Achtergrond familiereis Marokko

Een familiereis door Marokko, het land van Koning Mohammed VI, heeft de hedendaagse toerist veel te bieden. Prachtige berglandschappen, een zonnig klimaat en authentieke steden; dit is slechts een greep uit de betoverende wereld van Marokko. Geniet er van heerlijke couscous en thee met munt en veel suiker en bezoek 's avonds een van de tientallen eetkraampjes op het centrale plein in Marrakech.

Natuur

Tijdens jullie familiereis zul je merken dat Marokko vier verschillende natuurlijke landschappen heeft. Evenwijdig aan de Middellandse Zeekust vinden we het Rifgebergte. Een rotsige kust met bergketens. Het Atlasgebergte, de Hoge Atlas, bestaat voornamelijk uit een serie hoge plateaus. De hoogvlakte van Oost Marokko bestaat uit een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. Wanneer je van het Atlasgebergte naar het zuidoosten afdaalt, ligt op een hoogte van ongeveer 1500m een plateaulandschap dat door een breuklijn gescheiden wordt van de Sahara. Bewegingen van de aarde langs deze lijn veroorzaken soms hevige aardbevingen. Tot slot onderscheiden we in het noordwesten van de Atlas drie landschapsvormen: een vruchtbare kustvlakte, een droog, steppeachtig minder vruchtbaar plateau en een strook aan de voet van het gebergte.

Marokko


Cultuur ( bevolking)

Het grootste deel van de Marokkaanse bevolking woont ten westen van de Atlas. Ongeveer driekwart van de huidige Marokkaanse bevolking is van Berberse afkomst. Inwoners van Arabische afkomst vormen de op een na grootste etnische groep. De Joodse minderheid is in de 20e eeuw sterk afgenomen en telde aan het begin van de 21e eeuw slechts 7000 mensen.
De officiële schrijftaal in Marokko is het Arabisch. De spreektaal is het Marokkaans Arabisch. 60% van de bevolking spreekt deze taal, die in vele opzicht afwijkt van het standaard Arabisch. Frans is de tweede voertaal en neemt een belangrijke plaats in het openbare leven van Marokko in. In het noorden spreekt men nog Spaans en ook worden er verschillende berbertalen gesproken.

De stad Casablanca is het centrum van de handel en industrie en tevens de grootste haven. Rabat is de hoofdstad van Marokko; hier is ook de regering gevestigd. Andere belangrijke (toeristische) steden zijn Tanger, Fez, Marrakech en Agadir.

Wist je dat....

 • De Marokkaanse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
 • De enige aap in Marokko, de magot, zeldzaam is geworden? Dit is voornamelijk het gevolg van kaalslag van het langzaam verminderende bosareaal.
 • De populairste drank in Marokko thee met munt is? Dit wordt vaak 'Marokkaanse whisky' genoemd
 • Veel Marokkaanse steden een moussem (jaarlijkse bedevaart) hebben, ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden, waaronder vaak een afsluitende fantasia (ruiterspel)?

Geschiedenis Marokko

Tijdens de familiereis door Marokko worden jullie meegenomen langs de veelzijdige Marokaanse geschiedenis. In 1956 verklaarde Marokko zich onafhankelijk van Frankrijk, waarmee het land een zelfstandige staat werd. Ook de Spanjaarden erkenden vrijwel gelijktijdig met Frankrijk de onafhankelijkheid van Marokko door een serie aparte verdragen die gesloten werden met het land. Echter, Spanje hield zowel de noordelijke enclaves Ceuta en Melilla, de zuidelijke enclave Ifni en de Westelijke Sahara onder haar macht. Op 30 juni 1969 besloot Spanje Ifni aan Marokko over te dragen; de Westelijke Sahara bleef in Spaanse handen.

In 1999 besteeg de huidige koning Mohammed VI de troon. Hij was daarmee de achttiende koning van de dynastie der Alawiten, het koningshuis dat Marokko regeert sinds 1666. Hij wordt gezien als een moderne koning die het land wil moderniseren en daarnaast ook opkomt voor de armen. Hij gaf bovendien de vrouwen in het land meer rechten.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Marokko

Op korte afstand vliegen, ligt het land van Koning Mohammed VI. Neem je familie mee op familiereis naar dit prachtige land en ontdek waarom het bijzondere Marrakech ook wel de ‘Rode stad’ wordt genoemd. Tijdens een bezoek aan het sprookjesachtige Marrakech, maak je kennis met de smalle straatjes van de soeks en kun je genieten van een van de heerlijke traditionele gerechten; couscous of tajine. Vergeet ook niet om de traditionele thee te drinken met munt en veel suiker. ’S Avonds valt er op het centrale plein in Marrakech altijd wel wat te beleven. Daarnaast biedt Marokko een zeer diverse natuur en in combinatie met het zonnige klimaat, is het een perfect land om te ontdekken tijdens een familiereis. Bewonder de prachtige zandduinen, de droge woestijn en de paradijselijke oasen. Een familiereis naar Marokko is er een om nooit te vergeten!

Er zijn 4 familiereizen naar Marokko die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Reisvideo: Magisch Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 16-12-18

  Jetske Kalwij is 27 jaar en oprichtster van het blog Veganfittie. Zij schrijft over duurzaamheid en een vegan- en sportieve levensstijl. Onlangs maakte zij een groepsreis naar Marokko en heeft...

  Lees verder
 • Mixed Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 17-07-18

  Noura Harrath is reisbegeleider en heeft haar roots in Tunesië liggen. Noord-Afrika en het Midden Oosten zijn voor haar plekken waar niets stil heeft gestaan en waar zoveel culturen samen een smelt...

  Lees verder
 • Rozengeur en maneschijn in het zand van de Sahara woestijn

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 15-05-18

  Tessa van de Ven is reisbegeleider en heeft een enorme passie voor natuurreizen en niet-westerse culturen. Dit keer verkent ze de mystiek en magie van het sprookjesachtige Marokko en brengt ze vers...

  Lees verder
 • Marokko: manieren en gebruiken

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 10-01-17

  Slechts vier uurtjes vliegen en je bent er al: Marokko. Je waant je hier in een compleet andere omgeving! Niet alleen de omgeving is anders, ook de manieren en gebruiken van de inwoners van het lan...

  Lees verder
 • Fietsavontuur Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 12-09-16

  Ga je op vakantie naar Marokko, dan ben je zeker van een unieke reis. Hoewel dit Noord-Afrikaanse land maar vier uurtjes van ons vandaan is, waan je je eenmaal daar in een compleet andere wereld....

  Lees verder
 • Met de familie naar Marokko

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 22-06-16

  Het land van Koning Mohammed VI – beter bekend als Marokko – is minder ver dan je denkt; een paar uur vliegen en je staat al midden in deze compleet andere wereld. Smalle straten, traditionele gere...

  Lees verder
 • Mystiek Marrakech

  Midden-Oosten en Noord-Afrika, 08-03-16

  Marrakech is een reden op zich om af te reizen naar het mooie Marokko. Deze stad is een juweel van Marrokaans-islamitische bouwkunst. Je vindt hier van alles op het gebied van cultuur, geschiedenis...

  Lees verder
image

Hoogtepunten familiereis Marokko

De bijna mythologische, oriëntale koningssteden, met hun labyrinten van markten, overweldigende geuren en kleuren, een warme bries vanuit de Sahara of gewoon een heerlijk kopje zoete mint thee. Allemaal redenen om naar Marokko te gaan.

Natuur in Marokko

Midelt

Ervaar de enorme verscheidenheid van de landschappen in Marokko. Je begint in een mediterraan landschap met groene velden en cypressen. Deze maken al snel plaats voor dennen-en cederbossen als je langzaam de Midden-Atlas in klimt. Na de hoogvlaktes daal je af naar een woestijnachtig plateau en rijd je richting het ontzagwekkende massief van de Hoge Atlas, de toppen zijn hier tot ver in het jaar met sneeuw bedekt. Midelt ligt aan de voet van deze imposante toppen.

Midelt familiereis Marokko


Dadèskloof

Ontdek de schoonheid van de vallei van de Dadès. Dwaal door kasba’s en ga pootjebaden in één van de riviertjes. Het landschap lijkt wel het kleine broertje van de Grand Canyon! Waar andere organisaties alleen een kort bezoek aan de Dadèskloof brengen maken wij een indrukwekkende wandeling. Hierna vertrekken wij richting Tarkhte. We drinken thee bij de nomaden en vervolgen onze weg naar het mooie dorpje Ait Ouffie waar we gaan picknicken.

Hoge atlas

Een trektocht door dit gedeelte van het Atlasgebergte laat je de cultuur van de Berbers zien die onaangetast is door arabieren en westerlingen. Steek de Hoge Atlas door via een spectaculaire weg. Ga door de 'Tunnel des Legionnairs", door de Fransen gebouwd en lang de enige weg van noord naar zuid door de bergen. Ten zuiden van de bergen begint de woestijn echt.

Atlesgebergte familiereis Marokko


Steden tijdens jullie familiereis Marokko

Marrakech

Marrakech wordt ook wel ‘de Rode stad’ genoemd omdat de stadsmuren en huizen van rode leem zijn gemaakt. Marrakech is de belangrijkste van de vier koningssteden. Je waant je er in de sferen van duizend-en-één-nacht. Rondlopen door de sfeervolle medina (de oude stad) en de souks is een 'plezier voor het oog', zoals de verkopers plachtten te zeggen. De stad heeft de bezoeker veel te bieden. In de moderne wijk vind je cafeetjes en dansgelegenheden, ten noorden van het centrum de exotische tuin van Marjorelle. Op verschillende plekken in de stad vind je traditionele hamams, waar je een scrubbeurt of massage kan ondergaan. Het centrale plein Djemaa el Fna wordt 's avonds omgetoverd in een openluchtrestaurant en een circus te gelijk. De kleuren, geluiden en geuren maken dat het plein elke avond vol mensen is.

Marrakech familiereis Marokko


Casablanca

Casablanca betekent letterlijk 'Witte Huis' en staat bekend om zijn witte gebouwen. De stad valt bijna samen met de gelijknamige prefectuur Casablanca, onderdeel van de regio Grand Casablanca. De stad Casablanca heeft officieel 5.550.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Marokko. Het is tevens de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

Meknes

Meknes werd door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet vanwege haar Medina en de ruïnes van het koninklijke paleis. Als de avondschemering valt, verzamelt zich op de Place El Hedime, met zijn grote markt, een grote menigte van kooplui, vuurvreters en acrobaten. De stad heeft een onvergetelijke, gemakkelijke middeleeuwse uitstraling. Daarnaast heeft Meknes diverse paleizen, spectaculaire moskeeën en madrassas achter de verstevigde muren met de imposante ingangen en de wereldberoemde Bab Mansour.

Meknes familiereis Marokko


Het fantastische karakter van Meknes strekt zich uit tot voorbij de stadsmuren naar de omgeving, waar je de resten van het Romeinse Volubilis en de keizerlijke stallen van Moulay Ismail kunt bezoeken. Meknes is de vijfde grootste stad van Marokko en heeft een groot economisch centrum waar vooral wijn, muntthee en olijven worden verhandeld. De stad heeft een ongelofelijk charisma, dat wordt versterkt door het omringende landschappelijk schoon. De bezoeker zal versteld staan van haar indrukwekkende stadspoorten, borstweringen, paleizen en moskeeën.

Fez

Fez is de oudste van de Koningssteden en is één van de grootste nog bewoonde oude steden ter wereld met een geschiedenis die tot ver voor Christus terug gaat. Er zijn enkele musea te bezoeken, maar de ster-attractie van de stad is de stad zelf, en dan met name de gigantische, knusse, drukke, gezellige, indrukwekkende medina. Laat die plattegrond maar thuis en laat je leiden door geuren en kleuren, ezels en kinderen, het geluid van de muezzin, de bazaars en koopwaar én die onuitwisbare blik (en geur) van de leerlooierijen.

Essaouira

Je kunt in Essaouira een wandeling maken over de stadsmuren waar de oceaan op de rotsen beukt, of langs het immense strand. In de kleurrijke haven staat alles in het teken van de visvangst. Er wordt verse vis aangevoerd, vissers zijn bezig met hun netten, en er worden grote houten boten gebouwd. Je kunt aanschuiven bij één van de visstalletjes waar de vis wordt bereid waar je bij zit. De stad is tevens ook een bekende surfspot.

