! Voor deze reis zijn er meerdere reisroutes. Onder Data & Prijzen vind je welke route wanneer gevolgd wordt. Maak hieronder je keuze.
- Route Ghana, Togo en Benin, 2023
- Route Ghana, Togo en Benin, 2024
- Voodoo reis met vertrek op 5 januari
-
0
Let op: de reis met vertrek op 7 juli 2023 is een 22-daagse reis. Aan het einde van de reis verblijf je een nacht extra in Anomabo.
-
1
vlucht Amsterdam - Accra
We vliegen met een comfortabele rechtstreekse KLM vlucht van ongeveer zeven uur naar Accra, de hoofdstad van Ghana. Aangezien er slechts een gering tijdsverschil is met Nederland, zul je geen last hebben van een jetlag. We overnachten in een comfortabel hotel.
-
2
naar Akosombo
In de ochtend hebben we even de tijd om Accra te gaan bekijken. Accra is een snel groeiende stad die haar Afrikaanse wortels nog steeds trouw is. We verkennen de historische wijk James Town, bewoond door de Ga-bevolking. Met uitzicht op de oceaan ontvouwt zich hier het dagelijkse leven van de lokale bevolking, het lijkt een dorp binnen de stad!
We bezoeken een plek waar men doodskisten maakt in verschillende vormen, zoals een cacao boon, fles, huis, vliegtuig of auto. We verlaten Accra en rijden door de Krobo-regio. De regio is wereldberoemd vanwege de kralen en we nemen dan ook een kijkje in een kralenfabriek. Aan het eind van de middag komen we aan in Akossombo, bij het grootste door mensen gemaakte meer ter wereld. De kustlijn van het Voltameer is maar liefst 5000 km.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
3
bezoek Voltameer / naar Kpalimé
's Ochtends maken we een boottocht over het Voltameer. Tijdens de tocht heb je een prachtig uitzicht over een indrukwekkende dam en verschillende vissersdorpjes. We rijden de grens van Togo over richting de Kloto berg. Onderweg komen we veel kleine dorpjes tegen waar we uiteraard kunnen stoppen. In dit bergachtige gebied wordt koffie, cacao en palmolie geproduceerd.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
4
naar Lomé
We kunnen vanaf het hotel een mooie wandeltocht maken door het regenwoud onder leiding van een lokale gids. Kpalimé ligt in een bergachtig gebied met koffie- en cacao-teelt en oliepalmen. We bezoeken een centrum voor handwerk waar lokale producten worden gemaakt, zoals schilderijen en houtsnijwerk. Vanaf de Kloto berg heb je bij helder weer prachtig uitzicht over Ghana. Stijgend en dalend wandelen we door dit prachtige tropische vogel- maar ook vlinderrijke gebied. Na de wandeling rijden we naar Lomé, de levendige hoofdstad van Togo, gelegen aan de kust en nabij de Ghanese grens.
-
5
Lomé / vrije dag
Lomé is een echte kustplaats met vele handelaren. Een bezoek aan de centrale markt is zeker de moeite waard. Je ziet er de beroemde Nana Benz, vrouwen die zich hebben toegelegd op de verkoop van dure kleurrijke pagnes (doeken), die in Europa worden gemaakt en in heel West-Afrika worden verkocht. In zowel Togo als Benin zie je vele vrouwen in deze prachtige gewaden of zeer stijlvolle kleurrijke jurken.
Neem ook een kijkje op de fetisjmarkt, waar je een bijzonder assortiment aantreft van poedertjes, boombasten en andere snuisterijen, die een geneeskrachtige of magische werking hebben.
-
6
naar Ouidah
We rijden langs de kust naar de grens met Benin. Vanaf de grens is het nog een klein stukje naar het stadje Ouidah, dat het historisch centrum is van het voodoogeloof. Tijdens de slavernijperiode zijn hier vele slaven verscheept naar ‘de nieuwe wereld’. Het is daarom een bijzonder indrukwekkend stadje. Het oude Portugese slavenfort is inmiddels omgebouwd tot een museum en laat zien hoe krachtig de West-Afrikaanse voodoocultuur is. Tot op de dag van vandaag zijn in Brazilië en Haïti vele culturele uitingen te vinden die hun oorsprong vinden in Benin.
Na de lunch maken we een stadswandeling. Vanaf het centrum van Ouidah, wandelen we in ongeveer een uur tijd de oude slavenroute die eindigt aan zee bij de Poort van No-Return. Tijdens het jaarlijkse Voodoo-festival op 10 januari verzamelen zich hier talloze mensen. Dit gaat gepaard met veel dans, drum en gezang. Ook komen duizenden gelovigen en vele chiefs en koningen naar Ouidah om het voodoo geloof te vieren. De festiviteiten vinden vooral plaats op het strand bij de Poort van No-Return, van waar de slaven destijds werden verscheept.
