelijk bracht de Engelse overheersing wel (vooral economische) voordelen met zich mee, maar ontstond er in de 20e eeuw toch de behoefte aan een vrij land.

In 1963 werd Kenia dan ook onafhankelijk met Kenyatta als president. Hij regeerde tot zijn dood in 1978 en zorgde ervoor dat Kenia een van de stabielste landen op politiek en economisch gebied was in Afrika. In 1978 kwam Daniel Arap Moi als opvolger in beeld en werd in totaal vier keer herkozen. Bij de verkiezingen van 27 december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president.
Na de verkiezing van eind 2007 werd Kibaki als winnaar aangewezen, met een nipte meerderheid. Er braken onlusten uit, omdat men Kibaki beschuldigde van verkiezingsfraude. De protesten hebben veel mensenlevens gekost en de oud-secretaris-generaal van de VN, Kofi Anan, heeft bemiddeld en zo is men tot een regering gekomen met Kibaki als president en zijn opponent Odinga als premier. Een referendum over de grondwet in 2010 is gelukkig rustig verlopen.

Zo gevarieerd als een familiereis naar Kenia is, zo gevarieerd is het landschap.

Een familiereis door Kenia neemt je mee in een land dat 14 keer zo groot als Nederland en ligt op de evenaar. Voor de kust vind je een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, waaronder de Lama-archipel en Mandu. Van de kuststrook loopt het land langzaam op naar een hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands.

Ten noorden van Nairobi vinden we de op een na grootste berg in Afrika, de Mount Kenya. Tijdens onze Kenia en Tanzania reis maken we hier prachtige wandelingen. Het gebied is erg vruchtbaar en de lager gelegen delen van de berg worden dan ook intensief gebruikt voor de landbouw. Het zuiden van Kenia bestaat uit een uitgestrekt savannelandschap, waar de grootste en meest populaire wildreservaten liggen. Het noorden en oosten van Kenia bestaan uit een bergachtig landschap met veel struikgewas dat overgaat in een woestijnlandschap waar weinig regen valt.

Ontdek de bijzondere planten en dierenwereld van Kenia tijdens een unieke familiereis

Tijdens je familiereis merk je dat de planten- en dierenwereld in Kenia zeer gevarieerd is. Meer dan 80 wilde diersoorten en over de duizend verschillende vogels vinden er hun thuis. Langs de kust en rond de riviermondingen bestaat de plantengroei uit kokospalmen, mangrovebossen en tropische wouden. Achter de kustlijn is er, in het oostelijke en noordelijke deel van Kenia, een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia's en baobabs. Op de vulkaanhellingen vindt men prachtige wouden.

Kenia heeft vele nationale parken en natuurreservaten die sinds de jaren '40 van de 20e eeuw ontstonden. In de parken wonen grote groepen leeuwen, zebra's, giraffen, nijlpaarden, olifanten en luipaarden. Al in de koloniale tijd is een begin gemaakt met de natuurbescherming en dankzij het toerisme werd deze na de onafhankelijkheid voortgezet. Tijdens onze reizen zullen we de natuurreservaten ook bezoeken.

familiereis Kenia: de cultuur en religie

In de 19e eeuw kwamen er veel missionarissen naar Kenia om het christendom te prediken. Daar vinden we de oorsprong van het feit dat ongeveer 70% van de huidige Keniase bevolking het christelijk geloof aanhangt. Veel stammen zijn dan wel christelijk, maar kennen daarnaast ook hun eigen rituelen. Vaak spelen daarbij een of meerdere goden een grote rol. Ook voorouderverering komt nog vaak voor. De Kikuyu-religie concentreert zich rond de oppergod Ngai, die ook bij andere volken een grote rol speelt. Er wordt gezegd dat hij op de top van Mount Kenya leeft en er worden dan ook veel offers gebracht aan de voet van de berg. Ongeveer 7% van de Keniase bevolking is moslim.

Wist je dat...

- In Kenia praktisch alle belangrijke talen van Afrika gesproken worden?
- Kenia meer dan zeventien miljoen inwoners telt, die de vertegenwoordigers zijn van zo'n veertigtal etnische groepen?
- Toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is voor Kenia? Per jaar reizen naar Kenia ongeveer 700.000 toeristen, voornamelijk uit Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Noord-Amerika.
- De beroemdste stam van Kenia de Maasai zijn? Ze wonen in het zuiden van het land en zijn nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities.

Er zijn 3 familiereizen naar Kenia die voldoen aan jouw wensen
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Kleurrijke Samburu en Maasai

  Afrika, 23-08-16

  Wie een bezoek brengt aan Kenia en Tanzania wil natuurlijk wilde dieren zien. De gamedrives die je oog in oog doen staan met olifanten, leeuwen en giraffen. Maar een ander zeer bijzonder onderdeel ...

  Lees verder
 • Dagboek Sara in Oost-Afrika

  Afrika, 01-08-16

  Vorige maand maakte Sara Monnik een rondreis door Kenia en Tanzania. De reis bracht haar langs verschillende wildparken, ze kwam in gesprek met locals en stond oog in oog met een giraffe!Een a...

  Lees verder
image
Naar boven
 

Familie Vroegboekactie
Profiteer nu van kortingen!

Het familiereizen aanbod voor de zomer van 2020 is boekbaar! Wees verzekerd van een plek op jullie favoriete reis en ontvang:

 • Tot € 100,- vroegboekkorting p.p.
 • WakaWaka Solar charger incl. zaklamp t.w.v. € 69,-
 • Slechts € 20,20 aanbetalen
 • Omboekgarantie