Resultaten worden geladen

Familiereis IJsland

Tijdens jullie familiereis door IJsland worden jullie meegenomen langs de mythische geschiedenis van het land. Ten tijde van de Grieken en de Romeinen; was er enkel een vermoeden van het bestaan van een zeer noordelijk gelegen eiland. Het Ultima Thule of Thule uit Griekse en Romeinse teksten verwijst vermoedelijk dan ook naar IJsland (en/of Groenland), maar zeker weten doen we dat niet. Vanaf ongeveer de 8e eeuw na Christus kennen we de geschiedschrijving van IJsland beter. Ierse monniken vestigden zich op dit desolate eiland maar werden verdreven door de Scandinavische Vikingen. Vanaf de 9e eeuwen vestigden veel Noren zich op IJsland om onder het juk van de heerschappij in Noorwegen uit te komen. Het verhaal gaat dat Ingolfur Arnarson uit Noorwegen met zijn schip langs het eiland voer en wrakhout de zee ingooide. Waar het wrakhout aan land spoelde vestigde de Noor zich op het eiland. Dit is nu Reykjavik, hoofdstad van IJsland.

IJsland heeft het oudste parlement ter wereld; het werd al in 930 gesticht. Het land viel jaren onder gezag van Denemarken, en zelfs toen IJsland in 1918 onafhankelijk werd verklaard, bleef de Deense koning ook de koning van IJsland. Pas sinds 1944 is IJsland de Republiek IJsland, waarna het zich in 1949 aansloot bij de NAVO.

Een familiereis langs vulkanen en geisers: natuur in IJsland

IJsland is het land van geisers en vulkanen die jullie tijdens de familiereis volop zullen tegenkomen. Om nog maar te zwijgen over de schitterende gletsjers en fjorden. De beroemdste vulkaan op het eiland is de Hekla, die sinds 1044 al zeker 20 keer is uitgebarsten. IJsland is feitelijk - in geografische termen - nog een jong gebied: 20 miljoen jaar oud. Hierdoor komen allerlei dieren zoals amfibieën, reptielen en dagvlinders niet voor op IJsland. Wat jullie tijdens jullie familiereizen wel gaat tegenkomen zijn de IJslandse pony en het IJslandse schaap. De paarden zijn een belangrijk transportmiddel voor de IJslanders en schapen zijn economisch belangrijk voor hun vlees en vacht.

Wat jullie hopelijk tijdens het familiereizen ook zullen zien zijn zeehonden, dolfijnen en walvissen. En je bent verzekerd van het spotten van vele soorten trekvogels; er komen zo'n 300 soorten voor op IJsland. Mocht je in de zomer op IJsland reizen, dan zal de middernachtzon je versteld doen staan. In juni gaat de zon in het noorden nooit helemaal onder, en is het dus midden in de nacht nog helemaal licht.

Start je familiereis in de hoofdstad van IJsland:

Een hoogtepunt van je familiereis is het bezoek aan de bruisende hoofdstad van Ijsland: Reykjavik. Ondanks dat Reykjavik de meest noordelijke hoofdstad van Europa is, wordt het ook wel de 'hottest town' genoemd. Het cosmopolitische Reykjavik heeft namelijk een uitbundig uitgaansleven en is een verzamelplaats van trendy kunstenaars. Wat je tijdens je familiereis zeker niet mag missen in Reykjavik zijn de geothermische baden. Eén van de beste manieren om de bewoners van IJsland te ontmoeten, is door een bezoek te brengen aan het zwembad. Zwemmen of badderen is voor de IJslanders een deel van het leven. Op reis door IJsland, en zeker ook in Reykjavik, kun je proeven van typische IJslandse gerechten. Rendierbiefstuk is zeker een aanrader! En uiteraard is het eiland één van de beste leveranciers van verse vis en zeevruchten.

Cultuur en religie

De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. Onder de buitenlanders wordt de grootste groep gevormd door de Denen. Maar 18% van de totale oppervlakte van het eiland is bewoond, met name de zuid- en de westkust. Ongeveer 10% van de IJslanders woont op het platteland en de rest woont in steden en dorpen. 54% van de bevolking woont in Reykjavik en omgeving. De grootste steden zijn de hoofdstad Reykjavík (108.820 inw.), Kópavogur (16.832 inw.), Hafnarfjördur (16.107 inw.) en Akureyri (14.665 inw.)
De meest beoefende religie in IJsland is Luthers. Hoewel IJsland officieel christelijk is, wint een oude Noorse religie genaamd Ásatrú steeds meer terrein. Ásatrú is een geloofsysteem dat zich baseert op de oude voorchristelijke Germaanse religie. Letterlijk vertaald, betekent Ásatrú 'Asen-trouw', trouw aan de Asen. De Asen (en Asinnen) zijn de hogere Goden, zoals Wodan, Freya en Donar.

Familiereis IJsland in één oogopslag

- Uitgaan in het bruisende Reykjavik
- Wandelen door schitterende gebieden zoals het Skaftafell National Park (NP),
- Adembenemende natuur zoals het ijsbergenmeer Jökulsárlón en de Askja vulkaan

Bekijk onze reizen naar IJsland per reissoort:

Naar boven