Essaouira familiereis Marokko


Beste reistijd familiereis Marokko

Beste reistijd: Marokko is erg heet in de zomer en daarom organiseert Sawadee in deze periode geen reizen. Het voor- en najaar zijn qua temperatuur het prettigst, alhoewel het in de woestijn en in de bergen in januari en februari ’s nachts ook flink kan afkoelen. In de winter kan de temperatuur overdag nog wel 20 °C worden, maar moet ’s nachts rekening gehouden worden met nachtvorst. We raden aan in deze periode laagjeskleding te dragen en voor ‘s avonds warme kleding mee te nemen.

Hoewel het klimaat in Marokko verschilt per streek, heerst er over het algemeen een mediterraan klimaat. Het Atlasgebergte zorgt voor grote verschillen in het klimaat. Aan de loefzijde van de bergen komt stuwingsregen voor. Dit levert vruchtbare gebieden op die gebruikt kunnen worden voor akkerbouw en veeteelt. Aan de lijzijde ontstaat een regenschaduw in het oosten en zuidoosten.

Ramadan en Offerfeest

In 2015 duurt de ramadan van donderdag 18 juni t/m donderdag 16 juli. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Vergelijkbare omstandigheden gelden voor het Offerfeest, dat in 2015 plaats zal vinden van 23 t/m 25 september.

image

Reistips familiereis Marokko

In Marokko is van alles te doen. Dwaal bijvoorbeeld over de kleurrijke souqs en medina's, maak een trektocht door het Saghro gebergte of maak een kameelrit door de woestijn.

Kameeltocht door woestijn Erg Chebbi

Vanaf de rug van een kameel heb je een prachtig uitzicht. Alleen al het op- en afstappen is een hele belevenis. Na een tijdje hobbelen op een kameel begin je je spieren wel te voelen, daarom kan je het kameelrijden afwisselen met wat wandelen. Loop bijvoorbeeld tussen de zandduinen. Terwijl de zon ondergaat bereidt de kok een maaltijd rond het kampvuur. ’s Nachts slaap je in een tent of als je wilt onder de sterrenhemel. ’s Ochtends word je wakker tussen de immense zandduinen, een geweldige ervaring!

Watervallen van Ouzoud

In dit plaatsje zijn de bekendste, gelijknamige watervallen van Marokko. Vooral in de lente zijn de 110 meter hoge watervallen mooi, omdat er dan nog smeltwater uit de bergen komt.

Watervallen van Ouzoud familiereis Marokko


Djemaa el Fna

Overdag is dit plein in Marrakech een doodgewoon plein met een paar slangenbezweerders en acrobaten. Maar aan het einde van de middag is het omgetoverd tot een compleet circus met muzikanten, vuurspuwers, waarzeggers en talloze eetkraampjes.

Grootste overdekte markt: Souq

Als je een beetje van shoppen houdt, mag je deze grootste overdekte markt van Afrika, in Marrakech, niet missen. Je kunt hier heerlijk ronddwalen tussen de stalletjes en winkeltjes. Je ziet levende kippen, tapijten, glaswerk, lampen, traditionele volkskunst, meubels en zilveren theepotten. In een ander gedeelte vervullen houtbewerkers hun ambachten en worden tassen bewerkt van leer.

Markt Souq familiereis Marokko


Wandelen in de Saghro

Deze woeste bergketen vormt het decor voor een meerdaagse trektocht. Loop, vergezeld door pakezels, over geitenpaadjes langs grillig gevormde donkere rotsen en prachtig geërodeerde bergwanden. Naarmate we verder stijgen, wordt het gebied met hoge gekartelde bergtoppen en prachtige panorama's ontoegankelijker. Het gezang van onze ezeldrijvers en de kristalheldere hemels vol sterren maken de avonden tijdens deze reis heel bijzonder.

Saghro familiereis Marokko


Badderen in Agadir

Deze stad was vroeger een fort op een andere plaats, maar verdween vanwege een aardbeving. Inmiddels is deze stad opgebouwd op een andere plaats en een populaire badplaats geworden.

Tafraout

In dit plaatsje aan de voet van de voor-Atlas kan je kasbahs bewonderen, die zijn gehouwen uit zwarte, granieten rotsblokken. De kasbah werd vroeger gebruikt als woning voor het dorpshoofd, iedere stad bezit wel één.

Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon