Achtergrond 

Suriname is een groot land gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Frans Guyana, Brazilië en Guyana. Suriname bestaat voor zo’n 90 procent uit oerwoud. En kent eigenlijk maar één grote stad; Paramaribo. Suriname heeft een tropische plantengroei, er zijn zo’n 5000 verschillende soorten te vinden. Maar ook leven er 140 verschillende soorten zoogdieren, zo leven er veel brulapen en kapucijnerapen.

Bevolking 

De bevolking van Suriname bestaat uit een mix van verschillende etnische groepen. De Indianen waren de oorspronkelijke bewoners van het land. Ook wonen er veel Hindoestanen en Javanen in Suriname, dit zijn afstammelingen van Indiase contractarbeiders uit het toenmalige Brits-Indië en Nederlands-Indië. Suriname was vroeger een slavenkolonie en daardoor zijn er ook veel mensen die afstammen van Afrikanen; ook wel de Creolen of Marrons genoemd. 

Geschiedenis 

Suriname werd als eerst gekoloniseerd door de Engelsen. In de Gouden Eeuw kreeg Nederland belangstelling voor Suriname met name vanwege tabak, katoen en rietsuiker. In het regenwoud woonden al Indianen. Er werden verschillende gewassen verbouwd in het tropische land. Voor dit werk werden er veel slaven uit Afrika gehaald. In 1863 werd de slavernij afgeschaft en kwamen de slaven in 1873 vrij. Na de Tweede Wereldoorlog, behoorde Suriname tot Nederland. Maar uiteindelijk is het land in 1975 onafhankelijk geworden. Veel Surinamers verhuisden toen naar Nederland, omdat het leven er beter was. Een goede keus van veel Surinamers, later kwamen er namelijk burgeroorlogen en was het land even een dictatuur. Tegenwoordig is Suriname een democratie maar rommelt het wel op politiek gebied.

Wist je dat…

 • Suriname in 2005 wereldnieuws werd, omdat men in oost-Suriname 25 nieuwe diersoorten had ontdekt? 
 • Nederland 5 keer in Suriname past en dat Suriname maar 600.000 inwoners heeft?
 • Suriname zo’n 90% bedekt is met oerwoud, wat deel uit maakt van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud?
 • Er in Suriname links gereden wordt?
 • Het er bijna nooit onder de 24 graden is?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Suriname

Suriname is een prachtig land en zeer geschikt voor een familiereis. Een reis door Suriname leidt jullie door een grote verscheidenheid aan flora en fauna, langs een stuk Nederlandse geschiedenis en door mooie natuurreservaten. Jullie kunnen in Suriname reuzenzeeschildpadden hun eieren zien leggen en dolfijnen spotten tijdens een dolfijnentour. Maak verder kennis met verschillende bevolkingsgroepen en hun gebruiken en gewoontes. En misschien vinden jullie Kasiri en Roti wel zo lekker dat jullie nog langer willen blijven.

Er zijn 2 familiereizen naar Suriname die voldoen aan jouw wensen
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Reisverhalen

 • Suriname: ongerepte jungle en inheemse bevolking

  Midden- en Zuid-Amerika, 18-04-18

  Inge, werkzaam op de productafdeling van Sawadee, bezocht Suriname en ging op jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika. Ze vertelt ons over haar tofste ervaringen en deelt met veel plezier haa...

  Lees verder
 • Het beste van Suriname

  Midden- en Zuid-Amerika, 16-03-17

  Een land grenzend aan de Amazone, met prachtige natuur, oude Indianendorpen en een interessante cultuur. Suriname is een genot voor elke reiziger! Hier beleef je avonturen in de jungle, bezoek...

  Lees verder
 • Javaanse saoto soep

  Midden- en Zuid-Amerika, 29-08-16

  Soto ajam of saoto is een geliefd gerecht onder Surinamers. Het is van oorsprong Javaans. Het lijkt veel werk door de vele bijgerechten, maar dat valt reuze mee. De bouillon kun je van te vore...

  Lees verder
 • Paramaribo

  Midden- en Zuid-Amerika, 10-06-13

  Zo ver van huis en toch loop je door de Keizerstraat en de Heerenstraat. Langs houten koloniale huizen waar op de veranda plek genoeg is om te chillen. Dit is Paramaribo.BezienswaardighedenOna...

