Achtergrond 

Denemarken staat voornamelijk bekend om de Noormannen, ook wel Vikingen genoemd. Tegenwoordig wordt het gezien als een welvarend land, net zoals de andere Scandinavische landen. Onder het koninkrijk van Denemarken vallen Denemarken, Groenland en de Faeröer eilanden. Denemarken zelf is iets groter dan Nederland en is net zoals ons land een fietsland. Er is prachtige natuur waar door gefietst kan worden en doordat het er redelijk vlak is hoef je niet al te getraind te zijn om van dit land te kunnen genieten.

Wist je dat?

 • Denen behoren tot het gelukkigste volk ter wereld? Nederland komt op nummer 3, tijdens het onderzoek werd er gekeken naar factoren als inkomen, vrijheid, vertrouwen in de regering en levensverwachting.
 • Denemarken best duur is? Vooral alcohol is hier aan de prijzige kant, de regering wil namelijk het drinken van alcohol beperken
 • Denemarken het kleinste is van de 5 Noordse landen? Zweden is de grootste van de 5.
 • Je niet met de Euro kan betalen in Denemarken? Er wordt hier nog altijd met Deense Kronen betaald.
Kopenhagen


Geschiedenis

Er zijn aanwijzingen gevonden dat de eerste mensen al 12.000 jaar geleden rondgezworven hebben op Deens grondgebied. Wegens het gebrek aan geschriften is er over de tijd tot aan ongeveer het begin van onze jaartelling weinig bekend over het land en de volken die er hebben geleefd. De Romeinen zijn het eerste volk dat schrijft over de verschillende Noord-Germaanse stammen. In het begin waren dit voornamelijk kleine groepen die langzaam richting Midden-Europa verplaatsten. Deze kleine groepen werden opgenomen in stam verbanden waardoor er kleine vorstendommen en koninkrijken ontstonden.

De bekende Deens geschiedenis begint pas echt aan het eind van de 8e eeuw. In 793 werd een kloostereiland in Groot-Brittannië aangevallen en leeggeroofd door een vermoedelijke Deense vloot. Binnen enkele tientallen jaren had heel West-Europa last van de rooftochten. De Noormannen of ook wel Vikingen, waren niet alleen bezig met rooftochten. Ze stichtten steden, dreven handel, verhuurde zich als soldaat en maakten ontdekkingsreizen. In de 11e eeuw was het rijk van de Vikingen op zijn grootst, het rijk bestond uit het huidige Engeland en Denemarken en een deel van Duitsland en Zweden.

Engeland werd uiteindelijk in 1066 weer overgenomen door de Engelsen en kwam er een einde aan het Viking tijdperk. Het gebied rond de Oostzee was nu het speelveld van verschillende schermutselingen tussen de volken die hier woonde. In deze periode was er geen centraal machtspunt, het volk bestond namelijk uit verschillende clanhoofden die de leiding hadden. De macht van de koning werd uiteindelijk door Valdemar de Grote hersteld. Door onderling gerommel was Denemarken van 1332 tot 1340 koning loos. Valdemar de 4e werd uiteindelijk op de troon gezet en gaf de eerste aanzet om Noorwegen, Zweden en Denemarken te verenigen, in 1397 was deze vereniging een feit. De unie bestond uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en Groenland

Zweden en Finland verlieten de unie in 1520 na een felle opstand tegen de toenmalige Deense koning. Noorwegen verliet deze pas in 1814, vanwege afspraken tussen Denemarken en Napoleon. Door de kant van Napoleon te kiezen maakte Denemarken zich vijand van de tegenstanders van Napoleon en in 1814 verloren ze Noorwegen aan Zweden. In 1848 werd uiteindelijk de absolute monarchie afgeschaft. In de jaren hierna waren er een paar oorlogen wat voor de huidige landsverdeling van Denemarken heeft gezorgd. Er werd gewerkt om de economie te herstellen en ook het onderwijs werd sterk verbeterd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Denemarken neutraal, tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit echter niet het geval. Het land werd in 1940 aangevallen door de Duitsers en werd het snel overgenomen. In 1945 werd het weer bevrijd en kon het land beginnen aan de economische wederopbouw. Het land bouwde zich snel weer op en werd in 1973 lid van de Europese Unie.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Denemarken

Over Denemarken

Een fietsvakantie door Denemarken is uiterst geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Het landschap is vrij vlak waardoor je niet teveel hoeft te klimmen. Tijdens je fietsvakantie Denemarken heb je uiteraard de gelegenheid om wat activiteiten voor de kinderen te doen. Zo heb je meerdere keren een overnachting dicht bij het strand waarbij even gezwommen kan worden, ben je meer van het binnen zwemmen dan kan je naar een tropisch zwemparadijs. De dag voor het vertrek naar Nederland kan je zelfs Legoland bezoeken.

Er zijn 0 fietsvakanties naar Denemarken die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Fiets met de kids door het land van de Vikingen!

  Europa, 03-05-17

  Een fietstocht door het adembenemende Denemarken staat bij veel fietsliefhebbers hoog op de wensenlijst. Dat dit Scandinavische land vroeger de thuishaven van de Vikingen was, is ook vandaag de dag...

  Lees verder
image

Fietsvakantie Denemarken hoogtepunten

Denemarken is net als Nederland een populair fietsland. Dit komt voornamelijk door het mooie landschap. Er zijn namelijk vele stranden te vinden, maar ook grote meren en heuvels. Hieronder een paar hoogtepunten van de fietsvakanties door Denemarken.

Mossø, het grootste meer van Jutland

Dit is het grootste meer van Jutland ook wel het vaste land van Denemarken genoemd. Van heel Denemarken is dit het 3e grootste meer. Net zoals de andere meren in het land is deze gevormd tijdens de laatste ijstijd, zo ongeveer 10.000 jaar geleden. Het meer staat vooral bekend om de diversiteit in vissoorten. 

Skanderborg en Aarhus

Skanderborg is vooral bekend om het smukfest festival dat tijdens het eerste weekend van augustus wordt gehouden. Het festival wordt steeds populairder, in 2017 waren de 40.000 tickets binnen 5 uur uitverkocht. Aarhus is de op twee na grootste stad van Denemarken en ook één van de oudste steden van het land. Geschat wordt dat de stad aan het einde van de 8e eeuw is gesticht. De provinciestad Skanderborg ligt dicht bij de grotere stad Aarhus.

Aarhus


Kindvriendelijke Saksild Strand

Tijdens je fietsvakantie ben je op een camping dat direct aan het strand ligt. Dit is het Saksild strand, wat het grootste strand is van Denemarken. Vooral voor kinderen is dit de ideale plek, er zijn geen grote golven en je kan zwemmen in het water. Het is dus de perfect plek om na een fietstocht te verblijven. 

Cultureel Horsens

De zee en strand zijn belangrijke trekpleisters voor deze stad, echter is hier nog meer te zien en te beleven. Zo is hier het enige industrieel museum van Denemarken. ook het Boller Slot, een zestiende eeuws landhuis met een grote tuin is een bezoek waard. De stad is druk bezig met investeren in culturele events. Bekende artiesten zoals Madonna, Elton John, Robbie Williams en nog veel meer hebben hier opgetreden of hebben een optreden gepland staan.

Boller slot


Beste reistijd 

Gemiddeld genomen lijkt het weer in Denemarken op dat in Nederland. Het grootste verschil is dat de hogedrukgebieden standvastiger zijn dan bij ons. Dit houdt in dat het in de zomer vaak wat langer warm is, maar in de winter juist weer langer koud, over het algemeen valt er ook minder neerslag in Denemarken.

Klimaat 

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, de invloed van het zeewater is hier wel minder sterk als in Nederland. Gemiddeld vriest het 75 dagen in het jaar en valt er in het binnenland 39 dagen sneeuw. De zomers zijn zonniger dan hier maar de wind zorgt voor afkoeling.

Reis advies 

De beste reistijd voor Denemarken is van april tot en met oktober. De zomers zijn vrij kort maar wel zonnig. Omdat Denemarken een zeeklimaat heeft zijn de zomers niet te heet, gemiddeld is het er tussen de 20 en 25 graden. In april is er wel nog kans op sneeuw, een fietsvakantie wordt daarom vaak pas aangeraden vanaf mei, dit is de laatste maand waarin er kans is op sneeuw.  Het hoogseizoen in Denemarken is van juli tot en met half augustus, veel van de Denen zijn dan ook zelf vrij.          

Fietsvakantie Denemarken reistips

Het land van de Vikingen heeft zijn sporen achtergelaten in het landschap, zowel op het vaste land als op de eilanden. Tijdens je fietsvakantie door Denemarken heb je een paar vrije dagen waar je de tijd hebt om Denemarken verder te ontdekken. Voor de kinderen is er genoeg te beleven, zoals Legoland of het tropisch zwemparadijs van Lalandia. We hebben hieronder een paar reistips op een rijtje gezet.

Silkeborg

Tijdens een rustdag van je fietsvakantie is een bezoekje aan Silkeborg zeker een aanrader. Het Silkeborg museum is wereldberoemd dankzij de vondst van twee veenmensen: de man van Tollund en het meisje van Elland. De man is het best bewaard van de twee, ze werden in 1950 ontdekt in moerassen aan de rand van de stad. Wat ze zo bekend maakt is het feit dat ze ongeveer 350 jaar v. Chr. leefden. 

de man van Tollund


Historisch Jelling 

De grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling staan allemaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn uitstekende voorbeelden van de overgang van het heidense geloof naar het christendom. In het midden van de Viking tijd was Jelling de woonplaats van de Deense koningen. Twee van deze koningen hebben de grafheuvels nagelaten. Deze heuvels worden over een grote grafkamer van eikenhout gebouwd waarin de stoffelijke overschotten van de koning zijn geplaatst.

Samsø of Tunø in Kattegat

Denemarken heeft een aantal eilandjes en natuurlijk kan je deze tijdens je fietsvakantie ook kan  bezoeken. Samsø en Tunø zijn allebei in Kattegat te vinden, de zeestraat die onderdeel uitmaakt van de verbinding tussen de Noordzee en Oostzee. Op beide eilandjes zijn musea te vinden over hoe het leven was in 1850 en 1930. Leuk feitje: de naam Kattegat is afkomstig van Nederlandse zeelieden en betekent nauwe doorgang.

Legoland voor jong en oud 

Jong en oud is wel bekend met Lego. Tegenwoordig zijn er 7 legoland themaparken, maar die in Denemarken is de allereerste die in 1968 werd geopend. In de parken zijn meerdere attracties te vinden gemaakt van Lego zoals bekende gebouwen, personen en natuurlijke monumenten. Naast de Lego attracties zijn er ook gewone attracties te vinden zoals achtbanen of uitzichttorens. 

Legoland


Naar boven