< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Vlucht Amsterdam – Seltún, vervoer naar Selfoss

  Voor meer informatie over de vlucht verwijzen wij naar het kopje vluchtgegevens verderop in deze reisroute. Na aankomst op IJsland laten we de hoofdstad Reykjavik tijdelijk voor wat het is en rijden we met onze bus door een prachtig lavagebied naar de geothermische velden van Seltún . De eerste foto’s van het overweldigend natuurschoon van IJsland worden hier geschoten. We overnachten in de buurt van Selfoss.

 • 2

  Bezoek Gouden driehoek - Thingvellir, Gullfoss en Geysir

  In geologisch opzicht kun je in Thingvellir Nationaal Park zien dat de aarde is opgebouwd uit aardplaten die los van elkaar bewegen. Een kloof, die ieder jaar naar schatting twee centimeter groter wordt als gevolg van deze beweging. In feite beweegt het westelijk deel van IJsland weg van het oostelijk deel. Historisch feit is dat in Thingvellir in 930 voor het eerst een bijeenkomst georganiseerd is waarbij gebruik werd gemaakt van volksvertegenwoordigers waarmee het eerste voorbeeld van een moderne democratie is. IJsland beschikt over vele watervallen waarvan er enkele worden beschouwd als natuurwonderen. Wij brengen een bezoek aan de Gullfoss waterval, een van de bekendste van IJsland. Het water van de Hvítá rivier (witte rivier) stort zich hier in twee etappes bijna tweeëndertig meter naar beneden door een smalle kloof van harde basaltlagen. De zachtere basaltlagen zijn door het geweld van het water deels verdwenen waardoor in het landschap een diepe kloof is ontstaan. Haar naam dankt de 'Gouden Waterval' aan het water dat omhoog stuift en in het zonlicht zorgt voor prachtige regenbogen. Niet ver van de Gullfoss waterval ligt de bekendste geiser van IJsland. Wij bezoeken twee van de meest actieve en indrukwekkende geisers. De Geysir, waaraan de wereldwijde term voor geiser is ontleend, spuit het water hier ruim zestig meter omhoog, maar is tevens onvoorspelbaar. Of we het indrukwekkende natuurfenomeen kunnen zien wordt dus afwachten. De Strokkur, het kleinere broertje van de Geysir, spuit veel vaker zijn water omhoog. We nemen ook hier uitgebreid de tijd om het schouwspel op de foto te zetten. We overnachten in de ons bekende accommodatie nabij Selfoss.

 • 3

  Alternatieve route: IJslands roem langs de zuidkust

  Indien de weg naar Landmannalaugar gesloten is, bezoeken we vandaag de afwisselende bezienswaardigheden langs de zuidkust. We eindigen in een prachtige accommodatie onder de ruwe gletsjers van Skaftafell Nationaal Park. De route brengt ons langs een enorme hoeveelheid watervallen, we rijden langs de Myrdalsjökull, waar de Eyjafjallajökull het gebied op heftige wijze heeft veranderd. We stoppen bij het splinternieuwe museum waar je spectaculaire beelden kunt bekijken van de eruptie van de Eyjafjallajökull. Tevens verkennen we de rotsformaties in en om Dyrholaey, waar de oceaan zich vermengt met basaltformaties, ruwe kliffen en het bijbehorende vogelleven.De zuidkust is schaars bewoond en levert daarmee ook een goed beeld van het rauwe boerenleven van de IJslanders. Voor we arriveren bij het hotel maken we kennis met de grootste gletsjer van IJsland: Vatnajökull. De precieze indeling van deze dag is afhankelijk van het minstens zo afwisselende IJslandse weer en de wensen van de groep. De chauffeur en reisbegeleider/fotograaf kennen het gebied goed en bekijken ter plekke wat de mogelijkheden zijn. Het kan dus voorkomen dat eventueel programmaonderdelen van dag 6 of 8 al op dag 3 worden uitgevoerd en andersom.

 • 4

  Skaftafell National Park, gletsjerwandeling en excursie vogeleiland Ingólfshöf∂i

  Skaftafell NP is het grootste Nationale Park van IJsland en herbergt onder andere de ijskap van de Vatnajökull die maar liefs 8100 km2 bestrijkt. In de zomermaanden is het een zeer geliefde plek bij IJslanders die Reykjavík voor een weekend willen ontvluchten. In de wintermaanden is het rustiger en kom je maar weinig bezoekers tegen. De enorme ijskap beweegt zich heel langzaam vanaf de berghellingen naar beneden en bestaat op sommige plekken uit enkele honderden meters dikke eeuwenoude ijslaag. Onder leiding van een gids kun je een wandeling maken over de gletsjer. Deze prachtige wandeling over de witte ijskap is een unieke ervaring. Gewapend met helm en stijgijzers wandel je over de ijsmassa en bewonder je de diverse vormen en kleuren van het ijs. De ijsmassa is voortdurend in beweging, wat er ook voor zorgt dat het er het gehele jaar door anders uitziet. Net als in de rest van IJsland kan ook op de gletsjer de temperatuur zeer afwisselen. Kleding in laagjes en bestand tegen regen zorgt ervoor dat je optimaal voorbereid bent op wat IJsland voor je in petto heeft. Skaftafell National Park is een bijzonder Nationaal Park waar je eindeloze wandelingen kunt maken met uitzicht op de immense gletsjertongen van de Vatnajökull. Wij bezoeken de Svartifoss waterval die zich kenmerkt door de omringende basaltformaties. Het landschap van het park is het resultaat van duizenden jaren van vulkaanuitbarstingen, gletsjerdoorbraken en de schuivende werking van de gletsjer. In het bezoekerscentrum kun je een film bekijken van één van de meest spectaculaire vulkaanuitbarstingen ooit. In 1996 barstte hier als gevolg van een aardbeving onder de Vatnajökull de Grímsvötn vulkaan uit die voor een enorme stroom water en ijs richting de zee zorgde. Wegen en bruggen werden door de ijsblokken zo groot als een flinke auto compleet weggevaagd. In mei 2011 stootte dezelfde vulkaan in 24 uur tijd meer as uit dan de Eyjafjallajökull in 40 dagen. Tijdens het broedseizoen brengen we ook bezoek aan Ingólfshöfdi, bekend als broedplaats voor papagaaiduikers en de grote jager , maar ook als de plek waar de eerste Viking zich vestigde. De smalle strook water tussen het eiland en het vasteland overbruggen we gezeten achterop een tractor. Terwijl we door het water rijden zien we in de verte het eiland steeds dichterbij komen. Het eiland bestaat uit een meer dan zeventig meter hoog klif terwijl het eiland aan de landszijde glooiende is. Het verschijnsel van de aanvliegende papagaaiduikers is slechts een paar maanden per jaar te zien wanneer de vogels aan land komen voor het broedseizoen. We overnachten weer in de accommodatie vlakbij het Nationaal Park. Door het ontbreken van papegaaiduikers is er in de maanden buiten het hoogseizoen (september t/m mei) geen reden om het vogeleiland te bezoeken. We brengen op de reizen buiten die maanden meer tijd door in Skaftafell NP.

 • 5

  Bezoek aan het ijsbergenmeer Jökulsárlón

  Vandaag brengen we een bezoek aan het ijsbergenmeer Jökulsárlón. Dit is één van de absolute hoogtepunten van fotografisch IJsland. Het meer ligt vol met enorme ijsbrokken, afgebrokkeld van de gletsjer en op weg naar zee. Een prachtig vergezicht met indrukwekkende brokken ijs. Wie weet hebben we geluk en horen we het indrukwekkende geluid van een brok ijs dat in het water valt. Het 200 meter diepe meer met haar ijsbrokken is zeer fotogeniek. We nemen hier alle tijd om het meer te verkennen en het zwarte lavastrand met de verlaten ijsblokken op eigen wijze vast te leggen. Met een beetje geluk worden we tijdens het fotograferen vergezeld door zeehonden die zich vermaken tussen de ijsschotsen.

 • 6

  Route langs de spectaculaire zuidkust

  Een dag wederom vol afwisseling en vermaak. Van ver herkenbaar zien we Lómagnúpur, de berg bekend uit Njál’s saga, majestueus omhoog rijzen. Ten westen hiervan ligt Núpssta∂ur, een oude turfboerderij die op de nominatie voor Unesco staat. Ook hier worden we weer fotografisch uitgedaagd. Ditmaals om het leven uit vroegere tijden op sfeervolle wijze in beeld om te zetten. We rijden onderlangs de gletsjers van Vatnajökull naar Kirkjubæjarklaustur. Temidden van de lavavelden van Eldhraun ligt de Fjar∂rárgljúfur. Een immense kloof waar we een makkelijke wandeltocht bovenlangs kunnen maken. We laten het ene gletsjergebied achter ons en rijden naar het volgende gletsjergebied. De Myrdalsjökull heeft onder andere de vulkaan Katla onder zich. Het centrum van de zuidkust bevindt zich in Vík. Vík kent een bijzondere ligging tussen de zwarte lavastranden en de glooiende heuvels. Met de piekrotsen voor de kust en zijn kenmerkende kerk bovenop de heuvel, evenals de traditionele makers van IJslands warme wollen kledingstukken is dit plaatsje een welkom rustpunt om een paar uur door te brengen. Van de kerk wordt gezegd dat dit als enige stand houdt mocht Katla na haar laatste eruptie in 1918 weer van zich laten horen. We eindigen de dag op een prachtige lokatie aan de voet van de Myrdalsjökull.

 • 7

  Thórsmörk

  Thórsmörk is een indrukwekkend natuurgebied langs de zuidkust en wordt als één van de hoogtepunten van het eiland beschouwd. Het beschermde gebied kent een prachtig landschap van groene heuvels vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de meanderende rivieren naar zee toe omgeven door gletsjers, gletsjerrivieren en sneeuwvelden. Door de relatief beschermde ligging van het gebied komen er berkenbomen voor die verder bijna niet voorkomen op IJsland. We maken een prachtige wandeling in het groene landschap, wat een geliefde plek is voor wandelaars. Het uitzicht over de vallei waar de vulkanen hun as over hebben uitgespuwd, is waanzinnig. De rit van en naar het vertrekpunt voor onze korte klimtocht is doorspekt met gletsjeraanzichten, weidse landschappen en pittige rivieren die we met onze bekwame chauffeur doorkruisen. Aan het eind van de dag rijden we via een bezoek aan Seljalandsfoss, een waterval waar je achterlangs kan lopen, terug naar onze accommodatie aan de voet van de Myrdalsjökull.

 • 8

  Langs de zuidkust naar Reykjavík

  Inmiddels hebben we al veel van IJslands natuurpracht ontdekt. En tegelijk zijn we nog lang niet klaar met ontdekken. Een verstopt zwembad temidden van de gletsjermorenen, nog meer watervallen die je versteld doen staan, IJslandse paarden die in weer en wind standvastig in de verlaten weilanden staan en onze eerste ontmoeting met stedelijk IJsland: Reykjavík. De Skógafoss is een oude waterval ontstaan in de laatste ijstijd in een periode van een enorme hoeveelheid activiteiten in de aarde. Door het opstuwen van het land, stort de waterval nu zestig meter naar beneden over wat ooit de kustlijn is geweest. Een indrukwekkende waterval waar volgens de legende de eerste kolonisten een kist met goud hebben verstopt. Een kleine wandeling naar het begin van de waterval biedt een nieuw perspectief. De beloning vieren we in het warme water van een goed verstopt zwembad. De IJslanders zijn dol op zwemmen. Voor de liefhebbers onder ons: zwemkleding mee! Na aankomst in Reykjavík is er tijd voor kennismaking met het rijke nachtleven van deze knusse stad.

 • 9

  Reykjavík

  Het ontstaan van de stad is een mythe waarin de Noorse vluchteling Ingólfur Arnarson op zee bericht van hogerhand kreeg om een stad te vestigen daar waar hij aan land ging. Dit gebeurde uiteindelijk in een baai vol rook en stoom; de naam van de nieuwe stad werd dan ook Rookbaai oftewel Reykjavík. De stad ademt een bijzondere en kleurrijke dorpse sfeer uit waar de interessante bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. In de loop van de middag kun je op eigen gelegenheid de stad bezoeken. Breng in ieder geval een bezoek aan de bekende Hallgrímskirkja, gebouwd tussen 1940 en 1974, met zijn herkenbare bouwstijl ontleent aan de IJslandse natuurVoor het gebouw staat een standbeeld van Leifur Leifur Eiríksson, de viking die lang voor Columbus zijn bekende zeiltocht begon, Amerika ontdekte. Het Nationaal Museum, het stadhuis met maquette van IJsland en het witte huis, waar Gorbatsjov en Reagan in 1986 het officiële einde van de koude oorlog ondertekenden, zijn enkele van de vele bezienswaardigheden van de stad. Ook het in 2011 geopende nieuwe concert- en conferentiegebouw Harpa temidden in het havengebied van de stad is zowel van buiten als van binnen een fotografisch bezoek waard. Optioneel kun je in de ochtenduren vanuit de haven een spectaculaire walvissafari maken op zee. Een geweldige ervaring waar je dichtbij de grootste zoogdieren ter wereld kunt komen. De wateren rond IJsland worden een groot deel van het jaar bevolkt door verschillende soorten walvissen. Door de geïsoleerde ligging komt er een enorme voedselrijkdom voor waar dwergvinvissen, orka's en dolfijnen op af komen. In de namiddag kun je tevens een bezoek brengen aan de Blue Lagoon, IJslands meest bekende warmwater bron. Hier kun je heerlijk badderen temidden van lavavelden en genieten van het warme water. Wil je een bezoek brengen aan de Blue Lagoon of de walvissafari op zee maken dan kun je dit bij boeking aangeven op het boekingsformulier.

 • 10

  Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  We laten Reykjavik achter ons en verlaten we IJsland door de vlucht naar Amsterdam te nemen. Een goede plek aan het raam vermits heldere weersomstandigheden bieden je een laatste eneverende blik op IJslands natuurpracht. Voor meer informatie over de vlucht verwijzen wij naar het kopje vluchtgegevens verderop in deze reisroute.

Verlengingspakketten

 • +

  2-daagse Silfra duikverlenging

  Je kunt er voor kiezen om een tweedaagse verlenging te boeken waarbij je op dag 1 van de verlenging een duikexursie kunt maken naar Silfra, gelegen in het Thingvellir Nationaal Park. Hier kun je een duik maken in het kraakheldere water van de jaarlijks twee centimeter breder wordende kloof. Dit is de enige plek ter wereld waar je al duikend het Europese en Amerikaanse continent aan kunt raken.

  Dag 10 Duikexcursie Silfra

  In de ochtend word je bij het hotel waar je overnacht opgehaald. Van mei t/m september word je rond 08.00 uur opgehaald en ben je rond 15.00 uur weer terug in Reykjavik. In de winterperiode vertrek je zo'n één tot twee uur later vanwege het daglicht. Na een rit van ongeveer een uur kom je aan bij de duikplek.

  De duik bestaat uit drie gedeeltes: eerst duik je tussen de platen in de Silfra Hal, daarna kom je binnen in de indrukwekkende Kathedraal en je eindigt in de ondiepe extreem helderblauwe Lagune. Het ongelofelijke zicht zorgt voor een surrealistische beleving. Je maakt in totaal twee duiken en tussendoor heb je een uur pauze. Er wordt dan voor warme chocolademelk en koekjes gezorgd.

  Dag 11 Vrije dag Reykjavik

  Vandaag heb je nog één dag om te besteden in Reykjavik.

  Dag 12 Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  Vroeg in de morgen word je door een Airportshuttle opgehaald en laat je Reykjavik achter je. Voor meer informatie over de vlucht verwijzen wij naar het kopje vluchtgegevens verderop in deze reisroute.

  Let op dat je voor deze duikverlenging minimaal in het bezit moet zijn van een Open Water duikcertificaat. Deze dien je ook mee te nemen.
  Heb je deze nog niet maar wil je deze bijzondere verlenging wel graag boeken haal dan je Open Water duikcertificaat bij Scuba Republic in Zandvoort en ontvang 10% korting als je via Sawadee boekt.
  Wilt u bij boeking ook uw gewicht en lengte doorgeven, zodat de organisatie de juiste dry suits mee kan nemen.


  Let op De verlenging is tijdens het hoogseizoen €50,- (en €100,- o.b.v. 1 persoon) duurder dan tijdens het laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van 1 mei t/m 30 september.

  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Indien er geen vlucht beschikbaar is of enkel tegen meerprijs kan worden geleverd, nemen we telefonisch contact met je op. Je kunt dan zelf beslissen of je hiermee akkoord gaat.

 • 10

  Duikexcursie

 • 11

  vrije dag Reykjavik

 • 12

  Vlucht Reykjavik - Amsterdam

 • +

  2-daagse Reykjavik verlenging

  Wil je nog wat langer in Reykjavik blijven, dan kun je de reis met twee dagen verlengen. Je overnacht in het hotel waar je vanaf dag 8 verblijft.

  Dag 10 en 11 Twee vrije dagen Reykjavik

  De komende dagen kun je indelen zoals je zelf wilt.

  Dag 12 Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  Vroeg in de morgen word je door een Airportshuttle opgehaald en laat je Reykjavik achter je. Voor meer informatie over de vlucht verwijzen wij naar het kopje vluchtgegevens verderop in deze reisroute.

  Let op De verlenging is tijdens het hoogseizoen €50,- (en €100,- o.b.v. 1 persoon) duurder dan tijdens het laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van 1 mei t/m 30 september.

  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Indien er geen vlucht beschikbaar is of enkel tegen meerprijs kan worden geleverd, nemen we telefonisch contact met je op. Je kunt dan zelf beslissen of je hiermee akkoord gaat.

 • 10

  vrije dag Reykjavik

 • 11

  vrije dag Reykjavik

 • 12

  Vlucht Reykjavik - Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 12 deelnemers
 • Reis door spectaculaire landschappen voor de enthousiaste amateurfotograaf
 • Ontspannen reistempo met veel tijd voor fotografie
 • Bezoek aan Geisers, watervallen en het nationale park Thingvellir
 • Begeleiding door een professionele Nederlandse fotograaf, tevens reisbegeleider
 • Excursies naar het IJsbergenmeer Jökulsárlón en vogeleiland Ingolfshofdi
 • Mogelijkheid tot het zien van papegaaiduikers en walvissen
 • Optionele walvissafari en bezoek aan de Blue Lagoon
 • Optionele gletsjerwandeling op de grootste ijskap van Europa
 • Optionele duikverlenging: duiken tussen twee continenten
 • Vluchten met Icelandair

Groepsrondreis IJsland Fotoreis

Niet boekbaar

Naar boven