Resultaten worden geladen

Familiereis Turkije

Maak kennis met de bewoners van Turkije

Een familiereis door Turkijke is niet compleet als je geen kennis maakt met de lokale bevolking. De overgrote meerderheid van de bevolking in Turkije bestaat uit Turken. De Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Ondanks dat Turkije een groot land is, is het vrij dunbevolkt. De bevolkingsdichtheid staat op 89 bewoners per m3. Dit is aanzienlijk onder het Europees gemiddelde. Meer en meer Turken kiezen er voor om richting de kustplaatsen te verhuizen wegens grote inkomsten aan het toerisme. De grootste stad van Turkije is Istanbul met 8,3 miljoen inwoners.

De Lycische kust heeft het gezin veel te bieden

Een aantal mooie bezienswaardigheden die je tijdens je familiereis door Turkije zult zien, bevinden zich aan de Lycische kust, oftewel het Westelijke Middellandse Zee gebied van Turkije. Het strekt zich uit van Fethiye tot Antlaya met vele baaien, hoge bergen van boven de 3000m en dennenbossen. Langs de kust bevinden zich meerdere antieke en kleine toeristische plaatsen zoals Dalyan en Kas.
Kas is een authentiek havenplaatsje dat aan schitterende baai ligt. Tot 1923 bestond de bevolking van Kas voor het grootste deel uit Grieken, iets waaraan de oude huizen en de oude Griekse kerk nog herinneren. Ondanks dat Kas een populaire toeristenbestemming is, is Kas wel Kas gebleven en is er niet zoveel bijgebouwd. Het ademt een typisch Turkse sfeer uit. Je kunt er lekker wandelen door smalle, kronkelige straatjes met oude huizen en rijk bewerkte houten balkons. 

Dalyan is van oorsprong een klein vissersdorpje aan de Turkse zuidkust. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied. Dit is vooral het gevolg van het feit dat verschillende schildpadsoorten het strand van Dalyan elk jaar kiezen om er hun eieren te leggen. De Dalyan rivier vormde in de Oudheid de natuurlijke grens tussen de grondgebieden van de Lyciërs en de Cariërs. Deze twee volken waren sterk door de Griekse cultuur beïnvloed. Het dorpje Caunos was ooit een belangrijke stad van de Cariërs rond de 4e eeuw. In Dalyan zijn uit die periode een aantal mooie rotsgraven bewaard gebleven.

Wist je dat...

  • Tulpen officieel niet uit Nederland komen, maar uit Turkije? In 1554 exporteerde een ambassadeur van het rijk van Suyleman de Grote de tulpen naar Wenen. Van daaruit zijn ze in Nederland gekomen.
  • De Turkse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is? 
  • De eerste mens die kon vliegen met vleugels uit Turkije kwam? Hij vloog in de zeventiende eeuw over de Bospurus naar de stad Uskudar.
  • Yoghurt door de Turken is ontwikkeld?

Bekijk ook onze andere reizen naar Turkije:

Naar boven