Uitgebreide reisroute van de Groepsrondreis Zijderoute - kort
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam – Ashgabat

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  Ashgabat / bezoek Nissa

  image

  In de vroege ochtend komen we aan in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. De stad, die in Sovjet-stijl is herbouwd na de grote aardbeving in 1949, heeft diverse interessante pleinen en (gouden) standbeelden. Omdat Turkmenistan de laatste jaren veel inkomsten heeft uit de verkoop van gas en olie wordt de hoofdstad op imposante wijze opgetrokken. Alle gebouwen zijn bedekt met wit marmer en in grootse stijl gebouwd.

  image

  In de middag bezoeken we Nissa, de overblijfselen van een 2000 jaar oude stad, net buiten Ashgabat. Nisa staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de avond kun je in of nabij het hotel dineren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 3

  naar Darvaza / overnachting in de woestijn

  image

  In de ochtend kun je een bezoek brengen aan de moderne Bazaar van Ashgabat, het nationale museum of bezoek de enorme mechanische replica van het boek Ruhnama, geschreven door de voormalige Turkmeense president Niazov. Iedereen die dit boek driemaal leest, zal rechtstreeks in de hemel komen. Na de lunch rijden we de woestijn in.

  image

  Aan het eind van de middag komen we aan bij een enorme gaskrater. Deze gaskrater, aangelegd door de Russen staat sinds het ontstaan onafgebroken in brand, zelfs als het sneeuwt. We slapen in traditionele yurts iets voorbij de krater. Terwijl gezorgd wordt voor het avondeten kun je genieten van het unieke, maar vreemde gezicht, van het felle licht van de krater.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 4

  naar Khiva via Konya - Urgench

  image

  We rijden naar Kunya-Urgench. In deze oude Turkmeense stad vindt je verschillende monumenten uit de 11de tot 16de eeuw. De moskee, de karavanserai en een 60 meter hoge minaret (ook allemaal UNESCO werelderfgoed), zijn vast een voorproefje van de Oosterse architectuur die je in Oezbekistan zult gaan zien. Vervolgens rijden we naar de grens met Oezbekistan. Na de nodige grensformaliteiten arriveren we aan het eind van de dag in Khiva. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Khiva / vrije dag

  image

  Khiva is één van de oudste steden van Centraal Azie en was vroeger een belangrijke schakel in de zijderoute. Door de ligging en het bezit van een grote waterbron is Khiva uitgegroeid tot een belangrijke stad langs de Zijderoute. Het huidige Khiva bestaat uit een historisch en modern deel. Het oude ommuurde en volledig gerestaureerde deel, de Ichan Qala, is vooral in het vroege ochtendlicht of in de namiddag erg spectaculair.

  image

  Binnen dit kleine oppervlak zijn twee paleizen, waar de Khans van Khiva met hun harems leefden, meer dan 60 madrassah, moskeeën, minaretten, mausoleums en baden te vinden. Veel gebouwen zijn rijkelijk versierd met een kleurrijk mozaïek. Je kunt hier zelf uren ronddwalen of ter plekke een gids inhuren om alles te weten te komen over de architectuur en de geschiedenis van deze stad. Ook de markt is een bezoek waard.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  naar Buchara

  image

  We rijden met onze eigen bus naar Buchara: een lange dag door de steppe. Halverwege stoppen we voor een mooi uitzicht over de brede Darya-river (de vroegere Oxus, nu gedeeltelijk de noordelijke grens van Afghanistan met achtereenvolgens Tadzjikistan en Oezbekistan). Buchara, vroeger één van de belangrijkste karavaansteden langs de Zijderoute is vandaag de dag de meest authentieke stad van Oezbekistan. In de avond is het erg gezellig op en rond de terrasjes. We slapen in een sfeervol hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  Buchara / vrije dag

  image

  In de sfeervolle binnenstad kun je uren rondwandelen of rustig op een terrasje met de beroemde shashlick, de wereld aan je voorbij laten gaan. Rond Labi Hauz, een waterbasin, drinken de mannen thee en zitten hele families te lunchen in de schaduw van de moerbeibomen. De vele bazaars zijn volgeladen met fruit, groenten, specerijen, kruiden, maar ook met kleding en huisraad.

  image

  Overal zie je moskeeën, medressa's, (koranscholen) en indrukwekkende blauwe koepels. De Kalyanmoskee, biedt plaats aan wel 12.000 gelovigen. De 47 meter hoge 'toren des doods' uit de twaalfde eeuw (destijds het hoogste gebouw ter wereld) werd gebruikt om criminelen en ongelovigen vanaf te gooien. Tegenwoordig wordt niet meer in alle medressa´s onderricht in de koran gegeven, maar soms kun je er wel een uitvoering van traditionele muziek of dans bijwonen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  naar Samarkand via Shachrisabz

  image

  In ongeveer negen uur reizen we met onze bus naar Samarkand. Halverwege stoppen we in Shachrisabz, de geboorteplek van Timoer Lenk. Deze veertiende eeuwse heerser, die beweerde af te stammen van Dzjengis Khan, wist een groot rijk te stichten. Met de afsplitsing van Oezbekistan van de voormalige Sovjet Unie is Timoer naar voren geschoven als de 'Vader des Vaderlands'.

  image

  In Shachrisabz bouwde Timoer zijn paleis, de Ak-serai. Vlakbij staat nu een enorm standbeeld van Timoer. Na Shachrisabz wordt de omgeving groener doordat we het stroomgebied van de Zerafshan-rivier binnenrijden waar Samarkand haar water uit haalt. Van ver kun je de blauwe koepel van de Bibi Chanum moskee al zien. We overnachten de komende nachten in een comfortabel hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  Samarkand / vrije dag

  image

  Je hebt een volle dag de tijd om de pracht van Samarkand te verkennen. Ambachtslieden vanuit het hele rijk werden door Timoer naar Samarkand gebracht en bouwden er prachtige bouwwerken, waaronder het Registan. De grootsheid en verfijnde schoonheid van de drie medressa's op het plein is indrukwekkend. Voor zijn mooiste vrouw (de Chinese Bibi) bouwde Timoer de Chanum moskee.

  image

  Rond de moskee ligt een levendige bazaar waar je uren kunt ronddwalen. Verderweg ligt de ´vader des vaderlands´ begraven in de fabelachtige Gur Emir. Samarkand is bij uitstek geschikt om het traditionele voedsel van Oezbekistan, zoals sjaslik (geroosterd schapenvlees) of plov (rijstgerecht), te proberen.

  image

  Op een heuvel iets ten noorden van Samarkand ligt de dodenstad Shah-i-Zindeh waar vele mausolea verzameld zijn rond die van koning Kussam ibn-Abbas. De graven, in verschillende kleuren en stijlen, zijn huizen op zich. Meer dan tweeduizend jaar geleden bevond zich hier de stad Afrasiab, waarvan Alexander de Grote zei dat er de mooiste vrouwen ter wereld woonden. In de traditie van Ulugbek, één van de beroemdste astronomen en wetenschappers van zijn tijd, is Samarkand nog steeds een echte studentenstad.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  naar Tashkent

  image

  We rijden in een uur of vijf naar Tashkent, waarna je de stad kunt verkennen. Tashkent is ingericht in de typische Sovjet-stijl: brede lanen, grote imposante gebouwen, groene parken en immense pleinen. Het voormalige Rode Plein -nu bekend als het onafhankelijkheidsplein- is hier een goed voorbeeld van. Ook het 'Museum of the Uzbek People' is een bezoekje waard. Het hotel is gelegen in de buurt van een levendige woonwijk. Hier krijg je een idee van het dagelijkse leven in het moderne Oezbekistan.


  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  naar Ferghana

  image

  We rijden in een uur of zes uur over de Kamchik-pas naar Ferghana. De vallei was destijds een belangrijke schakel in de Zijderoute, omdat er sterke paarden werden gefokt, die langs de gehele Zijderoute zeer gewild waren. De vallei -gedeeld door drie landen- is de meest vruchtbare in de regio en daarom ook het meest dichtstbevolkte gebied van Centraal-Azië. Onderweg zullen we kort stoppen in Kokand, vroeger het kruispunt van oude handelsroutes. Van de enorme culturele rijkdom is helaas weinig bewaard gebleven. We overnachten in een comfortabel hotel met zwembad.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  naar Osj

  image

  Vandaag steken we de grens over naar Kirgistan. Na de grensperikelen komen we in de middag aan in Osj, een levendige stad vol met Oezbeken, Kirgizen en Russen. Osj is al vanaf de achtste eeuw een belangrijke plaats voor de productie van zijde. Onderweg proberen we daarom ook een zijdefabriekje te bezoeken. Hoewel de zijde grotendeels is verdwenen, bezit Osj nog steeds een van de drukste markten van Centraal-Azië. De stad wordt al eeuwen gebruikt als tussenstop door handelaren of als voorbereidingsplaats op de lange reis over de hoge passen van het Pamirgebergte heen. We slapen in een comfortabel hotel waar je tegen betaling van het zwembad gebruik kunt maken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Toktogul

  image

  Het wordt een lange maar zéér mooie reisdag. Voor we de bergen van Kirgistan inrijden, rijden we door een vruchtbare vallei en langs kleine stadjes. We stoppen in Uzgen, waar mausolea en een minaret uit de Karakhanieden-tijd staan (rond 1200). Misschien is het ergens marktdag en kunnen we daar stoppen. Langs de kleurige Syr Darya-rivier en over een eerste bergpasje komen we bij het Toktogulreservoir.

  image

  Verder de bergen in, tussen de naaldbossen, vinden we het guesthouse waar we zullen slapen. Deze dagen zullen de reistijden (dag 13 en 14 zo’n 8 uur) lang zijn. Je rijdt dan wel één van de mooiste routes, met prachtige vergezichten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 14

  naar Son Köl meer (3100 m)

  image

  Vandaag rijden we echt de Tien Shan in. In de zomermaanden zie je in dit gebied veel zomernomaden die hun yurts hebben opgezet op de ‘jailoo’ (bergweide). Bij hen zullen we hartelijk worden ontvangen, maar we willen ze niet te veel storen in hun dagelijkse bezigheden, het drijven van het vee, melken, karnen van de merriemelk etc. In de omgeving grazen kuddes paarden, koeien, schapen en geiten. Indien de tijd het toelaat, maken we af en toe een wandelingetje langs de weg. Tijdens de rit verandert het landschap en zien we in de verte sneeuwvelden liggen. Ook de vegetatie verandert en plantensoorten zoals edelweiss verschijnen.

  De weg klimt weer omhoog naar het Son Köl meer, gelegen op 3035 meter hoogte. Het Son Köl meer is gelegen in een groene kom en is turkoois van kleur. Ook de komende twee nachten overnachten we in zo’n yurt.

  NB: mochten plotseling de bergpassen naar Son Köl onbegaanbaar zijn (bijvoorbeeld door plotselinge hevige sneeuwval), dan wordt ter plekke voor een alternatieve route gekozen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 15

  Son Köl meer / vrije dag

  image

  Met het opkomen van de zon verandert het meer steeds van kleur; een schitterend contrast met de besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Vandaag heb je alle tijd om een mooie wandeling te maken langs het meer. Tijdens de wandeling wordt je soms in een yurt uitgenodigd, om kennis te maken met de koumis, een licht gefermenteerde paardenmelk.

  image

  In de zomermaanden zie je rond het meer veel nomaden met hun vilten yurts. Paarden zijn in het leven van de Kirgizen heel belangrijk. Ze worden gebruikt bij het hoeden van de schapen, het vlees wordt gegeten en er zijn festivals waarbij paardenraces worden gehouden. Een bekend gezegde luidt: “zonder paard is als zonder benen" en geeft het belang van deze dieren in de lokale cultuur weer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 16

  naar Tash Rabat (3100 m)

  image

  Wederom een prachtige reisdag. We dalen af naar het dal waar de Syr Darya rivier stroomt en komen aan het begin van de middag aan in het stadje Naryn, een klein en rustig provinciestadje met een leuke bazaar. Na een korte stop rijden we door naar Tash Rabat. Hier overnachten we twee nachten in traditionele yurts.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 17

  Tash Rabat / vrije dag

  image

  In de ochtend word je gewekt door langs trekkende herders met schapen en yakkenkuddes, opzoek naar nog hoger gelegen gebieden! Als de bewaker thuis is, kunnen we de serai ook van binnen bezoeken en worden we rondgeleid door dit indrukwekkende bouwwerk. In de prachtige vallei kun je mooie wandelingen maken. Vanaf een nabijgelegen bergtop kun je magnifieke foto's van de omgeving maken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 18

  naar Karakol

  image

  We rijden vandaag langs de zuidkant van het Issyk Kul meer naar Karakol. Karakol, het rustige stadje werd in de 19e eeuw door Russische migranten gesticht. Karakol ligt aan de voet van het Tien Shan gebergte. Met pieken als de Pobeda Peak (7439m) en Khan Tengri (6995m) is dit één van de hoogste bergketens ter wereld.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  Karakol / vrije dag

