Reisverslag van de Familiereis Java & Bali Hoogtepunten
< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

image

Karin Reisbegeleidster Zuidoost Azië

Hallo reizigers en avonturiers! Plan je een reis naar Zuidoost Azië? Dan ben ik, Karin, misschien wel jouw toekomstige reisbegeleidster. Ik begeleid al geruime tijd reizen voor Sawadee en verblijf het grootste deel van het jaar in Indonesië, mijn favoriete bestemming. Een eilandenrijk dat me blijft boeien en inspireren! Deze archipel biedt ontzettend veel variatie in zowel natuur, cultuur en bevolkingsgroepen. Je hopt van eiland naar eiland en je belandt telkens in een andere wereld. Met als gemeenschappelijk punt de openheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking. De natuur is overweldigend met zijn jungles, bergen, vulkanen, watervallen en een prachtige fauna en flora. De oceaan is nooit ver weg; een immense waterplas met een wonderbaarlijke onderwaterwereld. En dit alles met een zonnetje op je hoofd. Ik kan nog lang doorgaan over al het moois van Indonesië, maar veel liever deel ik mijn impressies en ervaringen met jullie in het echt. Laten we samen op pad gaan!

Op avontuur van Yogyakarta tot Bali

Vanaf de eerste dag dat ik er in 1996 voor het eerst kwam, wist ik dat het niet bij één bezoek zou blijven! Wonen en werken in Indonesië is een fantastische ervaring. Waarom?

Voor mij zijn er niet genoeg woorden om de kleurrijke sfeer, de intense schoonheid en de overdonderende aantrekkingskracht van Indonesië te beschrijven, maar ik ga toch een poging wagen. Deze prachtige gordel van vulkanen telt meer dan 13.000 eilanden, waarvan niet eens de helft is bewoond. Je vindt er rijstvelden en meren, tempels en moskeeën, intense zon en heftige regen, prachtige flora en fauna die zo verscheiden is dat men nog altijd nieuwe soorten ontdekt. Eilandbewoners waarvan de oorsprong en leefwijze heel verschillend is. Kleurrijke en interessante gewoontes, gebruiken en dialecten. Geloof en bijgeloof zijn versmolten met elkaar. Natuurkrachten, zwarte en witte magie, het animisme is nooit ver weg. De jamu (kruidendrankjes) en de alternatieve geneeskunde met gebruik van planten en kruiden, en helende massage behoren allemaal tot de traditionele waarden die de Indonesiër nog altijd toepast.

De lokale bevolking is creatief en dat uit zich in de vele kunstvormen. Mooie beeldhouwwerken, keramiek, prachtig geweven stoffen, muziek en dans in prachtige traditionele kledij. Indonesië telt veel landbouwers. De vruchtbaarheid van de bodem, samen met het vochtig warme klimaat bieden de ideale omstandigheden voor het verbouwen van rijst, groenten en heerlijk fruit. In de hoger gelegen gebieden groeien koffie, thee en specerijen. In de zee krioelt het van allerlei soorten vis en zeevruchten. Rijst is het basisvoedsel en wordt vergezeld van lekker kruidige gerechten. Gewoonlijk koken de vrouwen voldoende om ook onverwachte gasten te verwelkomen. De Indonesische gastvrijheid is hartverwarmend!

Het leven verloopt er pelan pelan (rustig aan). Je hoort het maar al te vaak. Jam karet (rekbare tijd) is een algemeen begrip in Indonesië. Even wennen voor ons westerlingen, maar uiteindelijk een ware verademing!

Kortom: wil je kennismaken met een andere cultuur, wil je wandelen langs idyllische watervallen, jungletochten maken, exotische vogels spotten, bergen en vulkanen beklimmen, fietsen door de rijstvelden, zonnen, zwemmen, surfen, duiken of snorkelen aan prachtige stranden, varen en vissen, tempels, moskeeën en musea bezoeken, én lekker eten? Het kan allemaal in Indonesië!

Ik kijk er al naar uit. Ga je mee? Sampai jumpa nanti (tot ziens), dan maken we er een fantastische reis van!

Familiereis Java & Bali Hoogtepunten

Niet boekbaar

Naar boven