Familiereizen Turkije

Een familiereis door Turkije betekent reizen door een landschap met grote verschillen en een dunbevolkt gebied. Uitgestrekte vlakten die worden afgebakend door de bergen. Bezoek de Lycische kust en bewonder kleine, toeristische plaatsjes als Dalyan en Kas.

Familieavontuur biedt de onderstaande familiereizen naar Turkije aan:

Een familiereis langs de veelzijdige geschiedenis van Turkije

Tijdens je familiereis neemt Sawadee je mee langs alle aspecten van de geschiedenis van Turkije. De Turken in het huidige Turkije stammen af van de Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië trokken. Ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk, in 1453, veroverden de Turken Constantinopel. Het werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk. Het luidde een periode in van culturele bloei en verovering van een heerschappij over grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. Het Ottomaanse Rijk kende zijn bloeitijd in de 16e eeuw. Het verval trad daarna langzaam in en Oostenrijk en Rusland heroverden grote delen van het Ottomaanse grondgebied.
Tijdens WOI kozen de Ottomanen partij met Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije en verloren de oorlog. Ze werden teruggedrongen tot hun kerngebied in Anatolië. Diverse bevolkingsgroepen werden gedwongen te verhuizen. De verdeling van het Ottomaanse Rijk onder de overwinnaars werd geregeld in het Sykes-Picotverdrag (1916) en het Verdrag van Sèvres (1920). Dit laatste verdrag hield feitelijk het eind van een Turkse staat op Anatolië in, wat door de Turken niet geaccepteerd werd. Voor hen was namelijk slechts het noordelijk deel gereserveerd. In de Turkse onafhankelijkheidsoorlog namen de Turken het op tegen de geallieerden. De legerleider Mustafa Kemal speelde een bepalende rol. Op 29 oktober 1923 stichtte hij de Republiek Turkije.
Zijn politieke visie, het kemalisme, moest Turkije moderniseren. Tijdens WOII bleef Turkije neutraal omdat eerdere oorlogen veel ellende hadden bezorgd. In februari 1945 verklaarde het echter, voornamelijk symbolisch, Duitsland en Japan de oorlog. In 1952 traden Turkije en Griekenland tegelijkertijd toe tot de NAVO. Vanaf 1980 strijden de separistische Koerden in Oost-Turkije voor (gedeeltelijke) autonomie. Turkije erkent hun cultuur, maar separatisme is verboden. Sinds 2003 is in Turkije de partij AKP aan de macht met premier Recep Erdo?an. Sinds 3 oktober 2005 onderhandelt Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

Een familiereis door Turkije is een reis door bergachtige gebieden en een gevarieerd klimaat

Tijdens je familiereis zul je merken dat het klimaat in Turkije grote verschillen vertoont. Deze verschillen hangen vooral samen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. In het oosten en het midden van het land vind je een sterk landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. In de gebieden langs de Middellandse Zee tref je een mediterraan klimaat. De noordkust heeft een warm zeeklimaat. In het zuidoosten, uitgezonderd het berggebied in het extreme zuidoosten, is het overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig.
Het landschap in Turkije kenmerkt zich door uitgestrekte vlakten die aan alle zijden worden afgebakend door de gebergten. Door de vlakten slingeren rivieren die voor een groot deel nog helemaal natuurlijk zijn. In het westen van Turkije lijkt het landschap op dat van Griekenland: het is deels met bos begroeid heuvelland met veel kleinere en een enkele grote rivier.

Maak tijdens je familiereis kennis met de bewoners van Turkije

Een familiereis door Turkije is niet compleet als je geen kennis maakt met de lokale bevolking. De overgrote meerderheid van de bevolking in Turkije bestaat uit Turken. De Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Ondanks dat Turkije een groot land is, is het vrij dunbevolkt. De bevolkingsdichtheid staat op 89 bewoners per m3. Dit is aanzienlijk onder het Europees gemiddelde. Meer en meer Turken kiezen er voor om richting de kustplaatsen te verhuizen wegens grote inkomsten aan het toerisme. De grootste stad van Turkije is Istanbul met 8,3 miljoen inwoners.

De Lycische kust heeft je familiereis door Turkije veel te bieden

Een aantal mooie bezienswaardigheden die je tijdens je familiereis door Turkije zult zien, bevinden zich aan de Lycische kust, oftewel het Westelijke Middellandse Zee gebied van Turkije. Het strekt zich uit van Fethiye tot Antlaya met vele baaien, hoge bergen van boven de 3000m en dennenbossen. Langs de kust bevinden zich meerdere antieke en kleine toeristische plaatsen zoals Dalyan en Kas.
Kas is een authentiek havenplaatsje dat aan schitterende baai ligt. Tot 1923 bestond de bevolking van Kas voor het grootste deel uit Grieken, iets waaraan de oude huizen en de oude Griekse kerk nog herinneren. Ondanks dat Kas een populaire toeristenbestemming is, is Kas wel Kas gebleven en is er niet zoveel bijgebouwd. Het ademt een typisch Turkse sfeer uit. Je kunt er lekker wandelen door smalle, kronkelige straatjes met oude huizen en rijk bewerkte houten balkons.
Dalyan is van oorsprong een klein vissersdorpje aan de Turkse zuidkust. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied. Dit is vooral het gevolg van het feit dat verschillende schildpadsoorten het strand van Dalyan elk jaar kiezen om er hun eieren te leggen. De Dalyan rivier vormde in de Oudheid de natuurlijke grens tussen de grondgebieden van de Lyciërs en de Cariërs. Deze twee volken waren sterk door de Griekse cultuur beïnvloed. Het dorpje Caunos was ooit een belangrijke stad van de Cariërs rond de 4e eeuw. In Dalyan zijn uit die periode een aantal mooie rotsgraven bewaard gebleven.

Wist je dat ...

- Tulpen officieel niet uit Nederland komen, maar uit Turkije? In 1554 exporteerde een ambassadeur van het rijk van Suyleman de Grote de tulpen naar Wenen. Van daaruit zijn ze in Nederland gekomen.
- De Turkse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
- De eerste mens die kon vliegen met vleugels uit Turkije kwam? Hij vloog in de zeventiende eeuw over de Bospurus naar de stad Uskudar.
- Yoghurt door de Turken is ontwikkeld?

Wil je meer weten over de geschiedenis, de bevolking, de politiek, het klimaat en andere feiten van dit land?

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over Turkije

Er zijn 0 familiereizen naar Turkije die voldoen aan jouw wensen

Reisverhalen

  • Ontmoetingen in Turkije

    Midden-Oosten en Noord-Afrika, 14-06-13

    Het lijkt onmogelijk; een reis langs klassieke hoogtepunten zonder terecht te komen tussen grote groepen toeristen. Een rondreis door Turkije langs plekken die niemand wil missen, probeert het...

    Lees verder
image
Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een reis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!