  Vandaag is het zondag, dus marktdag in Karakol. De diverse bevolkingsgroepen van Kirgistan komen samen om te handelen in allerlei dieren. Schapen, geiten, koeien en paarden verwisselen hier met veel handjeklap van eigenaar. Het verdiende geld wordt later omgezet in goederen: fruit en groente, gedroogde vruchten, specerijen, stoffen. Daarna worden de oude Lada's, Volga's, Moskvich's, Zaporozhets of gammele boerenkarren vol geladen om weer terug naar huis te gaan. 's Middag kun je bijvoorbeeld naar het Issyk Köl, oftewel het Issykmeer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  naar de Kolsai-meren

  image

  We verlaten vandaag Kirgistan en treden het vierde en laatste 'stan' (land) van de reis binnen: Kazachstan. Ofschoon het grootste gedeelte van dit immense land uit eindeloze steppe bestaat, zul je hier in deze zuidoostelijke hoek daar niets van herkennen. Door de uitlopers van het Tian Shan gebergte rijden we naar de Kolsai Meren. In de buurt van de meren verblijven we twee nachten in een homestay.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 21

  Kolsai-meren / vrije dag

  image

  De drie Kolsai meren zijn bijzonder helder en liggen tussen de 1800 en 2700 m hoogte. Het water van de meren is dan ook te koud om lekker in te zwemmen. Je kunt er, indien het weer het toelaat, een mooie wandeling maken. Sparrenbossen wisselen Alpineweides af en leven er veel verschillende grote zoogdieren als wilde zwijnen, berggeiten, lynxen en zelfs wolven en beren; al zullen die laatste zich niet laten zien.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 22

  via de Charyn Canyon naar Almaty

  image

  Op weg naar Almaty, de grootste stad van Kazachstan, verlaten we de bergen en krijg je nog een stukje steppe mee. Midden in die steppen bezoeken we de magnifieke Charyn Canyon. met 150 km lengte en 300 m diepte is het met recht het 'kleine broertje' van de Grand Canyon. Na een kort bezoek aan de kloof rijden we verder naar de laatste plek van de reis: Almaty. Hier slapen we twee dagen in een comfortabel hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  Almaty / vrije dag

  image

  Het mag dan niet meer de hoofdstad zijn, Almaty blijft de grootste, levendigste en gezelligste stad van Kazachstan. Je kunt er musea bezoeken of kerken bekijken, maar het leukst is misschien wel gewoon de stad in gaan, mensen kijken, een terrasje pakken en relaxed deze enerverende reis afsluiten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 24

  vlucht naar Amsterdam

  Voor de vluchttijden verwijzen we naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Bijzondere yurt overnachting onder de sterrenhemel
 • Bijzonder contact met de lokale bevolking & nomaden
 • Mogelijkheid tot meerdere wandelingen in Kirgizstan
 • Afwisselende overnachtingen in hotels, homestays en yurts
 • Boeiende steden en grootse monumenten afgewisseld met spectaculaire natuur
 • Veel tijd in de mooie zijderoutesteden: Khiva, Buchara en Samarkand
 • Geniet tijdens de bijzondere overnachting in de woestijn van een geweldige sterrenhemel
 • Twee nachten in Tash Rabat, een unieke plek op de Zijderoute
 • Authentiek, ongerept en niet toeristisch
 • Uniek: extra lokale gidsen in Turkmenistan, Kirgizstan en Kazachstan inclusief
 • Enorme variatie in landschappen: bergen, valleien en uitgestrekte (sneeuw)velden
 • Wandel langs de bijzonder heldere Kolsai-meren in Kazachstan
 • Afsluiting in de levendige stad Almaty

Groepsrondreis Zijderoute - kort

Het mooiste van Centraal-Azië

rondreis Zijderoute
24 dagen vanaf € 3.899 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Avontuur-Plus
Naar boven