  Lees verder
image

Hoogtepunten

Paramaribo 

Paramaribo is een levendige stad, met een prachtig historisch centrum. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, alle gebouwen zijn vrijwel volledig van hout gemaakt. De koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlands tintje aan het geheel. Als jullie door de straten van Paramaribo lopen zou het best eens kunnen dat je opeens erg Nederlandse dingen tegenkomt. Paramaribo is de enige echte stad van Suriname, bijna de helft van de bevolking woont hier. Bij een bezoek aan de markt kunnen jullie smullen van de lekkerste Surinaamse specialiteiten of wandel door een van de prachtige tuinen die de stad bezit. 

Brokopondomeer

Het Brokopondomeer is een stuwmeer gelegen in het Brokopondo district. De hele oppervlakte van het meer is behoorlijk groot, het is ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. Tijdens een boottocht over het meer komen jullie aan bij het Tonka eiland, wat bestaat uit regenwoud. Misschien komen jullie hier, in het tropische bos oog in oog te staan met een brulaap of een gordeldier. 

Brownsberg 

Het Brownsberg Natuurreservaat is gelegen in het Brokopondo district. Het gebied is bedekt met tropisch regenwoud maakt deel uit van het Amazoneregenwoud. In dit gebied zullen jullie veel verschillende planten en dieren ontdekken. Via een onverharde weg komen jullie hoger op de berg, hier kunnen jullie genieten van het prachtige uitzicht over het meer. In de avond zullen jullie niet alleen de brulapen horen zingen, maar ook de vele vogels die er leven. 

Jaw Jaw 

Wakker worden in het Amazoneregenwoud is een bijzondere ervaring, onder leiding van een gids maken jullie een wandeltocht door de jungle via Les Spanci naar Gunsi, naar een ander dorp. Onderweg komen jullie watervallen tegen, dat is heerlijk genieten van verkoeling. Het doet denken aan een natuurlijke ‘jacuzzi’, als jullie even bij willen komen van de wandeltocht. Ervaar de prachtige sterrenhemel en spot tijdens een spannende boottocht kaaimannen in de rivier!

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Het is er meestal warm; de gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 30 en de 35°C en ’s nachts koelt het af tot ongeveer 16 á 18°C. In Suriname valt jaarlijks meer neerslag dan in Nederland, ongeveer 60 mm per maand. Door deze regen is het grootste deel van het land bedekt met oerwoud en kun je planten en bloemen als het ware zien groeien. Hoewel er het hele jaar door regen valt, onderscheidt men een kleine en grote regentijd. Het korte regenseizoen is van begin december tot begin februari en de grote regentijd is van eind april tot half augustus. De seizoenen kunnen per jaar nogal wisselen en ook in de droge tijd kan het nog flink regenen; maar de regenbuien zijn vaak kort en hevig, de zogenaamde sibibusi.

Het beste kunnen jullie net na de regentijd reizen: de maanden februari, maart, september, oktober en november zijn over het algemeen vaak het meest ideaal. Het merendeel van onze reizen is in deze maanden gepland. Maar ook buiten deze periode is Suriname goed te bereizen. Het schildpaddenseizoen is van februari tot en met augustus.

image

Reistips

Fietstocht Commewijne district

In Paramaribo kunnen jullie er voor kiezen om een fietstocht te maken. Deze prachtige tocht neemt jullie mee langs het Commewijne district, waar eens honderden plantages floreerden. Tijdens een bezoek aan de Nieuw-Amsterdam plantage bezoeken jullie een eeuwenoud fort en leren jullie meer over de geschiedenis van dit gebied. In de namiddag zullen jullie terug fietsen naar Paramaribo, in totaal zo’n 40 kilometer. 

St. Laurent, Frans Guyana 

Wie een bezoek brengt aan Albina kan een korte stop maken bij St. Laurent (in Frans Guyana). Tijdens deze stop kunnen jullie een kijkje nemen bij de Banjo gevangenis, hier zat de welbekende Papillon gevangen. Over dit verhaal uit de geschiedenis is een boek geschreven, dat later is verfilmd. 

Paramaribo

Tijdens jullie verblijf in Paramaribo, zullen jullie genoeg te beleven hebben. Bezoek bijvoorbeeld de Centrale markt om het echte lokale leven mee te maken. Of ga naar de grootste moskee van het gehele Caribische gebied: de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Mosque. Deze moskee is met de hand gebouwd, het heeft wél twintig jaar geduurd om het af te krijgen. Het bijzondere aan Paramaribo is dat er in 1 straat drie verschillende gebedshuizen te vinden zijn, een moskee, een synagoge en een kerk. De moskee en synagoge staan broederlijk naast elkaar en de mensen leven er vredig. Een bezoek waard!

Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een reis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!