Resultaten worden geladen

Familiereis Guatemala 

Veelzijdige geschiedenis

Tijdens je familiereis door Guatemala word je meegenomen langs de veelzijdige geschiedenis van dit land.Guatemala was van de 4e tot de 11e eeuw het kerngebied van de Maya beschaving. Aan het begin van de 16e eeuw begonnen de Spanjaarden aan de verovering van het gebied. Het duurde nog tot 1697 voordat de laatste Mayastaat, Tayasal, viel. Guatemala werd ingedeeld bij het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje, waarvan het een kapiteinsgeneraliteit vormde die heel Centraal-Amerika omvatte.

In 1840 werd Guatemala een onafhankelijke republiek. In het begin had het land overwegend conservatieve regeringen. Met het aantreden van Justo Rufino Barrios in 1871 veranderde dat. Er kwam een liberale regering en de economie bloeide op door de export van koffie. In 1885 kwam er een einde aan Barrios' regering toen hij sneuvelde op de veldtocht in El Salvador.

Rond 1900 kreeg de heersende elite steeds meer grond en macht in handen. Jorge Ubico kreeg in 1931 de macht en vestigde zijn dictatuur. Deze werd vooral gekenmerkt door een paternalistisch beleid ter verbetering van het lot van de indiaanse bevolking. In 1951 werd de sociaaldemocraat Jacobo Arbenz Guzmán tot president gekozen. Hij startte landhervormingen, tot woede van het leger en de Verenigde Staten, die hem in 1954 omver wierpen. Er volgde een lange periode waarin dictaturen en min of meer democratische regeringen elkaar afwisselden.

Het geweld ontaardde vanaf de jaren '70 tot een bloedige burgeroorlog, waarvan vooral de indiaanse bevolking het slachtoffer werd. In 1986 werd de democratie in het land hersteld. Tien jaar later werd de burgeroorlog beëindigd. De vrede keerde langzaam maar zeker weer terug. Sinds de terugkeer van de burgerregering is Guatemala overwegend door centrumrechtse en rechts-populistische regeringen bestuurd. Echter, sinds 2008 is de president de centrumlinkse Alvaro Colom.

Wist je dat ...

  • Het kleurrijke vogeltje Quetzal met zijn prachtige staart het symbool van Guatemala is?
  • In de vroegere stad El Mirador zich een piramide bevond die ruim twee keer zo groot was als de piramide van Gizeh in Egypte?
  • Antigua bekend is om de jade die er verkocht wordt?
Naar boven