We wonen we in Quidah een Voodoo-ceremonie bij. In de dorpen is dit een echt onderdeel van het dagelijks leven. Het hectische ritme van de trommels in harmonie met het gezang om de voodoo-geest op te roepen is een bijzondere gewaarwording. Omringd door de magische sfeer van voodoo zullen we de spreuk van de mensen beter gaan begrijpen: "In uw kerken bidt u tot God; in onze heiligdommen worden we God! "
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
7
via Ganvié naar Bohicon
Na een korte reis komen we aan bij het Nokouémeer, waar we met een gemotoriseerde pinasse (houten boot) op weg gaan naar het dorp Ganvié. Dit dorp is het grootste en mooiste paaldorp van Afrika en wordt ook wel het Venetië van Afrika genoemd. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoe de Tofinu bevolking haar huizen met lokale materialen op palen heeft gebouwd. Met kleine bootjes varen mannen, vrouwen en kinderen naar school, werk of andere families in het dorp.
Zelfs de markt bestaat uit vele boten, vanaf waar de mensen hun waren verkopen. In plaats van marktkramen zijn hier dus marktboten, die zich allemaal op dezelfde plek verzamelen. Al varend in hun eigen bootjes doen de mensen hun inkopen. Het voodoogeloof is hier alom vertegenwoordigd: priesters raadplegen het orakel en benaderen de voorouders om de problemen op te lossen. Na de lunch rijden we verder naar Bohicon, waar we overnachten.
-
8
naar Dassa
We verlaten Bohicon en brengen een bezoek aan het Koninklijke paleis van Abomey. De muren van het paleis zijn gedecoreerd met symbolen van de oude Dahomey koningen. In het oude paleis zijn de bezittingen van de koningen uitgestald: tronen, beelden, kostuums en wapens. In het midden van de binnenplaats is een tempel gebouwd met een mengsel van klei en menselijk bloed van 41 Oyo-slaven. Ook nu vinden hier nog dierenoffers plaats. Bij het museum zie je tevens verschillende handwerkers, zoals bronsgieters en wevers.
Na dit indrukwekkende bezoek rijden we verder naar Dassa, de hoofdstad van een oud koninkrijk dat was opgericht in 1385. We bezoeken een aantal overblijfselen van deze langdurige dynastie en maken een wandeling naar de top van de Koninklijke heuvel, waar vroegere koningen werden begraven. Onderweg naar de top zul je zien dat de plek wordt "beschermd" door vele voodoo-standbeelden en de overblijfselen van de recente rituelen.
-
9
naar de Atakora Mountains
Het is een lange reisdag vandaag, we komen in het land van de Somba en de Tamberma. Beide volkeren delen een bijzonder geavanceerde bouwstijl: laag voor laag worden de huizen gebouwd door ballen van modder op elkaar te stapelen. Vervolgens worden de muren glad gestreken en gedecoreerd. Deze bevolkingsgroepen leven sinds jaar en dag in de bergen waardoor zij moeilijk te vinden waren door slavenhandelaren.
Ook de Islam heeft hen niet echt bereikt: het animistisch geloof heeft er nog steeds vele invloeden en tussen de huizen zul je dikwijls offerplaatsen en fetisj aantreffen. Met toestemming van de chief en de inwoners kunnen we een kijkje nemen op een erf en meer te weten komen over deze bijzondere leefstijl. We slapen twee nachten een traditionele accommodatie met eigen badkamer.
-
10
Atakora Mountains / bezoek Somba-Vallei
We reizen door een gebied waar vele verschillende bevolkingsgroepen leven: Bessoribe, Betiabe, Wama en de Betammaribe (oftewel Somba). Ondanks dat deze stammen veel overeenkomsten hebben, is elke stam trots op haar typische kenmerken. In dit afgelegen gebied kun je nauwelijks met de auto komen.
-
11
naar Taneka
We bezoeken enkele Fulani nederzettingen. De Fulani zijn herders en de mannen trekken met hun kuddes rond terwijl de vrouwen voor het kamp zorgen, de koeien melken en boter maken die op de markt verkocht wordt. De dorpen bestaan uit ronde hutten met conische daken met terra cotta potten bovenop. We overnachten een nacht in een eenvoudige accommodatie.
-
12
naar Kara
Op weg naar Kara rijden we weer de grens met Togo over. We rijden door het gebied dat wordt bewoond door de Kabye-stam. Hun huizen worden soukala genoemd en zijn te herkennen aan groepen hutten die met elkaar worden verbonden door een muur. In elk huis leeft een patriarchale familie. In de namiddag komen we aan in Kara. Het stadje straalt een gemoedelijke sfeer uit ondanks dat het een stuk drukker is geworden de afgelopen jaren. De lokale markt is zeker een bezoek waard. ’s Avonds is het leuk om in een van de gezellige lokale restaurants te gaan eten.
-
13
naar Tamale
Vandaag reizen we terug naar Ghana. Het is een lange reisdag naar Tamale en we zien het landschap langzaam veranderen, de groene begroeiing maakt plaats voor droge savanne. Onderweg stoppen we in kleine boerendorpjes van de Dagomba. Aan het eind van de middag komen we aan in Tamale, de stad die ook wel wordt beschouwd als de hoofdstad van het noorden van Ghana. We slapen 1 nacht in een comfortabel hotel in de stad.
-
14
naar Mole NP
Verder naar het zuiden ligt het Mole Nationaal Park. Aan het begin van de middag komen we aan bij ons hotel in het park. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de waterplaats waar de olifanten en antilopen hun dorst komen lessen. Mole is het grootste wildreservaat van Ghana.
Onder leiding van een ranger-gids ga je 's middags op zoek naar olifanten, die in dit savannegebied leven. Met een beetje geluk zien we een kudde olifanten die zich baadt in het water. Overweldigend is het om onverwacht oog in oog te staan met een groep kob-antilopen of een verdwaalde waterbok.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
15
via Boabeng Fiema Monkey Reservaat naar Techiman
Onderweg naar Techiman, het eindpunt voor vandaag bezoeken we de Boabeng-Fiema Monkey Sanctuary. Hier kun je een wandeling maken door eeuwenoud regenwoud, waar enorme woudreuzen hoog boven je uit torenen. In Ghana zijn apen vrijwel uitgestorven doordat stropers ze afschoten voor hun vlees en vacht. Maar in de omgeving van de dorpjes Boabeng en Fiema wemelt het van de apen. We overnachten een nacht in een comfortabel hotel.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
16
naar Kumasi
We rijden naar Kumasi waar we voor de lunch aankomen. Kumasi is de historische en spirituele hoofdstad van het oude Ashantirijk. Tot het eind van de 19e eeuw, toen de Britten dit gebied annexeerden, was dit een van de machtigste rijken van Afrika. Vandaag de dag is Kumasi een enorme stad met een schitterende centrale markt, waar je Ashantikunst kunt kopen. ’s Middags maken we – indien mogelijk – een ‘begrafenis’ mee. De naam doet anders vermoeden, maar in werkelijkheid is het een feestelijke bedoeling. Vrienden en familie van de overledene komen samen en vieren zijn/haar leven.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
17
Kumasi / Akwasidae Festival, door naar Anomabo
De Ashanti kennen vele tradities en ceremonies waarbij zij zich schitterend uitdossen in kleurrijke kleding en gouden juwelen. Vandaag maken we het Akwasidae festival mee in Kumasi. Dit festival wordt elke 42 dagen in de Kumasi regio gevierd door de Ashanti. Het is geen feest met uitbundige processies, maar een ceremonie waarbij een zeer bont gekleed en gekleurd gezelschap voor de koning verschijnt bij het Koninklijk Paleis.
De koning zit onder zijn prachtig gekleurde parasol en krijgt eeuwenoude juwelen omgedaan. Voor hem wordt muziek gemaakt, gedanst en verhalen verteld. Het festival duurt tot een uur of twee, hierna rijden we naar Anomabo, een fijne kustplaats waar we drie nachten verblijven.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
18
Anomabo / bezoek Fort Elmina
We vervolgen onze tocht naar Anomabo. Onderweg bezoeken we vandaag het kasteel van Elmina, dit is het oudste Europese gebouw in Afrika. Elmina is de kustplaats van waaruit de Portugezen in de 15e eeuw handel dreven. Talloze fel beschilderde piroques (vissersboten) en hun bedrijvige bemanning vormen een kleurrijk schouwspel. Elmina was destijds het hart van de West-Afrikaanse goudhandel over zee. Hier vind je het oudste fort van Ghana dat in 1482 door de Portugezen werd gebouwd. Ongeveer anderhalve eeuw later viel het in handen van de Nederlanders. Niet alleen het fort is een bezienswaardigheid, maar ook de kleine stad zelf, dat in het teken staat van de visserij.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
19
Anomabo / vrije dag
De laatste dagen brengen we door aan een prachtige tropische kust met witte stranden, een helderblauwe zee en kokospalmen. Dit is de ideale plek om de indrukken van de reis te laten bezinken en heerlijk te ontspannen.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
20
Anomabo / vlucht naar Amsterdam
Het is alweer de laatste dag van deze indrukwekkende reis door Ghana, Togo en Benin. Je hebt nog de hele ochtend en begin van de middag om van het strand te genieten. In de middag vertrekken we richting Accra voor onze avondvlucht terug naar Amsterdam.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
21
aankomst Amsterdam
Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema..
Waarom deze reis?
- Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
- Comfortabele rechtstreekse vluchten met KLM
- Ontmoet bevolkingsgroepen: Tamberma, Somba, Kabye
- Een bezoek aan het 'Monkey Sanctuary' bij Techiman
- Relaxte afsluiting aan de tropische kust van Ghana
- Kennismaking met de voodoo cultuur en fetisj-krachten
- Bijzondere reis door Ghana, Togo én Benin
- Bijna elke reis is een festivalreis: ervaar het Akwasidae
- Bewandel de oude slavenroute langs de kust van Benin
- Bezoek het historische fort Elmina in Ghana (excl. entree)
- Bezoek aan het Mole Nationaal Park met zijn vele olifanten
Groepsrondreis Ghana, Togo en Benin
Oude koninkrijken en voodoo

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen